share

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί

από
CE-A7-CE-BF-CF-87-CE-BB-CE-B9-CE-BF-CE-AF-282-29

Ποιος θα το πίστευε ότι θα μαγείρευα χοχλιούς!!!!
Έλα όμως που καμμιά φορά ξεπερνάς κάποια θέματα κι αλλάζεις γνώμη.
Χοχλιούς έχω φάει μια φορά πριν πολλά πολλά χρόνια μαγειρεμένους σύμφωνα με τις οδηγίες Κρητικιάς μαγείρισσας η οποία μας δώρησε και τους χοχλιούς.
Στο σύζυγο δεν αρέσει ούτε η λέξη οπότε ποτέ δεν ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο φαγητό.
Το Σάββατο που μας πέρασε ένας καλός γείτονας εκ Κρήτης ο Ιπ. φεύγοντας για Κρήτη μου δώρισε χοχλιούς που είχαν μαζέψει οι γονείς του αλλά δεν είχε καταναλώσει.
Ευχαριστώ πολύ Ιπ. ήταν μια καλή εμπειρία η μαγειρική τους.
Οπότε άρχισε η διαδικασία να μαγειρευτούν για μένα και την κόρη.
Η Λίνα έχει ανάρτηση για χοχλιούς τη διάβασα αλλά δεν μου αρκούσε ήθελα περισσότερες πληροφορίες μιας κι όπως λένε και στην Κρήτη το θέμα δεν το κατέχω.
Έτσι αφού πήρα τις κατάλληλες οδηγίες από τη Λίνα αλλά κι αφού διάβασα το βιβλίο με Κρητικές συνταγές (δώρο της κόρης) άρχισε μια διαδικασία χρονοβόρα.
Έβαλα τους χοχλιούς μέσα σε νερό για να “ξυπνήσουν” μιας κι είχαν πέσει σε μεγάλο ύπνο.
Αυτό κράτησε πολλές ώρες!!!


Όσους λοιπόν “ξυπνήσανε” τους έβαλα σε νερό που έβραζε για 10 λεπτά.
Τους στράγγισα και του έπλυνα με αρκετό νερό απομακρύνοντας ότι περιττό είχαν πάνω στο κέλυφος.
Στη συνέχεια τους έβαλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που έβραζε και τους άφησα να βράσουν για 20 λεπτά.
Κατόπιν ξανά στράγγισμα και ξέπλυμα.
Την επομένη πλέον τους έκανα το τελικό μαγείρεμα.
Σε τηγάνι έβαλα αλάτι κι αράδιασα τους χοχλιούς με το άνοιγμα τους προς τα κάτω, κι αφού άρχισαν να τσιτσιρίζουν έριξα λάδι και ψιλοκομμένο σκόρδο κι άφησα λίγο να τηγανιστούν.
Στη συνέχεια τους πρόσθεσα δενδρολίβανο και έσβησα με ξύδι.


Στη συνέχεια τους έβαλα σε μεγάλο πιάτο κι άρχισε η περιπέτεια να βγάλουμε από μέσα το σαλιγκάρι μεγάλη πλάκα μην περιμένετε φωτογραφία είμαστε για πολύ γέλια.
Επειδή όπως είπα δεν το κατέχω αυτό το θέμα ευχαρίστως θα δεχτώ τις παρατηρήσεις σας από τους κατέχοντες ώστε την επόμενη φορά (ναι Λίνα μη γελάς θα υπάρξει) να τους κάνω καλύτερους.
Δε νομίζω ότι θα σας δώσω άλλη ανάρτηση με φαγητό μιας κι εκτός απροόπτου λέω να πάω κι εγώ διακοπές αλλά θα σας αφήσω με ένα παιχνίδι και δωράκια.
Αναμείνατε στον υπολογιστή σας!!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλά είσαι φοβερή!! Για πρώτη φορά μια χαρά τα πήγες. Μπράβο σου!!
    Αυτή βέβαια η συνταγή δεν σου έδωσε την απόλυτη γεύση. Λείπει το αλεύρι και το πιπέρι. Αν τους αλευρώσεις σου δίνουν μία παχύρρευστη σαλτσούλα, ενώ το πιπέρι τους κάνει πιο πικάντικους αλλά όχι καυτερούς.
    Πάντως εκτός από γεύση δεν μπορείς να πεις έχουνε και την πλάκα τους.
    Το διασκεδάζεις με την όλη διαδικασία του να τους βγάλεις από το κέλυφος. Και όταν σου γλιστράνε από το χέρι…. έχει ακόμα πιο πολύ πλάκα.
    Φιλάκια, καλό βράδυ.

  2. Απάντηση

    Μου άρέσουν πάρα πολύ, τρώω μόνο της μαμάς μου, γιατί από μικρή θεωρούσα ότι πρέπει να πλυθούν πολύ καλά και για κάποιο λόγο μόνο η μαμά μου το έκανε τόσο επισταμένα στο παιδικό μυαλό μου.
    Τους έκανε στιφάδο με κόκκινη σάλτσα και κρεμμύδια. Απίστευτη γλύκα και πρήζονταν τα χειλάκια μας από του ρούφηγμα. Τέλεια γεύση όμως! Μπράβο Ξανθή, χαράς το κουράγιο σου!

  3. Απάντηση

    Η εμπειρία και μόνον, άξιζε τον κόπο Ξανθή μου και εύγε σου.
    Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα κατάφερνα να τους μαγειρέψω, γιατί και μόνον που τους βλέπω να τρώγουν τα φύλλα των φυτών στο μπαλκόνι ή τον κήπο μου, με κάνει έξαλλη! Και αρχίζω να τους απομακρύνω με μανία.

    Έχω φάει 2-3 φορές στα ταξίδια μου στην Κρήτη, σε φιλικά σπίτια, αλλά θα προτιμούσα άλλα πράγματα απο την τοπική κουζίνας τους ως πρώτη επιλογή.

  4. Απάντηση

    Εϊ! Ξεχάστηκα… Καλές διακόπες εύχομαι και ωραίες εμπειρίες.

  5. Απάντηση

    Λίνα, δεν ξέρω αν τα κατάφερα καλά την πλάκα την κάναμε πάντως.
    Την επόμενη φορά θα τους κάνω με κάποια σάλτσα νομίζω ότι θα μου αρέσουν περισσότερο.
    Φιλάκια!!

  6. Απάντηση

    Taste Advisor χαχαχα άσε το τι νερό καταναλώθηκε για λίγα σαλιγκάρι δε λέγεται!!!
    Το κουράγιο δεν υπάρχει για πάρα πολλούς λόγους αλλά κάτι πρέπει να κάνω!!!
    Πάντως κάποια άλλη φορά θα το επαναλάβω το άθλημα με σάλτσα.
    Καλά να περνάς!!

  7. Απάντηση

    Πηνελόπη μου δεν μπορώ να πω ότι ήταν και η πιο αγαπημένη μου ασχολία, αλλά άξιζε τον κόπο ως εμπειρία!!
    Ευχαριστώ για τις ευχές σου αλλά δεν ξέρω τελικά να θα περάσω καλά, υπάρχουν προβλέψεις όχι και τόσο καλές.
    Καλά να περάσετε εσείς στη Μάλτα!!

    • painter
    • 19 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Χαρά στο κουράγιο σου Ξανθή μου… Εγώ δεν αντέχω την όοοοοολη διαδικασία και έτσι προτιμώ να τους απολαμβάνω από τα χεράκια της μαμάς, όπως λέει και η taste advisor(το ίδιο πίστευα κι εγώ, χαχα)
    Μπράβο σου πάντως, εγώ δεν θα το τολμούσα, τουλάχιστον προς το παρών…

    Καλή σου μέρα, καλά να περάσεις!!!

    • Χαρά Θ
    • 19 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Ξανθούλα ήσουν τυχερή που δεν τους έβαλες σε αλεύρι αλλά τους ξύπνησες μόνο.
    Εγω επειδή μ αρέσουν πολύ, οταν έμενα Αθήνα μ αγόρασε μια φορά ο άντρας μου απο το σ/μ, τους έβαλα λοιπόν το βράδυ στο αλεύρι να κάνουν κακά (!). Δεν ήξερα όμως η καημένη…
    Ξυπνάμε το πρωί και μαζεύαμε σαλιγκάρια απο τα ταβάνια!!! Είχαν βγεί απο το σακουλάκι και όπου τοίχος είχαν κάνει αναρρίχηση.
    Αλλά απο γεύση άπαιχτοι!
    Σήμερα δυστυχώς δεν βρίσκω στην Ζάκυνθο.
    Καλά να περάσεις όπου κι αν πας και να ξεκουραστείς.

  8. Απάντηση

    Λατρεύω χοχλιούς!! Μπράβο Ξανθή που τόλμησες να τους μαγειρέψεις.
    Μάγδα

  9. Απάντηση

    Χρύσα σε ευχαριστώ, μερικές φορές υπερβαίνω τον εαυτό μου, άλλοτε από μεράκι κι άλλοτε από ανάγκη διαφυγής από άλλα θέματα.
    Καλό απόγευμα!!

    • Vita
    • 19 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή αλλάζει σε σημεία ο τρόπος που τους φτιάχνω. Αλεύρι βάζουμε στους χοχλιούς που μαζεύουμε το χειμώνα για να “σακάσουν” όπως λέμε δηλαδή να καθαρίσουν από τροφές που τους κάνουν πικρούς.Μάλιστα δεν βάζουμε πια αλέυρι αλλά μακαρόνια.
    Οι χοχλιοί του καλοκαιριού είναι από μόνοι τους “καθαροί” και μπορούμε να τους καταναλώσουμε αμέσως.
    Πάντως το σκέφτομαι πολύ όταν θα έλθει η ώρα να γράψω το post για τους χοχλιούς γιατί η προετοιμασία τους έχει μπόλικη σαδιστική χροιά μιας και τους μαγειρεύουμε ζωντανούς…

  10. Απάντηση

    Χαρά τρελή εμπειρία, η αλήθεια είναι ότι η Λίνα με δασκάλεψε καλά τι να κάνω, σε αυτή τη φάση το μόνο που δεν θα ήθελα είναι τους χοχλιούς να κάνουν βόλτα στο σπίτι!!!
    Αλλά θα ξαναδοκιμάσω
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη αλλά και τις ευχές σου.

  11. Απάντηση

    Μάγδα το πείσμα μεγάλο αλλά κι η διαφυγή απαραίτητη από άλλες σκοτούρες!!
    Πολλά φιλιά.

  12. Απάντηση

    Vita εσύ εκ Κρήτης θα έχεις και περισσότερες γνώσεις, εγώ ακόμα συμβουλεύομαι τους Κρητικούς και μέχρι να τους φτάσω έχω μέλλον.
    Θα περιμένω πάντως την δική σου άποψη.
    Καλό απόγευμα.

  13. Απάντηση

    Εύχομαι οι προβλέψεις να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ, και η ανατροπή τους να φέρει το ποθούμενο! Θα τα πούμε και πάλι με την επιστροφή μας.

    • iwanna
    • 19 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Μπράβο κοπέλα μου….για να μην κοροιδεύεις κάποιους άλλους……ξέρεις εσύ…..αλλά εγώ θα κάνω συμπαράσταση στον άντρα σου γιατί έχω την ίδια να τους φάω όπως εκείνος…….χαχαχα

    πάντως είσαι σε καλό δρόμο…..μαθαίνεις………χαχαχα

  14. Απάντηση

    Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    ΜΑΚΑΡΙ!!!

  15. Απάντηση

    Ιωάννα καλά καλά δεν ξαναμιλάω.
    Θα έρθω στη Νάξο και θα τους μαγειρέψω για όποιον άλλον τους τρώει!!!χεχεχεχεχεχεχε
    Τώρα αν μαθαίνω ή όχι ας με κρίνουν οι πλέον ειδικοί!!!

  16. Απάντηση

    σαλιγκααααααααααρια!!!!!!!αχ τι έπαθα η έρμη τώρα :((((

    μια κατσαρόλα στιφάδο να’χα :(((

  17. Απάντηση

    Και λοιπόν; δε νομίζω ότι ταχυδρομούνται σε στιφάδο!!!
    Καλησπέρα.

  18. Απάντηση

    To Σ/Κ που μαςν πέρασε φτιάξαμε σαλιγκάρια στιφάδο! Είναι πιο μπελαλίδικα αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο!!
    Χοχλιούς μπουμπουριστούς δεν έχω φάει αλλά δείχνουν γαργαλιστικοί!!!

  19. Απάντηση

    Λίλα κι εγώ την επόμενη φορά που θα βρω ασφαλή σαλιγκάρια θα φτιάξω στιφάδο
    Καλό Σ/Κ

  20. Απάντηση

    Ξανθή μου καλησπέρα από Νέα Υόρκη
    Ωραιότατα τα σαλιγκάρια σου, φαγητό διαδεδομένο εδώ αλλά ποτέ δεν το δοκίμασα και δεν πιστεύω να τα καταφέρω να το δοκιμάσω ποτέ.
    θυμάκαι παλιά την Ελλάδα στη δίπλα αυλή είχα ένα γείτονα που λάτρευε αυτό το φαγητό και όταν το έτρωγε ξεσήκωνε τη γειτονιά από το ρούφηγμα. Από τότε κρατάω αποστάσεις
    οι φωτογραφίες σου υπεροχες.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    • Marina
    • 20 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Αχ και να’ξερες τι μου εκανες…! Πρωτα απ’ολα μου θυμησες την Κρητη που τη λατρευω και δευτερο μου ανοιξες την ορεξη για χοχλιους! Αλλα εδω που ειμαι…με την ορεξη θα μεινω!!!

    • Marina
    • 20 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Αααα! Ξεχασα να σου πω οτι τους μαγειρευω τελειους…!

  21. Απάντηση

    κ.Κονταρίνη αυτό που αναφαίρετε με το ρούφηγμα είναι όντως ένα θέμα και μάλιστα μεγάλο.
    Εμείς βγάλαμε με ένα σουβλάκι το περιεχόμενο αλλά όταν πρόκειται για σαλιγκάρια με σάλτσα δεν γίνεται αλλιώς.
    Την Καλημέρα μου και να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο.

  22. Απάντηση

    Μαρίνα καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι άσχημα όταν κάποια ανάρτηση μου “κεντρίζει” τους φίλους που ζουν μακριά από την Ελλάδα και τους είναι δύσκολο να βρουν τα υλικά.
    Καλημέρα σου και καλό Σαββατοκύριακο.

  23. Απάντηση

    Πόσο πολύ αγαπάω τα σαλιγκαράκια!!!!! είναι πεντανόστιμα!!!!!Την πρώτη φορά που δοκίμασα ήμασταν στο τραπέζι 2 Κρητικοί και εγώ, δεν τους προλάβαινα, μέχρι να βγάλω ένα είχαν φάει πέντε. Ευτυχώς ο άντρας μου με έβλεπε να παλεύω και μου έδινε που και που κανέναν έτοιμο. Τώρα πια έχω γίνει και εγώ πολύ γρήγορη, δεν με προλαβαίνουν!!!!
    Την επόμενη φορά δοκίμασε να τους κάνεις κοκκινιστούς , ρίξε μια ματιά εδώ :http://nostimia.blogspot.com/2010/05/blog-post_26.html

    εγώ δεν είχα το κουράγιο να γράψω πως τα καθαρίζεις…
    Δυστυχώς δεν είχα φάει από αυτή την μαγεριά γιατί τότε θήλαζα και φοβόμουν μην πέσουν βαριά στο παιδί.
    Φιλάκια

  24. Απάντηση

    manousina ευχαριστώ για την πρόταση, δεν ξέρω πότε θα επαναληφθεί αλλά σίγουρα η επόμενη φορά θα είναι με σάλτσα.

  25. Απάντηση

    I love χοχλιούς
    Extra recipe.
    Greeting from Belgium
    Have nice holliday
    In my blogspot links to recipes exotics, moambe Katanga congo, oil palm
    http://passionretrieverpets.blogspot.com/

    • Anonymous
    • 11 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    ένας τρόπος για να φας χοχλιό είναι με πηρούνι……σπας την κορυφή του κέλυφους, μετά βάζεις την μία άκρη του πηρουνιού μέσα στο κέλυφος και το φέρνεις μιά γύρα πιάνοντας τη σάρκα του χοχλιού και τραβάς προς τα έξω…..και έτοιμος για φάγωμα!!!!!!

    • Anonymous
    • 18 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ καλή η προσπάθεια!
    Εδώ στην Κρητη ξέρουμε πως για να πετύχει το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται ο μάγειρας πάνω απ’ όλα να είναι μερακλής…
    Μιά συμβουλή όμως: δεν είναι απαραίτητο οι χοχλιοί να ζεματιστούν πρώτα. Τους πλένομε και κατευθείαν στο τηγάνι! Όταν τους βράσουμε πρίν χάνουν την νοστιμιά τους.
    Η γιαγιά μου έλεγε “όσο τσι πληνεις παιδί μου και τσι ταλαιπωρείς με τα νερά τόσο ανοστένουν!”
    Δοκίμασέ το δεν θα χάσεις.

    Χαρά από Κρήτη.

  26. Απάντηση

    Χαρά καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Οι χοχλιοί μαγειρεύτηκαν πρώτη φορά από τα χέρια μου και η επεξεργασία τους έγινε σύμφωνα με τις συμβουλές του χαρίσαντος αυτούς, μιας και ήταν κλειστοί.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode