Όταν ανάβει ο φούρνος εκτός φαγητού καμιά φορά γίνεται και γλυκό, για τις ανάγκες του απογευματινού μας τσαγιού και όχι μόνο.
Τον τελευταίο μήνα είμαι τυχερή και βρίσκω καλά αχλάδια, αυτή τη φορά σκέφτηκα να τα βάλω στο γλυκό μας και ήταν μια καλή επιλογή.
Εύκολο γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και βούτυρο.
- 110 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1 κοτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό
- 50 γρ ζάχαρη
- 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- 3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα
- 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 50 γρ ζάχαρη
- 40 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό
- Ετοιμάζουμε ένα τσέρκι 20 εκατ. διαμέτρου το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φόρμα ή ταψί της ίδιας διαμέτρου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τρίβουμε καλά τα αμύγδαλα.
- Σε μπολ ανάδευσης ή σε κάδο μίξερ (ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας σε χαμηλότερη ταχύτητα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το λικέρ και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό μόνο σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
Τα αμύγδαλα της επικάλυψης μπορεί να είναι αμύγδαλα φιλέ.
Αν δεν έχετε λικέρ αμαρέτο βάλτε ένα άλλο ή αρωματίστε με βανίλια.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα άλλο γλυκό με μήλα και αχλάδια μαζί.
Μου αρέσουν πολύ τα κράμπλ στα κέικ! Ωραίο!
Πολύ ωραίο και εύκολο! Μου αρέσουν πολύ τα αχλάδια σε κέϊκ ή τάρτα!!