Στα πλαίσια του event της Royal- Coconut και της μανίας που μας έχει πιάσει με τα σπαράγγια, αγοράστηκαν αρκετά και έπρεπε να γίνουν κάτι όλα, δεν πετάμε είπαμε τίποτα.
Έτσι τροποποίηση στην τροποποίηση βγήκε και μια πίτα. Στην Royal θα θυμίσει πίτα της ιδιαίτερης πατρίδας της κάτι δηλαδή σαν μπαρτζίνα.
Τα υλικά αυτής της πίτας έχουν προσαρμοστεί σε αυτά που υπήρχαν ήδη και κάποια που μπόρεσα να βρω τελευταία στιγμή.
Για ένα πυρέξ (18x 22)
150γρ. σπαράγγια
150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
100γρ. μανούρι τριμμένο
50γρ. ρεγκάτο τριμμένο
1 μικρό ματσάκι ξινολάπαθα
Αλάτι πιπέρι
Λάδι
Διαδικασία
Καθάρισα τα σπαράγγια με το μαγικό καθαριστήρι πατατών κι έκοψα ένα κομμάτι της βάσης τους που ήταν σκληρό. Σε αλατισμένο νερό που έβραζε τα έβρασα για 2 λεπτά μόνο, τα στράγγισα αμέσως και τα πέρασα από κρύο νερό ξαναστραγγίζοντας τα.
Έπλυνα τα ξινολάπαθα τα έκοψα σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρισα ελαφρά σε μια κουταλιά λάδι.
Σε ένα μπόλ χτύπησα τα αυγά με δυο τρεις κουταλιές λάδι και το γάλα. Στη συνέχεια πρόσθεσα τα τυριά τα ξινολάπαθα και το αλεύρι κι ανακάτεψα καλά. Πρόσθεσα λίγο αλάτι κι αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τέλος πρόσθεσα τα μισά σπαράγγια κομμένα σε μέτρια κομμάτια ανακάτεψα ελαφρά και τα άδειασα στο πυρέξ που είχα αλείψει με λίγο λάδι.
Από πάνω έβαλα τα υπόλοιπα σπαράγγια.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
Προτιμήστε να τη φάτε αφού θα έχει κρυώσει λίγο.
Έχω ακόμη μια συνταγή με σπαράγγια και κοτόπουλο σε εκκρεμότητα ελπίζω σύντομα να υλοποιηθεί.
To μανούρι μου αρέσει πάρα πολύ, τώρα σε συνδυασμό με το ρεγκάτο που είναι σκληρό και αλμυρό, νομίζω δίνει την ιδανική γεύση!!
Αν δεν το φάγατε ακόμη, καλή σας όρεξη!!!
Καλό βράδυ
Εγώ ξέρεις με τις δουλειές δεν έφαγα τίποτα για βράδυ και τώρα έχω μια πείνα, που ευχαρίστως θα έτρωγα ένα δύο κομμάτια. Και φαίνεται να σου πέτυχε και να έγινε πεντανόστιμη.
Αλλά ….σιγά μην έμεινε και τίποτα για εμάς!!!
Φιλιά καλό βράδυ.
mou aresei poly poly!!! ksynolapatha exo na fao apo tote pou emena akoma sto xorio!! Ti krima na mhn eimaste pio konta 🙁
Se filo poly
Έχω ακόμα λίγα σπαράγγια στον κήπο μου και θα τα φτιάξω πιτούλα αλλά αν δεν βρω ξινολάπαθα με τι να τα αντικαταστήσω????
Μου αρέσει Ξανθή μας, πολύ η όλη ιδέα αξιποίησης των λαχανικών-ζαρζαβατικών μέσα στις πίτες, αλλά έχω έναν μικρό ενδιασμό για την γεύση των σπαραγγιών που μπορεί κάπως να “χάνεται” μέσα στο σύνολο των υπόλοιπων υλικών.
Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια.
Το γεγονός πάντως είναι ότι το πυρεξάκι μοιάζει λαχταριστό :-))
Ξανθή,θα έχει μοναδική γεύση!
Σπαράγγια δεν μπορώ να βρω,αλλά θα επανέλθω όταν θα βρω άγρια.
Τα ξινολάπαθα τα αγοράζεις;Δεν τα ξέρω,ούτε και τα χόρτα στους αγρούς γνωρίζω.
Παίρνω τη μεριδούλα μου.
Φιλιά!
Τα δώσατε όλα με τα σπαράγγια:)
Πολύ ωραία φαίνεται η πίτα σου Ξανθή, έμεινε καθόλου και για μένα;
Να πάρω κι εγώ ένα κομματάκι, έτσι για τη λιγούρα??? Φαίνεται λαχταριστή…
Καλό μεσημέρι Ξανθή μου!!!
# anthivolon όπως θα είδες το πυρέξ ήταν πολύ μικρό οπότε τέλειωσε πολύ γρήγορα.
Για μένα ήταν ένας πολύ καλός συνδυασμός αλλά όταν ήταν χλιαρό ζεστό έχανε και κρύο δεν μου άρεσε.
# Λίνα είπαμε αλλά όχι και να ξεχνάς να τρως!!!φιλάκια!!
# Royal Coconut όντως κρίμα που δεν είμαστε κοντά!!Τα χόρτα αυτό τον καιρό είναι όλα στο τέλος τους και δύσκολα βρίσκω κι εγώ στη λαική.
Αυτά είχαν βρεθεί για τις ανάγκες της χορτόπιτας κι έτσι έγινε κι αυτή η πίτα.Ελπίζω το επόμενο Σ/Κ να μπορέσω να βρεθώ στο χωριό μου κι ίσως εκεί βρω ακόμη σε κανένα ξεχασμένο κήπο.
Πολλά φιλιά!
# Λίλα βάλε σέσκουλα κι αν είναι από τον κήπο σου μια χαρά!!!
# Πηνελόπη εγώ είχα και λίγα σπαράγγια λίγο περισσότερα θα της ταίριαζε. Έχω κάνει και μια άλλη με κοτόπουλο και σπαράγγια κι εκεί όντως χάθηκαν αλλά δεν ξέρω αν έφταιγε η σύνθεση ή το ότι ήταν κονσέρβας.
# Ελένη δεν ξέρω αν γίνεται κάποια υπαίθρια αγορά εκεί,συνήθως στην επαρχία κάποιες γυναίκες σε αυτές τις αγορές πουλάνε λάπαθα από τους κήπους τους.
Θα έρθω στα μέρη σας να σε εκπαιδεύσω στο μάζεμα χόρτων!!!
Φιλιά.
# big mama εντάσσεται κι αυτό στις αγγινάρες;;δεν τρώει άλλος κανείς;;
Τότε να το ξαναφτιάξω και να σε καλέσω!!
# Χρύσα μου το συζητάς!!!
Καλό μεσημέρι!!
πω πω… έλειψα λίγο καιρό αλλά γύρισα και έπεσα πάνω στα καλύτερα!
γιαμ!
Καλώς την έλα δεν έχασες πολλά γιατί κι εμείς στις κακές μας ήμασταν.
Εύχομαι να είσαι καλά!!!
Μου τρέχουν τα σάλια που τη βλέπω!
Κική εμ κι εσύ μες τα μεσάνυχτα νηστική!!!
Το έχουμε ρίξει στα σπαράγγια πάω πάλι να αγοράσω.
Νοστιμότατη πρέπει να είναι η πίτα αυτή… τα ξινολάπαθα (αν και μένω επαρχία), μήπως τα λένε αλλιώς; τα λάπαθα τα γνωρίζω τα ξινολάπαθα, να πω την αλήθεια όχι, εκτός αν έχουνε άλλο όνομα ή μιλάμε για το ίδιο πράγμα… θα ρωτήσω ανθρώπους που καλλιεργούν να δω τι θα μου πουν…
το μανούρι σκέτο δε το τρώω,όταν όμως έχει ένα πικάντικο τυρί δε καταλαβαίνω τη γεύση.
την καλημέρα μου!
Ελένη εμείς έτσι λέμε τα λάπαθα που φυτρώνουν μόνα τους στους κήπους ή και αγρούς,δεν θυμάμαι ποτέ να τα σπέρναμε στο χωριό.
Αυτά που φέρνουν στις λαϊκές δεν ξέρω βέβαια από που μαζεύονται.
Και λοιπόν; νομίζω ότι για σένα που δεν αρέσει το μανούρι μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα άλλο άσπρο τυρί όχι όμως πολύ αρμυρό.
Καλημέρα σου!!
Όχι ευτυχώς, μονο οι αγγινάρες είναι απαγορευμένες:))