Σας είχα υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει συνταγή με γλυκό κεράσι. Ήρθε λοιπόν η ώρα του μιας και βρήκα τα κατάλληλα κεράσια.
Για μένα τα πλέον κατάλληλα για γλυκό είναι τα πετροκέρασα Διακοφτού.
Δοκιμασμένα για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Θα ήθελα να δοκιμάσω και μια ανάλογη ποικιλία Βόλου αλλά δεν έτυχε να τα βρω ποτέ.
Γλυκό του κουταλιού κεράσι
4 βάζα των 370 ml
Συστατικά
- 2 κιλά κεράσια πετροκέρασα μεγάλα και τραγανά
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 λεμόνι μεγάλο το χυμό του
- αμύγδαλα ασπρισμένα προαιρετικό
Οδηγίες
- Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια του Με μια φουρκέτα αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι τους, πάνω από ένα ταψάκι έτσι ώστε να στάζει ο χυμός τους.
- Μπορείτε να δείτε το βίντεο που υπάρχει στις σημειώσεις για το χειρισμό της φουρκέτας. Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο πρέπει να προσέξετε τους χειρισμούς σας γιατί τα τραυματίζει. Θέλει λίγη εξάσκηση και βρίσκετε το κόλπο στους χειρισμούς. Προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ.
- Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα αραδιάζουμε τα κεράσια εναλλάξ με τη ζάχαρη προσθέτουμε το ζουμί, που έβγαλαν όταν τα καθαρίζαμε, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για ένα βράδυ.
- Την επομένη τοποθετούμε την κατσαρόλα στην αρχή σε μέτρια φωτιά δυναμώνοντας σταδιακά. Όταν αρχίσει ο βρασμός ανακατεύουμε προσεκτικά και ξαφρίζουμε. **
- Μετά 10 λεπτά βρασμού απομακρύνουμε το γλυκό μας από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε πάλι 24 ώρες. (Σκεπάζουμε με πετσέτα όχι με καπάκι κατσαρόλας.)
- Την επομένη αφαιρούμε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέροντας τα σε ένα μπολ και αρχίζουμε τη διαδικασία δεσίματος του σιροπιού. Αυτό είναι ένα κόλπο για να κρατήσουμε τραγανά τα κεράσια. Αν τα βράσουμε το πιο πιθανό είναι να φτιάξουμε μαρμελάδα.
- Μόλις έχει δέσει καλά το σιρόπι (έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί) προσθέτουμε ξανά τα κεράσια, στην κατσαρόλα, τα αμύγδαλα, για αυτούς που τους αρέσουν και το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις πάρει μια δυνατή βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα για την επόμενη μισή ώρα περιοδικά . Αυτό το κόλπο είναι μυστικό, που μου το έμαθε η μητέρα μου, για να ρουφήξουν τα κεράσια μέσα το σιρόπι και να φουσκώσουν.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά. Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε δροσερό σημείο.
Σημειώσεις
Προσοχή, στην πρώτη φάση βρασίματος χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και είμαστε κοντά στην κουζίνα μας γιατί μπορεί να μας χυθεί απέξω το σιρόπι.
**Η διαδικασία του ξαφρίσματος είναι απαραίτητη για να πάρουμε ένα διαυγές σιρόπι. Για να αποφύγουμε τους πολλούς αφρούς μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Παραθέτω ένα μικρό βιντεάκι με τους χειρισμούς της φουρκέτας: εδώ
Πιθανόν να περισσέψει σιρόπι, το μεταφέρουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και με αυτό μπορούμε να σιροπιάσουμε κέικ ή να το προσθέσουμε σε τηγανίτες
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.
Αγαπημένο καλοκαιρινό γλυκό το κερασάκι!!
Το ειδικό εργαλείο χρησιμοποιώ εγώ για τα κουκούτσια, το έχω βολευτεί πολύ.
Με την φουρκέτα πάλι, ποτέ δεν τα καταφερα!
Καλοφάγωτο!!
Πολύ ωραίο το κερασάκι σου. Άκρως καλοκαιρινό και νόστιμο. Πάντως εγώ μόλις πάρω φρούτο για να κάνω γλυκό, τελικά το τρώει ο μικρός. Δεν προλαβαίνουν τα καημένα τα φρούτα να γίνουν γλυκό.Τι να κάνουμε!!
Άντε και του χρόνου με υγεία.
Το κερασάκι καταπληκτικό αλλά και τα δανδελένια πετσετάκια σου υπέροχα.
Φιλιά
Ένα κερασάκι γλυκό του κουταλιού είναι ότι πρέπει αυτή την εποχή.
Ευχαριστούμε που μας έδωσες τη συνταγή, και μας άνοιξες την όρεξη να το κάνουμε κι εμείς…
Χαχαχα! Μου αρέσει που δίνεις και οδηγίες να μην πίνουμε καφέ στη βεράντα και ξεχαστούμε…
Ξανθή μου να είσαι καλά
Καλό απόγευμα.
Έλενα το καθάρισμα είναι μεγάλη υπόθεση.Εξαρτάται από την ποιότητα του φρούτου, δηλαδή πολύ τραγανό ή όχι. Όμως το εργαλείο πολλές φορές το τραυματίζει το φρούτο και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.
Λίνα μα κι εσύ δεν το έμαθες το παιδί να φτιάχνει γλυκό και γιαυτό κι εκείνο τα τρώει!!!!
Δήμητρα σε ευχαριστώ!!
Αχ τα δαντελένια είναι έργα της μητέρας μου, κι εγώ δυστυχώς αυτά και τον αργαλειό δεν τα έμαθα.Που θα πάει στη σύνταξη θα τα μάθω!!!
Βασιλική σε ευχαριστώ!!
Την έχω πατήσει, όχι βέβαια με καφέ αλλά εγώ επειδή συνηθίζω να κάνω πολλά πράγματα μαζί κάποια φορά παραλίγο να κάνω ζημιά στην κουζίνα, και ξέρετε βέβαια ότι τα σιρόπια είναι ο θάνατος της κεραμικής.
Καλό βράδυ.
Ο Δημήτρης φέτος έκανε με τα κόκκινα, έκαναν ένα χρώμα..τι να σου πω..κερασένιο!Αγόρασα ένα εργαλείο για τα κεράσια μα εγώ ακόμα δεν το δοκίμασα μόνη μου.Κάποτε είχα δοκιμάσει ένα απο Γερμανία φανταστικό.Όμορφο νοικοκυρίστικο που έλεγε η γιαγιά μου ..μπλοκόσπιτο θα ξαν άρθω και για άλλο γλυκάκι, έφαγα το κεράσι σου , πίνω νεράκι δροσερό και φεύγω!
Αχτίδα καλωσόρισες!!
Ευχαρίστως να ξανάρθεις σύντομα θα σε κεράσουμε κι άλλο γλυκάκι.
Στην υγειά σου!!!!και σε ευχαριστούμε πολύ.
Πολύ θα ήθελα να βρω κι εγώ ένα καλό εργαλείο για κεράσια γιατί δεν έχω και σταματημό σήμερα έφτιαξα τη δεύτερη δόση κι έχουμε συνέχεια!!!
i dimitra leei kriose to gliko na to dokimasei?ego eho ipomoni na to dokimso otan ertho.
Και βέβαια να το δοκιμάσετε άλλωστε είπαμε της Δήμητρας το βάζο την περιμένει ολάκερο!!!
Τώρα βέβαια δεν περίμενα να δοκιμαστεί κι από Ατλάντα αλλά έχω βάλει το καλό μου πετσετάκι!!!
χαχαχαχα
ωραίο γλυκάκι (για το πετσετάκι δε λέω, όνειρο, τα δικά μου κάπου στο πατάρι βρίσκονται, ήταν οι μπομπονιέρες του αρραβώνα μου) και γω μαζί με τη βυσσινάδα έκανα και γλυκό βύσσινο και μαυροκέρασο, άσπρα κεράσια δε βρήκα της προκοπής ήταν χαλαζοχτυπημένα, μου αρέσουν αλλά δεν πέτυχα ούτε πέρυσι ούτε φέτος, ακόμη νωρίς είναι όλο και θα πετύχω κάπου.
εγώ αν και από νιόπαντρη (24 χρόνια πριν, ουκ ολίγα)συνεχώς χρησιμοποιούσα εργαλεία για τα κουκούτσια (κάνω πάνω από 5 κιλά την χρονιά, χωρια οι κερασαδες και οι βυσσινάδες) τελικά με το τσιμπιδάκι βολεύομαι καλύτερα, (το ίδιο πάθαινε και η γιαγιά, όταν της πήγε η μαμά μου ένα εργαλείο δώρο)
στην τελευταία μετακόμιση μου έκλεψαν ένα κουτί με διάφορα gadgets κουζίνας και μαζί και τα εργαλεία για τα κουκούτσια, δεν αγόρασα άλλα, αλλά τα τελευταία χρόνια ζορίζομαι διότι κάνω πολλά κιλα και τα βουνίσια μαυροκέρασα είναι τόσο σκληρά που για να βγει το κουκούτσι, ούτε σκαφτό με μαχαίρι δε φεύγει, θα πάρω τώρα ηλεκτρικό δε λέει, να χάνω τόσες ώρες..
καλοφάγωτα
Με τα ίδια κεράσια έκανε η μαμά μου γλυκό. Ήταν το αγαπημένο μου και η μητέρα μου το έκρυβε συνέχεια για να μην το φάω. Χιχιχι…
Για τη νοικοκυροσύνη σου δε θα ξαναμιλήσω. Φοβάμαι μη γίνω κουραστική, Ξανθή μου.
Καλοφάγωτο!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ υπάρχει κι ηλεκτρικό εργαλείο;;Για πες γιατί και για μένα δεν πάει άλλο φέτος κάλεσα βοήθεια φίλη κι υπάρχει και συνέχεια.
Κι εμένα τα δεύτερα που πήρα δεν έβγαινε το κουκούτσι με τη φουρκέτα με τίποτα.
Έλα όμως που αυτά είναι τα καλύτερα!!
Δέσποινα νομίζω ότι έχεις πάρει τον αέρα τώρα μπορείς να αποπειραθείς να φτιάξεις.
Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
ηλεκτρικό έχουν τα vefa’s house,
τώρα για το καθάρισμα με φουρκέτα υπάρχει ένα μυστικό για να καθαρίζει το κουκουτσι ευκολότερα, ιδιαίτερα στα σκληρά κεράσια.
κρατάμε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη το κεράσι, έχοντας το πάνω μέρος του κερασιού στον αντίχειρα, φυσικά ο δείκτης κρατά το κουκούτσι από κάτω.
πιέζουμε με δύναμη το κεράσι κρατώντας με τα δυο δάκτυλα το κουκούτσι του κερασιου και το τρίβουμε, περιστρέφοντας το απαλά, αισθανόμαστε ότι το κουκούτσι έχει κουνηθεί, μόνο τότε βάζουμε την φουρκέτα ή το τσιμπιδάκι (είναι πιο πρακτικό) και τραβάμε το κουκούτσι.
Αυτά τα κόλπα τα ξέρω Γαστεροπληξ αλλά το χέρι μου δεν πρέπει να το κουράζω πλέον κι έτσι αναζητώ πιο εύκολες λύσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Άκρως καλοκαιρινό και ωραιότατο το γλυκάκι σου!
Νομίζω ότι φέτος θα το επιχειρήσω κι εγώ, η κόρη μου το περιμένει πως και πως… για να είμαι ειλικρινής βαριέμαι τη διαδικασία 🙁
Όμως τώρα με το δικό σου ζήλεψα και μάλλον θα οπλιστώ με υπομονή και θα το κάνω!
Φιλιά…
Εφερα απο το χωριο ασπρα κερασια και ξεκινησα. Με τη φουρκετα καθαριζονται πιο ευκολα και πιο σωστα. Ευχαριστω για τη συνταγη, ειναι η πρωτη φορα που κανω γλυκο, παντα εφτιαχνα μαρμελεδες ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Δέσποινα κι εγώ έφτιαξα στο χωριό με πετροκέρασα κατευθείαν από το δέντρο κι έγινε πάρα πολύ καλό. Καλή επιτυχία σου εύχομαι κι ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Για κάθε σου απορία είμαι εδώ
Ασπρούλα, θα μπορούσα να “δανειστώ” την πρώτη σου φωτό για να την συσχετίσω με το δικό μου μοτίφ;
http://e-crochet.blogspot.gr/2012/02/3.html
Ευχαριστώ και καλή συνέχεια με τις μαγειρικές σου!
ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ? ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΟΥΦΡΩΜΕΝΟ?
Διάβασε προσεκτικά τη συνταγή λέω ότι: κουνάμε την κατσαρόλα για 30 λεπτά έτσι εισχωρεί το σιρόπι μέσα και δεν γίνονται σουφρωμένα όπως λες.
Βέβαια θα πρέπει το κεράσι σου να είναι τραγανό να μην έχει συντηρηθεί σε ψυγείο για πολλές μέρες και να προσέξεις το βράσιμο.
Ξανθή μου να σε ρωτήσω κάτι; εδώ Ολλανδία δεν βρίσκω πετροκέρασα, μόνο σκούρα κεράσια (τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ελληνικά!!) και θέλω πολύ να ακολουθήσω την συνταγή σου. Πρέπει να αλλάξω κάτι. Ευχαριστώ πολύ!$
Μάγδα, πέρσι έφτιαξα κι εγώ λίγο γλυκό με αυτά τα κεράσια που λες.
Δεν άλλαξα τίποτα, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να είναι τραγανά και να μην σου παραβράσουν.
Αγαπητή Ξανθή.δεν άντεξα να μην σου γράψω για ένα γλυκό κεράσι που είχα φτιάξει πριν από 4 χρόνια… Από ένα παλιό βιβλίο συνταγών της μαμάς μου! Η συνταγή είναι όπως η δική σου αλλά..η λεπτομέρεια!! Την πρώτη μέρα βράζει το γλυκό για ΠΕΝΤΕ λεπτά και το αφήνει 24ωρες στην κατσαρόλα. Την δεύτερη μέρα το ξαναβραζει για ΤΡΙΑ λεπτά και το αφήνει για άλλες 24ωρες!! Την τρίτη μέρα το βράζει και δένει το σιρόπι! Όταν το τελείωσα ήταν τόσο τραγανό και ολοστρόγγυλο που όλοι νόμιζαν ότι είναι αγοραστό!!! Ήταν Πετροκέρασα από Τρίπολη! Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνεις καί το μεράκι σου!!
Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και την αναφορά στη συνταγή της μητέρας σου. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες για τους νεότερους.Χωρίς ιδιαίτερες σπουδές μας άφησαν παρακαταθήκη σημαντικά πράγματα. Από την εμπειρία μου πολλών γλυκών πλέον το σημαντικότερο όλων είναι η πρώτη ύλη. Και πάλι ευχαριστώ πολύ και καλό Πάσχα.