Ντομάτες γεμιστές με σουπιά και μανεστράκι

από
CE-A3-CE-BF-CF-85-CF-80-CE-B9-CE-AC-5

Μεγάλη υπόθεση να είσαι σπίτι, κάνω προπόνηση πως θα είναι όταν θα είμαι συνταξιούχος!!
Πήγα στο κέντρο προκειμένου να μάθω τα της συνταξιοδότησης , επισκέφτηκα και την κεντρική αγορά κι αγόρασα σουπιά που στη γειτονιά δεν βρίσκω ποτέ.
Κι έτσι προέκυψε και το χτεσινό μας φαγητό, κάτι που έχω ξαναμαγειρέψει, αλλά κάθε φορά κάνω και μια μικρή αλλαγή.
Πάμε να σας πω τι έκανα

Τα υλικά μας
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
800 γρ περίπου σουπιά (καθαρισμένη 500 γρ.)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγο φρέσκο δυόσμο
6 κουταλιές της σούπας σπιτικό μανεστράκι
Αλάτι πιπέρι
1 μικρό ποτήρι κρασιού λάδι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τη σουπιά καλά κι αν μας αρέσει κρατάμε κι ένα μικρό κομμάτι από το μελάνι της.( στην κεντρική αγορά κάποιοι την καθαρίζουν)


Βάζουμε τη σουπιά σε κατσαρόλα με νερό να την σκεπάζει και τη βράζουμε για 20 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό αδειάζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε πυρέξ ή ταψί.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι το μαϊντανό και το δυόσμο και το εσωτερικό από δύο ντομάτες.


Μόλις η σουπιά βράσει και κρυώσει (για να μπορούμε να την πιάνουμε με τα χέρια) την ψιλοκόβουμε σε μέγεθος μεγάλου φασολιού.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπόλ , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μισό λάδι και προαιρετικά το μελάνι της σουπιάς. Εγώ δεν το έβαλα.


Γεμίζουμε τις ντομάτες προσθέτουμε 1 ποτήρι από το νερό που έβρασε η σουπιά περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Εφη
    • 23 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    ωραιο φαινεται το φαγητο σου. καινουργια συνταγη για μενα. θα το μαγειρεψω καποια στιγμη,που θα μπορεσω, για να αλλαξω και λιγο τα συνηθισμενα. ευχαριστω για την διαφορετικη ιδεα που μουδωσες.
    σου ευχομαι να περασεις ενα ομορφο π/σ/κ και να μας δινεις παντα ιδεες για κατι καινουργιο.

  1. Απάντηση

    Ξανθή,
    έχω κάνει γεμιστά με: γαρίδες, καλαμάρι, τόνο (από θαλασσινά) αλλά η σουπιά μέχρι σήμερα μου έχει ξεφύγει. Θα την δοκιμάσω σύντομα την συνταγή σου καλή μου.

  2. Απάντηση

    Έφη καλώς όρισες, το φαγητό αυτό είναι μια άλλη άποψη για γεμιστά,αν σου αρέσουν οι διαφορετικές ιδέες καλό θα είναι να δοκιμάσεις.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  3. Απάντηση

    Πηνελόπη πολύ θα χαρώ να έχω και τη γνώμη σου όταν δοκιμάσεις και τότε θα σου πω μια ιστορία για αυτή τη συνταγή.

    • gasteroplix
    • 23 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    αυτό έχω να το φάω από τότε που έφυγα από το πατρικό μου, είναι μια συνταγή που έφτιαχνε η μαμά μου, πολύ νόστιμη,
    πολύ εμφανίσιμο το πιάτο, μου άνοιξες την όρεξη

  4. Απάντηση

    gasteroplix εγώ το διάβασα σε περιοδικό που εκδίδεται από μεγάλο Σ/Μ πριν τρία χρόνια αν δεν κάνω λάθος.
    Είναι όμως τροποποιημένο από μένα για λόγους επιτυχίας του φαγητού,
    άσε τι να λέμε τώρα!! ίσως δεν είναι δεοντολογικό να τα γράψω.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  5. Απάντηση

    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!! Εδώ δεν βρίσκω τα υλικά (ποτέ δεν έχω δει σουπιά, οι ντομάτες είναι άνοστες και μανεστράκι για να βρω πρέπει να ψάχνω μέρες…) Πρέπει να θυμηθώ να το κάνω όταν γυρίσω στην Αθήνα!

    Ξανθή πολύ δημιουργική η συνταγή!

  6. Απάντηση

    Αγγελική θυμήσου το όταν έρθεις να σου κάνω το τραπέζι εγώ!!!
    Φιλάκια.

  7. Απάντηση

    ποτέ μου δεν έχω μαγειρέψει σουπιές, μάλλον γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο να τις βρω φρέσκιες… μια μερίδα από τις δικές σου όμως την τσάκιζα ευχαρίστως αυτή τη στιγμή!!!
    η φωτο που φαίνεται η σουπιά μέσα από το καπάκι της ντομάτας απίθανη!!!
    καλό σαββατοκύριακο…

  8. Απάντηση

    Μπέττυ έχει περισσέψει μια ντομάτα τρέχα προλαβαίνεις!!!
    Είχα κέφια χτες και τις στόλισα σ’ ευχαριστώ!!!

    • dhmhtra
    • 23 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Τις σουπιές τις μαγειρεύω μόνο με σπανάκι ή με ξερά κρεμμύδια,πολύ καλή ιδέα για τις γεμιστές ντομάτες.

  9. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη ιδέα και πολύ ωραία παρουσίαση! Θα πρέπει να είναι πεντανόστιμο!

    θα

    • kiki
    • 23 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Με ζυμαρικό τις έχω γεμίσει. Με σουπιά όχι! Ευχαρίστως δοκιμάζω!

  10. Απάντηση

    Δήμητρα δοκίμασε τες!!

    big mama είναι πεντανόστιμο!!!!

    Κική κερνάω!!!

  11. Απάντηση

    Ξανθή μου φτιάχνω συχνά γεμιστά με θαλασσινά (έχω και την συνταγή στο blog μας), μας αρέσουν πολύ!
    Βάζω συνήθως μύδια και γαρίδες, δεν είχα σκεφτεί τις σουπιές!
    Μ’ αρέσει η συνταγή σου μιας και πάντα “κυνηγάω” το διαφορετικό στη γεύση!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

  12. Απάντηση

    Έλενα ο συνδυασμός σουπιά μανεστράκι είναι πολύ ωραίος, εγώ με άλλα θαλασσινά έχω φτιάξει ντολμαδάκια με λάχανο αλλά και με σέσκουλο.
    Καλό Σ/Κ

  13. Απάντηση

    Πολύ ωραία η ιδέα αυτή. Θα το φτιάξω αυτή την εβδομάδα γιατί μου αρέσει πολύ η σουπιά αλλά και τα γεμιστά.
    Μπράβο Ξανθή για την ωραία συνταγούλα σου.
    Φιλιά.

    • Peter M
    • 10 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Proti fora blepo soupies na gemizoun ntomates…kali protasi gia Pareskevi!

  14. Απάντηση

    Peter όχι μόνο καλή πρόταση αλλά και πολύ ιδιαίτερη γεύση, δοκίμασε και περιμένω τη γνώμη σου!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode