Αυτό το φαγητό το φάγαμε για πρώτη φορά πέρσι τον Σεπτέμβριο στην Αντίπαρο, μετά το δοκιμάσαμε σε παραλλαγή με κομματάκια μοσχαριού στην Ανακασιά του Βόλου.
Εγώ ως ανήσυχο πνεύμα δοκίμασα μια φορά πέρσι και το έφτιαξα όπως νόμιζα ότι θα το είχαν φτιάξει αλλά …δεν έμεινα ευχαριστημένη από εκείνη την απόπειρα.
Τώρα λίγο πριν το τέλος της εποχής της μελιτζάνας ξανά οι πειραματισμοί για τους οποίους πιστεύω ότι θα έχω καλύτερα αποτελέσματα
Ιδού το πείραμα μου!!
Τα υλικά που χρησιμοποίησα
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 μέτριο στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
Αλάτι πιπέρι
Λίγο Regato τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
Λάδι 4- 5 κουταλιές.
Για τη μπεσαμέλ
300 mL ζωμό από το κοτόπουλο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κουταλιά βούτυρο
1 αυγό
1 κεσεδάκι τυρί Regato τριμμένο
Αλάτι , πιπέρι μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Έπλυνα τις μελιτζάνες και αφαίρεσα μερικές λωρίδες από τη φλούδα τους.
Τις έκοψα στη μέση, τις αλάτισα και τις άφησα για 45 λεπτά σε σουρωτήρι.
Στο διάστημα αυτό έβρασα το στήθος του κοτόπουλο και κράτησα κάπου το ζωμό του.
Το έκοψα σε μικρά κομμάτια .
Σε τηγάνι μάρανα με λίγο νερό το χοντροκομμένο κρεμμύδι, πρόσθεσα το λάδι και αφού σωταρίστηκε λίγο το κρεμμύδι πρόσθεσα το κοτόπουλο και την ντομάτα κομμένη σε κύβους.
Ανακάτεψα λίγο και καρύκεψα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Άφησα στη φωτιά μέχρι να μην έχει υγρά. Όταν κρύωσε πρόσθεσα το τυρί.
Εν τω μεταξύ χάραξα τις μελιτζάνες και τις έβαλα πάνω σε αλουμινόχαρτο στη σχάρα του φούρνου και μετά στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά όχι να ψηθούν κι από τις δυο πλευρές.
Κι όσο οι μελιτζάνες ψηνόντουσαν έφτιαξα μια μάλλον πηχτή μπεσαμέλ κι αφού κρύωσε πρόσθεσα ένα αυγό, τυρί τριμμένο και μοσχοκάρυδο.
Πήρα τις μελιτζάνες κι άδειασα το περιεχόμενο τους (όχι όλο) έχοντας μικρά παπουτσάκια να γεμίσω με τη γέμιση μου.
Αφού γέμισα τα παπουτσάκια με τη γέμιση και τη μπεσαμέλ
τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μιας κι είναι και πολύ απαιτητικοί δεν χαρίζονται σε φιλοφρονήσεις.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με κομματάκια μοσχαριού.
Πρωτότυπη γέμιση! Μοιάζει υπέροχο το αποτέλεσμα 🙂
Καλή σου μέρα Ξανθή
Τι πρωτότυπο! Θα το δοκιμάσω με κολοκύθια, φαντάζομαι θα είναι εντάξει. Έτσι κι αλλιώς η γέμιση είναι το καλύτερο!
Το έχει φαίνεται η μέρα, κι’ εγω για σήμερα έχω κάνει φαρδιά λαζάνια φούρνου με μελιτζάνες αλλά αντί για κυμά έβαλα τόνο και αντίστοιχα σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μαϊντανού κ.λ.π.
Η εκδοχή για τούτα τα παπουτσάκια μου αρέσει πολύ αγαπητή μου.
Ξανθή μου πραγματικά πρωτότυπη η γέμιση!
Αν σας άρεσε με κοτόπουλο, φαντάζομαι το ίδιο νόστιμο θα είναι και με μοσχαράκι, πες μας αποτελέσματα!
Από τις φωτός πάντως φαίνεται πολύ νόστιμο το φαγάκι σου!
Γιώργο ευχαριστώ πολύ, είναι κάτι το διαφορετικό,κι ελπίζω να τη βελτιώσω κι άλλο.
big mama νομίζω ότι θα πετύχει, δεν βάζεις μοσχαράκι καλύτερα.
Περιμένω τη γνώμη σου για το αποτέλεσμα.
Αγαπητή Πηνελόπη καλό κι αυτό το έχω δοκιμάσει με σπανάκι ανάμεσα στα λαζάνια αλλά για πες τόνο τι βάζεις κονσέρβα;;
Σε ευχαριστώ πολύ!!
Έλενα όσο ακόμη έχει μελιτζάνες θα δοκιμάσω και θα σας πω.
Ευχαριστώ!
Ναι, κονσέρβα τόνου σε νερό την οποία έλιωσα με πιρούνι και την έριξα λίγο πριν κατεβάσω την σάλτσα μου από την φωτιά (μέσα στην σάλτσα εννοώ). Μύριζε πολύ ωραία και το ψήσιμο πήγε καλά.
Μόλις δοκιμάσω το αποτέλεσμα σήμερα, αν αξίζει, θα κάτσω να το γράψω.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Πηνελόπη ευχαριστώ πολύ θα περιμένω την ανάρτηση σου προκειμένου να τη δοκιμάσω.
Kαλημέρα,
Τι ωραίο φαγητο ειναι αυτό!.
Δεν ηξερα αυτό το συνδιασμό.
Θα το δοκιμάσω. Μ’αρέσουν οι μελιτζανες πολύ.
Xanthi, Papotsakia are one of my favourite dishes and if you’ve given a light and refreshing makeover.
Για να είμαι ειλικρινής τα παπουτσάκια δεν είναι και πολύ του γούστου μου, η δική σου συνταγή όμως έχει μια ιδιαιτερότητα που με κάνει να θέλω να δοκιμάσω…αν την δει δε ο σύζυγός μου την έβαψα! πρέπει να την φτιάξω οπωσδήποτε!!!
Betty Manousos όταν δοκιμάσετε θα περιμένω εντυπώσεις, ευχαριστώ.
Peter ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!!
Μπέττυ είδες τι παθαίνουμε για να κάνουμε τα χατίρια των συζύγων;;
Κι εμένα το θυμήθηκε μαζί με την κόρη που ήθελε παπουτσάκια κι έτσι φτιάχτηκε αμέσως.
Καλό βράδυ.
ωραία, αλλά εγώ δε φτιάχνω πια διότι δεν τους πολυαρέσουν έτσι, με κρέας και με κιμά το θέλουν, οπότε βάλε πιατακι και για μένα, δε τους λείπει τίποτε!!
γαστεροπληξ ευχαρίστως να κεράσουμε γιατί όχι!!!
Φαίνονται πολύ ωραία… με κοτόπουλο πρώτη φορά βλέπω. θα τα προσπαθήσω 🙂
Πάρα πολύ ωραία ιδέα.
φαίνεται πολύ καλό Ξανθούλα μου και φαντάζομαι ότι το τιμήσατε δεόντως !!!
φιλια πολλα
Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου και κυρίως η γέμιση.Οι μελιτζάνες καταπληκτικές!
Φαίνεται καταπληκτικό. Έφτιαξα το ίδιο την Κυριακή με χοιρινές μπουκίτσες αντί κιμά και το έχω έτοιμο για ανάρτηση. Με το κοτόπουλο θα είναι και πιο ελαφρύ!
pandora, Asteri, Μαρία και Δήμητρα σας ευχαριστώ πολύ είναι όντως μια άλλη επιλογή πολύ νόστιμη!!
Λίλα όπως θα είδες εμείς το δοκιμάσαμε και με κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, και μάλιστα σε γεύμα γάμου,γιατί όχι και με χοιρινό!!
Έφτασα… τελευταία και καταϊδρωμένη.
Ξανθή πολύ ωραία η ιδέα σου. Τα είχα φτιάξει και εγώ με κοτόπουλο μια φορά αλλά σε μορφή κιμά. Με κομματάκια κοτόπουλο, σίγουρα θα το καταλαβαίνεις καλύτερα σαν γεύση.
Φιλιά.
Κι επειδή Λίνα μας ήρθες κουρασμένη θα σε κεράσουμε όλο το ταψί!!!
χαχαχα σιγά μην έμεινε!!!ξέρεις εσύ.
Φιλάκια
Αυτό το λιμπίστηκα…να το ξέρεις…
Κική κι αφού το λιμπίστικες ώρα να το φτιάξεις μιας κι από την οθόνη δεν… και μη μου πεις ότι είσαι σε δίαιτα!!είναι και διαιτητικό.
Φιλιά