Μη δω φωτογραφία που θα μου κάνει εντύπωση κολλάω κι αρχίζω το ψάξιμο μετά. Πριν μήνες είδα μια φωτογραφία με σελινόριζα γεμιστή και εντυπωσιάστηκα. Πήρε πολύ καιρό το ψάξιμο της κατάλληλης σελινόριζας.
Μόλις έβρισκα τη μεγάλη σελινόριζα δεν υπήρχε ο χρόνος ή η διάθεση και όλο αναβολή στην αναβολή.
Όπως επειδή πεισματώνω και παίρνω τα πάνω μου, αυτή τη φορά καμιά κακή διάθεση δεν άφησα να με επηρεάσει.
Βρήκα τη σελινόριζα και έπαιξα με υλικά που υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι.
Μπορεί να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα μαζί με μια πράσινη σαλάτα ή ένα συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.
- 1 μεγάλη σελινόριζα
- 1 μικρή γλυκοπατάτα
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδου κομμένη
- 2 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κράνμπερι αποξηραμένα ή φρέσκα
- 80 γρ πλιγούρι
- μια χεριά σπανάκι τα φύλλα του μόνο κομμένα σε κομμάτια
- ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να τη χειριστούμε.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβους, τη βράζουμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
- Κόβουμε ένα κομμάτι κυκλικά από το πάνω μέρος της ψημένης σελινόριζας και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της.
- Μέρος του εσωτερικού το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στη γέμιση. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε τη σελινόριζα μέχρι πάνω και όσο μπορεί να σταθεί στην κορυφή της η γέμιση. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε ταψάκι, το λαδώνουμε και ακουμπάμε πάνω τη γεμισμένη σελινόριζα. Αν έχει περισσέψει γέμιση την βάζουμε γύρω από τη σελινόριζα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο κλείνουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε ξεσκέπαστη τη σελινόριζα για 10 λεπτά ακόμη.
Μπορείτε να κάνετε δικούς σας συνδυασμούς με ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι κάσιους.
Αντί για πλιγούρι μπορεί να μπει κινόα και αντί σπανάκι kale.
Αν δεν βρείτε μεγάλη σελινόριζα δοκιμάστε με δυο μικρότερες, ίσως χρειαστεί τροποποίηση στις ώρες ψησίματος.
Οι επιλογές δικές σας.
Πολύ νόστιμο φαγητό!