Χθες είπα να φτιάξω μηλόπιτα σε φορμάκια, να ξεφύγουμε λίγο από την κλασική. Τα είχα τάξει στην Ξανθή, καθυστέρησα λίγο αλλά………το καλό πράγμα Ξανθή μου αργεί.
Υλικά
Στο τηγάνι
1 πακέτο βούτυρο βιτάμ (250γραμ.)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
Για το παντεσπάνι
5 αυγά χωρισμένα (ασπράδι – κρόκος)
1 μπέικιν
3/4 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι γ.ο.χ.
2-3 μήλα κόκκινα
Και τώρα ας την φτιάξουμε
Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο, την ζάχαρη, την κανέλα και το κονιάκ και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν καραμέλα.
Στην συνέχεια βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη με τους κρόκους και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα τα οποία έπειτα τα ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το μπέικιν και το αλεύρι. Και είναι έτοιμο.
Έπειτα γεμίζουμε τα φορμάκια με 1 κουταλιά της σούπα από την καραμέλα, και βάζουμε και τα μήλα σε φέτες ή όπως αλλιώς σας αρέσει. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε και καρύδια χοντροκομμένα.
Τέλος ρίχνουμε από πάνω 1 1/2 κουταλιά της σούπα από το μείγμα του μίξερ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου.
Μηλοπιτάκια σιροπιαστά!!
Πρωτοτυπονόστιμα!!!
ωραία τα μηλοπιτάκια, αλλά οι μικροί ζαχαροπλάστες ακόμη ωραιότεροι, να τα χαίρεσε , πολύ χαριτωμένα παιδιά
Τα πολύ μεγάλα πνεύματα συναντιούνται λένε. Τα δικά μας κοντοζύγωσαν 🙂 Η γέμιση και η φόρμα κοινή. Καλοφάγωτα!!! “Δοκίμασε” κι απ τα δικά μου αν θέλεις…
Καλημέρα Ασπρούλα
Εγώ θα τα φάω όλα γιατί μου αρέσει ο μικρός μαγειράκος που βοήθησε!!
Έλενα είναι θεϊκά. Δοκίμασε τα και θα δεις.
Γαστεροπλήξ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
gvarvakis μόλις τελειώσω με τα σχόλια μπαίνω να δω και τα δικά σου.
Καλό απόγευμα.
Ξανθή μου όπως ξέρεις τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον μικρό. Στο κάτω κάτω γίνονται πιο νόστιμα όταν μαγειρεύουμε μαζί. Χαχα.
Τα ατομικά μηλοπιτάκια καταπληκτικά και πολύ καλή η ιδέα με τα αλουμηνένια φορμάκια.
Φιλιά
Σιροπιαστά και καραμελάτα! Πρώτη φορά τα βλεπω έτσι! Μπράβο Λίνα!
Δήμητρα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα αλουμινένια φορμάκια είναι μία καλή λύση γιατί μετά τα πετάς και δεν παιδεύεσαι να καθαρίσεις την καραμέλα.
Κικί μου δεν είναι ακριβώς σιροπιαστά είναι μόνο καραμελάτα. Όσο ψήνεται στον φούρνο η καραμέλα βράζει και αναιβαίνει στα τοιχώματα και λίγο μέσα ενώ όταν το βγάζεις από την φόρμα τρέχει η καραμέλα.
Το συγκεκριμένο γίνεται και σε μεγάλο ταψί, έτσι το έκανα πάντα.
Ποση ωρα το αφησατε στο φούρνο σε μεγαλη φορμα;
Η συνταγή αναφέρει ατομικά φορμάκια κι όχι μεγάλη φόρμα.