Στην εποχή τους κυδώνια πετιμέζι, οπότε είπαμε να φάμε ένα σοφιγάδο.
Το φαγητό έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα, το έχω δει πριν πολλά χρόνια σε εκπομπή τηλεόρασης και το φτιάχνω πάντα στην εποχή των κυδωνιών.
Σοφιγάδο
4 άτομα
Συστατικά
- 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για κατσαρόλα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 50 ml ξύδι
- 100 ml πετιμέζι
- Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 3 μεγάλα κυδώνια
Οδηγίες
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζουμε με το λάδι στην κατσαρόλα να πάρει χρώμα γυρίζοντας το.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αυτά λίγο και σβήνουμε με το ξύδι.
- Προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσει σχεδόν το κρέας μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
- Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το δενδρολίβανο.
- Έχουμε πλύνει εν τω μεταξύ τα κυδώνια μας τα έχουμε καθαρίσει και τα κόβουμε σε κομμάτια ( αν είναι πολύ μεγάλα στα 8 αλλιώς στα 4). Προσθέτουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσοχή μόνο στην αρχή. Μετά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα για να μην διαλυθούν.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο του φαγητού μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια (όχι να λιώσουν ) και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. Το κρέας παίρνει ένα πολύ σκούρο χρώμα από το πετιμέζι (το δικό μου πετιμέζι είναι και πολύ σκούρο από μόνο του) κι αν δεν σας αρέσει θα προσθέσετε λιγότερο πετιμέζι.
Σημειώσεις
Προσθέστε το πετιμέζι μαζί με τα κυδώνια για να έχετε πιο ανοιχτό χρώμα και περισσότερα αρώματα.
Το φαγητό αυτό κατ’ άλλους μπορεί να μαγειρευτεί και με χοιρινό ή και κοτόπουλο.
Εγώ το προτιμώ με μοσχάρι. ΥΓ: η συνταγή έχει γραφτεί ξανά με νέες φωτογραφίες λόγω τεχνικών προβλημάτων με τις παλιές.
Εγώ το προτιμώ με μοσχάρι. ΥΓ: η συνταγή έχει γραφτεί ξανά με νέες φωτογραφίες λόγω τεχνικών προβλημάτων με τις παλιές.
ωραίο το φαγάκι, το συνηθίζουμε και στη Μακεδονία, μόνο που το πετιμέζι δεν μπαίνει από την αρχή στο κρέας αλλά μαζί με τα κυδώνια, γι’ αυτό μαυρίζει τόσο πολύ, ενώ όταν μπαίνει προς το τέλος κρατάει περισσότερο τη γεύση, το χρώμα και τα αρώματα του, σ’ αυτό συμφωνούμε και με τη φίλη μου που είναι από το Μαραντοχώρι Λευκάδος και είναι τοπικό και αγαπημένο της πιάτο.
φαγάκι εποχιακό και πεντανόστιμο!!!
γειά στα χέρια σου
Τι ωραίο φαγάκι που είναι αυτό. Μοσχαράκι με κυδώνια αλλά και με δαμάσκηνα φτιάχνουν και στην Ήπειρο!
gasteroplix σε ευχαριστώ, επειδή εγώ το έχω δει σε εκπομπή πολύ παλιά ίσως δεν είχα προσέξει το πότε το προσθέτουν το πετιμέζι.
Θα το διορθώσω και στην ανάρτηση.
Λιλα ωραίος κι αυτός ο συνδυασμός.
Ευχαριστώ
Εξαιρετικό φαγάκι Ξανθή μου, εγώ το ξέρω “κυδωνάτο”, δεν ξέρω όμως αν πρόκειται για το ίδιο φαγάκι, γιατί πετιμέζι δεν βάζω.
Θα το δοκιμάσω και με πετιμέζι σίγουρα.
Καλό σου απόγευμα!
Και εγώ όπως η ΕΛΕΝΑ το φτιάχνω το κρέας με κυδώνια αλλά χωρίς πετιμέζι. Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο! Καλό βράδυ!
Αν φύγω σήμερα με το αεροπλάνο προλαβαίνω καμιά μπουκιά?
Έλενα και big mama εάν σας αρέσουν τα γλυκόξινα δοκιμάστε και με πετιμέζι ταιριάζει πολύ με το κυδώνι.
Καλό βράδυ και σε σας.
Αγγελική μου έλα εσύ στην Ελλάδα κι κυδώνια υπάρχουν πολλά θα σου κάνω το τραπέζι εγώ.
Φιλάκια!
Μοσχάρι με κυδώνια ήξερα, το έχω δοκιμάσει αλλά δεν το χω φτιάξει ποτέ, για πετιμέζι δεν ήξερα, πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση όμως!
Μπέττυ δοκίμασε το!!καλό βράδυ
Φαίνεται υπέροχο!! Μου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις οπότε κάποια στιγμή θα δοκιμαστεί. Το πετιμέζι πρέπει να δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο φαγητό αυτό. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ. Καλό βράδυ.
Yum…kidonia (akoma perimeno edo), Petimezi, almyro kai glyko…poli oraio piato.
Peter κι εδώ ακόμη καλά κυδώνια δεν βρίσκω δεν ξέρω γιατί;;όχι τίποτα άλλο έχω ακόμη πολλά πράγματα να κάνω με κυδώνια.
Ο συνδυασμός γλυκού αλμυρού είναι όμως για λίγους, δεν αρέσει πάντα!!
Σε ευχαριστώ πολύ.