Τα κράνα είναι οι καρποί του δέντρου κρανιά, κατ΄άλλους είναι θάμνος, εγώ όλες όσες συνάντησα στο χωριό είναι δέντρα και μάλιστα κάποια όχι εύκολα προσβάσιμα από τη γη.
Με τους καρπούς αυτούς φτιάχνουμε λικέρ, μαρμελάδα και κάπου το κάνουν και γλυκό.
Φέτος είχα την τύχη να μαζέψω πολλά, κάποια έγιναν λικέρ και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα.
Ο σκοπός της παρασκευής μαρμελάδας από μένα είναι για λόγους ιατρικούς περισσότερο λόγω του ότι τα κράνα έχουν βοηθητικές ιδιότητες σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.
Η συνταγή που ακολούθησα είναι από πληροφορίες μαμάδων και θείων φίλης μου και από κυρία στο Μεγάλο Χωριό που παρασκευάζει και πουλάει μαρμελάδες γλυκά κλπ.
Θυμάμαι να μου έχει φτιάξει πριν πολλά χρόνια η μητέρα μου αλλά δεν θυμάμαι καθόλου υφή και γεύση.
Η δική μου έχει λιγότερη ζάχαρη από την προτεινόμενη και είναι λίγο στυφή.
Σκέφτομαι επίσης να τη χρησιμοποιήσω σε τάρτα και σε φαγητά. Αυτά όμως αργότερα.
Τα υλικά δεν θα είναι σε ποσότητες μιας και δεν έχει σημασία η αρχική ποσότητα αλλά αυτό που θα προκύψει από την επεξεργασία.
Μαρμελάδα κράνα
Συστατικά
- Κράνα ώριμα
- ζάχαρη
- Χυμός λεμονιού
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κράνα από τυχόν κοτσανάκια ή φυλλαράκια και τα πλένουμε. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει.
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε 10 λεπτά μετρώντας από την αρχή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
- Μεταφέρουμε με κουτάλα τρυπητή σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες ποσότητα και με τη βοήθεια μεγάλου κουταλιού ή φορώντας γάντι συνθλίβουμε τα κράνα παίρνοντας τον πολτό τους μέσα σε μπολ ή κατευθείαν στην κατσαρόλα που θα τα επεξεργαστούμε. Βοηθάμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό από αυτό που έβρασαν. Στο τέλος προσθέτουμε μέρος του νερού που έβρασαν έτσι που το μείγμα να είναι ένας μέτριας πυκνότητας πολτός.
- Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε μισή ποσότητα του βάρους ζάχαρη.
- Βράζουμε, ανακατεύοντας περιοδικά, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας, μέχρι να δέσει όπως όλες οι μαρμελάδες. Εγώ προτίμησα να είναι λίγο πιο αραιή από τις συνηθισμένες μου μαρμελάδες. ( με θερμόμετρο 102 βαθμοί).
- Προσθέτουμε χυμό λεμονιού ( 1 μέτριο λεμόνι ανά κιλό μείγματος). Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Μα τι ωραίο χρώμα!!!!
Υπέροχο χρώμα αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Ξανθούλα μου!
Πολύ ωραία, το χρώμα είναι καταπληκτικό!
Καλά ξεμπερδέματα με το ψυγείο!
καλησπερα .εφτιαξα μαρμελαδα κρανο και μου κολησε παραπολυ,ενα δαχτυλο στη κατσαρολα εγινε πετρα τοσπασα με κοπιδι,νατη πεταξω>?ειναι επικηνδυνη?
Καλημέρα σας,ίσως δεν την ανακατεύσατε καλά κατά τη διάρκεια του βρασμού και βράσατε πολύ το μείγμα με αποτέλεσμα να καραμελώσει η ζάχαρη. Θα έχετε ένα αποτέλεσμα πιστεύω πολύ σκούρου χρώματος. Επικίνδυνη δεν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω αλλά δεν θα είναι ευχάριστη στη γεύση.
Καλημέρα σας τα κουκούτσια πως τα αφαιρούμε; σε ποια φάση μπορούμε;
Στην παράγραφο 3 της συνταγής με τη διαδικασία που αναφέρεται αφαιρούνται τα κουκούτσια. Αν είναι πολύ ώριμα τα κράνα και έχετε υπομονή μπορείτε να τα αφαιρέσετε από την αρχή πριν το βρασμό με τη βοήθεια μικρού μαχαιριού. Είναι δύσκολο όμως να αφαιρεθούν με αυτό τον τρόπο.
Ευχαριστώ για την συνταγή.Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που μπορείτε να έχετε αυτούς τους καρπούς και που με επιτυχία τους επεξεργαστήκατε.