Μαρμελάδες σύκου

από
Μαρμελάδα σύκο 2022 (2)

Ο καλός μας φίλος Γ.Π. προχτές το πρωί μας έφερε ένα μεγάλο ταψί με σύκα, από δικές του συκιές στη Σταμάτα, που ευτυχώς γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα!

Πρώτη φορά μαρμελάδα σύκου έχω κάνει στη Λήμνο πριν χρόνια όταν είχαμε επισκεφτεί φίλους. Στη Λήμνο λοιπόν υπάρχουν πολλές συκιές και τα σύκα δεν τα μαζεύει κανείς. Οπότε εμείς είχαμε μάθει όλες τις συκιές με τα καλύτερα σύκα και μαζεύαμε τα κιλά!!
Χτες έκανα δύο  ειδών μαρμελάδα σύκου, η πρώτη είναι κλασική μαρμελάδα όπως κάνω κάθε χρόνο και η δεύτερη μου τη διηγήθηκε η εξαδέλφη μου από την Πάρο.
Έτσι θα έχω αρκετή να φτιάχνω την αγαπημένη μας πασταφλώρα που σύμφωνα με τη μαρτυρία πολίτισσας παλιάς νοικοκυράς η γνήσια πασταφώρα είναι με μαρμελάδα σύκου.

Στο παλιό αρχείο υπήρχε και άλλη μία σε στιλ chutney, η οποία αφαιρέθηκε και θα γραφτεί σε άλλη συνταγή μετά από βελτιώσεις.

Μαρμελάδες σύκου

Συστατικά
  

Απλή μαρμελάδα

  • 1 κιλό σύκα ώριμα
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι μικρό το χυμό του
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη προαιρετικό

Μαρμελάδα σύκου με κρασί

  • 1 κιλό σύκα ώριμα
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 200 ml κρασί μαυροδάφνη ή κάποιο άλλο κόκκινο
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 λεμόνι μικρό το ξύσμα και το χυμό

Οδηγίες
 

Απλή μαρμελάδα

  • Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα σύκα εναλλάξ με τη ζάχαρη και αφήνουμε να σταθεί για 2-3 ώρες.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή ένταση και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση στο μέτριο συνεχίζοντας το βράσιμο. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτή τη φάση 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, θα σταματήσουμε να έχουμε αφρούς.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο αρωματικό το προσθέτουμε λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την εστία.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Μαρμελάδα με κρασί

  • Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα σύκα εναλλάξ με τη ζάχαρη προσθέτουμε το κρασί την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να σταθεί για 6 ώρες.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή ένταση και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση στο μέτριο συνεχίζοντας το βράσιμο. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Σημειώσεις

Ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα σύκα μπορούμε να αυξήσουμε ή αν μειώσουμε τη ζάχαρη.
Η πρόταση μου είναι για μια όχι πολύ γλυκιά μαρμελάδα, ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις προσθέστε περισσότερη.
Κάποιοι δεν καθαρίζουν τη φλούδα του σύκου, τα πλένουν καλά και τα κόβουν κατευθείαν. Είναι θέμα προτιμήσεων.
Την απλή μαρμελάδα μπορούμε να την αρωματίσουμε με τζίτζερ ή κάποιο λικέρ ή ρούμι ή και τίποτα.
Η πρόταση μου είναι ότι και αν βάλουμε να είναι σε ποσότητα τόση ώστε να μην επικαλύπτει το άρωμα και τη γεύση του φρούτου.
Για τις τεχνικές και το δέσιμο της μαρμελάδας  μπορείτε να διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλη σου μέρα Ξανθή, υπέροχες φαίνονται οι μαρμελάδες σου, το σύκο είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φρούτο…Μαρμελάδα όμως δεν το έχω φτιάξει ποτέ, δυστυχώς μόνο αγοραστά τρώμε οπότε οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες…πάντως και η πρώτη και η δεύτερη μου άρεσαν πολύ, για την τελευταία δεν ξέρω, λίγο περίεργα τα υλικά για μαρμελάδα…

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Μπέττυ,κι εγώ δεν θα αγόραζα σύκα για μαρμελάδα τη βρίσκω πολύ ακριβή υπόθεση!!
    Όσο για την τελευταία ανήκει στα chutney, έχω ξανακάνει με άλλα φρούτα πέρσι και βγήκε πολύ ωραίο.
    Σίγουρα φταίνε οι αναλογίες, οι περσινές ήταν από εγγυημένο περιοδικό και γράφουσα!!!
    Σε ευχαριστώ!!

    • gasteroplix
    • 13 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    γεια στα χέρια σου Ξανθή, οι δικοί
    δεν αγαπούν τη μαρμελα΄δα σύκο, η μαμά μου όσο ήταν μικρά τα παιδιά την έβαζε σε τάρτες και γεμιστά μπισκότα για να τελειώσει, οπότε δε μπαίνω στον κόπο, άσε που αν έχω νόστιμα σύκα αποκλείεται να περισσέψουν για μαρμελάδα!!!
    η τρίτη εκδοχή είναι έχει ξινή γεύση, διότι προορίζεται για παρασκευή φαγητών με κρέατα και όχι για πρωινό. αυτές τις μαρμελάδες τις τρώνε οι δικοί μου διότι μαζί με το κρέας δε πολυφαίνεται το φρούτο, σαφώς το ξίδι είναι και θέμα γούστου, αλλά παίζει ρόλο και η ποιότητα ξιδιού που χρησιμοποιούμε.
    τέτοια ωραία σύκα, μακάρι να είχα τώρα μια γαβάθα, δεν έφαγα ιδιαίτερα νόστιμα σύκα φέτος και έχω απωθημένο!!!!!!!

    • iwanna
    • 13 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Επειδή οι συκιές μου είναι μικρες ακόμα δεν μένουν σύκα για μαρμελάδα -μη σου πω δεν φτάνουν κιόλας- οπότε θα τρώω με τα μάτια τις δικές σου χρυσοχέρα μου!

  3. Απάντηση

    gasteroplix σίγουρα δεν είναι για πρωινό και το ξέρω καλά μιας κι έχω φτιάξει πολλών ειδών chutney αλλά σε αυτή το ξύδι είναι πολύ.
    Αμ κι εγώ καλά να πάθω αφού ακολούθησα τη συνταγή κι όχι την εμπειρία μου από άλλα.
    Για τα σύκα φέτος έχεις δίκιο κάτι έχουν εγώ έχω μαζέψει από πολλές κι ο φίλος μας το ίδιο είπε.

  4. Απάντηση

    Ιωάννα έχει αρκετή μαρμελάδα σύκου ίσως προλάβεις!!!

    • Λίνα
    • 13 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Ξανθή μου έχω μείνει άφωνη για το πόσες μαρμελάδες μπορείς να κάνεις με τα σύκα. Όσο για την τελευταία, έχω μία επιφύλαξη αλλά δεν το αποκλείω να είναι και νόστιμη.
    Πάντως εμείς φέτος δεν έχουμε φάει ούτε ένα σύκο. Πρώτη φορά έτσι και τα βλέπω στην φωτογραφία και μου έρχεται να ορμήσω.Χιχι

    Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.

    • gasteroplix
    • 13 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    φέτος είχαμε πολλές βροχές και τα καλά σύκα είναι τα άνυδρα, οπότε για φέτος δε βλέπω να τρώμε σύκα της προκοπής

  5. Απάντηση

    Εμείς πάλι φέτος ευχαριστηθήκαμε ωραία σύκα!!
    Ξανθή μου εγώ που έχω δοκιμάσει μαρμελάδα από τα χεράκια σου, δεν αμφιβάλλω καθόλου για την νοστιμιά της!
    Καλή βδομάδα!

    • Maria B.
    • 15 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Τι να πω εγω για τις μαρμελάδες σου ! εαν υπήρχε βραβείο της μαρμελάδας στην μπλοκόσφαιρα εσύ θα το κέρδιζες και με διαφορά απο τον δεύτερο !!!

    Θαυμασα ομως και το Ρεθυμνιώτικο το κεντητό στην πρώτη φωτο. Εχω ακριβώς το ίδιο, μέχρι και τα χρώματα, το είχα φτιάξει καπου ανάμεσα το 1972-1976 !!! όταν ήμουν δηλαδή όσο είναι η κόρη μου σήμερα !!! αχ βρε Ξανθούλα μου τι μου θύμησες !! καθόμασταν έξω στά πεζοδρόμια και κεντάγαμε !!!! Ο Πειραιάς ώς γνωστόν ήταν μια τεράστια γειτονιά και όλοι καθόντουσαν έξω στα πεζοδρόμια όπως στην επαρχία !!!

    καλό βραδυ!!

  6. Απάντηση

    Μαράκι καλό βράδυ και σε σένα!!
    Μη μαρτυράς πόσο είναι η κόρη σου σήμερα και φανερώσουμε τα χρόνια αν κι εγώ μάλλον είμαι πολύ μεγαλύτερη σου!!
    Δε θυμάμαι πότε το κέντησα ακριβώς αυτό το σεμέν και τυχαία το ανακάλυψα προχτές.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για τις μαρμελάδες, είναι μεράκι όμως τίποτα άλλο.

    • kiki
    • 16 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Εκανα κι εγώ λίγη μαρμελάδα σύκο. Με εντυπωσίασαν οι 2 τελευταίες, αλλά συμφωνώ μαζί σου, ότι πολλές φορές τα περιοδικά λένε ό,τι θέλουνε. Το έχω συζητήσει με πολλές μαγείρισσες. Βέβαια, είναι και θέμα γούστου να αρέσει κάτι σε κάποιον…
    Καλοφάγωτες!

  7. Απάντηση

    Κική δεν ξέρω αν έχουμε μιλήσει και μαζί για το θέμα των αναγραφομένων αναλογιών στα διάφορα ένθετα ή και περιοδικά.
    Αυτή την φορά την πάτησα πολύ γιατί παρόλο που δεν έβαλα την αναγραφομένη ποσότητα ξυδιού πάλι είναι πολύ έντονη η παρουσία του, σκέψου να έβαζα 2 1/2 κούπες που έλεγε, έλεος!!
    Πιστεύω ότι μεταφράζουν από ξένες δημοσιεύσεις και μεταφράζουν λάθος δεν εξηγείτε αλλιώς.
    Αν έχεις σύκα δοκίμασε αυτή με το κρασί αξίζει.
    Φιλιά

    • cook
    • 20 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    αυτης της μαρμελαδας της πανε επισης εξαιρετικα τα σπορακια απο ενα κλαρακι βανιλιας…για μενα συμπληρωνουν ιδανικα της γευση του συκου..και η αρμπαροριζα επισης ταιριαζει,μα μου κανει περισσοτερο για γλυκο του κουταλιου

  8. Απάντηση

    cook σίγουρα θα ταιριάζει η βανίλια αλλά εγώ προτιμώ να έχω απόλυτα τη γεύση του φρούτου και γιαυτό σπάνια αρωματίζω. Οι προτάσεις πάντα όμως υπάρχουν για τις προτιμήσεις των άλλων.
    Ευχαριστώ πολύ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode