Πασχαλινό ψωμί, Σταυρός Ηπειρώτικος

από
DSCN0458

Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα συνηθίζω να κάνω γιορτινό ψωμί, είναι ένα έθιμο που το κρατάω και το έχω για το καλό του σπιτιού μου. Σήμερα λοιπόν με τη βοήθεια φίλης έφτιαξα το Πασχαλινό ψωμί “Σταυρό” έθιμο Ηπείρου.
Θα χρειαστούμε

2 κιλά αλεύρι μαλακό
1 κύβο μαγιάς (50 γραμμάρια)
600 mL νερό
1 ποτήρι κρασιού καλαμποκέλαιο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
Μαχλέπι , μαστίχα, κακουλέ από 1 κουταλάκι του γλυκού.
Μισό κουταλάκι αλάτι.
Ας το ζυμώσουμε
Μέσα σε μικρή λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι κάνοντας έτσι ένα χυλό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 30 λεπτά.
Σε μεγάλη λεκάνη ή σκάφη ζυμώματος βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγουμε ένα μικρό λακουβάκι και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά μας εκτός του νερού.
Μεταφέρουμε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό. Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα.
Ας πλάσουμε τώρα
Πάνω σε πλαστήρι ή σε μια καθαρή επιφάνεια κουζίνας χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και πλάθουμε δύο κορδόνια . Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί σε σχήμα σταυρού.
Πλάθουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε στο πλάι από το σταυρό.
Με δυο πιρούνια κάνουμε σχέδια πάνω στο ψωμί μας. Τα σχέδια ποικίλουν και μπορούμε να φτιάξουμε ότι εμείς θέλουμε και με κομμάτια ζύμης ,όπως πουλάκια φυλλαράκια ή ότι ο καθένας θέλει.
Αν θέλουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα αυγό κόκκινο στο μέσον του σταυρού πριν το βάλουμε για ψήσιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί μας με σελοφάν και πετσέτα και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει, σχεδόν να διπλασιαστεί.
Ας το ψήσουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μην αρπάξει το ψωμί.Καλή σας επιτυχία για όσους θέλετε να το φτιάξετε!!
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη του Χριστόψωμου

κάνοντας διακόσμηση Πασχαλινή
κι ιδού ένα άλλο Πασχαλινό ψωμί!!

Καλή Ανάσταση!!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

  2. Απάντηση

    Καλλιτέχνης όπως πάντα. Τέλειο Ξανθή και του χρόνου.

    • kiki
    • 20 Απριλίου 2009
    Απάντηση

    Πάρα πολύ εμφανίσιμο. Μου αρέσει να φτιάχνουμε παραδοσιακές συνταγές! Μπράβο! Και του χρόνου!
    Χριστός ανέστη!

  3. Απάντηση

    Κορίτσια χρόνια πολλά και του χρόνου!!

    Ξανθούλα μου τέλειο το ψωμάκι σου ! εσύ παιδί μου με τις ζύμες εχεις μια σχέση στοργής και αγάπης, δεν σου αντιστέκεται καμμιά !!!

    Υπεροχο φαίνεται

  4. Απάντηση

    Ευχαριστώ για τις ευχές σας κι ανταποδίδω!
    Το γιορτινό ψωμί για μένα είναι η ευλογία του σπιτιού γιαυτό και δεν παραλέιπω κάθε φορά να φτιάχνω κάποιο!
    Και του χρόνου με υγεία σε όλους!!!

Γράψτε απάντηση στο Maria B. Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode