Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς. Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).
Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια καταναλώνονται νωπά και μαζεύονται από το δέντρο γύρω στη μία εβδομάδα πριν από τη πλήρη ωρίμανση τους. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν γύρω στις 15 ημέρες. Το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.
Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και σαν κομπόστα , γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , γίνονται λικέρ αναψυκτικά και χυμοί.
Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παραγωγή με 380,000 περίπου τόνους ετησίως έχοντας τη 4η θέση στην Ευρώπη και την 8η στο κόσμο.
Κι αφού μάθαμε λίγα πράγματα για αυτό τον υπέροχο καρπό, ο οποίος στη χώρα κατά κύριο λόγο υπάρχει σε αφθονία στην Μακεδονία κι ιδιαίτερα στη Νάουσα και το Βελβενδό Κοζάνης, θα σας παρουσιάσω και την παρασκευή της μαρμελάδας ροδάκινου με όλες τις μικρές περιπέτειες της στην κουζίνα μου.
Κι ας αρχίσουμε από την αναζήτηση του κατάλληλου φρούτου. Όπως έχω ξαναπεί πρέπει να βρούμε φρούτα από το δέντρο κι όχι ψυγείου, ώριμα κι όχι σάπια.
Στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου συνάντησα μια κυρία νεαρής ηλικίας να πουλά ροδάκινα που έφερνε από τη Νάουσα και ήταν παραγωγή των γονιών της, “Οικογένεια Παυλίδη”
Περιττό να σας πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις κυρίες που φτάνουν στη λαϊκή να πουλήσουν την παραγωγή τους, κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες κάθε φορά.
Και για να ρθούμε στο θέμα μας, συνεννοηθήκαμε πρωί πρωί να μου κρατήσει τα πιο ώριμα ροδάκινα κι εγώ το μεσημέρι θα τρέξω από τη δουλειά να τα πάρω.
Έτσι κι έγινε και το μεσημέρι είχα στην κατοχή μου 12 κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια, σε αρκετά συμφέρουσα τιμή. (μη σας φαίνονται πολλά έχω φτιάξει και 50 κιλά ροδάκινα σε μαρμελάδα).
Κι αρχίζει η διαδικασία εν μέσω καύσωνος και φούρνου να ψήνει φαγητό για το καθημερινό μας.
Έβαλα δυο μεγάλα ροδάκινα και το χυμό ενός μεγάλο πορτοκαλιού στο μπλέντερ πρόσθεσα και τρία παγάκια κι έτσι είχα κάτι να δροσίζομαι.
Έπλυνα καλά τα φρούτα , καθάρισα τη φλούδα τους και τα έκοψα μικρά κομμάτια σε μια μεγάλη λεκάνη.
Τα μοίρασα σε κατσαρόλες πρόσθεσα στην κάθε μια κατσαρόλα 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού κι άρχισα το βράσιμο πατώντας που και που τα φρούτα με τη κουτάλα του πουρέ.
Δεν χρειάζεται να λιώσουν εντελώς είναι πολύ ωραίο να έχουμε κομμάτια φρούτου στη μαρμελάδα. Αν αυτό δεν σας αρέσει περάστε τα από το μπλέντερ από την αρχή.
Αφού έβρασαν για μισή ώρα περίπου άφησα να κρυώσουν για λίγο.
Μέτρησα τον πολτό και πρόσθεσα ζάχαρη. Επειδή τα φρούτα είναι αρκετά γλυκά η αναλογία της ζάχαρης είναι όσα ποτήρια πολτός μείον 20% η ζάχαρη.
Έβαλα πάλι τις κατσαρόλες στη φωτιά κι εδώ αρχίζει μια άλλη “περιπέτεια”
Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα συνέχεια γιατί κολλάει πολύ εύκολα. Θα χρειαστεί να ξαφρίσω λίγο στην αρχή του βρασμού.
Μειώνω λίγο την ένταση της θερμοκρασίας και βράζω αρκετή ώρα μέχρι να δέσει.
Προσοχή κατά τη διάρκεια του βρασμού αυτή η μαρμελάδα, κι οι άλλες δηλαδή, έχει μια τάση να “πηδάει” έξω από την κατσαρόλα να λερώνει τα πλακάκια, την επιφάνεια της κουζίνας, το πάτωμα κι αν πέσει και στα χέρια σας κατά το ανακάτεμα να κάνει και κανένα εγκαυματάκι.
Μόλις έχει φτάσει στο τελικό στάδιο του δεσίματος προσθέτω χυμό λεμονιού.
Όταν κρύωσε λίγο τη μοίρασα σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντας μέχρι επάνω, έκλεισα καλά και τοποθέτησα τα βάζα ανάποδα.
Όταν κρυώσουν καλά θα τα αποθηκεύσω σε δροσερό μέρος.
Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε άρωμα βανίλιας, πιπέρια ολόκληρα, κουκουνάρι, αρμπαρόριζα ή βασιλικό.
Ότι κι αν προσθέσετε η πρόταση μου είναι η ποσότητα να είναι με μέτρο ώστε να μην καλύπτεται η γεύση και το άρωμα του φρούτου.
Ενημέρωση 14/8/2014
Σήμερα έγινε η μαρμελάδα ροδάκινου και εμπλουτίστηκε με φιστίκια Αιγίνης κομμένα στη μέση.
Για κάθε κιλό φρούτων προσθέτουμε 60γρ φιστίκια ωμά.
Δοκιμάστε τη!!
Και παρόλο τις μικρές περιπέτειες θα συνεχίζω να φτιάχνω μαρμελάδες!!!
Μα πιό πολύ μου αρέσουν τα σκουφάκια στα βάζα σαν το κερασάκι στην τούρτα. Γειά στα χέρια σου!!
Να συνεχίσεις να μας γλυκαίνεις με τις μαρμελάδες σου. Να μπαίνουμε και να χορταίνουμε γλύκα και αρώματα.
Τις ευχές για τα σκουφάκια Πανόπτη τις στέλνω κατευθείαν στη μητέρα μου μιας κι είναι δικές της δημιουργίες.
Για όλα ευχαριστώ!!
Σε ευχαριστώ Λίλα, πολύ χαίρομαι που σας γλυκαίνω.
Όσο για τη συνέχεια όσο είμαι καλά θα φτιάχνω μαρμελάδες και γλυκά!!!
καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο
Ξανθούλα μου σήμερα αγόρασα βερίκοκα … Μήπως έχεις συνταγή για μαρμελαδα?.. Και αν την κάνω με στεβια σε τι αναλογία?. Διαφορετικά με ζάχαρη σε ευχαριστώ εκ των προτερων
Δήμητρα η εμπειρία μου με τη στέβια είναι πολύ μικρή, δεν μπορώ να βοηθήσω. Αν θέλεις συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο μπορείς να δεις εδώ:
http://18.134.229.186/recipe/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%bf12
Γειά σου Ξανθή με τις ωραίες σου μαρμελάδες. Έχεις γεμίσει το μπλοκ με υπέροχα αρώματα.
Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς.
Νά’ σαι καλά να μας γλυκαίνεις πάντα με τις υπέροχες μαρμελάδες σου και τα γλυκά του κουταλιού.
Φιλιά.
γαστεροπλήξ καλό Σαββατοκύριακο και σε σας ευχαριστώ!!
Λίνα μου αφού ξέρεις!!!και βέβαια δεν έχουμε τελειώσει ακόμη γιατί τα φρούτα είναι στις δόξες τους κι έπεται συνέχεια με μικρή ανάπαυλα, ίσως.
Φιλάκια
Συγχαρητήρια και πάλι στη χρυσοχέρα Ξανθή για τις μαρμελάδες της μα πιο πολύ για τις περιγραφές της……
Να σημειώσω ότι το ροδάκινο είναι το σήμα κατατεθέν της Ατλάντας των ΗΠΑ.
Γειά στα χέρια της μητέρας σου για τα όμορφα σκουφάκια στα βάζα!
Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι ότι καλύτερο για τα χειμωνιάτικα πρωϊνά…
Καλή συνέχεια Ξανθή μου.
Να είσαι καλά και να δημιουργείς πάντα.
Καλό Σ/Κ.
Ιωάννα μια βόλτα στην Ατλάντα και τάμαθες όλα!!χαχαχαχα
Βασιλική σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Καλοφάγωτες!
Την περίμενα αυτή τη μαρμελάδα Ξανθή μου! Έλεγα που θα πάει θα βάλει και ροδάκινο! Γειά στα χέρια σου και πάλι!
Κική ευχαριστώ,ήδη τη δοκίμασα με την τάρτα σου!!!
big mama και φυσικά θα έβαζα, περίμενα να βρω τα κατάλληλα φρούτα.
Ευχαριστώ πολύ!!
εγω της βαζω και λιγο κονιακ στο τελος….ή αρωματιζω με αμαρετο…καλως σας βρηκα 🙂
cook καλώς μας ήρθες!!!
Στις μαρμελάδες όσο και στα γλυκά του κουταλιού σπάνια βάζω άλλου είδους αρωματικά, κι αν βάλω η ποσότητα είναι πάντα πολύ λίγη.
Κι αυτό γιατί θέλω να έχω το άρωμα και τη γεύση του φρούτου και ότι άλλο να είναι πολύ μα πολύ διακριτικό.
Κάποια φορά μου χάρισαν μια μαρμελάδα ροδάκινου που η γεύση της βανίλιας υπερκάλυπτε το φρούτο και προσπαθούσαμε πόση ώρα να καταλάβουμε τι τρώμε.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου κι ελπίζω να τα λέμε.
Στη μαρμελάδα ροδάκινο αν μόλις τη βάλεις να βράσει ρίξεις μέσα στην κατσαρόλα δυό η τρείς φλούδες από λεμόνι (τις βγάζεις στο τέλος) θα κρατήσει το ανοιχτό χρώμα που έχουν τα ροδάκινα όταν τα κόβεις. Επίσης γίνονται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Ελένη σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα θα την έχω υπόψιν μου όταν έρθει η ώρα των ροδάκινων.
Ο μεγάλος μου καημός όμως είναι ότι πλέον δεν βρίσκω καλά ροδάκινα στην Αθήνα και φέτος ανάλογα με κάποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναζητήσω ροδάκινα πολύ καλής ποιότητος.
Ξάνθη μου έφτιαξα λίγη μαρμελάδα ροδάκινο. Τα φρούτα μου ήταν ακριβώς αντίθετα από αυτά που περιγράφεις… Τα είχαν κόψει πριν ωριμάσουν και ήταν σκληρά και λίγο πικρά, αλλά μοσχομύριζαν! Έβαλα λιγότερη ζάχαρη από αυτή που περιγράφεις 2:1 αναλογία και το αποτέλεσμα ήταν πολύ του γούστου μου. Ανακάτευα την μαρμελάδα φορώντας γάντια κουζίνας. Έτσι σώθηκα από τις βολές καυτού πολτού φρούτου… πολύ ύπουλα μπορεί να σε βασανίσει η κάθε μαρμελάδα. Για αρωματικό έβαλα ελάχιστη αρμπαρόριζα. Ευτυχώς δεν γίνεται αντιληπτή… την επόμενη φορά δεν θα προσθέσω άρωμα!
Ευχαριστώ, πολύ καλή συνταγή!
Αγγελική κι εμένα δεν είναι τελικά πολύ ώριμα, δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που αναφέρεις τα κόβουν άγουρα πολύ. Όταν έχω μιλήσει με παραγωγούς μου λένε ότι ωριμάζουν πολύ σύντομα, ακόμη και κατά τη μεταφορά τους και γιαυτό τα κόβουν άγουρα. Αχ να είχαμε ένα δέντρο δικό μας!! Όσο για το άρωμα (αν και είμαι στην πρώτη φάση επεξεργασίας) μάλλον υπάρχει και αν αρωματίσω με λεβάντα που σκέπτομαι θα το κάνω μόνο σε ένα βάζο για πείραμα. Πολλά φιλιά και καλοφάγωτη.