Η παρασκευή γλυκών συνεχίζεται τι νομίζετε τελείωσα!!
Στην Αθήνα βέβαια δεν βρίσκεις και τα άριστα φιρίκια αλλά υπήρχε υπόσχεση.
Ψάχνοντας για το καλύτερο σε βιβλία και διαδίκτυο έφτασα στο Πήλιο και την Όλγα, διάβασα την ωραία παρουσίαση της για τα φιρίκια και προχώρησα μόνο που εγώ ακολούθησα λίγο διαφορετικό τρόπο στο δέσιμο του σιροπιού.
Γλυκό του κουταλιού φιρίκι
Συστατικά
- 18 μικρά φιρίκια όχι πολύ ώριμα (βάρος καθαρισμένων 800γρ)
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμό λεμονιών
- 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε το εσωτερικό τους από τα σπόρια.
- Με το εργαλείο καθαρισμού της πατάτας καθαρίζουμε τα φλούδια τους και τα τοποθετούμε σε νερό που έχουμε προσθέσει λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Μετά από σχόλιο της φίλης την επόμενη φορά άλλαξα λίγο το προηγούμενο στάδιο. Μόλις καθάριζα το μήλο το έβαζα σε ζεστό νερό μέχρι να καθαρίσω το άλλο και κατόπιν το τοποθετούσα στο νερό με το λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο η φίλη λέει ότι βοηθάει να ανοίξουν οι πόροι του μήλου και να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 400mL νερό μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μήλα και συνεχίζουμε το βρασμό για λίγα λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 12 περίπου ώρες. Αν τα μήλα επιπλέουν έξω από το σιρόπι τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
- Μετά την ανάπαυση τους αυτή τοποθετούμε πάλι στη φωτιά προσθέτοντας το κλαράκι της αρμπαρόριζας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Διαβάστε προσεκτικά τις τεχνικές για το δέσιμο του σιροπιού πριν αρχίσετε τη διαδικασία.
- Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε χυμό από ένα μικρό λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα τοποθετώντας τα σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο για να καβουρντιστούν ελαφρά. Τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε μήλο και τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Προσθέτουμε το σιρόπι μέχρι πάνω πάνω και κλείνουμε καλά. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.
Εξαιρετικό….. όπως πάντα άλλωστε.
Γεια στα χεράκια σου.
Καλή σου μέρα.
Καλημέρα :))
Το αγαπημένο γλυκό κουταλιού.
Το έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα.
Φιλιά καλό ΣΚ
Ξανθούλα μου πιστεύω να έφτιαξες αρκετά βάζα γιατί όπως έχεις καταλάβει μου αρέσουν πολύ τα γλυκά του κουταλιού και έχω σκοπό όταν γίνει το μπαζάρ να αγοράσω μια σειρά απο όλα τα καλούδια που θα έχεις φτιάξει. θα παω πρωϊ – πρωϊ για να τα προλάβω !!! χιχιχιχι!! να σαι καλά Ξανθή μου !!! θα περιμένω ενα μήνα και κάτι, τι να κάνω !!!
καλή σου μέρα !!
Καλή σου μέρα Ξανθή!! Εγώ να σου ομολογήσω ότι γλυκό φιρίκι δεν έχω φτιάξει (για αυτό κι η συγκεκριμένη εγγραφή μου δεν έχει σχετικές φωτογραφίες!), γιατί δεν πολυτρελαίνομαι, το προτιμώ ως φρούτο. (για γλυκο κουταλιού, μ’αρέσει το βύσσινο, η φράουλα και τα σχετικά!).Οι συνταγές είναι από δυο γυναίκες του χωριού μου. Μια χαρά πάντως βρίσκω το δέσιμο του σιροπιού που προτείνεις! Πάντως, για το λικέρ από τα φλούδια, που λες, δεν έχω ακούσει να κάνει κανείς εδώ! Θα ρωτήσω όμως και θα σε ενημερώσω αν μάθω κάτι! Αν και νωρίς ακόμη, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο μπαζάρ!!
Καλημέρα Λίνα!!!Θέλεις βαζάκι;;
Asteri νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα γλυκά αρκεί να μπορείς να βρεις τα καλύτερα μήλα!
Μαράκι πρωί πρωί θα σε περιμένω!!
Κι όχι μόνο εσένα αλλά κι όλες τις φίλες και τους φίλους!!
Όλγα καλημέρα σου!!
Αν ήταν δυνατόν να βρω και μήλα από τα μέρη σας θα ήταν η ιδανική περίπτωση, και θα συνέχιζα να φτιάξω κι άλλο γιατί έχει ζήτηση.
Στην Αθήνα φτάνουν κάποια μέσα σε
δίχτυ κι είναι άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, και βέβαια δεν έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις.
Αν μάθεις κάτι για λικέρ θα σου είμαι υπόχρεη.
Σε ευχαριστώ πολύ!!
Καλό Σ/Κ
Σου έμεινε άραγε κανένα φρούτο που να μην το κάνεις γλυκό;…..λέω μήπως!…και μην ξεχνάς εγώ τρώω όλα τα γλυκά κουταλιού και ιδιαιτέρως από τα χεράκια σου.
τι να πω; υποκλίνομαι!
υπέροχο γλυκάκι, φοβερή παρουσίαση!
θα τα φάτε όλα; περισσεύει τίποτα και για μας τις άχρηστες;;;
αγαπημένο γλυκάκι, ένα γλυκό που δεν προλαβαίνω να το βάλω σε βάζα, μέχρι να κρυώσει έχει φαγωθεί!!!
να φτιάξεις λικέρ με τις φλούδες, συνήθως όμως γίνεται με φλούδες από ιδιαίτερα αρωματικά μήλα, οπότε αν σου πέσουν στα χέρια αρωματικά μήλα αξιοποίησε και τις φλούδες τους
Ιωάννα το μόνο που μου έχει μείνει προς το παρόν είναι το φασόλι και οι πατάτες.
Ελπίζω να το έπιασες το υπονοούμενο!!
Περιμένω την πρώτη ύλη κι μετά θα πάρεις μερίδιο!!!χαχαχαχα
Μπέττυ όχι κι άχρηστες!!
Λοιπόν προς το παρόν θα σας περιμένω στο μπαζάρ όπου θα μπορέσετε να πάρετε γλυκά μαρμελάδες κι χίλια άλλα ωραία πράγματα.
Αργότερα όταν πια θα είμαι συνταξιούχος έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου.
Καλό Σ/Κ και σ΄ευχαριστώ πολύ.
gasteroplix αρωματικά φιρίκια δύσκολο στην Αθήνα, κάποια άλλη ποικιλία ίσως.
Ευχαριστώ πολύ.
Αυτά τα αμυγδαλάκια που επιπλέουν στο σιρόπι με τρελλαίνουν! Πότε είναι το bazaar?
Τα φιρίκια ήταν το αγαπημένο μου φρούτο όταν ήμουνα μικρή. Τώρα πια ούτε τα αγοράζω! Καμία γεύση! Το γλυκάκι σου τέλειο, γεια στα χέρια σου!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Να και το φιρικάκι! Ούτε τέτοιο έχω φτιάξει!
Λίλα αν πατήσεις στην ανάρτηση στη λέξη μπαζάρ θα μάθεις λεπτομέρειες. Ευχαριστώ.
big mama ευχαριστώ, η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα δύσκολα θα βρεις αυτά τα φιρίκια που μοσχομυρίζουν.
Κική έχει στη Ζάκυνθο φιρίκια ή πρέπει να ταξιδευτείς όπως για τα βύσσινα!!!
Κάθε φορά που πηγαίνω στο Πήλιο αγοράζω γλυκό φιρίκι! Από τώρα θα αγοράζω μόνο φιρίκια!
Θα δοκιμάσω να το κάνω με αφικάνικα μικρά μήλα να δω αν θα γίνουν καλά…
Γεια στα χέρια σου!
Στις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού είσαι άφταστη, δεν το συζητάμε!!
Ελπίζω να τα καταφέρω φέτος να έρθω στο μπαζάρ, οπότε φύλαξε γλυκό φυρίκι οπωσδήποτε;-)
Αυτά τα καταπληκτικά φιρικάκια δεν φτάνουν σε μας. Το γλυκό αυτό το κάνω με τα μικρά ξηνά δικά μας μήλα.
Φιλιά
Έλενα σε περιμένουμε!!
Ευχαριστώ πολύ.
Δήμητρα και με τα ξινά θα είναι πολύ ωραία φαντάζομαι!!
Καλό μήνα
Telio glyko..prepei na einai ligo ksino kai glyko.
Peter τα γλυκά κουταλιού στην Ελλάδα είναι όλα τέλεια, το μήλο δεν είναι ξινό αλλά βέβαια όλα εξαρτώνται από τα φιρίκια που θα βρει κανείς.
Συνοδεία με το απογευματινό ελληνικό καφεδάκι, μετά τον μεσημεριανό υπνάκο είναι βάλσαμο.
Γεια στα χέρια σου.
Αντώνης.
Καλή μέρα από Βόλο. Οπως καταλάβατε εφτιαξα και την συνταγή με τα φιρίκια. Αλλά θα ήθελα την συμβουλή σας γιατί αντιμετώπισα ένα πρόβλημα, τα φιρίκια δεν πήραν αυτό το ωραίο μελί χρώμα, αλλά έμειναν άσπρα. Νόστιμο το γλυκό αλλά το χρώμα του δεν είναι έτσι ωραίο και λαχταριστό όπως το δικό σας. Τι μπορεί να φταίει; Λίγο την βοήθειά σας. Ευχαριστώ.
Τζένη
Τζένη επειδή έφτιαξα δυο φορές δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα που λες.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως τα έχεις βράσει λιγότερο από ότι εγώ ή μήπως δεν τα άφησες τον ενδιάμεσο χρόνο ή τέλος να είναι θέμα ποικιλίας μήλων.
Αν θέλεις πες μου αν τήρησες ακριβώς αυτά που γράφω κι επιπλέον αν θέλεις στείλε μου στο mail μου μια φωτογραφία να δω τη διαφορά.
Καλό σου απόγευμα και σε ευχαριστώ πολύ.
Το φιρίκι έχει ένα κόλπο για να ανοίξουν οι πόροι του μήλου και να τραβήξει το σιρόπι καλύτερα. Οταν καθαρίζεις τα μήλα έχεις δίπλα ένα μπώλ ζεστό νερό και ένα μπώλ με νερό και ξυνό η λεμόνι μόλις καθαρίσεις το πρώτο μήλο το ρίχνεις στο ζεστό νερό και το αφήνεις μέχρι να καθαρίσεις το δεύτερο τότε ρίχνεις το πρώτο στο λεμόνι και το δεύτερο στο ζεστό νερό και έτσι συνεχίζεις με όλα. Το ίδιο κάνεις και στο γλυκό αχλάδι.
Ελένη είσαι τελικά θησαυρός!!γιαυτό υπάρχουν οι φίλοι κι ειλικρινά στο λέω σε αισθάνομαι φίλη.
Όμως κι εδώ θα ξαναπώ ότι στην Αθήνα στερούμαστε καλή πρώτη ύλη.
Όταν έκανα το φιρίκι επειδή έκανα και πολύ έψαχνα δυο βδομάδες να βρω μήλα.
Θα τα πούμε όταν έρθει ξανά η ώρα τους αν έχεις και καμμιά πρόταση για προμήθειες.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Καλήμέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (αν δεν κάνω λάθος σήμερα γιορτάζεις) χάρηκα για τη γνωριμία γιατί έχω και εγώ τη μανία με τα γλυκά του κουταλιού τις μαρμελάδες και τα λικέρ και τους πειραματισμούς βέβαια είμαι σε πλεονεκτική θέση γιατί μπόρω πολύ εύκολα να βρώ την πρώτη ύλη που χρείαζομαι (τα καλά της επάρχίας) όμως και εσύ σε ορισμένα φρούτα μπορείς να βρείς και στην Αθήνα υλικά δεν ξέρω βέβαια ποιά γλυκά κάνεις γιατι εκτός απο αυτά που έχεις στο site θα μπορούσες να κάνεις πολλά οπως περγαμόντο, λεμόνι, γρειπφρουτ, νεραντζάκι φράπα, καρπούζι, ακτινίδιο, ροδάκινο, φράουλα, βύσσινο, κολοκύθι (κομμάτι η τριφτό) και άν βρείς ντοματάκι, μελιτζανάκι (τέλειο), καρυδάκι, φασόλι (αν και εμένα δεν μου αρέσει) μανιτάρι (αυτό είναι το δύσκολο γιατί πρέπει κάποιος να σου μαζέψει τα σωστά μανιτάρια είναι όμως υπέροχο), σύκο πράσινο κ.α. Αλήθεια το γλυκό πατάτα πως είναι στη γεύση;
Eleni σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!το ημερολόγιο λέει ότι γιορτάζω ένα θέμα που εγώ ανακάλυψα στα 56!!!!Τέλος πάντων ποτέ δεν είναι αργά!!
Όσο για τα γλυκά πέραν των δημοσιευμένων κάνω και πολλά άλλα που εδώ δεν υπάρχουν προς το παρών μιας κι έγραφα κάπου αλλού παλιότερα και με άλλο τρόπο, οπότε σιγά σιγά θα ξαναφτιαχτούν ανάλογα την εποχή τους και θα αναρτηθούν κι εδώ.
Αυτό με το κολοκύθι εννοείς τη μεγάλη κολοκύθα;;
Εγώ βέβαια έχω μια μεγαλύτερη αδυναμία στις μαρμελάδες και πειραματίζομαι περισσότερο εκεί.
Και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Eleni συγγνώμην δε σου απάντησα για την πατάτα. Αυτό το γλυκό έχει ακόμα δρόμο 1.για το τι πατάτες πρέπει να χρησιμοποιήσεις(στην Ελλάδα βάζουμε όλες τις πατάτες παντού)υπάρχουν πολλές ποικιλίες και το επόμενο βήμα θα είναι αυτό.
2. πόσο πρέπει να βράσεις τις πατάτες πριν τις βάλεις στο σιρόπι.
Οπότε επιφυλάσσομαι για την επόμενη δοκιμή η οποία και θα ανακοινωθεί.
Αλήθεια εσύ από ποιο μέρος της Ελλάδας μας γράφεις;;
Οταν λέω κολοκύθα εννοώ τη μεγάλη που είναι για γλυκό όχι αυτή που έκανες μαρμελάδα (εμείς μ’αυτή κάνουμε γλυκές πίτες) είναι πολύ μεγάλη κολοκύθα και πιο ανοιχτόχρωμη και έχει μεγαλύτερο κενό μέσα. Το κολοκύθι έχει το πιο εμφανίσιμο κομμάτι σε γλυκό του κουταλιου το κόβεις αρίδα η μπαλάκι η το κλασικό κομμάτι με τις ρίγες η μπαστουνάκι (με το εργαλείο που καθαρίζεις τα μήλα) και ότι περισεύει το τρίβεις στον τρίφτη που τρίβεις το κυδώνι και ρίχνεις και αμυγδαλάκι μέσα και έτσι κάνεις δύο γλυκά με μια κολοκύθα στην Καστοριά το λέμε τσουλμά.
Απο τις πατάτες η μόνη ποικιλία που έχουν γεύση είναι η άγκρια γιατί όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν γεύση αν και υποψιάζομαι ότι είναι σαν το φάσόλι (έμενα μου θυμίζει βρασμένο γίγαντα μέσα σε σιρόπι)και τα δύο δεν μπορούν να τραβήξουν το σιρόπι.
Οσο για τις μαρμελάδες εγώ τη φλούδα του λεμονιού τη βάζω σε όλες για να κρατήσει το σωστό χρώμα και αφού γίνουν τις αφήνω να κρυώσουν καλά και να βγάλουν όλους τους υδρατμούς και μετά τις σφραγγίζω στο φούρνο μικροκυμάτων (γεμάτο βάζο χωρίς καπάκι το ζεσταίνεις και με το που το βγάζεις το κλείνεις και το γυρίζεις ανάποδα). Εχεις κάνει μαρμελάδα καρότο; Ακτινίδιο;
Ελένη αυτή την κολοκύθα την έχω δει στη Δήμητρα που έχει το blog Μανιτάρια ,στην Αθήνα δεν κυκλοφορεί τέτοια στο χωριό μου βέβαια υπάρχουν πολλές, εγώ την άλλη την έμαθα στην Αθήνα. Άντε όμως να βρεθώ την κατάλληλη εποχή στο χωριό και να βρω κάποιον να μου χαρίσει.
Αυτή την ποικιλία της πατάτας δεν την ξέρω στην Καστοριά ήμουν τα Χριστούγεννα και αγόρασα από τη λαϊκή πατάτες καταπληκτικές αλλά όχι πολλές, μου είχε πει ο κύριος που τις πουλούσε από πιο χωριό είναι αλλά δεν θυμάμαι τώρα.
Τις μαρμελάδες και τα γλυκά τα κλείνω τόσο καλά που δεν έχουν πάθει ποτέ τίποτα μέχρι και δυο χρόνια έχουν ξεχαστεί, μάλιστα πολύ ευαίσθητα φρούτα αλλά δεν έπαθαν τίποτα.
Ακτινίδιο καρότο όχι δεν έχω κάνει ετοιμάζω όμως ακτινίδιο ανανά σε λίγες μέρες κι εφόσον μου το επιτρέψουν κάποιες συνθήκες.
Και πάλι σε ευχαριστώ.
Είπαμε τα καλά της επαρχίας σίγουρα οι πατάτες ήταν από τους Αμπελόκηπους. Για το καροτο και το ακτινίδιο εννοούσα το καθένα μόνο του όχι μαζί το καρότο έχει φοβερό χρώμα. Οσο για την κολοκύθα αν σου την κρατήσουν δεν παθαίνει τίποτα όλο το χειμώνα. Το σφράγγισμα στο φούρνο μικροκυμμάτων το κάνω μόνο στα φρούτα που βγάζουν πολύ νερό και δεν είμαι σίγουρη για το αν έχουν δέσει καλά επειδή το βράσιμο της μαρμελάδας το κάνω σε δύο δόσεις (την πρώτη μέρα το ξαφρίζω και το αφήνω να βράσει πολύ λίγο το αφήνω μια νύχτα να φύγουν οι υδρατμοί και την άλλη μέρα που το βράζω δεν θέλει πολύ ώρα και έτσι δεν χάνει τις βιταμίνες του το φρούτο).
Το καρότο το έχω κάνει σε γλυκό και δεν διαφέρει πολύ από τη μαρμελάδα μπορώ να πω, ακτινίδιο μόνο του έχω κάνει πριν χρόνια που μου χάριζαν πάρα πολλά από γνωστό κτήμα δεν μπορώ να πω ότι με είχα ενθουσιάσει ιδιαίτερα.
Ελένη δεν μου είπες αν γράφεις κι εσύ κάπου πατώντας στο όνομα σου δεν μου βγάζει κάποιο προφίλ.
Αν δεν γράφεις και θέλεις γράψε μου στο mail μου ώστε να έχουμε κάποια επικοινωνία ανταλλάσσοντας απόψεις.
Σε ευχαριστώ
Καλη σας μερα.Δεν ειχα ιδεα απο υπολογιστες εως οτου πριν λιγους μηνες εβαλαν οι γιοι μου ιντερνετ.Τρελαθηκα με το καινουργιο κοσμο που ανοιχτηκε μπροστα μου και ιδιος στο χωρο της μαγειρηκης που ειναι το μερακι μου.Το πρωτο σαιτ που βρηκα ηταν το δικο σας και σιγα σιγα αρχισα να κανω τις πανεμορφες συνταγες σας.Η κορυφωση ομως ηταν τα γλυκα του κουταλιου που δεν ειχα ιδεα και ενω τρελενομαι και αγοραζα ετοιμα δεν τολμουσα να κανω.Και κανω το φιρικι και παθενομε ολοι πλακα.Η μητερα μου νομιζε οτι το αγορασα,οι αδελφες μου επισεις.το εχω κανει 5 φορες και τελειωνει στο αψε σβυσε.Σημερα κανω 80 κομματια ισως κρατησει παραπανω.Σας ευχαριστω για τις τοσο χρησιμες συμβουλες,για στα χερια σας και να ειστε παντα καλα να βαζετε νεες.Ελενη Μαυρου απο Καλυμνο.