share

Μαρμελάδα πεπόνι αχλάδι

από
CE-A0-CE-B5-CF-80-CF-8C-CE-BD-CE-B9-CE-B1-CF-87-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B9-7

Μια διαφορετική γεύση μαρμελάδας ιδανική να συνοδεύσει τυριά, τάρτες, φαγητά αλλά και τα πρωινά μας.
Την ιδέα την είχα δει σε περιοδικό γαστρονομίας του 2008 κι επειδή ήρθαν στο σπίτι πολλά αχλάδια αφού φάγαμε μερικά, έφτιαξα γλυκό του κουταλιού τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα με τα τελευταία πλέον πεπόνια.

Μαρμελάδα πεπόνι αχλάδι

3 βάζα των 370 ml

Συστατικά
  

  • 1 κιλό αχλάδια βάρος καθαρισμένων
  • 1 κιλό πεπόνι βάρος καθαρισμένου
  • 1200 γρ ζάχαρη
  • 2 λεμόνια το χυμό τους
  • 2-3 κομματάκια αστεροειδή γλυκάνισσο
  • 1 λεμόνι το ξύσμα και το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα αχλάδια τα καθαρίζουμε κι αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε και το πεπόνι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ ή σε κατσαρόλα και τα ραντίζουμε με το χυμό των λεμονιών.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μείνουν για ένα βράδυ.
  • Την επομένη μεταφέρουμε το ζουμί τους (το οποίο είναι αρκετό) σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει καλά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και προσέχουμε να μην ξεχειλίσει από την κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βρασμό ξαφρίζοντας μέχρι να διαυγάσουν τα φρούτα.
  • Αφήνουμε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει για 4-5 ώρες και φέρνουμε πάλι σε διαδικασία βρασμού προσθέτοντας το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  • Αν τα κομμάτια των φρούτων παραμένουν μεγάλα τα πολτοποιούμε ελαφρά με μια κουτάλα. Βράζουμε για 6- 7 λεπτά ελέγχουμε για το δέσιμο της μαρμελάδας και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές διαβάστε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 2 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,μ΄αρέσουν οι συνδυασμοί φρούτων,που κάνεις στις μαρμελάδες-το αποτέλεσμα σε δικαιώνει,ξέρω τι λέω!
    Πεπόνι-αχλάδι,δε θα το φανταζόμουν!
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Καταπληκτική ιδέα και ναι έχεις δίκιο ταιριάζει πολύ ωραία με τυριά, ιδιαίτερα με gorgonzola,stilton,&s.nectaire ,με γαλλικό και ελληνικό κατσικίσιο, cevre,συγνώμη για την πολυλογία αλλά αυτό το θέμα, τυρί,μαρμελάδα είναι από τα αγαπημένα μου.
    Φιλιά, καλό μήνα!

  2. Απάντηση

    Είσαι φοβερή στις μαρμελάδες σου Ξανθή. Με τυριά θα είναι όντως πολύ ωραίος συνδυασμός. Χθες αγόρασα τα πρώτα κυδώνια της περιόδου και σκοπεύω να τα φτιάξω σε πάστα για συνοδεία τυριών.
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Μάγδα

  3. Απάντηση

    Επιτέλους! ΑΠο χθες το βράδυ μπαίνω-βγαίνω και συνταγή πουθενά.
    Τα παιξε ο κακομοίρης ο blogger με εμάς τις παθιασμένες!
    Πρώτη μου δουλειά την Δευτέρα να εκτυπώσω την συνταγή, να προμηθευτώ τα υλικά να κάνω την μαρμελάδα.
    Ωχ.πάλι μόνη μου θα την φαω 300 κιλά θα φτάσω.
    Εκπλητκικός συνδυασμός και πρέπει να δοκιμάσω νάχω άποψη, αμ πώς;

    • nadia
    • 2 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Eιναι αληθεια Ξανθη μου οτι πρωτη φορα την ακουω.Πιστευω οτι θα δενουν σαν γευσεις πολυ.Μπραβο σου!Ωραιες ιδεες εχεις -θα ταιριαζει πολυ με τα τυρια

    • kiki
    • 2 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    ΧΑΡΑ ΣΕ ΕΙΔΑ! δΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ;;;;; ΑΣΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΤΩ!!!

    Ωραιότατη δείχνει! Τη φαντάζομαι σε τάρτα ή φρεσκοψημένο ψωμί!

    • iwanna
    • 2 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Aν προλάβω κανένα πεπόνι όταν επιστρέψω θα πάρβ και αχλάδια και θα δοκιμάσω!

  4. Απάντηση

    Ελένη έλα μόλις κατέβεις Αθήνα να σε κεράσω!!!
    Ευχαριστώ πολλά φιλιά.

  5. Απάντηση

    Taste Advisor ευχαριστώ πάρα πολύ για τους συνδυασμούς!!!ευχαρίστηση μου!!
    Η κόρη την θέλει με τυριά και σε γλυκά κι ο σύζυγος δεν έχει πρόβλημα την τρώει όπως και να είναι.
    Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση κι εγώ θα δοκιμάσω με τυριά αλλά και κάποιο γλυκό.
    Φιλιά και καλό μήνα.

  6. Απάντηση

    Μάγδα ευχαριστώ!!ως ανήσυχο πνεύμα τρελαίνομαι με τις δοκιμές!!
    ΚΙ εγώ χτες αγόρασα κυδώνια από την έκθεση που πήγα για τους πρώτους φετινούς πειραματισμούς,το παστοκύδωνο αρέσει πολύ στο σύζυγο.
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

  7. Απάντηση

    Χαρά μου σε ευχαριστώ για την προσπάθεια αλλά αυτές τις μέρες με τον blogger κάτι συμβαίνει και μια δεν μπορούμε να γράψουμε σχόλια μια δεν ανεβάζει φωτογραφίες κι έτσι υπάρχουν οι δυσκολίες των αναρτήσεων.
    Θα χαρώ πολύ να έχω τη γνώμη σου όταν φτιάξεις τη μαρμελάδα κι άσε την Κική να λέει για δίαιτες!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  8. Απάντηση

    nadia αν είσαι καλοδεχούμενη σε διαφορετικές γεύσεις και συνδυασμούς αυτή η ,μαρμελάδα θα σου αρέσει!!
    Ευχαριστώ πολύ!!!

  9. Απάντηση

    Κική άσε τη Χαρά να χαρεί οι δίαιτες πιο κάτω.
    Λες να κάνω τάρτα!!!
    Φιλάκια!!

  10. Απάντηση

    Ιωάννα κι εγώ τα πεπόνια σου σκεφτόμουνα όταν έψαχνα!!!

    • Vita
    • 2 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Τι ωραία ιδέα!Ένα φρούτο στα τελειώματα και ένα φρούτο στις αρχές του.Υποθέτω ότι θα είναι ιδιαίτερα αρωματική.

  11. Απάντηση

    Εγώ τι να πω; τρελαίνομαι για μαρμελάδες και μάλιστα ιδιαίτερες όπως αυτή.

  12. Απάντηση

    Vita είναι ιδιαίτερη από πλευράς γεύσεως αλλά και αρώματος, θα ήθελα βέβαια ένα πεπόνι καλύτερο αλλά τώρα πλέον δεν έχει.
    Καλό μήνα.

  13. Απάντηση

    Μαρία δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις προλαβαίνεις!!

    • Anonymous
    • 3 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    καλή μέρα και καλό μήνα καθυστερημένα. Δηλαδή εγώ αύριο πρέπει να τρέχω να αγοράσω πεπόνι (αχλάδια έχω) και ζάχαρη με πονεμένα χέρια;;;; Μα φυσικά και θα σας πω και τις εντυπώσεις μου. Ξανθή κάνεις καταπληκτικές μαρμελάδες Φιλιά πολλά
    τζένη

  14. Απάντηση

    Τζένη που είσαι κοριτσάρα χαθήκαμε σε έχω επιθυμήσει όπως και το Βόλο και το Πήλιο!!!
    Τι έπαθαν τα χέρια σου κούραση;;;
    Ξέρω ότι σου αρέσουν οι μαρμελάδες μου κι είμαι σίγουρη ότι θα έχω τη γνώμη σου πρόσεχε να βρεις καλό πεπόνι!!
    Φιλάκια.

    • erifili
    • 3 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου, και δεν σου κρύβω ότι τώρα που ακόμα υπάρχουν πεπόνια θα δοκιμάσω να την φτιάξω.Θα είναι ότι πρέπει για το πρωινό μου.Σ’ευχαριστώ για τις ευχες για την έκθεση, αλλά προσωπικά δεν έχω τέτοιες βλέψεις.Το κέφι μου κάνω.

  15. Απάντηση

    ιδιαίτερος, ωραίος και ασυνήθιστος συνδυασμός, ότι πρέπει για τυράκια

  16. Απάντηση

    erifili προλαβαίνεις ακόμη, θα περιμένω τη γνώμη σου.
    Όσο για την έκθεση ακόμη και τα χόμπυ μας καλό είναι να έχουν την επιτυχία που τους αξίζει.

  17. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ που χάθηκες καλέ!!!
    Ευχαριστώ πολύ.

  18. Απάντηση

    Αυτή τη μαρμελάδα πρώτη φορά την βλέπω και σου βγάζω το καπέλο, σίγοθτα είσαι μοναδική που την κάνει.Θ τη δοκιμάσω γιατί ως γνωστό αν και τη ζαχαροπλαστική την έχει η Αχτίδα μου , τις μαρμελάδες τις κάνω εγώ.

  19. Απάντηση

    Δημήτρη κι εγώ είμαι σίγουρη ότι εσύ θα την κάνεις και περιμένω τη γνώμη σου.
    Εγώ ψάχνω σε τι γλυκό να τη δοκιμάσω.
    Καλό βράδυ.

    • eva
    • 3 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Θα πρέπει να είναι υπέροχος συνδιασμός!!!
    Είσαι η καλύτερη σ αυτού του είδους τις δημιουργίες..αφού όταν αναρτώ μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού σκέφτομαι εσένα!
    Φιλια πολλά Ξανθή μου!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

  20. Απάντηση

    Εύα σε ευχαριστώ πολύ!!είναι κάτι που μου αρέσει και μόνο.
    Κι εσύ φτιάχνεις καταπληκτικά πράγματα.
    Καλή σου εβδομάδα.

  21. Απάντηση

    Ξανθή μου τι ωραία που είναι, είχα φτιάξει κι’ εγώ πέρσι τον Σεπτέμβρη μαρμελάδα πεπόνι, από τα πολλά ώριμα που είχα. Κι όχι τίποτε χθες απόκτησα και πολλά πεπόνια και πολλά αχλάδια, ευγενική χορηγία συγγενών.

    Για να δούμε λοιπόν; Θα περπατήσω στον δρόμο που εχάραξες :-))

  22. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή μου, τέλειος συνδυδασμός!!!

  23. Απάντηση

    Πρώτη φορά ακούω για μαρμελάδα πεπόνι!! Πρέπει να είναι πολύ ιδιάιτερη!!

    • iwanna
    • 9 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Tελικά σήμερα έφτιαξα την μαρμελάδα πεπόνι-αχλάδι,είναι πιο σκούρα από τη δική σου,αντί για γλυκάνισο έβαλα ξύλο κανέλας και είναι πολύ νόστιμη!

  24. Απάντηση

    Πηνελόπη αν τη φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!!!

  25. Απάντηση

    olivetreegirl σε ευχαριστώ, το ότι έχει ιδιαίτερη γεύση είναι σίγουρο τα υπόλοιπα τα αφήνω σ εαυτούς που δοκιμάζουν.

  26. Απάντηση

    Ιωάννα ωραία με δικά σου πεπόνια!!!
    Θέλω λεπτομέρειες γεύσης, όσο για το χρώμα θα τα πούμε για να σου εξηγήσω το γιατί.
    Φιλάκια.

    • jo
    • 15 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    μου αρεσουν πολλυ οι συνδιασμοι φρουτων σε μαρμελαδες το καλοκαιρι θα την φτιαξω οπωςδηποτε και μια με καρπουζη ειδα;;; Ξανθη μπραβο εισαι καταπληκτικη!!!!

    • Γιώτα Νούτση
    • 23 Αυγούστου 2017
    Απάντηση

    Ξανθή, φέτος είναι η δεύτερη φορά που θα την φτιάξω, προσθέτοντας τον αστεροειδή γλυκάνισο που δεν είχα βάλει στην προηγούμενη δόση. Η πρώτη προσπάθεια μου άρεσε εξαιρετικά, να δούμε τι διαφορά θα κάνει ο γλυκάνισος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode