Για πρώτη φορά πειραματίστηκα με τα γκρέιπ φρουτ διαβάζοντας μια συνταγή της Αρχοντίας που μπορείτε να τη δείτε εδώ
Από τότε έχει γίνει πάρα πολλές φορές έχει αγαπηθεί και βελτιώθηκε ως προς την εκτέλεση.
Η συνταγή που διαβάζεται εδώ έχει γραφτεί από την αρχή το Φεβρουάριο του 2016 αφού έγιναν διάφορες βελτιώσεις μετά από πολλούς πειραματισμούς ετών και στα πλαίσια ανανέωσης των συνταγών μου.
Μαρμελάδα γκρέιπ φρούτ με ουίσκι
10 βάζα των 450γρ
Συστατικά
- 3 κιλά γκρέιπ φρούτ (καθαρισμένη σάρκα)
- 2 κιλά ζάχαρη
- 100 ml ουίσκι
- 2 λεμόνια το χυμό
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα φρούτα. Καθαρίζουμε τα μισά και πετάμε τις φλούδες. Στα υπόλοιπα με τρίφτη χειρός αφαιρούμε το ξύσμα και κρατάμε τις φλούδες.
- Καθαρίζουμε τη σάρκα των φρούτων από τις πολύ σκληρές ίνες και τα κουκούτσια και τα κρατάμε σε ένα μπολ για αργότερα.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την καθαρισμένη σάρκα και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.
- Στο διάστημα αυτό κόβουμε τις φλούδες που κρατήσαμε σε πολύ μικρά μπαστουνάκια και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 2 πεντάλεπτα αφού στραγγίσουμε ενδιάμεσα.
- Όταν η σάρκα των φρούτων έχει μαλακώσει καλά και ομοιογενοποιειθεί προσθέτουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες και τη ζάχαρη. Σε ένα τουλπάνι ή σε μουσελίνα βάζουμε τα κουκούτσια και τις ίνες που έχουμε κρατήσει το δένουμε με ένα σπάγκο και το κρεμάμε μέσα στην κατσαρόλα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
- Προσθέτουμε το ουίσκι και το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Το πρώτο βράσιμο γίνεται για να μειωθούν τα υγρά του φρούτου πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη. Αν το φρούτο βράσει πολύ ώρα με τη ζάχαρη θα πάρει ένα σκούρο χρώμα.
Τα κουκούτσια τα προσθέτουμε γιατί έχουν πολύ πηκτίνη η οποία θα βοηθήσει στο σύντομο δέσιμο της μαρμελάδας.
Περισσότερα για το δέσιμο της μαρμελάδας θα βρείτε εδώ
Καλό είναι αν δεν καταναλώσουμε σύντομα τη μαρμελάδα να την αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι, το φως με την πάροδο του χρόνου δίνει ένα σκούρο χρώμα στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών (παρατήρηση-εμπειρία).
Καλημέρα.
Τι γλυκιά συνταγή είναι αυτή;
Φοβερό, κάτι μου λέει ότι με το ουίσκι θα έχει ακόμα πιο ωραίο άρωμα.Και του χρόνου.
Φιλάκια.
Πρέπει να είναι φοβερά αρωματική Ξανθή μου η μαρμελάδα σου! Το κακό είναι οτι επειδή έχουμε το μέλι αισθάνομαι ενοχές όταν φτιάχνω μαρμελάδα και ειδικά όταν την καταναλώνουμε!
Φιλενάδα όχι και του χρόνου έπεται και συνέχεια χαχαχα, πως θα έχει βαζάκια και για σας;;;
Φιλάκια
Λίλα σε καταλαβαίνω για το μέλι αλλά κάθε τι έχει και μια διαφορετική ώρα!!
Αν έχεις δικά σου φρούτα δοκίμασε την σε λίγη ποσότητα.
Σε ευχαριστώ πολύ.
αυτό το φρούτο μόνο σε μαρμελάδα μπορώ να το φάω, και του χρόνου να είσαι γερή να φτιάξεις πάλι
Να δω πότε θα βρω χρόνο να φτιάξω όλες αυτές τις μαρμελάδες που λες!Πάντως έχω δοκιμάσει αγγλική μαρμελάδα πορτοκάλι με ουίσκι και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση, οπότε φαντάζομαι το ίδιο κι εδώ!
Καλό απόγευμα!
Αθηνά
Εχω 3 μεγάλα που μου έφερε ο πεθερός προχθές απο το κυνήγι…. αυτά πιάνουν οι κυνηγοί όταν μπορούν!
Επειδή μάλλον δεν θα τα πιεί κανεις μας, ίσως τα κάνω μικρή ποσότητα μαρμελάδας, έτσι για κάνω κι’ εγώ το πείραμά μου!
Γαστεροπληξ ευχαριστώ, κι εγώ μόνο μαζί με πορτοκάλι σε χυμό μόνο!!
Αθηνά μη στεναχωριέσαι ότι δεν προλάβεις εδώ είμαι εγώ!!
Υπάρχει μια μαρμελάδα πορτοκάλι στην Αγγλία που είναι πανάκριβη, το έχω διαβάσει κάπου.
Καλό απόγευμα και σε σένα!!
Πηνελόπη πολύ ωραίο το θήραμα!!!
Δοκίμασε έτσι για το πείραμα όπως λες.
Ξανθή,είναι τέλεια!
Σε καταλαβαίνω,είναι πολύ κουραστικό.Φτιάχνω σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή μαρμελάδα-έκανα και νεράντζια και τις τσακίζω μόνη μου.
Οι μαρμελάδες είναι το φόρτε μου,το μόνο που κάνω καλά από την κατηγορία γλυκά.
Φιλιά!
Δηλαδή η πρώτη δόση ήταν για διαβητικούς; ε!τ’οτε εμ’ενα να μου κρατήσεις από τη δεύτερη δόση!!!!!!!!!!χαχαα
Αχ, Ξανθή με τις μαρμελάδες σου!!! Γεια στα χέρια σου, θα πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη!
Ελένη είμαστε στην ίδια κατηγορία μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού!! από τα άλλα δεν…..,άντε και κανένα κέικ, δεν τα τρώω κιόλας οπότε δεν με νοιάζει.
Όπως λέει κι η ξαδέρφη μου η Ιωάννα μόνο τα λαχανικά είχα αφήσει εκτός αλλά κάποια στιγμή έβαλα κι εκεί χέρι!!
Ιωάννα άντε να δούμε αν θα προλάβεις και τίποτα πότε θα έρθεις για το μερίδιο σου;;Α και μην ξεχάσεις τις πατάτες εκείνες για το γλυκό!!!
φιλάκια
big mama κι αυτή σου ξέφυγε από το μπαζάρ;;
Ευχαριστώ!!!!
Ξανθή συγχαρητήρια για την συνταγή και τις οδηγίες σου. Θα σε μαλώσω όμως γιατί πέταξες τα κουκούτσια. Είναι το ισχυρότερο αντί μικροβιακό της φύσης, από την άλλη την άλλη μεριά βέβαια και η πούλπα έχει τις ίδιες ιδιότητες, οπότε να συμπληρώσω ότι έφτιαξες μια μαρμελάδα φάρμακο!
Θεόδωρο καλώς ήρθες!!Σίγουρα έχεις γνώση καλύτερη από μένα για τις ιδιότητες των φρούτων και όχι μόνο.
Εγώ διάβασα λίγο για το γκρέιπ φρουτ και τις ιδιότητες του, βρήκα κάποια στοιχεία για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είπα όμως να μη βαρύνω την ανάρτηση με αυτές τις λεπτομέρειες. Μήπως εσύ έχεις να βάλω παραπομπή;;
Ήδη στο σπίτι έχουμε αρχίσει εφαρμογή κάποιας από αυτές τις ιδιότητες μιας και υπάρχουν ακόμη πολλά γκρέιπ φρουτ και θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Πω πωωωω… κουράστηκα και που τη διάβασα! Χαρά στο κουράγιο σου… εγώ ούτε χρόνο δυστυχώς ούτε υπομονή διαθέτω για τέτοιο εγχείρημα!
Γειά στα χέρια σου!
Μπέττυ έχεις δίκιο για αυτό το εγχείρημα χρειάζεται χρόνος αλλά μην κοιτά που εγώ κάνω ποσότητες, γα πολλούς λόγους, μπορείς να κάνεις λίγη μόνο έτσι για το καλό, όπως λέει κι ο Θεόδωρος για φάρμακο.
Ευχαριστώ πολύ.
Ξανθή το ανάφερα γιατί είδα στο προφίλ σου ότι είσαι βοηθός ιατρικών εργαστηρίων.
Πολύ καλές πληροφορίες στα ελληνικά για το εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπ-φρούτ (GSE)
που είναι ευρέως φάσματος φυσικό αντιμικροβιακό θα βρεις εδώ http://www.iama.gr/ethno/nayplio/barouta.htm
Θεόδωρε σε ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή έχω κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορώ προς το παρόν να βάλω link, μόλις το ξεπεράσω θα φροντίσω γιατί οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες. Από ότι είδα υπάρχει και σκεύασμα με το έλαιο αυτό.
Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Το χουμε πει, στις μαρμελάδες είσαι άφθαστη!
Μπελαλίδικη, αλλά το αποτέλεσμα φαντάζομαι σε αποζημιώνει και με το παραπάνω!
Έλενα σε ευχαριστώ πολύ έλα να σε κεράσω βαζάκι!!
Ξανθούλα μου, επειδή είναι πολύ μπελαλίδικη και εσύ είσαι εξπερ στις μαρμελάδες προτιμώ να την απολαύσω απο τα χεράκια σου !!!(είπαμε είσαι η καλύτερη αρμελαδού σε όλες τις μπλοκογειτονιές)
Το αρωμά της φαντάζομαι θα είναι ονειρεμένο !!!
φιλια πολλά
Μαράκι ευχαριστώ πολύ κι ανταποδίδω βαζάκι!!!χαχαχαχα
Φιλάκια
Θες να πεις, ότι δεν είναι σκέτο κόνιο με αυτή τη διαδικασια; Και μόνο που σκέφτομαι τη γεύση του γκρέιπφρουτ, ανατριχιάζω!
Κική κι εγώ μέχρι πρότινος δεν….
Τώρα δοκίμασα τη μαρμελάδα και μ’ αρέσει.
Χυμό μόνο γαργάρες μιας και βοηθάει στην ουλίτιδα κι έχω ένα μικρό πρόβλημα αυτές τις μέρες.
Δεν είσαι η μόνη που ανατριχιάζεις!!
Για φαντάσου….Αξίζει να δοκιμαστεί κάποια στιγμή!
Ξεχάσατε να γράψετε την ποσότητα νερού που βράσατε την σάρκα του φρούτου!
Αγαπητή Ντίνα, νερό δεν προσθέτουμε στη σάρκα και αν δείτε στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής γράφω ότι το βράσιμο της σάρκας γίνεται για να μειώσουμε τα υγρά.