Λαχανόρυζο

από
Λαχανόρυζο

Μια παλιά συνταγή της Λίνας πειραγμένη από την Ξανθή ως προς την προσθήκη της πάπρικας και του κουρκουμά,  ότι πρέπει για τις χειμωνιάτικες νηστίσιμες ή όχι ημέρες.

Λαχανόρυζο

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλο λάχανο περίπου 1 κιλό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 κουτί ντοματάκια (κονκασέ)
  • 1 δοσομ. κούπα ρύζι καρολίνα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά προαιρετικό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά προαιρετικό
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε πρώτα το λάχανο βγάζοντας τα σκληρά κομμάτια του και κόβοντας σε κομμάτια μεγέθους μιας παλάμης.
  • Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το λάχανο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον κουρκουμά. Το αφήνουμε να βράσει με λίγο νερό και μετά προσθέτουμε το ρύζι και την καυτερή πιπεριά.
  • Μόλις έχει σχεδόν βράσει το ρύζι προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά.
  • Αντί για ντοματάκια μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουτ. γλυκού καλά γεμάτο καπνιστή πάπρικα μαζί με τα άλλα μπαχαρικά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και σκεπάζουμε με μια καθαρή πεσέτα για 10 λεπτά. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ελιές και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Για παραλλαγή μπορείτε να προσθέσετε μπέικον ή κομματάκια χοιρομέρι.

Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Πολύ ωραία η παραλλαγή πάνω στην συνταγή. Εγώ θα του έβαζα και καυτερή πιπεριά μιας και είμαι λάτρεις της, την οποία βέβαια προσθέτω στο πιάτο μου γιατί δεν την τρώνε όλοι.
    Φιλάκια.

    • kiki
    • 10 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Μια φορά, έγκυος στον 5ο-6ο μήνα, κόντεψα να γεννήσω από λαχανόρυζο! χαχα! Μου έπεσε βαρύ, αλλά είναι νόστιμο το άτιμο!

  2. Απάντηση

    Κική ωραίο!!εγώ στον 9ο μήνα λίγο πριν γεννήσω έτρωγα μπακαλιάρο με σκορδαλιά, ευτυχώς που δεν γέννησα εκείνο το βράδυ.

  3. Απάντηση

    Ωραίο φαγάκι! Το φτιάχνω και εδώ γιατί υπάρχουν όλα τα υλικά! Με πάπρικα!

  4. Απάντηση

    Σε όλα τα -όρυζα λέμε ναι!
    Βέβαια τα συνοδεύουμε με μπόλικη φετούλα, δηλαδή τα τιμάμε άσχετα από νηστεία!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode