share

Μελιτζάνες ιμάμ

από
Μελιτζάνες ιμάμ

Σήμερα πεθύμησα μελιτζάνες ιμάμ, φαγητό καλοκαιρινό κι αγαπημένο της οικογένειας.
Ευτυχώς φυσάει γιατί όπως έλεγα και προχτές όλο φαγητά του φούρνου επιθυμώ τελευταία.

Μελιτζάνες ιμάμ

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες μετρίου μεγέθους
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • τυρί φέτα προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Διαλέγουμε μελιτζάνες μετρίου μεγέθους οι οποίες θα πρέπει να μην έχουν σπόρια.
  • Αφού τις πλύνουμε και κόψουμε το κοτσάνι τους τις χαράζουμε κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε μέσα στη χαραγή με αλάτι. Τις αφήνουμε για μισή ώρα σε σουρωτήρι.
  • Στύβουμε τις μελιτζάνες με το χέρι μας, τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε ελαφρά σε μεγάλο τηγάνι. Κρατάμε το λάδι για να το προσθέσουμε στο τέλος στο φαγητό.
  • Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ταψί ή καλύτερα σε γάστρα με την σχισμή προς τα πάνω, κι όσο αυτές κρυώνουν ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σχεδόν ψιλοκομμένο, εγώ το έκοψα με το καινούργιο μου εργαλείο που φαίνεται μέσα στα κρεμμύδια. Όταν μαγειρεύω συνήθως είμαι μόνη κι έτσι δεν μπορώ να σας δείξω πώς λειτουργεί. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα σκόρδα. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τα σπόρια και τις περνάμε στο μούλτι μια δυο στροφές ίσα να είναι χοντροκομμένες. Αλατίζουμε λίγο τα κρεμμύδια και το μαϊντανό, στη ντομάτα βάζουμε μόνο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Κι αρχίζουμε το γέμισμα. Ανοίγουμε τις μελιτζάνες στις σχισμές σαν βαρκούλες και τις γεμίζουμε αρχίζοντας από το κρεμμύδι μετά μαϊντανό στη συνέχεια σκόρδο και τέλος τη ντομάτα.
  • Αφού γεμίσουμε όλες τις μελιτζάνες ρίχνουμε ότι μπορεί να έχει περισσέψει ανάμεσα. Τις περιχύνουμε με το λάδι που τις τηγανίσαμε προσθέτουμε και λίγο νεράκι και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά. Αν τις βάλουμε σε ταψί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο διαφορετικά με το καπάκι της γάστρας.
  • Μετά τα 35 λεπτά κλείνουμε το φούρνο, για να εξοικονομούμε κι ενέργεια, κι αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένη φέτα πάνω από τις μελιτζάνες κι αφήνουμε για 10 ακόμη λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Αφαιρώντας τη φέτα έχετε ένα νηστίσιμο πιάτο!!
Με πρόταση φίλου άρχισα να προσθέτω στη γέμιση λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα. Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε ιδιαίτερα της προσθήκης του μοσχοκάρυδου, δοκιμάστε το.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 29 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    Βάζω τις μελιτζάνες θα βάλεις την τέχνη σου;

  1. Απάντηση

    Miam-Miam gia Imam! Imam meliztanes or one of may faves for ladera.

  2. Απάντηση

    Ιωάννα λίγο μακρυά μου πέφτει η Νάξος αλλά δεν θα έλεγα όχι, ευχαρίστως να φτιάξουμε ιμάμ με υλικά από τον κήπο σου!!!

  3. Απάντηση

    Peter ευχαριστώ πολύ!!!

    • gasteroplix
    • 29 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    δείχνει πως πέτυχε!!!!

    κι εγώ σήμερα στο πρόγραμμα είχα ιμάμ, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου, το άφησα για αυριο, λατρεμένο φαγάκι, θέλει μπόλικο ψωμάκι και κρασάκι ή μπυρίτσα και φυσικά καλή παρέα, ώστε να μην το τρώμε με τύψεις, να μοιραζόμαστε τις θερμίδες

  4. Απάντηση

    Ααααχχ, εγώ να δεις πως το πεθύμησα αυτό το φαγάκι!!
    Θέλω όμως να βρω τις “δικές” μου μελιτζάνες για να το φτιάξω, αν μου πικρίζουν έστω και λίγο νομίζω μου χαλάει όλη τη γεύση!
    Καλό βράδυ!

  5. Απάντηση

    Γαστεροπληξ σε ευχαριστώ, εμεις είμαστε του λίγου φαγητού οπότε τις τύψεις τις αφήνουμε για άλλους!!Μια μπυρίτσα βέβαια σήμερα τη μοιραστήκαμε.

  6. Απάντηση

    Έλενα έχεις δίκιο για τις μελιτζάνες, δεν μου έχει τύχει βέβαια ποτέ πικρή αλλά με σπόρια πολλές φορές.
    Για να αποφύγω εκπλήξεις έχω σταθερούς προμηθευτές στη λαϊκή που τους ξέρω χρόνια και τους εμπιστεύομαι.
    Εσύ λόγω καταγωγής θα βρίσκεις τις καλύτερες!!!

    • mama
    • 30 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    Μπορεί να γίνομαι κουραστική αλλά αγαπώ την μελιτζάνα όσο κανένα άλλο!!
    Μπράβο για τις ελληνικές νοστιμιες..

    • kiki
    • 30 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    Αυτό το φαγητό το έχω πεθυμήσει κι εγώ. Θα το κάνω μία από αυτές τις μέρες. Τα υλικά θυμίζουν τις μελιτζάνες σκορδοστούμπι που κάνουμε εδώ…

  7. Απάντηση

    mama γιατί το λες, οι αγάπες πρέπει να μην κρύβονται!!

    Κική να το φτιάξεις το φαγάκι τώρα που κι οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους!!!
    Αυτό το σκορδοστούμπι δεν μας το γράφεις κάποια μέρα!!!

  8. Απάντηση

    I would love some of these now. I have the ingredients in my refrigerator! Pity I have boxes to pack. Maybe tomorrow!

  9. Απάντηση

    Πολύ νόστιμο φαγάκι. Εγώ βέβαια ψήνω όλα τα λαχανικά και μετά γεμίζω τις μελιτζάνες. Έτσι δεν ήξερα ότι γίνεται. Πάντως όπως και να έχει είναι υπέροχο ειδικά με την φέτα μέσα και λίγη μοτσαρέλα (βάζω και από αυτό) μαζί είναι φανταστικό.

  10. Απάντηση

    Λίνα λες να τα ψήνω λίγο και μετά να γεμίζω;;φυσικά χωρίς σοτάρισμα γιατί τότε θα γίνεται πολύ βαρύ.
    Α και μοτσαρέλα ε την άλλη φορά θα δοκιμάσω.
    Φιλάκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode