Ρολά κανέλας δεν είχα φτιάξει ποτέ, ζήλεψα κάποια που είδα να φτιάχνει η κόρη και ένα απόγευμα που ήθελα να ταξιδέψω αλλού το μυαλό ασχολήθηκα με αυτά τα ρολά.
Λόγω της έλλειψης εμπειρίας πάνω στο θέμα στους πρώτους πειραματισμούς κάτι δεν πήγε καλά ή σε εμάς δεν άρεσε τόσο το αποτέλεσμα λόγω του ότι η ζύμη ήταν παχιά. Έτσι μια άλλη μέρα, ακολούθησε άλλη προσπάθεια μοιράζοντας τη ζύμη σε δυο μέρη για πιο λεπτό αποτέλεσμα.
Τα δεύτερα μας άρεσαν περισσότερο, χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση να γίνει ένα ρολό, αρκεί να τυλιχτεί σφιχτά και να μην παραψηθούν.
- 500 γρ αλεύρι σκληρό
- 7 γρ ξερή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 40 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 280 ml γάλα χλιαρό
- 1 αυγό
- 100 γρ καρύδια
- 100 γρ βούτυρο μαλακό και σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- μέλι ή πετιμέζι για την τελική επικάλυψη
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης με τη σειρά που αναγράφονται και ζυμώνουμε είτε με το γάντζο του μίξερ είτε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για μια ώρα να φουσκώσει η ζύμη (περίπου να διπλασιαστεί)
- Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης: Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα καρύδια και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις) για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Μην τα βάλετε σε επεξεργαστή γιατί θα τριφτούν πολύ τα περισσότερα.
- Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά. Στα 15 λεπτά ψησίματος καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν πολύ σκούρο χρώμα.
Θεωρώ σημαντικά δύο στάδια. Η ζύμη να τυλιχτεί σφικτά σε ρολό και να το τοποθετηθούν τα κομμένα ρολά με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Θα είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν στο ταψί και θα έχουν χώρο όταν θα γίνει το τελικό φούσκωμα ώστε να μην κολλήσει το ένα με το άλλο και να ψηθούν ομοιόμορφα.
Επίσης ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι το ψήσιμο ώστε να μην παραψηθούν γιατί θα βγουν πολύ στεγνά.
Είναι από τα πιο νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα για τσάι ή καφέ, Ξανθή.
Η προσθήκη των καρυδιών σαφώς και προσδίδουν έξτρα πόντους!
Αχ κι εγώ τα βλέπω και θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω. Πολύ ωραία τα έκανες!