Σπιτικές ταλιατέλες με σπανάκι

από
CE-A4-CE-B1-CE-BB-CE-B9-CE-B1-CF-84-CE-AD-CE-BB-CE-B5-CF-82-9

Χθες η Λίνα είχε τα γενέθλια της κι εγώ μέρες τώρα της ετοίμαζα τα δώρα της.
Αύριο θα βρεθώ στην Κρήτη για χάρη της πηγαίνοντας της και τα δώρα.
Έφτιαξα λοιπόν ταλιατέλες με σπανάκι, κάτι που θα την ευχαριστήσει πιστεύω και δεν θα το έφτιαχνε η ίδια.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα
600 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
8 χωριάτικα αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
450 γρ σπανάκι κοντό μόνο τα φύλλα
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Και τώρα επί το έργον
Πλένουμε καλά τα φύλλα από το σπανάκι και το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 2 -3 λεπτά.Το στραγγίζουμε κι όταν κρυώσει το στύβουμε καλά με τα χέρια μας να μην έχει καθόλου υγρά. Το κόβουμε πολύ πολύ ψιλά κομματάκια ή το περνάμε από το μούλτι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και κάνουμε ένα λακουβάκι στο οποίο θα τοποθετήσουμε τα σπασμένα αυγά μας και το αλάτι.

με ένα πιρούνι χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το σπανάκι
και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν καλά αυγά και σπανάκι.
Συνεχίζουμε ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια τα αλείφουμε με λίγο λάδι
ανοίγουμε φύλλα, με τη βοήθεια νισιστέ, πάχους περίπου μιας κάρτας.


Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε κρεββάτι που έχουμε βάλει ένα τραπεζομάντιλο ή σεντόνι μέχρι να στεγνώσουν (περίπου 20 λεπτά με ζεστό καιρό).

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα διπλώνουμε σε ρολό.

Πάνω σε επιφάνεια κοπής κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια 5 χιλιοστών.
Ξετυλίγουμε τις ταλιατέλες
και τις απλώνουμε σε ματσάκια ή όπως αλλιώς μας αρέσει πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο μέχρι να στεγνώσουν.


Αν θέλουμε μπορούμε να τις μαγειρέψουμε μετά από 1-2 ώρες ή τις αφήνουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν καλά και τις αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ή υφασμάτινο σακουλάκι.

Εγώ τις δοκίμασα κάνοντας τη συνταγή της Bettys και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.


Θα πρέπει να ξέρετε ότι γαι τις σπιτικές ταλιατέλες ο χρόνος βρασμού είναι πολύ μικρός κι αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε σε σουφλέ θα πρέπει με το στράγγισμα να τις περάσετε με κρύο νερό. Αν τις δοκιμάσετε με σάλτσα μετά το στράγγισμα θα τις βάλετε κατευθείαν στη έτοιμη σάλτσα σας

Συμπλήρωση: για όσες δεν αρέσκονται στο άνοιγμα του φύλλου υπάρχει η λύση της μηχανής ζυμαρικών, για την οποία δεν έχω εμπειρία και δεν μπορώ να ξέρω το πόσο βοηθάει.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    πω πω….γεια στα χέρια σου!
    ούτε να το φανταστώ ότι θα φτιάξω δικά μου ζυμαρικά!
    πόσο σε ζηλεύω!!!
    φιλιά, καλό βράδυ…

    • Εφη
    • 5 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    ααχ τι μου θυμησες τωρα. καποτε η μανα μου εφτιαχνε ζυμαρικα και ηταν παρα πολυ νοστιμα. τωρα ομως αρκουμαι στα ετοιμα, γιατι δεν εμαθα ποτε να ανοιγω φυλλο, παροτι περασαν τα χρονια μου και θαπρεπε να μαθω. εδω στα χωρια μας ετσι τοχουν. οι μεγαλες γυναικες , αν δεν ξερουν να ανοιγουν φυλλο, δεν ειναι καλες νοικοκυρες. αρα και γω δεν ειμαι . ξερω ομως να τα τρωω τα ζυμαρικα . χαχααα.
    καλο σου βραδυ.

  2. Απάντηση

    Μπέττυ αν ανοίγεις φύλλο όλα τα άλλα είναι πανεύκολα!!!
    Φιλιά!!

  3. Απάντηση

    Εφη νομίζω ότι έχει περιθώρια να αρχίσεις να ανοίγεις φύλλο.
    Εγώ ήξερα τη διαδικασία αλλά δεν είχα καιρό μέχρι πριν αρκετά χρόνια που η κόρη μου αποφάσισε ότι πρέπει να ανοίγουμε φύλλο.
    Έκτοτε έχει γίνει ρουτίνα και το καλύτερο το ανοίγει βέβαια η κόρη με διαφορά!!
    Δεν ξέρω αν είδες το βιντεάκι που έχουμε ανεβάσει είναι δική της δημιουργία.
    Καλό βράδυ!!

  4. Απάντηση

    Μπράβο σου!!!
    Δεν έχω δοκιμάσει με σπανάκι,έχω όμως φτιάξει μαύρες ταλιατέλλες με μελάνι σουπιάς, που πολύ ωραία ταιριάζουν με γαρίδες

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  5. Απάντηση

    ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ πολύ ωραία ιδέα όπως και με ντομάτα και πιπέρι θα δοκιμάσω όλες τις εκδοχές.
    Βέβαια με το μελάνι έχω πάρει διαζύγιο πριν πολλά χρόνια !!!
    Φιλιά!!

  6. Απάντηση

    Μπράβο χρυσοχέρα! Τέλειες οι ταλιατέλες! Γεια στα χέρια σου!

  7. Απάντηση

    Μπράβο βρε Ξανθή μου, εγώ θα καθίσω με την Betty να σε θαυμάζουμε, διότι επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνω πότέ ταλιατέλες μόνη μου!
    Καλό βράδυ!

  8. Απάντηση

    Ωραίο δωράκι, αυτά τα δώρα έχουν μεγαλύτερη αξία, ιδιαίτερα αν η φίλη μας δεν ξέρει ή δεν έχει χρόνο για τέτοιες συνταγές, γειά στα χέρια σου, καλά να περάσετε

  9. Απάντηση

    Καταπληκτικό…
    Σαν ανάρτηση!
    Σαν διαδικασία!!
    Σαν αποτέλεσμα!!!
    Γεια στα χέρια σου Ξανθή 🙂
    Καλή σου μέρα

  10. Απάντηση

    Μπράβο σε όλα (ιδέα, συνταγή, ανάρτηση, εκτέλεση, φωτογραφίες, αποτέλεσμα) Ξανθή μου!
    Θα δοκιμάσω να τις κάνω με την μηχανή! Θα σου πω αποτελέσματα! Σε ευχαριστώ!!!
    Να περάσεις καλά στην Κρήτη και να δώσεις φιλάκια στην Λίνα!

  11. Αχ να΄χα ένα χωριάτικο αυγό!Μ’αυτά μεγάλωσα κι όπως καταλαβαίνεις Ξανθή μου εδώ τρώω σπάνια,μου μυρίζουν!

    Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις να τα κόψεις σε παραλληλόγραμμο για να φτιάξεις λαζάνια στο φούρνο

    Καλά να περάσεις στην Κρήτη :)) και να χαίρεσαι τη Λίνα σου

  12. Απάντηση

    big mama σε ευχαριστώ πολύ!!

  13. Απάντηση

    Έλενα έλα καλέ που δεν μπορείς να φτιάξεις με τόσο αναλυτικές οδηγίες, προσπάθησε.
    Σε ευχαριστώ.

  14. Απάντηση

    Καλή σου μέρα Γιώργο ευχαριστώ πολύ!!

  15. Απάντηση

    Αγγελική σου στέλνουμε τα φιλιά μας από την Κρήτη.
    Με τη μηχανή αν έχεις πιστεύω να γίνουν εξίσου πολύ ωραίες.

  16. Απάντηση

    Και λοιπόν; E Allora? Έχω φτιάξει και λαζάνια και θα υπάρξει ανάρτηση με την επιστροφή μου.
    Σε ευχαριστούμε πολύ!!1

  17. Απάντηση

    Αυτό είναι δώρο που δείχνει πόσο αγαπάς κι εκτιμάς αυτόν στον οποίο το προσφέρεις!Καλή επιστροφή!

    • kiki
    • 8 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Να κάτι που δεν έχω φτιάξει ποτέ και το ζήλεψα!

  18. Απάντηση

    Λίλα ευχαριστώ!!

  19. Απάντηση

    Κική δεν το πιστεύω εσύ που έχεις πειραματιστεί με τα χερίσια αυτό είναι παιχνίδι.
    Καλή εβδομάδα!!!

  20. Απάντηση

    Ξανθούλα για μια ααααακόμη φορά υποκλίνομαι !! ποιος μπορεί να παραβγεί μαζί σου ?? όταν θα έρθεις να μαζεψουμε ελίτσες θα μου φέρεις και εμένα τέτοια δωράκια ???

    Πιστεύω ότι θα πέρασες καταπληκτικά στο Λινάκι που φαίνεται υπέροχος άνθρωπος!!!!

    περιμένουμε συνέχεια !!!

    φιλια και στις δυό σας !!

  21. Απάντηση

    Μαράκι δεν είναι ανάγκη κοπέλα μου να μαζέψουμε ελιές θα σου φέρω κι έτσι δωράκια!!
    Περάσαμε πολύ ωραία στην Κρήτη, και σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Φιλάκια

    • pandora
    • 9 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Πραγματικά τις θαύμασα…η εμπειρία φωνάζει απο μακριά.Μπράβο Ξανθή, ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξω και εγώ (θα χρειαστώ χρόνια ακόμα).

  22. Απάντηση

    Pandora σε ευχαριστώ πολύ!!
    Γιατί να θέλεις χρόνια κοπέλα μου;;
    Μπορείς και τώρα να τις φτιάξεις, αν νομίζεις ότι έχεις κάποια απορία εδώ είμαι.

    • Peter M
    • 23 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Poli oraia apotelesma ta zimarkia. Ke ego exo kanei lasagna apo spanaki kai den emenai TIPOTA!

  23. Απάντηση

    Peter θαρρείς σε μας έμεινε τίποτα;;
    Είχα φτιάξει μαζί και λαζάνια τα οποία μαγείρεψα προχτές κι έχω ανάρτηση και για αυτά.
    Σε ευχαριστώ.

  24. Απάντηση

    Λαχταριστό!!! Πολύ θα θελα να το δοκιμασω!

    Καλό βραδυ

  25. Απάντηση

    drosostalitsa κατ΄αρχήν καλωσόρισες στο σπιτικό μας. Αν μπορούμε να κεράσουμε ταλιατέλες ευχαρίστως γλυκιά μου γιατί όχι.
    Αν θέλεις να δοκιμάσεις η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεση της αρκεί να ανοίγεις φίλο ή να έχεις μηχανή ζυμαρικών.

    • Γιώτα
    • 3 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Γειά σας, θα ήθελα να πω κάτι, επειδή έχω φτιάξει φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι. Είχα λίγο -μία χουφτίτσα- σπανάκι στην κατάψυξη, το έβγαλα, το ζεμάτισα με λίγο νεράκι, το πέρασα στο μούλτι, έγινε αραιός πουρές, και το πρόσθεσα στο μίγμα αλεύρι+σιμιγδάλι με λίγο αλατάκι μόνο, (ήταν μέρες νηστείας)και έγινε μία καταπράσινη ζύμη, την οποία άνοιξα με την μηχανή για ζυμαρικά και έφτιαξα ταλιατέλες και μετά μου ήρθε μία ιδέα και ψιλόκοψα ψητές πιπεριές φλωρίνης μαζί με λίγο άσπρο νηστίσιμο τυρί, και έφτιαξα ραβιόλια, έγιναν τέλεια! Ήταν ένα prexmas γεύμα, γεμάτο από χρώμα, φανταστείτε καταπράσινα ραβιόλι με κόκκινη και άσπρη γέμιση, μπορούν να σταθούν στο χριστουγεννιάτικο ή ένα γιορτινό τραπέζι, με φανταστική κόκκινη σπιτική σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυράκι, όνειρο! ευχαριστώ για την φιλοξενία, Γιώτα

  26. Απάντηση

    Γιώτα καλώς ήρθες και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη ιδέα.
    Επειδή οι πειραματισμοί μας αρέσουν θα υλοποιήσω την ιδέα σου μόλις ο χρόνος μου το επιτρέψει.
    Περιμένουμε και νέες σου ιδέες.

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode