Μπακαλιάρος με κρεμμύδια και σταφίδες

από
CE-9C-CF-80-CE-B1-CE-BA-CE-B1-CE-BB-CE-B9-CE-AC-CF-81-CE-BF-CF-82-4

Σήμερα θα σας δώσω μια διαφορετική συνταγή για μπακαλιάρο, μιας κι η εβδομάδα το απαιτεί.
Αυτό το φαγητό ήταν το αγαπημένο του πατέρα μου, από εκείνον το έχω μάθει να το μαγειρεύω.
Τα υλικά μας για δύο άτομα
1 μέτριο φιλέτο παστός μπακαλιάρος
1/2 κιλό κρεμμύδια
1οογρ. κορινθιακές σταφίδες
2 -3 γινωμένες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 3/4 κονσέρβας
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι λάδι

Διαδικασία
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη μέρα αλλάζοντας το νερό 3 – 4 φορές. Με λεπτό μαχαίρι αφαιρούμε τις πέτσες του.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Σε πυρέξ ή σε ταψί στρώνουμε τα κρεμμύδια και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Σκορπίζουμε τις σταφίδες παντού, καρυκεύουμε με το πιπέρι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το λάδι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 περίπου λεπτά.

Αν δεν αρέσει η γλύκα από τα κρεμμύδια και τις σταφίδες μπορούμε να τα παραλείψουμε αντικαθιστώντας με διάφορα χόρτα του βουνού που τα έχουμε ζεματίσει για ένα λεπτό.
Τα στρώνουμε κάτω στο ταψί πάνω το μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα στάδια το ίδιο με παραπάνω.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • kiki
    • 22 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Αυτές οι σταφίδες με εξιτάρισαν!

  1. Απάντηση

    Κική αυτό το φαγητό έχει πολλές μνήμες!!!

    • eleni
    • 22 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,πρωτότυπη η συνταγή σου!
    Με σπανάκι ,αλλά και με κρεμμύδια χωρίς σταφίδες,τον κάνουν κι εδώ.Ποτέ όμως δεν έχω δοκιμάσει.
    Ενδιαφέρον ακούγεται,αλλά γελάω,γιατί αν βάλω σταφίδες,που μ΄αρέσουν,σκέφτομαι τι έχω ν΄ακούσω.
    Καλό βράδυ!

  2. Απάντηση

    Ελένη καλά λέω εγώ να κάνουμε κλάμπ με αυτούς που τους αρέσουν μερικά φαγητά αλλά στην οικογένεια δεν αρέσουν ώστε να τρώμε εμείς!!χαχαχα
    Εμένα δεν τρώνε ευχαρίστως τον τηγανητό με τη σκορδαλιά κι εγώ τρελαίνομαι για αυτόν.
    Καλό σου βράδυ!!!

  3. Απάντηση

    Αυτή την συνταγή την έκανε η μαμά μου και μου αρέσει πολύ, αλλά ο Γ. όχι απλά δεν την τρώει, την μισεί!

    Θέτω υποψηφιότητα για το κλαμπ!

  4. Απάντηση

    Αγγελική μου κι οι δικοί μου δεν ξετρελαίνονται με καμμιά συνταγή μπακαλιάρου αλλά μια φορά το χρόνο μου κάνουν το χατήρι.
    Λοιπόν θα κάνω λίστα για το κλαμπ!!
    Φιλάκια!!

  5. Απάντηση

    Εγώ με την άδειά σας θα αφαιρέσω τις σταφίδες, μόνο σε σαλάτες μου αρέσουν, σε φαγητό δεν…
    ο μπακαλιάρος όμως, υπέροχος, μεθαύριο θα χει πάλι την τιμητική του!

  6. Απάντηση

    πρωτοτυπο!!!!!

  7. Απάντηση

    Αγαπημενο φαγητο και του δικου μου πατερα αλλα χωρις σταφιδες.Καλη εβδομαδα να εχεις.

  8. Απάντηση

    H πεθερά μου Ξανθούλα έφτιαχνε τον μπακαλιάρο και αρκετά άλλα ψάρια με χόρτα του βουνού. Αυτήν την εκδοχή με τις σταφίδες δεν την ήξερα. Απ’οτι βλέπω απο την βόλτα μου στις μπλοκογειτονιές υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές του μπακαλιάρου που ούτε τις φανταζόμουνα.

    φιλιά πολλά και καλοφάγωτο !!

  9. Απάντηση

    μμμμμ σταφίδες! Πολύ ενδιαφέρον! Θα πρέπει να είναι πεντανόστιμο !

  10. Με σταφίδα;!!!!Γιαμ γιαμ έχω να πω!!!

    καλό βράδυ
    χχχ

  11. Απάντηση

    Ξανθή αυτό το φαγητό μου ακούγεται υπέροχο! Πόσο θα ήθελα να το μαγειρέψω, μόνο που εδώ δε μπορώ να βρω μπακαλιάρο παστό. Θα ήταν το ίδιο καλό αν το έφτιαχνα με φρέσκο;
    Μ’αρέσει πάρα πολύ το ότι περιέχει σταφίδες. Να’ σαι καλά που το μοιράστηκες!
    Μάγδα

  12. Απάντηση

    Μπέττυ δεν χρειάζεται άδεια καλέ βγάλτες!!!

  13. Απάντηση

    a pink dreamer δεν ξέρω αν είναι πρωτότυπο σίγουρα είναι νόστιμο!!

  14. Απάντηση

    Δημιουργία χωρίς σταφίδες δεν το έχω κάνει αλλά γιατί όχι!!

  15. Απάντηση

    Μαράκι με χόρτα του βουνού είναι εξίσου καλός κι αν τα έχεις μαζέψει και μόνη σου ακόμη καλύτερα!!
    Πολλά φιλιά!!!
    Θα έρθω για σκορδαλιά!!!!

  16. Απάντηση

    Και λοιπόν περίμενε και τις φωτογραφίες!!!

  17. Απάντηση

    Μάγδα με φρέσκο εγώ δεν θα το έκανα.
    Οι επιλογές που έχεις είναι να βρεις ίσως κατεψυγμένο σε φιλέτα ή να κάνεις κάποια φέτα άλλου ψαριού νωπού εκτός σολομού με αυτή τη συνταγή.
    Δεν ξέρω όμως τι μπορείς να βρεις εκεί.
    Σε ευχαριστώ πολύ, για μένα αυτή η συνταγή είναι κάτι παραπάνω από ένα φαγητό εμπεριέχει μνήμες της παιδικής μου ηλικίας σε μικρό χωριουδάκι που ψάρια δεν υπήρχαν παρά μόνο ο μπακαλιάρος κι αυτός όχι πάντα.

  18. Απάντηση

    Είναι τόσο ωραίο όταν κάποια φαηγτά συνδέονται με αγαπημένους μας ανθρώπους ή μνήμες βαθιά ριζωμένες.

    Μάλλον θα περιμένω να έρθω στην Ελλάδα για μου το μαγειρέψει η μανούλα μου… πάντα της ζητάω μπακαλιάρο (μεταξύ άλλων) όταν έρχομαι.
    Μάγδα

  19. επιτρεψτε μου να ρωτησω κα Ξανθη, εχετε πελοποννησιακες ριζες ? αυτο το φαγητο το εχει μαθει η δικη μου η μαμα απο τον δικο της μπαμπα, γεννημα θρεμμα στην Τριπολη, και παντα κουβαλαει αναμνησεις αλλα συναισθηματα, η μητερα μου οταν το φτιαχνει το κανει ευλαβικα, καλο βραδυ

  20. Απάντηση

    Μάγδα ευχαρίστως κι εγώ να σου κάνω το τραπέζι όταν έρθεις Ελλάδα ευκαιρία να γνωριστούμε κι από κοντά!!

  21. Απάντηση

    ΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, σε ευχαριστώ για την επίσκεψη, όχι δεν είμαι από Πελοπόννησο η καταγωγή μου είναι από ορεινό χωριό της Φθιώτιδας.
    Ο πατέρας όμως ήταν ένας άνθρωπος με γνώση φαγητών πέρα από τα αυστηρά γεωγραφικά όρια της ιδιαίτερης πατρίδας.
    Χαίρομαι που ακούω ότι υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται με ευλάβεια απέναντι στο φαγητό.
    Για μένα το φαγητό δεν είναι μόνο να φάμε αλλά και πολλά άλλα πράγματα!!
    Καλημέρα!!

  22. Απάντηση

    Όντως η συνταγή αυτή είναι Πελοποννησιακή και κυρίως την συναντάς στα χωριά της Αρκαδίας και της ορεινής Μάνης.
    Είναι ωραίο πιάτο, για όσους αρέσκονται στις γλυκιές γεύσεις…
    Καλή αυριανή σε όλους σας εύχομαι.

  23. Απάντηση

    Πηνελόπη σε ευχαριστούμε πολύ!!
    χαίρομαι ιδιαίτερα να μαθαίνω πηγές προέλευσης συνταγών.
    Χρόνια πολλά για αύριο!!!

  24. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή,
    θέλοντας κι εγώ να ξεφύγω και να αποφύγω το τηγάνι και το κουρκούτι, θα τον φτιάξω με την υπέροχη συνταγή σου!! Καμιά πατατούλα να βάλω που μ’ αρέσει;
    φιλιά
    Καλό βράδυ

  25. Απάντηση

    Γιώργο καλημέρα!!
    Χρόνια Πολλά κατ΄αρχήν για τη σημερινή ημέρα!!!
    Πατάτες δεν έχω βάλει ποτέ δεν ξέρω πως θα δένει με το γλυκό των σταφίδων.
    Συνήθως για να το συνοδεύσουν οι πιο δύσκολοι της οικογένειας φτιάχνω τηγανητές.
    Αν δοκιμάσεις πες μου το αποτέλεσμα.
    Σε ευχαριστώ που επέλεξες τη συνταγή μου.

    • eleni
    • 25 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή Χρόνια Πολλά για την ημέρα… με κάποιο παρόμοιο τρόπο μαγειρεύει η μητέρα μου τον μπακαλιάρο… και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικός και είμαι σίγουρη ότι είναι και ο δικός σου. Πάντως μπαίνω και εγώ στο club αφού δεν αρέσει στον άντρα μου…grrr!!

  26. Απάντηση

    Ελένη Χρόνια πολλά και σε σας!!
    Ευχαρίστως να έρθεις κι εσύ!!!
    Πάντως εμείς τον ευχαριστηθήκαμε,είχα και πολύ καιρό να το φτιάξω αυτό το πιάτο κι απορώ μερικές φορές γιατί μερικά φαγητά συνηθίζουμε να τα κάνουμε σε κάποιες επετείους και γιορτές και δεν τα συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας μενού.
    Καλό βράδυ!!!

    • Maria
    • 27 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Polu nostimo fainetai to faghto! Kai tha to dokimasw suntoma.

  27. Απάντηση

    This dish must be very sweet with the sultanas and onions. I am looking forward to some good old fish and chips when I go to the UK over the holidays.

  28. Απάντηση

    Μαρία καλώς ήρθες και σε ευχαριστούμε πολύ!!!

    • ΕΥΑ
    • 29 Μαρτίου 2023
    Απάντηση

    Καταπληκτική συνταγή! Την έφτιαξα συγχαρητήρια! Μόνο έτσι θα τρώω τον μπακαλιάρο πια αν και αγαπώ κ τον τηγανητό με τη σκορδαλιά!
    Μπράβο σας για τις γνώσεις σας, το κεφι, το μεράκι κ την αγάπη στη μαγειρική! 👍

      • Ξανθή
      • 29 Μαρτίου 2023
      Απάντηση

      Αγαπητή Εύα, έχουμε τα ίδια γούστα. Χαίρομαι που σου άρεσε έτσι μαγειρεμένος ο μπακαλιάρος.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου μου δίνει δύναμη να συνεχίσω αυτό το μαγειρικό ταξίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode