Μαραθόπιτες συνέχεια…..Την συνταγή μου την ζήτησε η Ξανθή και εγώ δεν της χαλάω το χατίρι. Αν και η αλήθεια είναι ότι μου είναι δύσκολο αυτό τον καιρό να αναρτώ συνταγές.
Θα κάνω όμως μια εξαίρεση για την Ξανθή αλλά και όλους τους φίλους γείτονες.
Πάμε τώρα να δούμε πως φτιάχνονται:
Υλικά
Για την ζύμη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 ml νερό
1/2 φλιτζάνι του Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1 μικρό σφηνάκι τσικουδιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:
4 ματσάκια μεγάλα μάραθο ψιλοκομμένο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
ελάχιστο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Διαδικασία
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη.
Σε μία λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υγρά με το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και πλάθουμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης
Σε μία άλλη λεκάνη βάζουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο, αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά τρίβοντας ελαφρά κατά το ανακάτεμα. Έπειτα βάζουμε την γέμιση σε σουρωτήρι έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά της.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης μεγέθους ενός μικρού μανταρινιού, αλευρώνουμε το σημείο που θα το ακουμπήσουμε, κάνουμε ένα βαθούλωμα στην μέση, βάζουμε γέμιση και την κλείνουμε ωραία έτσι ώστε να μην φαίνεται. Γυρνάμε ανάποδα, δηλαδή το σημείο που γεμίσαμε από κάτω και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου γλυκού.
Με αυτό τον τρόπο η γέμιση πάει παντού στο φύλλο.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας και τις υπόλοιπες.
Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.
Λίνα σε ευχαριστώ πολύ!!
Εκτιμώ αφάνταστα την προσπάθεια σου να μας ευχαριστήσεις όλους κι ελπίζω να είσαι κι εσύ ευχαριστημένη από τη δική μου προσπάθεια ως προς τη σελίδα μας.
Μη στεναχωριέσαι που σου είναι δύσκολο αυτό τον καιρό να μας γράφεις αναρτήσεις,είσαι όμως πάντα κοντά μας και το ξέρουμε!!
Πολλά φιλάκια σε όλους.
Δεν έχω φάει ποτέ τέτοιες! Θα κάνω αίτηση στη φίλη μου τη Λία!
Μοσχομύρισε ο τόπος!! Πρέπει να βρω μάραθο και σύντομα.
Καλημέρα
Φιλιά
Όλες ποι πίτες της Κρήτης και όχι μόνο, μου αρέσουν τρελά. Δεν τις έχω φτιάξει ποτέ, θα δοκιμάσω σίγουρα, είναι κάτι το διαφορετικό.
Καλημέρα!!!
Πίτα και μάλιστα με μάραθο θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμή.
Μπράβο Λίνα για τις ωραίες σου πιτούλες,έχω φάει από φίλη κρητικιά και είναι υπέροχες!
Ποίημα οι πιτούλες σου Λινάκι 🙂
Φαντάζομαι άρωμα, ονειρεύομαι γεύση :))
Θα τις φτιάξω μόλις πετύχω φρέσκο μάραθο!! Έχω στην κατάψυξη 1-2 ματσάκια αλλά τα “φυλάω” για εξαιρετικές περιπτώσεις (γεμιστό κοτόπουλο, κατσικάκι κλπ)
Φιλιά πολλά
Καλή σου μέρα
Πρέπει να είναι μούρλια!
Μιαμ!:))
Φιλάκια!!
Έχω φάει μαραθόπιτες και μου αρέσουν πολύ! Τέλειες φαίνονται Λίνα μας, ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Ξανθή μου εγώ σε ευχαριστώ που είσαι μαζί μου. Άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο ίντερνετ πια και μπορείς να κάνεις τα πάντα. Και είπαμε έχουμε κάτι ακόμα να κάνουμε….. μην ξεχνιόμαστε!!!
Φιλάκια πολλά.
Αχτίδα κάνε άμεση αίτηση, μπορείς να τις βάλεις και στην κατάψυξη και να βγάζεις όποτε θέλεις. Είναι τέλειες.
Asteri αν βρεις μάραθο φτιάξτες και θα με θυμηθείς!!!
Φιλιά.
anthivolon έχεις δίκιο, η Κρήτη έχει τόσες πολλές πίτες και όλες υπέροχες.
Δοκίμασε τις πάντως και δεν θα χάσεις, να είσαι σίγουρη.
Καλή σου μέρα.
Δήμητρα δεν υπάρχει πιο δύσκολο παιδί από τον μικρό μου και όμως έφαγε 4. Από κει μπορείς να καταλάβεις την νοστιμιά τους.
Καλή σου μέρα.
Ανώνυμος/η αφού τις έχεις φάει τότε ξέρεις και την νοστιμιά τους.
Χαίρομαι που σου άρεσαν.
Γιώργο αν σου αρέσει το μάραθο είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν πολύ.
Και αυτό τις κατάψυξης, άστο για τις άλλες μαγικές σου συνταγές.
Φιλιά.
Μάγδα όποτε τις φτιάχνω δεν μένει ούτε ψίχουλο. Από κει καταλαβαίνεις!!!
Φιλιά.
big mama να ‘σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά.
Είναι τέλειες, το καλό είναι ότι αρχές του μήνα κατεβαίνω στο νησί, οπότε πεθερούλα ετοιμάσου!!!!! χα χα!!!
Poli oraia eginan h marathopites….thelo na ta dokimaso. Efharisto gia thn syntagh.
μούρλια, με παγωμένη μπυρίτσα, όνειρο!!!!!!
Πόσο μου αρέσουν οι ζύμες που έχουν τσικουδιά!!!!Με το μάραθο δεν έχω καλές σχέσεις ….
καλό απόγευμα
Aχ βρε Λίνα τι μου θύμησες, ένα καλοκαίρι στην Κρήτη αυτό ήταν το μόνο ορεκτικό που ήθελα να παραγγέλνουμε κάθε μέρα.
Οι συνταγές που μου δίνανε πολύ φλου όλες, χαίρομαι που έχω την δική σου, εννοείται θα τις φτιάξω κι εγώ!
Για μάντεψε τι φάγαμε απόψε ;)) Έφτιαξα 10 κομμάτια, έβαλα και ρακή από την Ιεράπετρα στο ψυγείο και έγινε χαμός!!!!!!
Πραγματικά υπέροχη γεύση!!
Να είσαι καλά Λίνα μου
Φιλιά
Καλό βράδυ
Καλά Γιώργο κι εμείς που είμαστε;;δε φώναζες θα έβαζα και ρακί από την Κρήτη!!!
nostimia, αφού θα έρθεις κατά δω, βάλε οπωσδήποτε την πεθερά σου να σου φτιάξει. Να σε περιποιηθεί κιόλας, πως έτσι θα την αφήσουμε!!!
Καλό βράδυ.
Peter εγώ σε ευχαριστώ!!!
Γαστεροπληξ και εγώ είμαι φαν τις μπυρίτσας. Στην υγειά μας λοιπόν.
Και λοιπόν; αφού σου αρέσουν αυτές οι ζύμες και όχι το μάραθο τότε μπορείς να βάλεις μέσα φέτα και να κάνεις την ίδια διαδικασία.
Είναι πολύ νόστιμες και έτσι.
Καλό βράδυ.
Έλενα δοκίμασε το και θα δεις. Είναι υπέροχες.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Γιώργο δεν σε πιστεύω!!! Τις έφτιαξες κιόλας!!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
Και εσείς να είστε όλοι καλά.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Λίνα τούτη η πίτα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα που γεύτικα στην Κρήτη, όσες φορές βρέθηκα εκεί. Τέλεια για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα.
Σ’ ευχαριστούμε πολύ.
Και σου εύχομαι τα καλύτερα σύντομα καλή μου.
Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Φιλιά.
Υπέροχη συνταγή!
Όπως πάντα άλλωστε!
Καλημέρα!!
Αυτή κι αν θα ήθελα να την κάνω! Με ατάτσμεντ έρχεται;;;
Εύα μου να ‘σαι καλά, σε ευχαριστώ.
Καλό βράδυ.
Κικί μου λίγο δύσκολο να έρθει έτσι. Πάντως αν βρεις μάραθο, αξίζει τον κόπο να τις φτιάξεις.
Καλό βράδυ.
Τις έκανα χτες που περίμενα φίλους και ήταν τέλειες! Μόνο που αντί να τις τηγανίσω, τις τηγάνισα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι!
Κικί μου ενολίγης τις έψησες όπως ψήνουμε τις σφακιανές πίτες.
Σχεδόν το ίδιο είναι και έτσι.
Χαίρομαι που τις δοκιμάσατε και σας άρεσαν.
Λίνα, οι πιτούλες σου φαίνονται τέλειες!!!
Εχω μπόλικο μάραθο,άγριο απο το εξοχικό μας και σκέφτομαι να τις κάνω.
Θα ήθελα να μου πεις, τα 4 ματσάκια μάραθου είναι περίπου 4 φλυτζάνια;
Επίσης, στην κατάψυξη τα φυλάμε πριν τηγανιστούν ή μετά;
ευχαριστώ.
Χρύσα 4 ματσάκια μάραθο πρέπει να είναι περίπου 6 φλυτζάνια.
Και φυλάσσονται πριν τηγανιστούν.
Βάζουμε την μία μαραθόπιτα πάνω στην άλλη και ενδιάμεσα πάνω από κάθε μία δηλαδή, υπάρχουν κάτι ειδικά χαρτιά κατάψυξης (εγώ τα βρίσκω στις αποθήκες χαρτικών).
Κρατιούνται έτσι και ένα χρόνο.
Καλό βράδυ!!!