Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

από
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Εγώ σταματημό δεν έχω με τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.
Μάλιστα αυτή τη φορά η παρασκευή αυτής της μαρμελάδας μοιάζει με υπερπαραγωγή λόγω του ότι έχει συγκεκριμένο σκοπό. Για όσους με ξέρουν ξέρουν που θα διατεθούν, οι υπόλοιποι θα το μάθετε εγκαίρως.
Η συνταγή αυτή είναι της φίλης της Vanillia την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ για την παραχώρηση της στο blog μας και της αφιερώνω την πρώτη φωτογραφία ξέρει το γιατί εκείνη. Της ζητώ συγγνώμην για μερικές μικρές αλλαγές που έκανα αλλά ήταν απαραίτητες.

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

20 βαζάκια των 400γρ

Συστατικά
  

  • 12 μεγάλα πορτοκάλια
  • 3 μεγάλα λεμόνια
  • 4 μανταρίνια
  • 2 μεγάλα γκρέιπ φρουτ
  • 1 περγαμόντο
  • ζάχαρη
  • 2 λεμόνια το χυμό
  • 50 ml λικέρ ή κονιάκ προαιρετικό
  • Μερικά πορτοκάλια επιπλέον για χυμό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα φρούτα πολύ καλά (καλό είναι να προτιμήσουμε, βιολογικά γιατί τα φρούτα μπαίνουν όπως είναι με τη φλούδα). Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ξύνουμε με ξύστρα χειρός ελαφρά τη φλούδα τους.
  • Τα κόβουμε στη μέση και κάθε κομμάτι στα τέσσερα, και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τις χοντρές ίνες που έχουν στο κέντρο. Δεν πετάμε τα κουκούτσια και τις ίνες τα βάζουμε σε ένα κομμάτι τούλι και τα δένουμε.
  • Σε δυο μεγάλες κατσαρόλες ή σε μεγάλες λεκάνες μοιράζουμε τα φρούτα και τα τούλια με τα κουκούτσια, τους ρίχνουμε 1 1/2 λίτρο νερό στην κάθε μία, και τα αφήνουμε για 24 ώρες, ανακατεύοντας τα σε αυτό το διάστημα 2-3 φορές.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τις κατσαρόλες όπως είναι στο μάτι, πετάμε τα κουκούτσια και βράζουμε 15 περίπου λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα – προσέξτε να μη λιώσουν.
  • Μόλις κρυώσουν λίγο τα περνάμε λίγα λίγα από το μπλέντερ (μεταφέρουμε στο μπλέντερ με τρυπητή κουτάλα) τα πολτοποιούμε όχι όμως τελείως να μείνουν και κομματάκια από τα φρούτα. Στον πολτό προσθέτουμε 4 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού και ανακατεύουμε καλά. Εναλλακτικά πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ
  • Πάλι σε δύο κατσαρόλες που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα μετράμε και ρίχνουμε για κάθε 1 ποτήρι πολτό φρούτων 1 ποτήρι ζάχαρη.
  • Βράζουμε τη μαρμελάδα ξαφρίζοντας πολύ καλά (το μυστικό για να γίνει διάφανη ), και μόλις δέσει ρίχνουμε το λικέρ και το χυμό λεμονιού. Μετά από 3 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ο έλεγχος δεσίματος μπορεί να γίνει τοποθετώντας σε μικρό πιατάκι μικρή ποσότητα μαρμελάδας και αφού κρυώσει θα πρέπει να "ανοίγει δρόμος" Μετά από πολλά χρόνια παρασκευής αυτής της μαρμελάδας έχω καταλήξει ότι έχει δέσει στους 102 βαθμούς (έλεγχος με θερμόμετρο)
  • Σε αποστειρωμένα βάζα μοιράζουμε τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστή και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε όλη αυτή την υπερπαραγωγή ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τις ποσότητες στις ανάγκες του.
Η σύνθεση των φρούτων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα φρούτα που μπορείτε να βρείτε, η προσθήκη περγαμόντου δίνει ένα απίστευτο άρωμα.
Φροντίζουμε να αγοράσουμε όσο γίνεται ψιλόφλουδα φρούτα, τα χοντρόφλουδα έχουν πολύ λευκό μέρος το οποίο πικρίζει.
Επίσης το ξύσμα των φρούτων μπορείτε να το κρατήσετε στην κατάψυξη σε βαζάκια για τις ανάγκες των γλυκών σας.
Μοιράζουμε τις ποσότητες ακόμη κι αν έχουμε μεγάλη κατσαρόλα που να τα χωράει.  Οι ποσότητες που επεξεργαζόμαστε σε μια κατσαρόλα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 2 κιλά.
Αν τα φρούτα είναι πολύ γλυκά μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 20% .
Περισσότερα για το δέσιμο της μαρμελάδας και την αποστείρωση των βάζων θα βρείτε εδώ 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Εκτός από την μαρμελάδα που φαίνεται σούπερ, με όλα αυτά τα εσπεριδοειδή, μου άρεσαν πολύ όλα τα tips και τα “κόλπα” σου!
    Ειδικά η αποστείρωση των βάζων στον φούρνο. Εγώ συνήθως τα βράζω.

    • kiki
    • 26 Μαΐου 2009
    Απάντηση

    Από τώρα κυρία μου ετοιμάζετε μαρμελαδίτσες για το γνωστό σκοπό; Η καλή νοικοκυρά προνοεί! Μπράβο Ξανθούλα!

  2. Απάντηση

    Έλενα επειδή ασχολούμαι πάρα πολύ με το σπόρ μαρμελάδες γλυκά του κουταλιού έχω κάνει διατριβή στα διάφορα κόλπα για το καλό αποτέλεσμα.

    Κική έχω αρχίσει εδώ και καιρό γιατί όπως είπαμε και στη μάζωξη που έγινε αν δεν αρχίσουμε από τώρα χάνουμε πάρα πολλά φρούτα.

      • Χριστίνα Αδαμιδου
      • 15 Φεβρουαρίου 2023
      Απάντηση

      Χάρηκα που παρά πολύ που σας ανακάλυψα,και έμαθα τόσα ωραία πράγματα από εσάς!!

        • Ξανθή
        • 15 Φεβρουαρίου 2023
        Απάντηση

        Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας, μεγάλη μου τιμή. Μακάρι να βοηθάω, είμαι εδώ για κάθε σας απορία.

  3. Απάντηση

    Πολύ καλή η μαρμελάδα, πρώτη φορά την βλέπω με τόσα φρούτα μαζί και πρέπει να είναι φανταστική.Και όλα αυτά τα κολπάκια, είναι πολύ σπέσιαλ.

  4. Απάντηση

    Ξανθή ευχαριστώ για την αφιέρωση και τα καλά σου λόγια! Και εγώ να σου πώ ότι σου αξίζουν πολλά μπράβο για αυτήν την υπερπαραγωγή όπως την λές, που έφτιαξες, μιας και ξέρω τον προορισμό της!!! Να’σαι πάντα καλά, να φτιάχνεις τις νοστιμές σου.

  5. Απάντηση

    Λίνα όπως σου είχα πει στην Πολωνία ένα βαζάκι που πήγα το έφαγαν σε ένα πρωινό.Κι εγώ για να τους ευχαριστήσω αγόρασα φρούτα κι έφτιαξα εκεί αρκετά βαζάκια, δεν ξέρω αν υπάρχει τώρα!!χαχαχα
    Όσο για τα κολπάκια είπαμε η επανάληψη είναι πηγή μαθήσεως!!

  6. Απάντηση

    Vanillia σε ευχαριστώ για μια φορά ακόμη για την παραχώρηση της συνταγής σου κι όχι μόνο.
    Όπως είπα και στη Λίνα η μαρμελάδα έχει φτιαχτεί τέταρτη φορά φέτος.
    Πολύ θα χαρώ να βρεθούμε στον κοινό καλό μας σκοπό το Δεκέμβρη!!

  7. Γεια στα χέρια σου! Το ντοκτορά φαίνεται!

  8. Απάντηση

    Αγγελική μου ευχαριστώ!!
    Κάπου διάβασα ότι ήσουν Ελλάδα είσαι ακόμη; σου έχω υποσχεθεί βαζάκι!!
    Φιλιά

  9. Ναι Ξανθή μου είμαι στην Ελλάδα! Και θα μείνω για έναν μήνα περίπου ακόμα. Σε ευχαριστώ πολύ για την μαρμελάδα! Θα κανονίσουμε συνάντηση!

  10. Απάντηση

    Ξανθουλα, εγω αν και σε γνωρίζω πολύ καλά, δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω τις μαρμελάδες σου, γιατι μου φάγανε το βαζάκι που μου είχες φέρει!!! σνιφ σνιφ !! θυμάσαι ?? χιχι!
    Οπως λοιπον καταβαλαβαίνεις πρεπει να μου κρατήσεις βαζακι και να το παρω όταν βρεθούμε.! φαίνεται σουπερ ντουπερ ! δεν νομιζω να φτιάχνει αλλος μαρμελαδες στην μπλοκοσφαιρα σαν και εσενα !!!

    σε φιλώ πολύ-πολύ !!

  11. Απάντηση

    Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
    Ξέρεις πολύ καλά ότι βαζάκι για σένα πάντα θα υπάρχει.
    Ελπίζω να τελειώσω σύντομα τα τρεξίματα και να βρεθούμε ευχαρίστως!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

  12. Απάντηση

    Μόλις βρήκα την ωραία συνταγή σου για μαρμελάδα που μου ανέφερες!Θα προσπαθήσω λοιπόν,πριν φαγωθούν όλα τα πορτοκάλια!
    Αθηνά

    • Anonymous
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Καλησπέρα σε όλους!
    Βρήκα τη συνταγή ψάχνοντας για μαρμελάδες με φρούτα εποχής, με ενθουσίασε & σκέφτομαι να τη φτιάξω.Μιας & είμαι αρχάρια έχω κάποιες απορίες.
    1)Όταν περνάω απο το μπλέντερ τα φρούτα που έχω αφήσει 24 ώρες στο νερό,βάζω μόνο τα φρούτα ή τα φρούτα με το νερό μαζί?
    2)όταν λές 1 ποτ.ζάχαρη για κάθε ποτ.πολτό, εννοείς τον πολτό σκέτο ή τον πολτό αφού ρίξαμε το χυμό πορτοκάλι?
    3)τέλος, σε τί ποτήρια μετράμε?
    Ζητώ συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου & ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  13. Απάντηση

    Φίλη (ε), δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμην, εμείς σε ευχαριστούμε πολύ που επέλεξες τη συνταγή μας κι έχεις απόλυτο δίκιο για τις απορίες, μάλλον θα πρέπει να βάλω αυτές τις διευκρινίσεις όλοι δεν είναι έμπειροι, ή τέλος πάντων θα πρέπει να είμαι πιο σαφής.
    1.Τα φρούτα τα μεταφέρεις με μια τρυπητή κουτάλα στο μπλέντερ χωρίς τα τα υγρά που υπάρχουν αλλά κι όχι εντελώς σουρωμένα.
    2. Μετράς τον πολτό που προκύπτει μετά την προσθήκη του χυμού.
    3. Δεν έχει σημασία το είδος του ποτηριού ή φλιτζανιού αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα ίδιο να μετρήσεις και τη ζάχαρη.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία και μη διστάσεις να ζητήσεις οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση.

    • Anonymous
    • 27 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Αγαπητή Ξανθή,
    Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την άμεση απάντησή σου στις απορίες μου. Έφτιαξα τη μαρμελάδα χθες, αν και φοβόμουν μήπως βγει πολύ πικρή ή πολύ ξινή(λόγο του λεμονιού & του γκρέιπ φρουτ). Το αποτέλεσμα όμως με αποζημίωσε, έγινε απίστευτα γευστική και αρωματική μαρμελάδα! Από τις πιο ωραίες που έχω φάει. Να είσαι καλά για την ωραία συνταγή που μας έδωσες!
    Αγγελική

  14. Απάντηση

    Αγγελική χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.
    Εγώ τις τελευταίες μέρες έχω κάνει γύρω στα 30 βάζα κι ίσως συνεχίσω.
    Φέτος μιας και βρήκα και περγαμόντο και μανταρίνια χιώτικα έχει γίνει πολύ αρωματική.
    Έτσι κι αλλιώς πάντως όσοι έχουν δοκιμάσει κι από παλιά έχουν ξετρελαθεί.
    Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις, ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σου κι εύχομαι να τα λέμε κι από άλλη ανάρτηση.
    Μη διστάσεις ποτέ να ζητήσεις οποιαδήποτε διευκρίνηση.

  15. Απάντηση

    Την εκανα σημερα τη μαρμελαδα, εγινε υπεροχη, να σαι καλά Ξανθή μου!

    • Anonymous
    • 24 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ωραιότατη συνταγή. Εγώ συνήθως την κάνω με πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, ξυλάκι κανέλα και γλυκάνισο, αλλά επειδή το βαρέθηκα, σίγουρα θα δοκιμάσω την συγκεκριμένη! Καλά μαγειρέματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode