Συκώτι σε σάλτσα μαυροδάφνης μουστάρδας

από
CE-A3-CF-85-CE-BA-CF-8E-CF-84-CE-B9-CE-BC-CE-B1-CF-85-CF-81-CE-BF-CE-B4-CE-AC-CF-86-CE-BD-CE-B7-7

Οι κατσαρόλες με γλυκά και μαρμελάδες μου απορροφούν πάρα πολύ χρόνο, έλα όμως που πρέπει να φάμε. Τα φαγητά πρέπει να είναι εύκολα και γρήγορα για πολλούς λόγους.

Πήρα λοιπόν συκώτι και θυμήθηκα ότι έχω πολύ καιρό να το κάνω με σάλτσα επινόησης δικής μου. Πολύ πιο παλιά το έκανα με μουστάρδα και ντομάτα μετά άλλαξα και το κάνω με μαυροδάφνη και μουστάρδα.
Πάμε στη συνταγή μας

Τα υλικά για τρία άτομα
3 λεπτές φέτες συκώτι
2-3 κουταλιές αλεύρι
Αλάτι πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη
Το ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Λάδι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε το συκώτι ή έχουμε ζητήσει από το χασάπη να το κάνει αυτό για μας.
Πλένουμε καλά με κρύο νερό το συκώτι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια , αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε.

Στη συνέχεια σε μεγάλο τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λάδι ίσα να καλυφτεί ο πάτος και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε το συκώτι καλά γυρίζοντας το μια δυο φορές
και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαυροδάφνη.


Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού κι ένα ποτήρι νερό κι αφήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά να βράσει.
Όταν έχει γίνει το συκώτι διαλύουμε σε μια κουταλιά νερό τη μουστάρδα και την προσθέτουμε στη σάλτσα κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού.
Σερβίρουμε ζεστό συνοδεύοντας με πουρέ ή πιλάφι.


Σαν άλλο συνοδευτικό στο πιάτο μας προσθέσαμε μια ωραία σαλάτα με αμπελοφάσουλα στον ατμό. Έχετε δει τόσο μεγάλα αμπελοφάσουλα είναι μαι διαφορετική ποικιλία που πρώτη φορά είδα, πολύ νόστιμα!!


Με μια άλλη ματιά σήμερα 2/2/2014 έγινε το συκώτι με μαυροδάφνη και προσθήκη μανιταριών.
Συνοδεύτηκε με ένα πουρέ γλυκοπατάτας.
Βράστε μια μεγάλη γλυκοπατάτα λιώστε την με την κουτάλα του πουρέ προσθέστε 1 κουταλιά βούτυρο λίγο γάλα ανακατέψτε πάνω σε μέτρια φωτιά και στο τέλος προσθέστε 1 χούφτα τριμμένο πικάντικο τυρί.
Τόσο απλά και απολαύστε!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 30 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Αχ αχ και έχω καιρό να φάω συκώτι.
    Μου αρέσει πολύ!!!!
    Τέλειο το πιάτο σου 🙂
    Φιλάκια
    Καλημέρα

  1. Απάντηση

    Υπέροχο. Το συκωτάκι είναι αγαπημένο φαγητό που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Ως σωστή Πατρινιά θα την τιμήσω την συνταγή σου !!!!!!!!!!!!

    • cook
    • 30 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    το συκωτι ουτε να το βλεπω…μα η σως…ωωωωωω!!!

  2. Απάντηση

    μπράβο σου..
    πολύ ωραία η σύνθεση της σάλτσας σου..
    ( έτσι μου ρχεται να βγω να αγοράσω συκώτι…)
    τη καλημέρα μου..

  3. Σου στέλνω παρέα το φίλο μου για συκώτι που τρελαίνεται και που μισώ εγώ 🙂

    Καλέ τι αμπελοφάσουλα γίγας είναι τούτα;;

    Φιλιά και καλημερούδια

  4. Απάντηση

    Πολύ καιρό έχω να κάνω κι’ εγώ συκώτι. Ως παντρεμένη μια φορά μονάχα για την ακρίβεια… Στο πατρικό μου συχνά-πυκνά το έφτιαχνε η μάνα μου και η γιαγιά μου μιας και πάντα είχαμε όλες μας ανάγκη από περισσότερο σίδηρο.
    Μου άρεσε η σκέψη της μαυροδάφνης. Εμείς ξυδάκι και κόκκινο κρασάκι βάζαμε…

    Όσο για τα μακριά σαν τα ραδίκια αμπελοφάσολα, τα είχα βρει κι’ εγώ πέρσι στην λαϊκή. Φέτος ακόμη δεν έχω πάρει.
    Καλή σας όρεξη Ξανθή μου

  5. Απάντηση

    Αχ, δεν την έβαζες χτες που έκανα συκώτι και ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό; Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου, όταν ξανακάνω θα το κάνω έτσι!

  6. Απάντηση

    Asteri τρέξε κάνει καλό και για την αναιμία μας!!!
    Καλημέρα!!

  7. Απάντηση

    manousina εσύ έχεις την μαυροδάφνη στα πόδια σου!!!

  8. Απάντηση

    cook καλέ που χάθηκες;;;μπορείς να φτιάξεις κάποιο άλλο κρεατικό με αυτή τη σάλτσα.

  9. Απάντηση

    SpIrToKoYto ακόμα εκεί είσαι ή αγόρασες!!!

  10. Απάντηση

    Και λοιπόν στείλε τον ευχαρίστως!!!
    Τα αμπελοφάσουλα δεν είναι διαδεδομένα π.χ. σήμερα σε άλλη λαϊκή δεν υπήρχαν αλλά είναι νόστιμα.

  11. Απάντηση

    Πηνελόπη μου ευχαριστώ πολύ!!
    Ελπίζω να ξεμπερδέψατε από τις επιπλοκές.
    Πολλά φιλιά.

  12. Απάντηση

    big mama να σου πω την αλήθεια αυτό ήταν προγραμματισμένο για χθες αλλά επικράτησε ο ενθουσιασμός των κριτσινιών.

  13. Απάντηση

    το συκώτι όπως κι αν είναι μαγειρεμένο το τρώμε, βάλε μεριδούλα!!!

    • iwanna
    • 30 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο το συκωτάκι σου αλλά εγώ θα σταματούσα στη μαυροδάφνη……θα ήταν καλό λές;

  14. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ έλα περιμένω!!!

  15. Απάντηση

    Ιωάννα και βέβαια μπορείς να σταματήσεις στη μαυροδάφνη ή να προσθέσεις χυμό ντομάτας!
    Υπέροχη η συνταγή της νέας θα διαπρέψει!!Μόλις βρεθεί χρόνος θα της κάνουμε αφιέρωση.
    Φιλάκια

  16. Απάντηση

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

    • eva
    • 1 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Υπέροχο Ξανθή μου!!!
    Τα φασόλια όντως εντυπωσιακά !!
    Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!!!

    • kiki
    • 1 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα και διαφορετική η συνταγή σου!

  17. Απάντηση

    Καλό μήνα Λίλα!!

  18. Απάντηση

    Καλό μήνα Εύα!! σε ευχαριστώ.

  19. Απάντηση

    Κική προσπαθώ να αλλάζω γεύσεις, αλλά και να δίνω τροφή αντιγραφής σε άλλους ξέρεις εσύ!!
    Καλό μήνα.

    • irida
    • 1 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!! ωραια συνταγη!αυριο λοιπον…συκωτακι!!!!δεν σας προλαβαινω….θα φτιαξω καταλογο με τις συνταγες…και θα βαλω τα παιδια να φτιαξουν το μενου της επομενης εβδομαδας….ε ρε γλεντια…πολεμος θα γινει…νεες συνταγες δεν ηθελαν…χιχι

  20. Απάντηση

    Ίριδα καλό σου μήνα.
    Η ιδέα του να διαμορφώνουν τα παιδιά το μενού είναι εξαιρετική γιατί μπαίνουν στη διαδικασία του τι τρώμε τι μας αρέσει αλλά και ανάλογα την ηλικία να το φτιάξουμε και μόνα μας.
    Είναι μια διαδικασία η οποία στο δικό μου σπίτι λειτουργεί πολλά χρόνια και ειλικρινά στο λέω έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.
    Επιπλέον αν θέλεις μπορείς να ρίχνεις μια ματιά και στις δικές μας προτάσεις της εβδομάδας ίσως κι αυτό σε βοηθήσει.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  21. Απάντηση

    Εγώ Ξανθή μου εντόσθια γενικά δεν τρώω, όμως τα μαγειρεύω γιατί αρέσουν σε όλη την υπόλοιπη φαμίλια!
    Πιστεύω πως το πιάτο σου θα τους αρέσει πολύ!
    Καλό μήνα εύχομαι!

  22. Απάντηση

    Αν και δεν είμαι λάτρης του συκωτιού (μόνο το αρνίσιο μου αρέσει) η συνταγή σου έχει κάτι το τραβηχτικό! :))

    Η σαλτσούλα όλα τα λεφτά…

    Καλό μήνα!

Γράψτε απάντηση στο cook Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode