Το ραβέντι ή rhubarb είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό και οι μίσχοι του είναι βρώσιμοι όχι όμως τα φύλλα.
Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε θερμοκήπια ή και αγρούς. Είναι διαθέσιμα στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους, ανάλογα τον τρόπο καλλιέργειας, θερμοκήπιο ή αγρός.
Υπάρχει διαφορά στο χρώμα των μίσχων ανάλογα με το που καλλιεργείται.
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κατά κύριο λόγο, αλλά προστίθεται και σε αρμυρές παρασκευές. Επίσης χρησιμοποιείται και στην φαρμακευτική.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
Στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να βρω καλλιεργητή παρότι οι πληροφορίες ήθελαν να καλλιεργείται στην Κρήτη και τελικά χάθηκα στην κακή επικοινωνία.
Το έχω μάθει από τα ξενόγλωσσα περιοδικά και βιβλία μου και το έχω συναντήσει στις αγορές του Λονδίνου. Μάλιστα κάποια φορά το έφερα από εκεί και είχα φτιάξει αυτό το κέικ.
Αυτή τη φορά στάθηκα περισσότερο τυχερή, αφού ο ιδιοκτήτης του μανάβικου στο Παγκράτι “Το Μποστάνι“, φρόντισε να βρει και να με ειδοποιήσει για την παραλαβή του.
Η πρώτη σκέψη ήταν να φτιάξω αυτή τη μαρμελάδα, όμως οι πληροφορίες λένε ότι μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτική τάρτα (σε επόμενο πείραμα), ενώ επίσης μπορεί να προστεθεί σε cruble μαζί με άλλα φρούτα ή σε κέικ.
Μαρμελάδα με ραβέντι και σαγκουίνια
Συστατικά
- 1 κιλό ραβέντι
- 800 γρ ζάχαρη
- 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια ξύσμα και χυμό
- 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
- 125 ml υγρή πηκτίνη μήλου
- χυμό μισού λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά το ραβέντι κόβουμε τα άκρα του (ιδιαίτερα τα φύλλα τα πετάμε δεν τρώγονται).
- Πλένουμε με ένα σφουγγάρι καλά τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το ξύσμα τους. Τα στύβουμε και παίρνουμε το χυμό τους, τον οποίο στραγγίζουμε ώστε να μην υπάρχουν μικρά κουκούτσια. Κόβουμε το ραβέντι σε μικρά κομμάτια περίπου 2-3 εκατοστά.
- Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια από το ραβέντι το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να έχει μαλακώσει καλά το ραβέντι. Ξαφρίζουμε περιοδικά, έτσι θα πάρουμε μια μαρμελάδα διαυγή.
- Προσθέτουμε το τζίτζερ και την πηκτίνη και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί).
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Κλείνουμε καλά τα καπάκια και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Χρόνια τώρα, κατά καιρούς, αναρωτιόμουν σχετικά με το ραβέντι και την ταυτότητά του – φρούτο, λαχανικό, χορταρικό; – και, βέβαια, και τη χρήση του στην κουζίνα. Ποτέ, ωστόσο, δεν αξιώθηκα να ψάξω, με αποτελεσματικό τρόπο. Ξανθούλα μου, σ’ ευχαριστώ πολύ, για την ολοκληρωμένη ανάρτησή σου και για την εξωτική συνταγή σου! Τι όμορφα και ευρηματικά συνδυάζεις πάντα τα προϊόντα που επιλέγεις! Μπράβο σου.
Καλησπέρα Θέλγια, κι εγώ χρόνια το έψαχνα, όμως δεν είναι πολύ γνωστό και γιαυτό δεν υπάρχει ίσως κάποια φορά αν υπάρξει ζήτηση να το καλλιεργήσουν.Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια θα τα πούμε ίσως σύντομα με τις δικές σου συνταγές.
Φαίνεται πολύ ωραία και με τέλειο χρώμα. Είχα δοκιμάσει μαρμελάδα με ραβέντι στο εξωτερικό και εδώ στην Αθήνα κάπου είχα βρει τάρτα με ραβέντι και φράουλα αν θυμαμαι καλά. Επίσης ωραίες συνταγές με ραβέντι έχει στο blog της η Μάγδα από την Ολλανδία. Αυτό το μαγαζί στο Παγκράτι το έχει πλέον μόνιμα ή πρέπει να το παραγγείλει κανείς?
Έφη μόνο κατόπιν παραγγελίας. Αν θέλεις τηλεφώνησε εκ μέρους μου.
Το χρωμα είναι φανταστικό. Τόσο ζωντανό.
Εγώ το σκέφτομαι πανω σε cheese cake!!
Έβαλες ιδέα τώρα, αν και προς το παρόν σκέπτομαι μια τάρτα με αυτό που έχει περισσέψει.