Πίτες με προζύμι στο τηγάνι

από
Πίτες με προζύμι στο τηγάνι

Ο  γιος μου εκτός από το να με συνοδεύει στις βόλτες, μαγειρεύει και ζυμώνει ψωμί. Κι εγώ ως μαμά κουκουβάγια καμαρώνω, ξεσηκώνω ιδέες, βοηθάω και καταγράφω.

Χτες κάποια στιγμή ανάπιασε το προζύμι του και το βράδυ είδαμε ότι υπάρχει περίσσεια από αυτή τη διαδικασία. Για να μην πεταχτεί αρχίσαμε το ψάξιμο τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε.

Επειδή συχνά φτιάχνει πίτες με τις  οποίες  συνοδεύουν  λαχανικά ή κρέατα ή κάποια άλλα συνοδευτικά, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε αυτή τη φορά πίτες με την προσθήκη προζυμιού.

Ξεκινήσαμε από το βράδυ τη διαδικασία και σήμερα εγώ τις τελείωσα.

Πίτες με προζύμι στο τηγάνι

6 πίτες

Συστατικά
  

  • 450 γρ αλεύρι ντίνκελ
  • 100 γρ ενεργοποιημένο υγρό προζύμι
  • 20 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νισιστέ ή αλεύρι ρυζιού για το πλάσιμο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο του μίξερ ή μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε. Με το μίξερ χρησιμοποιούμε το γάντζο και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Με το χέρι μας θα χρειαστεί ίσως περισσότερος χρόνος ζυμώματος.
  • Ανάλογα με την ποιότητα του αλεύρου μπορεί να χρειαστεί λιγότερο νερό γιαυτό καλό είναι να το προσθέσουμε σταδιακά.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ή ένα βράδυ ολόκληρο.
  • Με το χέρι μας ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη.
  • Πλάθουμε έξι μπαλάκια ισοβαρή ( τα δικά μας ήταν 150 γρ το καθένα). Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο που έχουμε ελαφρά λαδώσει και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 - 45 λεπτά.
  • Σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη με νισιστέ ή αλεύρι ρυζιού ανοίγουμε με τη βοήθεια χοντρού πλάστη πίτες με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά.
  • Τοποθετούμε στην εστία ένα τηγάνι ( το δικό μας είναι μαντεμένιο) λαδώνουμε ελαφρά και ζεσταίνουμε στην πιο δυνατή ένταση της κουζίνας.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση περίπου στο μισό (από το εννέα στο πέντε) ανάλογα και με την κουζίνα μας και τοποθετούμε την πίτα.
  • Μετά από δυο λεπτά θα δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει σε διάφορα σημεία της. Την γυρίζουμε από την άλλη μεριά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε ακόμη για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή παιτέλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες.
  • Μπορούμε όταν κρυώσουν καλά να τις κλείσουμε σε σακουλακια τροφίμων και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Όταν τις βγάλουμε μπορούμε να τις ζεστάνουμε σε τοστιέρα ή το φούρνο.
  • Σήμερα εμείς με αυτές τις πίτες δημιουργήσαμε το μεσημεριανό μας γεύμα αυτοσχεδιάζοντας με ότι υπήρχε στο σπίτι.

Σημειώσεις

Η ποιότητα του αλευριού μπορεί να είναι κάποια άλλη, ανάλογα θα πρέπει να προσέξετε στην προσθήκη του νερού.
Αν δεν θέλετε να τις ψήσετε στο τηγάνι, μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο σε πέτρα ψησίματος, τουλάχιστον αυτή την εμπειρία έχει ο γιος μου από άλλη φορά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode