share

Ζελέ κυδωνιού

από
Ζελέ κυδωνιού

Μετά τη μαρμελάδα κυδώνι ρόδι και το παστοκύδωνο έγινε και αυτό το ζελέ κυδωνιού, προκειμένου να αξιοποιηθούν υλικά από τις προηγούμενες παρασκευές. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα φλούδια και τα κουκούτσια των κυδωνιών.

Το έχω φτιάξει κι άλλες φορές χωρίς να το καταγράψω, μια φίλη που είδε το παστοκύδωνο με παρακάλεσε για αυτή τη συνταγή μιας και θυμήθηκε τη μητέρα της που το έφτιαχνε αλλά δεν είχε κρατήσει τη συνταγή της.

Για το χρώμα θα πω και πάλι ότι είναι θέμα των κυδωνιών αλλά εδώ έχουμε κι ένα άλλο παράγοντα το βράσιμο που μπορεί να επιταθεί για μεγαλύτερο διάστημα γιατί θα πάρουμε μόνο το υγρό που θα προκύψει. Ίσως αυτό βοηθήσει για να ένα πιο έντονο χρώμα. Φέτος δοκίμασα κυδώνια Πηλίου για γλυκό και βγήκε ανοιχρόχρωμο, για τα υπόλοιπα που έφτιαξα τα κυδώνια μου ήταν ορεινής Κορινθίας. Θα προσπαθήσω να βρω και πάλι από τα δεύτερα για μια ακόμη δοκιμή γλυκού.

Για να φτιάξουμε αυτό το ζελέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλο το μέρος του κυδωνιού ή μόνο τις φλούδες και τα σπόρια από κυδώνια που έγιναν γλυκό ή μαρμελάδα.

Αν προτιμήσουμε ολόκληρα κυδώνια τη σάρκα τους θα την αφαιρέσουμε προκειμένου να γίνει παστοκύδωνο.

Ζελέ κυδωνιού

Συστατικά
  

  • κυδώνια
  • φλούδες και σπόρια από κυδώνια
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού
  • λίγα φύλλα αρμπαρόριζας

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε. Κρατάμε τις φλούδες. Τα κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια. Τα κρατάμε κι αυτά.
  • Τοποθετούμε τα κομμένα κυδώνια σε μεγάλη κατσαρόλα. Τυλίγουμε σε ένα τούλι τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και λίγο περισσότερο. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
  • Αφαιρούμε τα κυδώνια και συνεχίζουμε το βράσιμο του υγρού μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια από προηγούμενες παρασκευές μας (γλυκό ή μαρμελάδα) τα βάζουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα βράζουμε για μια ώρα.
  • Στραγγίζουμε το υγρό προσεκτικά με τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά τα στερεά χωρίς να πιέσουμε, θέλουμε να πάρουμε όσο γίνεται διαυγές υγρό. Αυτό απαιτεί αρκετές ώρες ίσως και ένα βράδυ.
  • Μετράμε το υγρό το τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ζάχαρη, μισή ποσότητα από αυτή του υγρού.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση της θερμοκρασίας ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
  • Προσθέτουμε τα κλαράκια της αρμπαρόριζας και όταν το ζελέ μας έχει δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Το δέσιμο αυτού του ζελέ είναι ίσως πιο εύκολο από άλλα γιατί το κυδώνι περιέχει πολύ πηκτίνη. Θέλουμε ένα ζελέ που να "τρέμει" ελαφρώς, αλλά όχι να θυμίζει πηχτή μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 106 βαθμοί.
  • Πριν κρυώσει αφαιρούμε τα κλαράκια της αρμπαρόριζας και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις

Όπως ανάφερα στη διαδικασία τα κυδώνια έχουν πολύ πηκτίνη μπορούμε αυτό το υγρό που θα προκύψει από το βράσιμο να το συμπυκνώσουμε περισσότερο χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και να το χρησιμοποιήσουμε αντί πηκτίνης σε άλλα παρασκευάσματα. Γιαυτό όταν καθαρίζετε κυδώνια για φαγητά ή γλυκά μην πετάτε τις φλούδες και τα κουκούτσια μπορείτε να φτιάξετε μια δική σας πηκτίνη.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode