Αυτό τον καιρό δεν φτιάχνω σχεδόν τίποτα,για πολλούς και διαφορετικούς λόγους,εκτός του φαγητού που τρώμε.
Μπορώ όμως να σας δώσω μια συνταγή για μαρμελάδα που έφτιαξα πριν λίγες μέρες όταν ο καλός μου είχε την καλοσύνη να σκαρφαλώσει πάνω σε μια κορομηλιά στο εξοχικό της αδελφής μου και να μαζέψει όλα τα υπάρχοντα κορόμηλα.
Μαρμελάδα κορόμηλα
Συστατικά
- κορόμηλα
- ζάχαρη
- Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα κορόμηλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό να βράσουν με σκοπό όταν μαλακώσουν να πάρουμε τη σάρκα τους. Μόλις πάρουν μια καλή βράση τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι με μεγαλούτσικες τρύπες και με τη βοήθεια κουτάλας όταν ακόμη είναι ζεστά προσπαθούμε να περάσουμε όλο τον πολτό αφήνοντας μόνο τα κουκούτσια και τη φλούδα τους στο σουρωτήρι.
- Αυτόν τον πολτό τον μετράμε και προσθέτουμε ζάχαρη σε ίση ποσότητα. Το φέρνουμε πάλι σε θερμοκρασία βρασμού ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, πόσο;;; εγώ έχω υπολογίσει να προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού στο μείγμα που έχω προσθέσει ένα κιλό ζάχαρη.
- Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και συντηρούμε σε δροσερό μέρος.
Σημειώσεις
Η μαρμελάδα αυτή είναι από τις πιο φτηνές για αυτούς που μπορούν να βρουν μια κορομηλιά, μιας και κανείς σχεδόν δεν τα μαζεύει.
Μπορούμε να τα αναμείξουμε και με άλλα φρούτα αυτής της εποχής, η μητέρα μου τα παλιά χρόνια συνδύαζε κορόμηλα - δαμάσκηνα. Αν τα κορόμηλα είναι πολύ γλυκά μπορούμε να μειώσουμε κατά 20% ή και περισσότερο την ποσότητα της ζάχαρης, αρκεί να προσέξουμε να δέσει σωστά.
Στη Σαμοθράκη υπάρχει μια ποικιλία κορόμηλων που λέγονται “πραούστι” και κάνουν το ωραιότερο γλυκό. Όμως δεν έχω βρει πουθενά αλλού αυτή την ποικιλία και η Σαμοθράκη μου πέφτει δυστυχώς, και για άλλους λόγους, μακριά.
Αν κάποιος βρεθεί εκεί μην ξεχάσει να αγοράσει από το συνεταιρισμό γυναικών γλυκό πραούστι όπως επίσης να φάει δίπλα στο κάστρο μυζήθρα με μέλι. Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μπορούμε να τα αναμείξουμε και με άλλα φρούτα αυτής της εποχής, η μητέρα μου τα παλιά χρόνια συνδύαζε κορόμηλα - δαμάσκηνα. Αν τα κορόμηλα είναι πολύ γλυκά μπορούμε να μειώσουμε κατά 20% ή και περισσότερο την ποσότητα της ζάχαρης, αρκεί να προσέξουμε να δέσει σωστά.
Στη Σαμοθράκη υπάρχει μια ποικιλία κορόμηλων που λέγονται “πραούστι” και κάνουν το ωραιότερο γλυκό. Όμως δεν έχω βρει πουθενά αλλού αυτή την ποικιλία και η Σαμοθράκη μου πέφτει δυστυχώς, και για άλλους λόγους, μακριά.
Αν κάποιος βρεθεί εκεί μην ξεχάσει να αγοράσει από το συνεταιρισμό γυναικών γλυκό πραούστι όπως επίσης να φάει δίπλα στο κάστρο μυζήθρα με μέλι. Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Mμμμμμμ βάζω το ψωμάκι, βάζεις την μαρμελάδα;
Καλό απόγευμα
Asteri ευχαρίστως γιατί όχι;;
Καλό σου βράδυ.
Μαρμελαδίτσα ό,τι πρέπει για πρωινό…! Γειά στα χέρια σου 🙂
Μάγδα
Ευχαριστώ Μάγδα!!!
Τα δικά μου εδώ, γίνονται αρκετά νωρίτερα. Νομίζω Ιούνη την έκανα. Από τις νοστιμότερες μαρμελάδες πάντως! Καλοφάγωτη!
Κική ήλπιζα να βρω στο χωριό που έχει πολλές αλλά φέτος ούτε ένα δεν έχουν. Κάθε τόπος έχει τα δικά του δέντρα με διαφορετική ωρίμανση.
Καλοφάγωτη και σε σας.
Πόσο μου αρέσει αυτή η μαρμελάδα! Αγόρασα μια από την Τήνο και ήταν τέλεια, σχεδόν σπιτική. Οπότε θα φτιάξω και εγώ, μου θυμίζει την γιαγιά μου.
Ξανθή μου, παίρνω λίγη για το αυριανό πρωϊνό μου!!!! Έχει πολλές θερμίδες; Μάλλον, τι ρωτάω!!
φιλάκια
manousina στην Τήνο από όσα γνωρίζω υπάρχει μια οικογένεια που δραστηριοποιήται σε μαρμελάδες και άλλα εδέσματα με ποιότητα εξαιρετική.
Αν λοιπόν αγόρασες από αυτούς σίγουρα είναι όπως οι σπιτικές.
Βέβαια αν βρίσκεις κορόμηλα η δική σου θα είναι ακόμη καλύτερη και θα την έχεις συνδέσει και με τις αναμνήσεις σου.
Καλή μου φίλη
Από τις πιό αγαπημένες μου μαρμελάδες Εδώ στη ξενητιά η παρασκευή της πρόβλημα λόγω έλλειψης κορόμηλων. Ετσι περιορίζουμαι στις ελληνικές του εμπορίου οι οποίες είναι ανεκτά καλές
Νάσαι καλά
Ντένης από 7/νησα
anthivolon να σου δώσω και βαζάκι!!
Μην ανησυχείς για τις θερμίδες εμείς τρώμε σε καθημερινή βάση και μάλιστα δεν αρκούμαστε σε λίγη. Αυτό δεν μας προσθέτει όμως θερμίδες άλλα είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε.
Καλό σου βράδυ κι ευχαριστώ.
κ Κονταρίνη εδώ κινδυνεύουμε στην Ελλάδα να μη βρίσκουμε πια κορόμηλα.
Στο χωριό μου υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα αλλά λόγω της έλλειψης στοιχειώδους περιποίησης άρχισαν κι αυτά να μην παράγουν.
Με την κρίση βέβαια παρούσα πολλοί θα επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη κι ίσως προλάβουμε να επανορθώσουμε τα σημεία της εγκατάλειψης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας.
Αγαπημενο φρούτο και μαρμελάδα!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Taste Advisor εύχομαι αφού σου αρέσει να το βρίσκεις!!!
Καιρό είχα να σας επισκεφτώ και μου λείψατε όλοι πολύ… Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο για επισκέψεις, ήρθα εδώ και γλυκάθηκα!!!
Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου…
Και η παρουσίαση άψογη όπως πάντα!
(δεν θα χειμωνιάσει, θα τα λέμε πιο συχνά…)
Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ!!!
Mέχρι εδώ έφτασε η γλύκα της……γειά στα χεράκια σου………
Γεια στα χέρια σου! Η μια σου μαρμελάδα καλύτερη από την άλλη!
Καλή εβδομάδα!
ακολουθουμε ακριβως την ιδια διαδικασια, μονο που εγω δεν βαζω νερο αλλα τη ζαχαρη για να βρασουν!!!!!!!
η αληθεια ειναι οτι τα δικα μας τα μαζεωαμε πριν κανα μηνα και ειναι λιγο ποιο σκουρα οποτε κανει ποιο… κοκκινη την μαρμελαδα!!!!
Χρύσα καλώς ήρθες ξανά, και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!
Να περνάς καλά ότι κι αν κάνεις!!
Ιωάννα σου θυμίζει μήπως κάτι λέω;;;
Αλήθεια είδες αν καμμιά δική σας έχει κορόμηλα;;;
big mama σε ευχαριστώ πολύ έλα να σε κεράσω.
Καλημέρα!
Ελευθερία είπα κι εγώ πριν ένα μήνα που μου έλεγες για δαμάσκηνα!!τα κορόμηλα σας ήταν αυτά που μαζέψατε ή μήπως είναι κάτι σαν τις δικές μας βανίλιες;;;
Καλημέρα!!
Πολύ μου αρέσουν Ξανθή μου οι μαρμελάδες σου….όλες!
Επειδή όμως παράγουμε μέλι τρώμε αυτό στο ψωμί συνήθως! Να ανταλλάξουμε κανένα βαζάκι???
Χαχχα τι μου θύμησες!Είχαμε μια κορομηλιά κι εγώ μικρή κρεμόμουνα απ’το παράθυρο και έκοβα.τα’τρωγα άπλυτα και όπως καταλαβαίνεις κάποια στιγμή η κοιλια μου…..ΚΟ.
καλό μεσημέρι 🙂
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ…. τώρα μου κέντρισες την περιέργεια, όταν βρω θα πάρω …
Λίλα ευχαρίστως κι ένα και δύο βαζάκια γιατί όχι;;
Σε ευχαριστώ.
Και λοιπόν ποιο παιδί δεν το έχει κάνει αυτό!!!
Καλημέρα!!
Ανεράιδα πιστεύω ότι η Κρήτη έχει κορόμηλα για ρώτησε.
Καλημέρα.
Ξανθή …με πρόλαβες!
Δεν ορίμασαν ακόμη σε ‘μας τα κορόμηλα.
Φιλιά
Δήμητρα κι στο δικό μου χωριό αν υπάρχουν λίγα ακόμη δεν ωρίμασαν, αυτά προέρχονται από παραθαλάσσια κορομηλιά.
Καλή σου μέρα.
λοιπον Ξανθούλα είσαι πολύ παλιόπαιδο! μου έβαλες ιδέες τώρα. Θα φέρει ο αντρας μου απο το πατρικό του την Κυριακή κορομηλα και μάλιστα πολύ γλυκά και πολύ νόστιμα. Αν προλάβω να κρατήσω μερικά πριν τα κατασπαράξουν θα δοκιμάσω να φτιάξω έστω και ένα βαζάκι !!!!
φιλια πολλά και χαιρετισμούς σε όλους !!!
Μαράκι καλώς ήρθες ελπίζω να πέρασες καλά.
Εγώ σας αγαπάω όλους και παρόλο που δεν είμαι στα κέφια μου σας δίνω καλές ιδέες.
Πολλά φιλάκια.
Θα τα πούμε.
Ποτέ μου δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα κορόμηλο!
με έβαλες σε ιδέες τώρα – λες να το επιχειρήσω;
Καλό βράδυ
Μας έχεις ξετρελάνει Ξανθή με τις μαρμελάδες σου τα περίτεχνα στολισμένα βαζάκια σου!! Τα φρούτα της Λαϊκής δεν τα πολυεμπιστεύομαι για “μαζική” παραγωγή, λόγω φυτοφαρμάκων και ψεκασμών. Τώρα στο νησί όλο και κανένα κορόμηλο ή σύκο θα κλέψουμε για να γεμίσουμε κι εμείς κανένα βαζάκι. Αν όχι, ξέρουμε σε ποια θα απευθυνθούμε 😉
Διάβασα και ένα προηγούμενο ποστ, εκείνο με την απόλυση και μου μετρίασε τον ενθουσιασμό… Ελπίζω όπως λέει και το θιγόμενο πρόσωπο να είναι για καλό!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
Μπέττυ αν έχεις κορομηλιά τρέχα και μάζεψε τα και θα δεις είναι μια άλλη μαρμελάδα.
Τα παιδιά μου μεγάλωσαν με τη γεύση αυτής της μαρμελάδας από τα χεράκια της γιαγιά τους.
Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα.Είμαστε καλά από υγεία κι έτσι όλα θα τα παλέψουμε,κάπου είναι κρυμμένη η τύχη του καθενός.
Όσο για τις μαρμελάδες κι εγώ τα περισσότερα φρούτα τα παίρνω από φίλους ή από δέντρα δικά μας.Προχτές “έκλεψα” τα πρώτα σύκα.
Πολύ ευχαρίστως να σας δώσω μαρμελάδες και γλυκά, ελπίζω από το φθινόπωρο να μας δοθεί η ευκαιρία συνάντησης, πολύ θα χαρώ.
Και πάλι γεια στα χέρια σας!Αν και είναι περιττό! Μου έδωσαν κορόμηλα από κήπο, και μόλις είδα την συνταγή σας λέω να την προσπαθήσω (η μητέρα μου είχε ξαναφτιάξει αλλά τώρα λείπει, οπότε θα το επιχειρήσω εγώ!)Γιατί δεν μπορώ να τα φάω έτσι τα κορόμηλα!Ενώ η μαρμελάδα τους είναι τέλεια!
Αθηνά μου είμαι σίγουρη για την επιτυχία της μαρμελάδας εσύ φτιάχνεις πολύ δύσκολα πράγματα η μαρμελάδα είναι παιχνιδάκι στα χέρια σου.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!!
Πολλά φιλιά.
τελεια η μαρμελαδα …Ευχαριστω
Μόλις τελείωσα την καλύτερη μαρμελάδα που έφτιαξα ποτε!!!! Έβγαλε 6 βαζάκια των 150ml το ένα κιλό! Γλυκοξινη ότι πρεπει2. Έδεσε υπέροχα!!! Ευχαριστώ παρά πολυ!!!!
Βάσω χαίρομαι πολύ που έμεινες ευχαριστημένη, κι εγώ προχτές έφτιαξα λίγη και περιμένω να ωριμάσουν περισσότερα κορόμηλα.