Τα σταφύλια για λίγο ακόμη θα είναι κατάλληλα για γλυκό, όταν ζητάτε ρωτήστε αν είναι σκεπασμένα, έχει κάποιο νόημα στην ωριμότητα τους.
Θα πρέπει να έχουν μεγάλες αγουρωπές ρώγες και να μην είναι τραυματισμένα.
Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι να μην έχουν πάνω τους κι όλα τα φυτοφάρμακα της αγοράς αλλά αυτό δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας το εξασφαλίσει.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Συστατικά
- 2 κιλά Σταφύλια ή ρώγες σταφυλιών ( ποικιλία σταφίδας)
- 1200 γρ ζάχαρη
- χυμό ενός πορτοκαλιού
- χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικό)
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα καθαρίζουμε από τα τσαμπιά τους με προσοχή χωρίς να τραυματίζεται η ρώγα.
- Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και όταν στραγγίξουν τα ζυγίζουμε. Τοποθετούμε τα σταφύλια σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη εναλλάξ τελειώνοντας με τη ζάχαρη. Αφήνουμε 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 12 στο ψυγείο.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε για 24 ώρες και βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει το γλυκό. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί.
- Λίγο πριν το τελικό δέσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα,ανακινούμε συνέχεια την κατσαρόλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για το επόμενα 15 λεπτά την ανακίνηση της κατσαρόλας. Με αυτό τον τρόπο θα περάσει σιρόπι μέσα στις ρώγες του σταφυλιού και θα παραμείνει τραγανό κι όχι ζαρωμένο.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Πριν αρχίσετε την όλη διαδικασία μπορείτε να διαβάστε εδώ για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων.
Όπως θα δείτε και σε άλλα μου γλυκά παρόλο που προτείνω τα αμύγδαλα εγώ δεν βάζω γιατί δεν αρέσουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή αν τα βάλω τα θέλουν ελαφρά καβουρδισμένα, η επιλογή είναι δική σας.
Ενημέρωση 8/10/2010
Σήμερα έγινε η πρώτη δόση γλυκού για φέτος κι όπως λέγαμε και στο κυδώνι η πρώτη ύλη είναι τα Α και το Ω.
Γιαυτό λοιπόν μια μικρή παρατήρηση που μου ξέφυγε όταν πρωτοέγραψα τη συνταγή.
Αν τα σταφύλια σας έχουν ωριμάσει πολύ με το βρασμό του σιροπιού θα γίνουν μαρμελάδα.
Αφαιρέστε τις ρόγες σε ένα σουρωτήρι βράστε το σιρόπι μέχρι να έχει σχεδόν δέσει και τότε ξαναπροσθέστε τις ρόγες του σταφυλιού στην κατσαρόλα για ένα τελικό βράσιμο πολύ λίγων λεπτών και το τελείωμα του γλυκού.
Αυτή τη διαδικασία την ακολουθώ σε πολλά γλυκά όταν η ωριμότητα το απαιτεί αλλά και όταν η διαδικασία δεσίματος του σιροπιού απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους.
Σήμερα έγινε η πρώτη δόση γλυκού για φέτος κι όπως λέγαμε και στο κυδώνι η πρώτη ύλη είναι τα Α και το Ω.
Γιαυτό λοιπόν μια μικρή παρατήρηση που μου ξέφυγε όταν πρωτοέγραψα τη συνταγή.
Αν τα σταφύλια σας έχουν ωριμάσει πολύ με το βρασμό του σιροπιού θα γίνουν μαρμελάδα.
Αφαιρέστε τις ρόγες σε ένα σουρωτήρι βράστε το σιρόπι μέχρι να έχει σχεδόν δέσει και τότε ξαναπροσθέστε τις ρόγες του σταφυλιού στην κατσαρόλα για ένα τελικό βράσιμο πολύ λίγων λεπτών και το τελείωμα του γλυκού.
Αυτή τη διαδικασία την ακολουθώ σε πολλά γλυκά όταν η ωριμότητα το απαιτεί αλλά και όταν η διαδικασία δεσίματος του σιροπιού απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους.
Ενημέρωση 10/8/2023
Μετά από δοκιμή γλυκού από τη φίλη μου τη Σοφία ζήλεψα και έφτιαξα κι εγώ με αυτή την ποικιλία, μοιάζει με σταφίδα και το λένε ποικιλία Αττική, τώρα είναι η εποχή του. Η Σοφία δίνει μια συνταγή με στέβια και επειδή με ρωτάτε πολλές φορές για την προσθήκη στέβιας, μπορείτε να δείτε τη συνταγή αυτού του γλυκού εδώ, αναζητήστε και άλλες συνταγές της με πλήρεις εξηγήσεις και αγοράστε το βιβλίο της αξίζει.
Εγώ έφτιαξα δυο βαζάκια με τη συμβατική μέθοδο όπως την περιγράφω εδώ στη συνταγή, δεν έβαλα χυμό πορτοκαλιού και αρωμάτισα με αρμπαρόριζα.
Ξανθή καταπληκτικό το γλυκό σταφύλι.Εμένα μου αρέσει πολύ με το παγωτό. Μία κουταλίτσα από το καθένα…είναι μούρλια.
Όσο για την φωτογραφία μια χαρά είναι τι έχει;
Φιλάκια.
θέλει τον χρόνο του πάντως!!!!!
πολύ ωραίο γλυκό!!!!!
μωρέ λες???????
καλημέρα!!
Μια χαρά είναι η φωτογραφία και το γλυκάκι τέλειο! Πολύ φασαρία βέβαια! Μπράβο χρυσοχέρα!
Λίνα άμα σου πω για τη φωτογραφία θα τρελαθείς, μόνο ο νέος κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί και δεν μπορούσα να την ανεβάσω,κι όλα αυτά γιατί η μηχανή μου είναι στο servis.
Εγώ το τρώω με γιαούρτι!!
Φιλάκια
ζαχαρούλα καιbig mama σας ευχαριστώ πολύ αλλά μην τρομάζετε ο χρόνος είναι σε αναμονή η υπόλοιπη διαδικασία είναι πολύ εύκολη για δοκιμάστε, δεν σας έβαλα ακόμη τα πολύ δύσκολα!!!
Φέτος το γλυκό σταφύλι, εγώ το πήγα ένα βήμα πιο πέρα Ξανθή μου. Το έκανα μαρμελάδα!
Πριν κάνω το δεύτερο βράσιμο, και αφού είχε κρυώσει το πέρασα από το multi και μετά το έβρασα με λίγεη επιπλέον μαύρη ζάχαρη και χυμό από πορτοκάλι.
Το πήγα στον παιδικό, για το πρωινό κολατσιό των πιτσιρικάδων.
Πηνελόπη εκπληκτική η ιδέα σου!!
Σταφύλι μαρμελάδα δεν έχω φτιάξει ποτέ είναι τόσες πολλές οι άλλες που φτιάχνω, αλλά αυτό είναι πολύ καλό γιατί είναι ασυνήθιστο κι αν μάλιστα η πιτσιρικαρία το τρώει ακόμη πιο καλό.
Πολύ μου αρέσει το σταφύλι γλυκό του κουταλιού, αλλά έχω ακόμη από πέρισυ μιας και κανείς άλλος δεν το τρώει. Κι εγώ με πορτοκάλι το φτιάχνω και παίρνει ωραίο χρώμα!
Λίλα ευχαριστώ, το πορτοκάλι αρωματίζει κιόλας!!
Ξανθούλα μου και του χρόνου!!
μιλανε τα φρούτα στα χέρια σου !!!
καλό βράδυ
Και του χρόνου, και τού χρόνου!!
Τρεις φορές το έφτιαξα φέτος, ούτε ρόγα δεν έχει μείνει:(
Η φωτογραφία σου μια χαρά είναι!
Κι εξάλλου σημασία έχει η νοστιμιά του γλυκού σου!
Καλό βράδυ!
Μαρία και ΄Ελενα σας ευχαριστώ πολύ, κι εγώ είναι η δεύτερη φορά που το φτιάχνω κι ίσως υπάρξει και τρίτη αλλά με άλλη ποικιλία σταφυλιών.
Φιλάκια
Έφτιαξα κι εγώ προχτές για πρώτη φορά, έγινε νοστιμότατο αλλά δεν έγινε τραγανό, οι ρόγες μαλάκωσαν πολύ. Διαβάζοντας τη συνταγή σου κατάλαβα τι έκανα λάθος… δεν του διέθεσα τον χρόνο που έπρεπε…
Ωραίο γλυκό πάντως, όσο για την 1η φωτό εμένα μου άρεσε πολύ!!
Φέτος δεν έφτιαξα. Αντιστάθηκα γιατί μόνο εγώ το τρώω…Καλοφάγωτο και καλό μήνα!
Μπέττυ δεν είναι απαραίτητο να έκανες κάποιο λάθος εσύ, έχει σχέση και με την ποιότητα και ωριμότητα των σταφυλιών, κι εγώ από την πρώτη φετινή απόπειρα δεν έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη.
Καλό μήνα!!
Κική ευχαριστώ άρχισες τις αντιστάσεις!!χαχαχα!!
Καλό μήνα!!
ωραίο γλυκό. Ευχαριστω τοσο πολυ που περάσατε απο το μπλόγκ μου και για τα ωραία σας σχόλια.
Ειστε τυχερή που έχετε ελες.
Θέλω να το κάνω Ξανθή μου για να το πάω δωράκι σε κάτι φίλους εδώ που δεν εχουν ιδέα απο γλυκά του κουταλιού. Θα το ξεκινήσω. Φιλάκια
Εγώ θέλω να φτιάξω κάτι σε μαρμελάδα ή γλυκό σταφύλι αλλα τα σταφύλια μου είναι νυχάκι και έχουν κουκούτσια πείτε μου τι να κάνω εκτός του χρονοβόρου βγάλισιμο των κουκουτσιών.Μπορώ να ακολουθήσω την διαδικασία για τη μαρμελάδα κορόμηλο την οποία την έφτιαξα και ήδη την έχουν τελειώσει
Μαριάννα τα σταφύλια που περιγράφεις θα είναι δύσκολο να γίνουν μόνα τους μαρμελάδα όπως τα κορόμηλα γιατί δεν έχουν πολύ πηκτίνη.
Όμως μπορείς να προσθέσεις πηκτίνη μήλου ( ψάξε σε πολύ μεγάλο Σ/Μ)
Αν δεν βρεις βράσε δυο μήλα καλά,όπως είναι με τις φλούδες και τα κουκούτσια μετά αφαίρεσε τα κουκούτσια και βάλε τα στο μούλτι.
Πρόσθεσε αυτό το μείγμα σε αναλογία ενός κιλού σταφυλιών.
Αν το επιχειρήσεις περιμένω τη γνώμη σου για το αποτέλεσμα.
ΣΕ ευχαριστώ που επέλεξες τη σελίδα μας.