Είναι μία συνταγή για εκείνους που δεν τα προτιμούν σε στυλ σφολιάτας. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν και έτσι και αλλιώς. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι της Ξανθής γιατί εγώ με τα παιδιά που έχω (μικρά και μεγάλα)δεν προλαβαίνω να βγάλω το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι λίγο μπελαλίδικα αλλά αξίζουν τον κόπο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Χυλός
45 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
4 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι
300 γραμ. γάλα χλιαρό
Ζύμη3 αυγά
2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι
250 γραμ. γάλα
1 κιλό και 2 φλυτζάνες αλεύρι μαλακό
αλάτι
Γέμιση
τυρί με ζαμπόν ή μαρμελάδα ή ότι άλλο σας αρέσει
1 Βιτάμ
αυγό για το άλειμμα
Και τώρα ας τα φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τον χυλό τρίβοντας την μαγιά με την ζάχαρη μέχρι να γίνει νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Το αφήνουμε να φουσκώσει αφού σκεπάσουμε με μια πετσέτα.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά, το λάδι και το γάλα, προσθέτουμε τον φουσκωμένο χυλό, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι.Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί με πολύ Βιτάμ.
Μοιράζουμε την ζύμη σε 3 ή 4 μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κρουασάν.
Ανοίγουμε το φύλλο στρογγυλό και το κόβουμε τρίγωνα.
Τυλίγουμε τα κρουασάν αφού πρώτα τα γεμίσουμε με το υλικό που μας αρέσει και τα τοποθετούμε στο ταψί με την μύτη κάτω για να μην ανοίξουν. Όπως τα τυλίγουμε τα πιέζουμε λίγο στα πλάγια με τα δάκτυλα. Το γέμισμα δεν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει και μετά.
Τα αλείφουμε με αυγό και προσθέτουμε στο ταψί το υπόλοιπο Βιτάμ σε κομμάτια. Μην φοβηθείτε το βούτυρο, όσο πιο πολύ είναι τόσο πιο αφράτα γίνονται.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 15- 20 λεπτά.
Η Ξανθή έχοντας ανταλλάξει απόψεις για τα κρουασάν με την elen, μιας και χρόνος για τη συνταγή της δεν υπήρχε, έφτιαξε κρουασάν με τη συνταγή του blog μας και πειραματίστηκε κρατώντας μερικά στην κατάψυξη.
Τα έβαλε σε ένα ταψί όπως ακριβώς θα τα ψήσουμε χωρίς γέμιση όμως.
Όταν αποφάσισε να τα ψήσει τα έβγαλε από το βράδυ στην ψύξη και το πρωί τα έβαλε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 15- 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ανέβασε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα έψησε όπως αναφέρω πιο πάνω.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.
Λίνα μου, πολύ ωραία τα κρουασάν σου! Και εγώ τα προτιμώ από τα κρουασάν με σφολιάτα!
Επειδή είμαι τεμπέλα με τις ζύμες, και δεν μου αρέσει να μένω μέσα με… τα μανίκια σηκωμένα, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η ζύμωση, χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή σαν ζυμωτήριο και αποφεύγω όλη την πρώτη φάση που περιγράφεις.
Καλή βδομάδα να έχουμε!
Φαίνονται πολύ όμορφα και εύκολα σε αντίθεση με της σφολιάτας που είναι λίγο μπελαλίδικα. Θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε. Καλή εβδομάδα:)
Πολύ όμορφα φαίνονται! Θα τα δοκιμάσω και είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν θα είναι πολύ καλό γιατί θα τα φάω όλα μόνη μου:))
Να είχα τώρα ένα να το γεμίσω με μαρμελάδα βατόμουρο να το τσακίσω με το καφεδάκι μου! Τέλεια είναι!
Αγγελική κι εγώ στον αρτοπαρασκευαστή τα ζύμωσα αλλά θέλει προσοχή με την ποσότητα του αλευριού.
elen διάβασες για την κατάψυξη που λέγαμε, δούλεψε το κόλπο.
big mama, Λίλα φτιάξτε τα είναι εύκολα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ξανθή μου ναι το είδα αλλά απ τη βιασύνη μου δεν το σχολίασα πριν. Οπότε είμαστε πλέον σίγουρες ότι δουλεύει το κολπάκι!!! Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά. Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
σλουρπ – σλουρπ !!!
λατρεύω τα κρουασάν και αυτά φαίνονται σουπερ !!!
γεια στα χερια σας και στις δύο !!!
καλή βδομάδα
Αχ τι μας κάνεις τώρα…
πολύ όμορφα, δεν έχω όμως και τις καλύτερες σχέσεις με τις ζύμες, δεν έχω και αρτοπαρασκευαστή, γι’ αυτό… φάτε μάτια ψάρια…
Αγγελική μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Και εγώ τώρα στον αρτοπαρασκευαστή τα κάνω. Μόνο τον χυλό φτιάχνω στο χέρι.Δεν είναι θέμα τεμπελιάς αλλά που χρόνος και χέρια να ζυμώνεις με τις ώρες.
Καλή εβδομάδα.
Elen πράγματι είναι πιο εύκολα αλλά εγώ επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα θα φτιάξω και τα δικά σου γιατί μου άρεσαν πολύ και ας θέλουν τον χρόνο τους.
Καλή εβδομάδα.
Big mama άμα τα φας όλα, μετά μην έχεις τύψεις!! Κοίτα να τα χαρείς.
Τα καλά πρέπει να τα απολαμβάνουμε.
Λίλα με μαρμελάδα βατόμουρο ε!! Τέλεια ιδέα.
Μαρία μου να’ σαι καλά. Ευχαριστούμε.
Μπέτυ δεν είναι και δύσκολο να ζυμωθούν στο χέρι μην νομίζεις. Απλά ο αρτοπαρασκευαστής έχει γίνει πια η εύκολη λύση. Αυτό είναι όλο.
Μπράβο και στις δυο σας!
Δεν ξέρω πόσο μπελαλίδικα είναι., αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο!!
Έλενα ευχαριστούμε.
Όσο για το μπελαλίδικα, δεν είναι καθόλου.
Είναι εύκολα, γρήγορα και νόστιμα.
Μια χαρα τα βρισκω τα εναλλακτικά κρουασανάκια!
Κική είναι μια ωραία λύση αυτή της κατάψυξης για το πρωινό μας !!!
Φαίνονται πάρα πολύ ωραία!Να κάνω όμως μερικές ερωτήσεις:Όταν λέτε λάδι εννοείτε ηλιέλαιο;Μπορώ να φτιάξω τη ζύμη (να είναι έτοιμη) και να τη βάλω στην κατάψυξη;Α!Και κάτι ακόμα…Πόση ώρα θέλει πε΄ριπου στο σύνολο για να γίνουν;;;;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…!
Ανώνυμε, το λάδι πάντα ελαιόλαδο, εγώ δεν μαγειρεύω ποτέ με άλλο λάδι.
Μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη, διάβασε στο τέλος της ανάρτησης τι έκανα εγώ.
Η ώρα προετοιμασίας δεν είναι μεγάλη εξαρτάται αν τα ζυμώσεις στο χέρι ή σε μίξερ ή αρτοπαρασκευαστή αλλά και πάλι πάνω από 20 λεπτά δεν χρειάζεται.
Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες αν πάλι θέλεις κάτι άλλο εδώ είμαστε.
Ευχαριστώ πολύ…Θα τα φτιάξω σήμερα το απόγευμα και θα σας πω πως έγιναν…
Να κάνω και μία ερώτηση…Το βούτυρο ρειάζεται μόνο για να βάλουμε τα κομματάκια ενδιάμεσα στα κρουασάν;;Στη ζύμη δεν μπαίνει τίποτα;;
Στη ζύμη μπαίνει μόνο το λάδι το βούτυρο μόνο στο ψήσιμο.
Τα έφτιαξα…Έγιναν πολύ ωραία…Σε κάποια έβαλα λίγη μερέντα και σε κάποια άλλα κασέρι με γαλοπούλα, ενώ άλλα τα άφησα σκέτα…Πολύ νόστιμα…Μπράβο!
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ και χαιρόμαστε που είχες ένα ωραίο αποτέλεσμα!!