Ποτέ μη λες ποτέ, έτσι δεν λένε. Να λοιπόν κι εγώ που σχεδόν ποτέ δεν είχα φτιάξει κουραμπιέδες σήμερα να σας προτείνω τους κουραμπιέδες που έφτιαξα με τη βοήθεια της φίλης και συγκατοίκου Αλεξάνδρας.
Δυστυχώς τότε που έπρεπε εγώ δεν έγραψα τη συνταγή της μητέρας μου.
Την Αλεξάνδρα σας την έχω συστήσει παλιότερα όταν έφτιαξε την προβέντα για το γάμο του γιου μου.
Τότε είχε φτιάξει και τους κουραμπιέδες της για να προσφερθούν στο τραπέζι του γάμου και είχαν τρελαθεί όλοι στην Πολωνία.
Κάθε χρόνο μας φτιάχνει κουραμπιέδες και μελομακάρονα μιας κι εγώ η ακαμάτρα όσο λείπει η κόρη στα ξένα δεν ασχολούμαι με αυτά, άλλωστε δεν τα πολύ τρώω απλά δοκιμάζω.
Τους κουραμπιέδες η Αλεξάνδρα τους φτιάχνει με συνταγή που έχει από τη μητέρα της γραμμένη στο τετράδιο της πριν από 40 χρόνια ίσως και πιο πολλά. Βέβαια στην πορεία έχει κάνει μικρές τροποποιήσεις.
Σήμερα ζυγίσαμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών.
Οι κουραμπιέδες της Αλεξάνδρας
Συστατικά
- 450 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο
- 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 100 γρ ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγού
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
- 50 ml ρακί
- 120 γρ Αμύγδαλα καβουρντισμένα
- ζαχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο. Προσοχή να μην καούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροτρίβουμε σε μπλέντερ ή σε γουδί.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε λεκάνη γυάλινη αν πρόκειται για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη τους κρόκους και το ρακί χτυπώντας ακόμη 5 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι μας, προσθέτοντας το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε να απορροφηθεί το αλεύρι και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Δεν ζυμώνουμε απλά ομοιογενοποιούμε τα υλικά.
- Μεταφέρουμε λίγο λίγο το μείγμα σε επιφάνεια εργασίας στρώνοντας το με ύψος 1.5 εκατοστού.
- Με ειδικά κουπ πατ ή με ένα ποτήρι σχηματίζουμε τους κουραμπιέδες μας και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσα τους.
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο προσέχουμε να μην αρπάξουν από κάτω και από πάνω ίσα να ροδίσουν λίγο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα αφήνοντας τους να κρυώσουν.
- Όταν κρυώσουν καλά κοσκινίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη σε πιατέλα, αραδιάζουμε πάνω στη ζάχαρη μια στρώση κουραμπιέδες και κοσκινίζουμε από πάνω πάλι ζάχαρη να τους σκεπάσει καλά.
- Συνεχίζουμε από πάνω άλλη στρώση με την ίδια διαδικασία.
Ε, και του χρόνου λοιπόν και στις δυο σας, Ξανθή.
Αυτό το “ποτέ μη λες…ποτέ” είναι πραγματικά μια μεγάλη αλήθεια :-))