Πριν οκτώ χρόνια είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω μια όμορφη παρέα με πολύ μεράκι και άπειρη αγάπη για προσφορά.
Ήταν η ομάδα εθελοντών των Δρόμων Ζωής.
Σε αυτή την ομάδα εντάχτηκα κι εγώ ενεργά, ανήκοντας κατά κύριο λόγο στην ομάδα μαγειρικής. Κάθε χρόνο, όλο το χρόνο, ετοιμάζουμε τα βαζάκια και άλλες νοστιμιές, που θα διατεθούν στο ετήσιο bazaar των Χριστουγέννων. Με τα έσοδα του bazaar και άλλων δραστηριοτήτων αντιμετωπίζονται τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής
Από την πρώτη χρονιά μου εμπιστεύτηκαν αυτή τη συνταγή για την παρασκευή σπιτικής κέτσαπ, με την δέσμευση να μην την κοινοποιήσω. Αν θυμάμαι καλά η προέλευση της είναι από μεγάλο σεφ του εξωτερικού.
Η δέσμευση τηρήθηκε για όλα αυτά τα χρόνια και, όταν κοινοποιούσα ότι φτιάχνω κέτσαπ, είχα πολλές κόντρες, γιατί έλεγαν ότι κρατώ μυστικά. Τι διαγραφές από το fb τι μούτρα!!
Θα μου πείτε και τώρα τι έγινε;;
Στο περσινό Bazaar μιλώντας με την κυρία που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και λέγοντας της ότι βρήκα τη συνταγή τυχαία σε κάποιο site αλλά πολύ κακογραμμένη, πήρα την απάντηση: “και γιατί να μην τη γράψεις πλέον;”
Έτσι τώρα που ήρθε η ώρα της παρασκευής της, φωτογράφισα τα στάδια και τη γράφω.
Κάθε χρόνο φτιάχνω πάρα πολλά βαζάκια, επαναλαμβάνοντας τις ποσότητες δυο και τρεις φορές, και γιαυτό η δόση που σας δίνω ίσως σας φανεί υπερβολική, αλλά δεν έχω δοκιμάσει με λιγότερη.
Ακόμη και στο Λονδίνο που την έφτιαξα για τα παιδιά πάλι με τις ίδιες ποσότητες έγινε.
Όποιος την έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν αγόρασε ποτέ ξανά κέτσαπ του εμπορίου.
Σπιτική κέτσαπ
Συστατικά
- 3.5 κιλά ντομάτες πομοντόρι (βάρος μετά το καθάρισμα)
- 900 γρ μήλα (βάρος μετά το καθάρισμα)
- 750 γρ κρεμμύδια (βάρος μετά το καθάρισμα)
- 2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 12 καρφάκια γαρύφαλου
- 12 μπαχάρια
- 12 κόκκους πιπεριού
- 1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
- 1 κιλό ζάχαρη
- 900 ml ξύδι
Οδηγίες
- Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας το αλάτι.
- Σε μια γάζα τοποθετούμε τα γαρύφαλλα, μπαχάρια και πιπέρια. Τα δένουμε με μια κλωστή και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας περιοδικά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 1 ώρα Σε αυτό το στάδιο ανακατεύουμε πιο συχνά και σκεπάζουμε με προστατευτική σήτα την κατσαρόλα για να μην λερωθεί ο γύρω χώρος.
- Κλείνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τη γάζα με τα μπαχαρικά.
- Με ραβδομπλέντερ ή με μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα. Αν χρησιμοποιήσετε μπλέντερ θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει λίγο το μείγμα.
- Στη συνέχεια το περνάμε λίγο λίγο το μείγμα από σινουά ή από πυκνή σήτα πάνω από μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
- Πετάμε τα σπόρια και φλούδες που μαζεύονται στη σήτα και συνεχίζουμε μέχρι να περάσει όλο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη και πάλι κατσαρόλα προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν κι βράζουμε πάλι μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή αρχής του βρασμού)
- Η σάλτσα μας θα είναι σαν μια αραιή μαρμελάδα κι γι όσους διαθέτουν θερμόμετρο είναι έτοιμη στους 100 βαθμούς.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και αφήνουμε αν άποδα να κρυώσουν.
- Συντηρούμε τα βαζάκια σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή αν έχουμε χώρο σε ψυγείο. Για την κατανάλωση της θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα, όπως όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξύδι και μπαχαρικά ώστε να ισορροπήσουν οι γεύσεις.
αγαπημενη μου…σ ευχαριστω πολυ για την τοσο ωραια συνταγη σου…..θα την κανω οποσδηποτε…..φιλακι
Όντως μιλάς για μεγάλη ποσότητα, αλλά με λίγα μαθηματικά … μπορεί και να τα καταφέρουμε για μικρότερες ποσότητες. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την μυστική συνταγή μαζί μας, μετά από τόσα χρόνια.
Καλό απόγευμα.
Ευχαριστούμε που αποκάλυψες μια όντως εξαιρετική συνταγή! Καλοφάγωτη! Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε!
Πολύτιμη συνταγή!!
Εξαιρετική!! Ευχαριστούμε πολύ!!
Αγαπημένο κέτσαπ, εξαιρετική συνταγή. Γεια στα χέρια σου!
Ξανθούλα ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή σου!!!!…. όπως και τόσες άλλες….
Το αλάτι σε ποιό στάδιο της συνταγής μπαίνει;
Από την αρχή, έχετε δίκιο θα το συμπληρώσω. Σας ευχαριστώ
καλησπέρα,
φαίνεται ωραια η συνταγή αλλά δεν είναι πολύ το 1 κιλό ζαχαρη; σε άλλες συνταγές η ζαχαρη είναι ένα φλυτζάνι…
επίσης στην αρχή δεν βάζουμε νερό στην κατσαρόλα;
Καλημέρα σας, ευχαριστούμε για τη συνταγή
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ξύδι που βάζουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο ?
Σας ευχαριστώ
Μαρίνα
Καλησπέρα, ναι μπορείτε να βάλετε όποιο ξύδι θέλετε αρκεί να είναι της ίδιας οξύτητας δηλαδή 6% όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις της συνταγής.
Εύχομαι καλή επιτυχία
Ευχαριστουμε ,Ξανθη μου.Ειναι μεγαλη τυχη που σε εχουμε στη ζωή μας.Ολα σου ξεχωριστά,ιδιαιτερα και δοτικά “ζεστά”.Να εισαι πάντα καλά
Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ, η παρέα σας μου δίνει δύναμη κι εμένα.
Δεν είναι πολύ η ζάχαρη για τέτοια ποσότητα ντοματας;ευχαριστώ!!!
Η συνταγή έφτασε σε εμένα με αυτή την ποσότητα ζάχαρης και όλα τα χρόνια την κάνω με αυτή την ποσότητα. Αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα μπορείτε, προτείνω όμως συντήρηση σε ψυγείο, γιατί η ζάχαρη παίζει και το ρόλο του συντηρητικού.
Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε, με ανησυχεί λίγο η ποσότητα της ζάχαρης, μήπως έχει γίνει λάθος?
Ευχαριστώ
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η ποσότητα της ζάχαρης είναι αυτή δοκιμασμένη χρόνια. Αν θέλετε να τη μειώσετε προτείνω συντήρηση στο ψυγείο.
H κέτσαπ τέλεια, μόλις την έφτιαξα, δεν περίμενα να την δοκιμάσω μία εβδομάδα, την φάγαμε με τηγανιτές πατάτες και ξετρελαθήκαμε, φαντάζομαι θα γίνει καλύτερη όσο κάθεται. Να είσαι πάντα καλά, η γνώση πρέπει να μοιράζεται , είμαι της ίδιας άποψης, Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.Και βέβαια πρέπει να μοιραζόμαστε!
Πραγματικά υπέροχη !!! Οι αναλογίες τέλειες (παρα τους αρχικούς μου ενδοιασμούς) την προτείνω ανεπιφύλακτα….. ΕΥΓΕ! ΞΑΝΘΗ…..
Ευχαριστώ πολύ, η διαδικασία και οι αναλογίες έχουν δοκιμαστεί πολλά χρόνια, ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Ήθελα να ρωτήσω το μήλο με ποιό σκεπτικό το χρησιμοποιείτε; Και κάτι ακόμη, μήπως έχετε να προτείνετε κάποια παραλαγή με μέλι;
Το μήλο προστίθεται για τη γεύση αλλά και για την πηκτίνη που περιέχει.
όσο για το μέλι παραθέτω σχόλιο φίλης η οποία έχει κάνει πολλές φορές αυτή τη συνταγή και κάποια φορά έφτιαξε με μέλι, την εμπιστεύομαι: Έφτιαξα μια τρίτη δόση με μέλι αντί ζάχαρη. Προσοχή όμως αν θα το δοκιμάσετε να βάλετε την μισή ποσότητα από την προτεινόμενη ζάχαρη και μέλι κωνοφόρων καλύτερα γιατί άλλο (π.χ. Θυμαρίσιο) έχει γεύση και το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Έγινε το ίδιο εξαιρετική.
Απίστευτη τρίτη χρονιά τη φτιάχνω, ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
Αλεξάνδρα χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη, καλοφάγωτη.
Ξανά, και ξανά και σίγουρα ξανά!
Να είσαι καλά Ξανθή και η κυρία που σου την έδωσε!
Πολλά φιλιά!
Ξανθη μου,αγαπημενη,υπεροχη συνταγή ,υπεροχη κετσαπ ,όπως υπεροχη και ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ είσαι και εσύ και ό τι κάνεις.Ευχαριστούμε
Την εχω κανει 3 φορες,υπεροχη.Ευχαριστουμε Ξανθή μου.Πόσον καιρο μπορει να μεινει ασφαλώς εκτος ψυγειου;
Καλησπέρα Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη στη συνταγή μου. Εγώ έχω κρατήσει μέχρι ένα χρόνο σε βάζο αλλά και σε μπουκάλι. Καλό είναι να την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι μακριά από θερμαντικά σώματα, κουζίνα καλοριφέρ.
Ξανθή μου, θα ήθελα κι εγώ να επιβεβαιώσω πως όσες φορές έφτιαξα την κέτσαπ αντικαθιστώντας την ζάχαρη με φρουκτόζη ή με ζάχαρη καρύδας τα βαζάκια κσι τα μπουκάλια μου διατηρήθηκαν εκτός ψυγείου για έναν χρόνο. Απομένει να φτιάξω και με μέλι για την δική μου εγγονούλα.
Να τις χαιρόμαστε τις μικρούλες μας!
Σ’ευχαριστώ και πάλι γι αυτή την υπέροχη συνταγή!
Καλό φθινόπωρο!
Μαριάννα μου σε ευχαριστώ πολύ. Η σύσταση είναι για για όσους φοβούνται την διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου.
Εγώ τα περισσότερα, γλυκά μαρμελάδες σάλτσες τα διατηρώ εκτός ψυγείου και κάποια πέρα του ενός χρόνου.
Υγεία σε όλους εύχομαι να μπορούμε να χαιρόμαστε παιδιά και εγγόνια. Καλό Φθινόπωρο.
Όταν ανοίξουμε το βάζο σε πόσο χρόνο πρέπει να καταναλωθεί;
Όταν το ανοίξετε το βάζετε στο ψυγείο. Το έχω κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Προτιμήστε μικρά βάζα ή μπουκάλια ώστε να καταναλωθεί σύντομα.
Μήπως μπορείς να μου πεις την αναλογία με τη φρουκτόζη..Α άντρας μου είναι διαβητικούς και θα με ενδιέφερε ή αλλαγή σε ευχαριστώ …ανυπόμονη να τη φτιαξω ..και μεσημέρι φιλια