Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας

Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας

Ο σύζυγος φίλης επιθύμησε μαρμελάδα ντομάτας και ζήτησαν πρόταση, εγώ έφτιαξα τη μαρμελάδα να τους την προσφέρω και μαζί γράφω και τη συνταγή.

Προσαρμογή από βιβλίο που έφερα πέρσι από το Λονδίνο “Jams and Preserves”.

Συνοδεύει τυριά και αλλαντικά ή προστίθεται σε burger  ή σάντουιτς.


Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας
Print Recipe
Μερίδες
5 βαζάκια των 312 ml
Μερίδες
5 βαζάκια των 312 ml
Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας
Print Recipe
Μερίδες
5 βαζάκια των 312 ml
Μερίδες
5 βαζάκια των 312 ml
Συστατικά
  • 2 κιλά μεγάλες ντομάτες πομοντόρι
  • 300 γρ κρεμμύδια
  • 250 ml ξύδι λευκό
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 λεμόνι μεγάλο ξύσμα και χυμό
Διαδικασία
  1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν ή τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε την μεριά του κοτσανιού και τυχόν σκληρό μέρος.
  2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μέτριες λωρίδες.
  3. Σε λαμαρίνα φούρνου ή μεγάλο ταψί ,στρωμένα με χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα επάνω και στο πλάι τα κρεμμύδια.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 1 1/2 ώρα. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος.
  5. Μόλις μπορούμε να χειριστούμε τις ντομάτες, αφαιρούμε την φλούδα τους και τυχόν ορατά πολλά σπόρια. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
  6. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
  7. Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, όπως δένουμε και τις μαρμελάδες φρούτων. Προσοχή ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μην πιάσει στην κατσαρόλα.
  8. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την εστία.
  9. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα βάζουμε ένα κερωμένο χαρτί ή ένα κομμάτι λαδόκολλας στην επιφάνεια του βάζου και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.
  10. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος μέχρι και ένα χρόνο. Όταν ανοίξουμε το βάζο αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες.
Σημειώσεις

Μπορούμε αντί του μπούκοβου να προσθέσουμε μια πιπεριά καυτερή. Η ποσότητα  μπαχαρικών μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας,  εγώ θέλω διακριτές γεύσεις.

Αν δεν έχετε ντομάτες πομοντόρι μπορείτε να βάλετε άλλες ντομάτες αρκεί να  έχουν σάρκα και να μην έχουν πολλά υγρά.

Το ψήσιμο βοηθάει να φύγουνε τα πολλά υγρά από τις ντομάτες και δίνει μια επιπλέον νοστιμιά στις σάλτσες.

Καλό είναι να ανοίξουμε τα βάζα για κατανάλωση μετά δέκα ημέρες ώστε να έχουν ισορροπήσει οι γεύσεις.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Avatar Ο/Η ΦΙΛΙΤΣΑ ΜΑΝΤΙΚΑ λέει:

    Συγχαρητήρια Ξανθή μου .Όπως πάντα οι προτάσεις σου και οι συνταγές σου είναι εξαιρετικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *