Έφτιαξα αυτή την τάρτα σήμερα και έχω μείνει ενθουσιασμένη, από το πόσο εύκολο είναι να φτιαχτεί, αλλά περισσότερο για το πως ταίριαξαν όλα τα υλικά.
Ήταν βέβαια όλα τους εξαιρετικά, έχοντας ένα τοπικό χαρακτήρα το καθένα ξεχωρισό.
Τα ντοματίνια από την Τήνο, τα φιστίκια από την Αίγινα, ακόμη και το λεμόνι που έβαλα στο πέστο ήταν από την Τήνο, τα τυριά από την πατρίδα μου και από τη Μήλο και το φύλλο σφολιάτας δοκιμασμένο αρκετές φορές από την Ευβοϊκή ζύμη.
Δοκιμάστε τη για το μεσημεριανό σας ή ένα χαλαρό βραδινό με φίλους στη βεράντα, φροντίστε μόνο να έχετε τα υλικά και μέσα σε 40 λεπτά η τάρτα έτοιμη.
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 400 γρ ντοματίνια
- 2 κουτ. σούπας ξινοτύρι Ρούμελης
- 6-7 γρ φύλλα βασιλικού
- 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί το δικό μου ήταν μανούρα Μήλου
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- φλοίδες τυριού (μανούρα Μήλου) για το σερβίρισμα
- Πλένουμε τα ντοματίνια τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κομματάκι από το μίσχο τους.
- Ετοιμάζουμε το πέστο. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το βασιλικό, το σκόρδο, τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το τριμμένο τυρί και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
Αλάτι δεν πρόσθεσα γιατί το ξινοτύρι είναι ήδη αρμυρό.
Μπορείτε να βάλετε ανθότυρο και τότε προσθέστε λίγο αλάτι.
Αντί της μανούρας μπορείτε να βάλετε ένα πικάντικο κεφαλοτύρι ή μια παρμεζάνα.
Το πέστο με τα φιστίκια δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση μην τα αντικαταστήστε.
Επιλέξτε οπωσδήποτε ένα καλό φύλλο σφολιάτας με βούτυρο.
Εννοείται ότι το πέστο θα ήταν καλύτερο αν γινόταν στο γουδί αλλά αυτή ήταν η πιο εύκολη και συντομότερη λύση.
Εύκολος οικονομικός συνδυασμός υλικών με εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα
Σ ευχαριστώ Ξανθή για μια ακόμη φορά για τις έξυπνες εμπνευσμένες λύσεις
Αλεξάνδρα