Γκρέιπ φρουτ κι υγεία

από

Αν κι είμαστε blog μαγειρικής επιτρέψτε μου μια μικρή ανάρτηση η οποία δεν είναι όμως μακρινή από τη διατροφή μας
Με την ανάρτηση της μαρμελάδας ήρθε το σχόλιο του Θεόδωρου σχετικά με τις ¨θεραπευτικές” ιδιότητες των σπόρων του γκρέιπ φρουτ κι όχι μόνο.
Η αλήθεια είναι ότι πριν γράψω τη μαρμελάδα στις αναζητήσεις μου για την παρασκευή της είχα διαβάσει και πολλά σχόλια γύρω από τις υπόλοιπες χρήσεις του φρούτου.
Πέρσι δε που είχα πάλι μια συζήτηση με διάφορα πρόσωπα άκουσα πολλές διαφορετικές γνώμες θετικές και αρνητικές.
Όμως για να μιλάμε για τέτοια θέματα πάντα πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένες γνώμες κι απόψεις, βασισμένες σε επιστημονικές μελέτες κι έρευνες.
Ο Θεόδωρος λοιπόν σε ανάρτηση του που μπορείτε να διαβάσετε εδώ μας μιλάει για τα σπόρια του φρούτου και τις θεραπευτικές τους ικανότητες.
Μέσα από αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε και βιβλιογραφία ανάλογη με αναλυτικότερες μελέτες.
Εγώ ψάχνοντας βρήκα ότι:
Οι ωφέλιμες δράσεις του γκρέιπφρουτ οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη βιταμίνη C που περιέχει. Σε 1 γκρέιπφρουτ υπάρχουν περίπου 92,5 mg βιταμίνης C.
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθά αυτούς που θέλουν να χάσουν περιττά κιλά. Επίσης έχει δράσεις εναντίον του διαβήτη, της ουλίτιδας και του έλκους στο στομάχι.
Δεν θα παραθέσω εδώ λεπτομέρειες για όλα αυτά μπορείτε με μια αναζήτηση να βρείτε πολλά.
Αλλά το σημαντικότερο όλων.
Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους εάν καταναλώνουν συστηματικά γκρέιπφρουτ.
Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου.

Ο λόγος είναι ότι το φρούτο αυτό περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, ανοσοκατασταλτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα).

Συνήθως το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, αυξάνουν στο αίμα τη διαθέσιμη συγκέντρωση των φαρμάκων που επηρεάζονται από αυτό. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται σχεδόν το 60% των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα.

Γιαυτό λοιπόν όπως λένε κι οι “διαφημίσεις” φαρμάκων πριν από κάθε χρήση ρωτήστε τους ειδικούς οι οποίοι πάντα θα είναι οι γιατροί σας για να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ καλή ανάρτηση. Καλά έκανες και την έβαλες. Να μαθαίνουμε και κάτι παραπάνω.
    Δεν είχα ιδέα πάντως κατά πόσο επηρεάζεται η φαρμακευτική αγωγή με τα γκρέιπ φρουτ.Και ούτε που θα πήγαινε το μυαλό μου σε αυτό.
    Πάντως για την νόσο ΡΑ ξέρω ότι κάνουν πολύ καλό τα κεράσια. Λειτουργούν σαν παυσίπονα, τρώγοντας 10 κεράσια την ημέρα. Αυτό το λέω πληροφοριακά μιας και αναφερόμαστε και στην υγεία.

    Φιλιά.

  2. Απάντηση

    Το γκρέι φρούτ είναι απο τα αγαπημένα της γυναίκας μου και σαν φρούτο και σαν χυμός.Μαρμελάδα αν το πιστέψετε έκανα εγώ πριν 1 μήνα περίπου με ένα μεγάλο γκρέιπ φρούτ κυπριακό μα ..δεν μας άρεσε πολύ.

  3. Απάντηση

    Εξαιρετική ανάρτηση Ξανθή μου και πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες!
    Να είσαι καλά!

    • elen
    • 21 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Πραγματικός θησαυρός το γκρέιπ φρουτ αλλά είναι ξινό το άτιμο!! Εγώ πάντως πολλές φορές κάνω την καρδιά μου πέτρα και το πίνω. Ειδικά σε περιόδους δίαιτας.

    • eleni
    • 21 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ καλή η ενημέρωση,Ξανθή!
    Πραγματικά συμβαίνει η συνέργεια με φάρμακα ,γι΄αυτό και ο άντρας μου,που παίρνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή,πίνει μόνο πορτοκάλι -εγώ πάλι προτιμώ μισό μισό το χυμό.
    Καλό βράδυ!

  4. Απάντηση

    Λίνα τα φάρμακα πολλές φορές έχουν αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες που περιέχονται σε άλλα φάρμακα ή σε τρόφιμα γιαυτό πάντα η μεγάλη χρήση και συνεχόμενη ας πούμε του γκρέιπ φρουτ ή και άλλων “βοτάνων” θέλει προσοχή κι ενημέρωση των γιατρών μας.

  5. Απάντηση

    Δημήτρη το κυπριακό γκρέιπ φρουτ τι είναι από την Κύπρο ή κάποια ποικιλία;;

  6. Απάντηση

    Έλενα ευχαριστώ.

    elen εγώ δεν το είχα πιει ποτέ τώρα για λόγους προστασίας πιο πολύ μπορώ να πω έχω αρχίσει να το πίνω μαζί μα την κόρη μου αλλά μαζί με πορτοκάλι.

  7. Απάντηση

    Ελένη αν δεν κάνω λάθος ο σύζυγος σου είναι και γιατρός οπότε κάτι θα ξέρει παραπάνω.
    Αν έχεις περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα τις ήθελα.
    Σε ευχαριστώ

  8. Απάντηση

    Ξανθή πολλή σωστά ανάφερες για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με την τροφή. Πιστεύεις όμως ότι οι περισσότεροι γιατροί τις γνωρίζουν ή ασχολούνται με αυτό;
    Μιλάω εκ πείρας οι γιατροί έδιναν αντικαταθλιπτικό στο πατέρα μου, ενώ στις οδηγίες χρήσεως έγραφε ότι δεν επιτρέπετε σε ανθρώπους που παίρνουν που έχουν προβλήματα πίεσης και παίρνουν φάρμακα…. Να συνεχίσω, ενώ έπαιρνε φάρμακο για την προθρομβίνη του είπε ο-η καρδιολόγος του ότι δεν έπρεπε να τρώει κυρίως πράσινα λαχανικά; ΟΧΙ… Αποτέλεσμα είχε φάει χόρτα και σπαράγγια συνεχόμενα και η πηκτικότητα του αίματός του από 4 να φτάσει στο 10; Και δεν νομίζω να έχω πέσει μόνο εγώ σε ανεύθυνους ή κακούς ιατρούς… Για αυτό πολύ προσοχή….

  9. Απάντηση

    πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση αλλα το γκρειπ φρουτ ειναι πολυ ξινο…βεβαια για την υγεια πρεπει να κανουμε θυσιες!!!

  10. Απάντηση

    Θεόδωρε καλησπέρα, μετά από 38 ναι 38 ολόκληρα καλά χρόνια στο χώρο της υγείας έχω αποκομίσει μια τεράστια εμπειρία, κι έχω εισπράξει πολλές χαρές από επιτυχίες επιστημονικές αλλά και πολλές πίκρες από αδιαφορία ανθρώπων κι όχι άγνοια.
    Δυστυχώς όπως σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες υπάρχουν και στον χώρο της ιατρικής οι κακοί χειρισμοί. Κι πίστεψέ με δεν γίνονται πάντα από άγνοια αλλά από κακή οργάνωση.
    Βέβαια να λέμε και τα της απέναντι πλευράς τα στραβά.
    ξέρεις πόσες φορές οι “ασθενείς” κρατούν κρυφό από το γιατρό τους ποια άλλα φάρμακα λαμβάνουν ή ποια γιατροσόφια έχουν εφαρμόσει που τα άκουσαν από τη γειτόνισσα ή από την τηλεόραση κλπ.
    Είναι πολύ σύνθετο το θέμα και γιαυτό επιμένω δεν κάνουμε τίποτε και μάλιστα σε υπερβολή πριν συμβουλευτούμε τους ειδικούς,γνωρίζοντας τους όμως πάντα το ιστορικό μας.Και η χώρα μας έχει εξαιρετικούς επιστήμονες.

  11. Απάντηση

    Pansofix η αλήθεια είναι ότι έχει μια πικρόξινη γεύση αλλά σε πληροφορώ ότι μετά την πρώτη φορά το συνηθίζεις, κι εγώ από μακριά το έβλεπα αλλά έχω αρχίσει σιγά σιγά να το συμπαθώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode