Ακόμη είμαστε στη νηστεία των Χριστουγέννων οπότε αυτό το φαγητό ξεχασμένο για πάρα πολύ χρονικό διάστημα είπα να το μαγειρέψω για αλλαγή.
Είναι συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου από παλιό Free έντυπο, βάζοντας κι εγώ τη δική μου πινελιά.
Υλικά για 10 μεγαλούτσικα σουτζουκάκια
500 γρ πέρκα φιλέτο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας κύμινο
1 αυγό
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Αλάτι ,πιπέρι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
1 συσκευασία ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 μικρό κρεμμύδι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Κόβουμε με τη βοήθεια multi ή με μηχανή του κιμά, για όσους διαθέτουν, το φιλέτο της πέρκας και το κάνουμε κιμά.
Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την πέρκα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο το σκόρδο το μαϊντανό το αυγό το κύμινο λίγο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο από το λάδι. Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλάθουμε σουτζουκάκια τα περνάμε από το αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε τηγάνι ή κατσαρολάκι
μικρό, το κρεμμύδι με λίγο λάδι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το μαϊντανό το κύμινο τη σάλτσα ντομάτας κι ένα ποτήρι νερό.
Βράζουμε για λίγο τη σάλτσα και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά περίπου .
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια συνοδεύοντάς τα με πιλάφι ή πουρέ πατάτας , καρότου ή και πουρέ κολοκύθας.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με πουρέ πατάτας όπως βλέπετε και στη φωτογραφία αλλά υπήρχε και μια τάρτα μπρόκολου, φτιαγμένη από την κόρη μας, που πήρε την ιδέα από την Taste Advisor που και εκείνη είχε πάρει την ιδέα από την foodjunkie Σας μπέρδεψα δεν νομίζω.
Το πέρασμα του ψαριού από τη μηχανή του κιμά έδωσε ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε σχέση με το πέρασμα στο μούλτι.
Το κύμινο δίνει μια πικάντικη, ωραία γεύση στα σουτζουκάκια οπότε μην διστάσετε να βάλετε τις ποσότητες που αναφέρω δεν είναι πολύ.
poly oreo fenetai to fagito sou! kai peinaoo…..
Φοίβη έλα να σου κάνω το τραπέζι!!
Πολύ πρωτότυπο Ξανθή μου, δεν το έχω ξαναδεί πουθενά. πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.
Πολύ ωραίο πρέπει να είναι, έχεις δοκιμάσει να ψήσεις τα σουτζουκάκια; για να γλιτώσουμε λίγο το τηγάνι… με τις θερμίδες του… Ο πουρές του ταιριάζει πολύ.
Το μήλο κάτω από τη μηλιά…έχει πέσει!!! Άξια μάνα, άξια κόρη….Μπράβο και στις δυο για τον συνδιασμό!!!
Είχα δοκιμάσει στο παρελθόν μπέργκερ σολομού με συνταγή του Αθήναιου. Μας άρεσαν πολύ.Και η συνταγή αυτή μου έκανε κλικ.Καταγράφεται.
Tι να πρωτοφάει κανείς και από ποιά χεράκια…….όλα φαίνονται υπέροχα!
Me aresoun afta ta “diaforatika” fagita…oraio gia Pareskeci.
Κατερίνα είναι πολύ νόστιμο, όπως θα είδες το έχω δει σε κάποιο περιοδικό Free κι είναι συνταγή του Λ. Λαζάρου ο οποίος στα θαλασσινά είναι παράδοση.
Σε ευχαριστώ.
manousina δεν έχω δοκιμάσει να τα ψήσω ίσως μια άλλη φορά και θα επανέλθω
Ευχαριστώ!!
Μαρίνα σε ευχαριστούμε πολύ και οι δύο!!
Vita μπέργκερ σολομού φτιάχνουν τα παιδιά μου στην Αγγλία δεν έχω δοκιμάσει αλλά σύντομα θα γίνει κι αυτό. Εύχομαι αν το φτιάξεις να μείνεις ευχαριστημένη.
Φιλιά
Ιωάννα έλα προλαβαίνεις κάτι ακόμη!!
Peter ευχαριστώ πολύ!!!
Πολύ διαφορετικό αλλά φαντάζομαι θα είναι νοστιμότατο! Ωραία ιδέα!
Ωραίο το φαγητό, μου αρέσει η πέρκα και ειναι ενας διαφορετικός τρόπος να την μαγειρέψω!!Δεν ειχα υπ’ οψη μου οτι υπάρχει τέτοια συνταγή, σε ευχαριστώ Ξανθή!!!
Καλησπέρες καλησπέρες
Εξαιρετική ιδέα Ξανθή, δεν το έχω ξαναφάει και θα το δοκιμάσω, ο συνδυασμός με την τάρτα πρέπει να ‘ήταν σούπερ, μπράβο μάνα μπράβο κόρη
Μπράβο και στις δυο σας! Καταπληκτικά τα πιάτα σας και ιδιαίτερα τα σουτζουκάκια πέρκας. Πολύ ιδιαίτερο φαγητό και πρωτότυπο Ξανθή.
Πρωτότυπο και νόστιμο.
Ωραία ιδέα Ξανθή μου. Πολύ καλή και η εκτέλεση και οι οδηγίες.
Μαρία είναι εξαιρετικά και μπορείς να μπερδέψεις άνετα κάποιον που δεν τρώει ψάρια.
RIRI ευχαριστώ εγώ δοκίμασε την.
Πόπη μου καλημέρα!!και βέβαια ο συνδυασμός ήταν σούπερ.
Τελικά οι ιδέες μεταξύ μας φέρνουν καλά αποτελέσματα!!
Μάγδα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου αλλά πιο πολύ για τις δικές σου αναρτήσεις!!!
Marion φτιάξε το είναι απλό νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα και για τα παιδιά με λιγότερο κύμινο.
Πρωτότυπο φαγητό και φαίνεται πεντανόστιμο!
Καλημέρα
Πολύ πρωτότυπο στο άκουσμα και πεντανόστιμο στη γεύση!
Με το ζόρι κρατήθηκα να μην το φάω όλο!! 🙂
vicky όπως φαίνεται από το σχόλιο σου σου αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις!!
Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ πολύ!!
λατρευω τις πρωτοτυπες συνταγες, με υλικα που μου αρεσουν. θα τα δοκιμασουμε σιγουρα και ειμαι σχεδον σιγουρη οτι… θα τα τσακισουμε στο λεπτο!!!!!
Εξαιρετική πρόταση να φάμε το ψαράκι με άλλον τρόπο!
Στάθηκα, βέβαια, στη μηχανή του κιμά που κάποτε υπήρχε στο σπίτι μας, μα δεν θυμάμαι που κατέληξε…
Καλό Σ/Κ Ξανθή
Τι ωραία και νόστιμη ιδέα!!!
Δεν το ήξερα αυτό το φαγάκι!
Τάρτα μπρόκολο έφτιαξα κι εγώ σήμερα, ψαράκι είχαμε κι εμείς, τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;-)
Καλό βράδυ!
Νομίζεις ότι το μείγμα μπορεί να δέσει μόνο με ασπράδι αυγού, αντί ολόκληρο αυγό;
Πάντως μ αρέσει πολύ η ιδέα σου. Θα υιοθετηθεί και θα εκτελεστεί συντομότατα.