Με αυτή εδώ την ανάρτηση ξεκίνησε η συνεργασία της Ξανθής με τη Λίνα και την σελίδα “Συνταγές της Ασπρούλας” το 2008.
Στην κυριολεξία Naan σημαίνει ψωμί.
Το Naan μοιάζει με ψωμί πίτα με καταγωγή από την Κεντρική Ασία.
Πολύ πρόσφατα έχει διαδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της δημοτικότητας της Ινδικής κουζίνας από τους Βρετανούς.
Συνήθως σερβίρετε ζεστό με βούτυρο ή γεμιστό με κιμά ή αρνίσιο κρέας, διάφορα καρυκεύματα ή ακόμη με σταφίδες και καρύδια.
ΥΛΙΚΑ
1 κουταλάκι μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γραμ. αλεύρι μαλακό
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλιά λάδι
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας γάλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μικρό μπολάκι διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι του καφέ χλιαρό νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 5 λεπτά.
Σε μία λεκάνη αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 15 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα σε χλιαρό σημείο
να φουσκώσει.
Πλάθουμε σε πίτες πλατιές, μακρόστενες ή στρογγυλές.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα στην ζύμη κόλιανδρο σκόνη ή σκόρδο σκόνη.
Ενημέρωση Μάρτιος 2018
Ως ανήσυχα άτομα τα naan έχουν φτιαχτεί και τροποποιηθεί αρκετές φορές από τότε.
Κάποια φορά έγιναν με την ίδια συνταγή και συνόδευσαν το πρωινό μας.
Και μια άλλη φορά προστέθηκε στη ζύμη φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο που τους έδωσε μια άλλη γεύση που ταίριαξε ιδανικά με ένα πιάτο Σαλάτας φασολιών πάνω σε “πουρέ” αγκινάρας.
Γεια σου και καλές αναρτήσεις.
Αυτό το ψωμάκι που έχεις στη φωτό το έχω φάει στην Καβάλα, στον Αμυγδαλεώνα σε ένα φούρνο “Μενέλαος”.
Είναι πολύ νόστιμο και διαφορετικό. Ο τύπος κάνει και πεϊνρλί με αυτό και είναι άπεχτο. Χειροποίητο σε χτιστό φούρνο με ξύλα. Νομίζω ότι πρέπει να τον επισκεφθείς για να συμπληρώσεις την ανάρτηση σου.
cookboy σε ευχαριστώ πολύ!!
Η Καβάλα μου πέφτει λίγο μακρυά αλλά θα το έχω υπόψιν μου σε κάποιο μελλοντικό ταξίδι!!