Το Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε σε κτήμα με αμπέλι προκειμένου να βοηθήσουμε στις αγροτικές εργασίες. Έτσι για “αμοιβή μας” μαζέψαμε αμπελόφυλλα τα οποία δεν είχαν ραντιστεί καθόλου.
Κι άρχισε η διαδικασία της αποθήκευσης για της ανάγκες της χρονιάς.
Πριν λίγα χρόνια μια καλή μου εξαδέλφη μου είχε φέρει ένα μπουκάλι νερού γεμάτο αμπελόφυλλα το οποίο κράτησα για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο χωρίς να πάθουν τίποτα.
Έκτοτε άκουσα ότι μπορεί αυτό το μπουκάλι να μείνει κι εκτός ψυγείου
Ο άλλος τρόπος συντήρησης είναι ο παραδοσιακός συντήρηση σε κατάψυξη.
Εγώ θα κάνω και τους δύο και θα δώσω και μια πρόταση που δεν είναι και τόσο εύκολη αλλά μπορεί να είναι νομίζω η άριστη
Αμπελόφυλλα στο μπουκάλι:
Πλένω τα αμπελόφυλλα και τα απλώνω πάνω σε τραπεζομάντιλο να στεγνώσουν καλά.
Χρειάζομαι ένα μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού καθαρό και στεγνό.
Διπλώνω τα φύλλα σε ρολό τόσο όσο να χωράει στην τρύπα του μπουκαλιού, τα βάζω μέσα στο μπουκάλι μέχρι να γεμίσει αρκετά καλά. Κλείνω καλά το μπουκάλι και το βάζω στο ψυγείο.
Όταν θέλω να χρησιμοποιήσω τα φύλλα κόβω το μπουκάλι με ένα ψαλίδι , βγάζω τα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω αμέσως και τα χρησιμοποιώ στη μαγειρική μου.
Πιστεύω ότι μπορούν να μπουν και σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.
Αμπελόφυλλα στην κατάψυξη:
Πλένω καλά τα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω σε νερό που βράζει για 1 λεπτό τα στραγγίζω και όταν κρυώσουν τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο καλά ανοιγμένα τα τοποθετώ σε σακουλάκι και τα βάζω στην κατάψυξη.
Καλό είναι να βάζουμε σε σακουλάκι όσα θέλουμε κάθε φορά να χρησιμοποιήσουμε και με μαρκαδόρο να γράφουμε απέξω τον αριθμό τους, προς διευκόλυνση στην απόψυξη.
Εγώ αυτή τη φορά άπλωσα τα φύλλα σε σελοφάν που προμηθεύτηκα από το χασάπη μου και έτσι τα έχω έτοιμα όταν τα ξεπαγώσω να τα γεμίσω κατευθείαν. Τα σελοφάν πρέπει να μπουν στην κατάψυξη χωρίς να γίνουν ρολό, διαφορετικά στην απόψυξη θα θρυμματιστούν.
Όταν τα βγάλουμε από την κατάψυξη θα πρέπει να περιμένουμε να ξεπαγώσουν καλά και μετά να ανοίξουμε τη συσκευασία.
Αμπελόφυλλα σε σακουλάκια εν κενώ:
Κι ο πιο δύσκολος τρόπος που σας έλεγα (γιατί πρέπει να έχετε τρόπο συσκευασίας εν κενώ).
Εγώ παρακάλεσα τον χασάπη μου που έχει μηχάνημα και μου έφτιαξε δυο τρία σακουλάκια.
Έβαλα τα αμπελόφυλλα σε σακουλάκια πλαστικά και τα υπόλοιπα ήταν δουλειά του μηχανήματος. Στα σακουλάκια έβαλα και ζεματισμένα και αζεμάτιστα. Και σε αυτή την περίπτωση ανοίγουμε το σακουλάκι όταν τα φύλλα έχουν πλήρως αποψυχθεί.
Μένει να δω ποιος τρόπος από όλους θα είναι ο αποτελεσματικότερος ως προς την συντήρηση τους.
Συνταγές με αμπελόφυλλα:
άνοιξες δουλειές με φούντες.
εγώ έβαλα δυο κλήματα στο μπαλκόνι και έχω φρέσκα φυλλαράκια, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τα φάω αν και τρελαίνομαι, ακόμη και δυο τρία να φάω με πεθαίνουν, αλλά εγώ εκεί πείσμα,
η μαμά μου που βάζει πολλά για συντήρηση, προτιμάει τη μέθοδο του μπουκαλιού, και νομίζω ότι αν στεγνώσουν καλά τα φύλλα, ώστε να μην αναπτυχθούν μύκητες στο μπουκάλι είναι η καλύτερη μέθοδος, διότι δεν χαλάει καθόλου το φύλλο και μένει το φύλλο υγρό από τις ουσίες που κατεβάζει, σαφώς είναι πιο εύχρηστο, το χρησιμοποιείς όταν το χρειαστείς.
στην κατάψυξη όταν τα βάζω εγώ, είδα ότι αυτά που τα τυλίγω σε ρολό συντηρούνται καλύτερα, διότι όταν παγώνουν δεν μπορούν να σπάσουν οι άκρες τους.
καλά μαγειρέματα και καλή εβδομάδα
Κάπου το είχα διαβάσει αυτό το κόλπο με τα αμπελόφυλλα, τώρα το κατάλαβα!
Ευχαριστώ πάρα πολύ! Κατανόησα την τεχνική και θα το εφαρμόσω!
Θέλω να πάρω στην Αφρική αλλά… το σκέφτομαι, για να μη μεταφέρω άθελά μου αρρώστιες, μύκητες κλπ
Μπράβο ππολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα.
΄Εχω κι’ εγώ κληματαριά στο εξοχικό και κάθε χρόνο τα φυλάω σε ρολάκια μεμβράνης στην κατάψυξη, αφού προηγουμένως πλυθούν και ζεματιστούν.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Tα μεγάλα πνεύματα συναντώνται όπως είπε και το Μαράκι μας. Και ότι μου έλεγε ότι ετοιμάζει ποστ για τα αμπελόφφυλα.
Αντε κορίτσια να μαζέψω συμβουλές μπας και δω κι εγώ τι να κάνω με κάτι λίγα κληματάκια που έχω στο “summer house” στο χωριό μας!!
Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω όλες για την επίσκεψη.
Γαστεροπληξ εγώ μια ζωή δουλειές με φούντες ανοίγω, ας πρόσεχα!!
Θα σας πω πια από τις μεθόδους είναι η καλύτερη μετά από λίγο καιρό που θα αρχίσω να τα χρησιμοποιώ.
Ρολάκια δεν τα έκανα γιατί κάποιες φίλες μου είπαν ότι αν δεν ξεπαγώσουν πολύ καλά θρυμματίζονται.Τι να πω δεν ξέρω.
Αγγελική αν έχουν πλυθεί μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα αρκεί μην στα βγάλουν σε τυχόν έλεγχο στο αεροδρόμιο.
Έλενα περιμένω την ανάρτηση της Μαρίας κι είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα!!
Θρυμματίζοναι (σκόνη …γίνονται) τα ωμά.
΄Οσα είναι ζεματισμένα ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ, στο εγγυώμαι.΄Εχω ακόμη από πέρυσι και διατηρούνται μια χαρά
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ κι εγώ έχω από πέρσι στην κατάψυξη ζεματισμένα, αλλά όχι σε ρολό, σε σακουλάκι το ένα πάνω στο άλλο.
Θα δούμε τι θα δείξουν οι πειραματισμοί μου!!
Καταπληκτικό ποστάκι!
Λοιπόν, εγώ που ζω σε νησί με αμπέλια και δεν έχω καταφέρει ποτέ να μαζέψω φρέσκα πώς το έχεις; Μία δεν τους προλαβαίνω και ραντίζουν, μία το ξεχνάω ότι είναι η εποχή τους κλπ κλπ.
Αυτο με το μπουκάλι πολύ ωραία ιδέα! Περιμενω εντυπώσεις από την κάθε πρείπτωση.
Τέλεια η ανάρτηση και πολλοί οι τρόποι. Διαλέγουμε και παίρνουμε.
Εγώ πάντως όπως σου έλεγα τα βάζω ρολό σε αλουμινόχαρτο και είναι μία χαρά. Έχω ακόμα περσινά.Τώρα θα βάλω ξανά. Και πάντα ζεματισμένα γιατί αλλιώς θρυμματίζονται.
Φιλιά.
Εγω κοριτσια βαζω τα φυλλα απλυτα σε μπουκαλια πλαστικα του νερου εκτος ψυγειου και δεν παθαινουν απολυτως τιποτα.Τα βαζω σε ενα δροσερο μερος. Ενα ντουλαπι π.χ. Οταν θελω να κανω ντολμαδες τοτε τα ζεματαω. Ετσι δεν δημιουργουνται μηκυτες και δεν χαλανε μεσα στο μπουκαλι. Κρατανε πολλους μηνες
fantasia καλώς όρισες.
Την τεχνική που αναφέρεις όπως θα είδες την προτείνω κι εγώ. Βέβαια εγώ προσωπικά δεν έχω μείνει ευχαριστημένη.
Εκείνο που απέδωσε άριστα μιας και μιλάμε μετά ένα χρόνο από την ανάρτηση κι υπάρχουν συμπεράσματα,είναι η συσκευασία σε κενό.
Δύσκολο βέβαια μιας και δεν είναι πάντα εφικτό.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη.