Για να είστε έτοιμοι όταν ο τρύγος θα αρχίσει και ο πρώτος μούστος θα κάνει την εμφάνιση του η συνταγή για μουσταλευριά.
![](https://asproylas.gr/wp-content/uploads/2008/07/Μουσταλευριά-4-320x320.jpg)
Μουσταλευριά
6 μπολάκια
Συστατικά
- 1 λίτρο μούστο κομμένο (δείτε στις σημειώσεις)
- 100 γρ αλεύρι μαλακό
- καρύδια τριμμένα
- κανέλα σε σκόνη
Οδηγίες
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 3/4 του μούστου και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση.
- Στον υπόλοιπο μούστο διαλύουμε καλά το αλεύρι με σύρμα κουζίνας, προσέχοντας να μην έχει σβόλους.
- Μόλις αρχίσει να βράζει ο μούστος προσθέτουμε το μείγμα μούστου αλευριού και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πήξει καλά η μουσταλευριά μας.
- Κριτήριο πηξίματος είναι αν βάλουμε λίγη σε ένα πιατάκι, μόλις κρυώσει, θα πρέπει να ξεκολλάει από το πιατάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια ή πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.
Σημειώσεις
1.Για να φτιάξετε δικό σας μούστο και να τον "κόψετε" ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στο πετιμέζι
Το κόψιμο του μούστου:
Βάζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε μια φέτα μπαγιάτικου ψωμιού και βράζουμε για 5 λεπτά.
2. Σε κάποια μέρη φτιάχνουν τη μουσταλευριά με νισιστέ και προσθέτουν αμύγδαλα κομμένα στη μέση και καβουρντισμένα.
3.Αν ο μούστος δεν είναι πολύ γλυκός μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στο λίτρο.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με νισεστέ.
Εδώ οι φωτογραφίες με νισεστέ και μούστο από μοσχάτο σταφύλι.
![](https://asproylas.gr/wp-content/uploads/2008/07/Μουσταλευριά-με-νισεστέ-300x225.jpg)
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαφρίζουμε ότι έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας πυκνό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
![](https://asproylas.gr/wp-content/uploads/2008/07/Μουσταλευριά-με-νισεστέ-300x225.jpg)
Και του χρόνου Ξανθή, καλοφάγωτη!!! Γεια στα χέρια σου 🙂