Περγαμόντο, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ και άλλα

από
25CE-25A0-25CE-25B5-25CF-2581-25CE-25B3-25CE-25B1-25CE-25BC-25CF-258C-25CE-25BD-25CF-2584-25CE-25BF-2B-25283-2529

Το περγαμόντο σαν δέντρο ανήκει στα εσπεριδοειδή, για άλλους θεωρείται μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών και για άλλους εμβολιασμός από πορτοκάλι και λεμόνι.
Όπως κι αν είναι όμως το άρωμα του είναι ιδιαίτερο, δεν ανήκει στα βρώσιμα όπως το πορτοκάλι αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλο με διαφορετικές τεχνικές στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ή με ειδική επεξεργασία να πάρουμε αιθέρια έλαια χρήσιμα στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία .Υπάρχει κι ένας μύθος πίσω από το γνωστό τσάι earl grey του οίκου Twinings του Λονδίνου, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό αλλά και για το περγαμόντο μπορείτε να δείτε εδώ.


Όλη αυτή την εισαγωγή την έκανα προκειμένου να σας γνωρίσω λίγο περισσότερο με το φρούτο το οποίο εγώ προμηθεύτηκα σε παλιά μου βόλτα στα μέρη της Κορινθίας και εκμεταλλεύτηκα μέχρι σπορίων, έφτιαξα γλυκό του κουταλιού. μαρμελάδα, λικέρ, και κράτησα το ξύσμα του στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Η πραγματοποίηση όλων αυτών έγινε και με την προτροπή της Ιωάννας η οποία είχε παίξει πριν, όσο εγώ έλειπα στο Λονδίνο, πειραματιζόμενη με καλά αποτελέσματα.
Με λίγα λόγια θα αναφερθώ στο καθένα μιας και οι τεχνικές μου είναι παραπλήσιες άλλων αναρτήσεων.
Για το γλυκό του κουταλιού χρησιμοποίησα την τεχνική του γλυκού πορτοκάλι.


Η μόνη διαφορά είναι στις ποσότητες νερού και ζάχαρης.
Δηλαδή για 500γρ φλούδες έβαλα 900ml νερό και 900γρ. ζάχαρη.
Επίσης χρησιμοποίησα μέρος από τα κουκούτσια και τις ίνες του εσωτερικού δεμένα σε ένα τούλι τα οποία τοποθέτησα μέσα στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού με το σιρόπι.
Αυτό έγινε για να πάρω την πηκτίνη τους η οποία στο συγκεκριμένο φρούτο είναι σε μεγάλη ποσότητα. Αυτό βοήθησε στο συντομότερο δέσιμο του σιροπιού.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικές οδηγίες για το γλυκό εδώ


Για τη μαρμελάδα χρησιμοποίησα την τεχνική της μαρμελάδας γκρέιπ φρουτ με ουίσκι.
Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν έβαλα καθόλου από τις φλούδες, μιας και όλες έγιναν γλυκό, πρόσθεσα λίγα πορτοκάλια (το εσωτερικό τους μόνο) και το χυμό από 2 πορτοκάλιων.
Προσοχή όταν καθαρίζεται το εσωτερικό των περγαμόντων στα κουκούτσια ξέρουν να κρύβονται καλά.

Για το λικέρ ακολούθησα την τεχνική που μου πρότεινε η Ιωάννα.
Σε ένα μεγάλο βάζο έβαλα 750ml βότκα, 40% σε αλκοόλ, και πρόσθεσα το ξύσμα από τέσσερα περγαμόντα τα μικρά κομματάκια που έκοψα από αυτά όταν αφαιρούσα τις φλούδες τους και λίγα από τα κουκούτσια τους.
Τα έχω αφήσει στην κουζίνα κοντά στο καλοριφέρ να “ξεκουράζονται” για 10 μέρες ανακινώντας που και που.


Όταν λοιπόν θα έχουν βγάλει όλα τα αρώματα θα τα περάσω από τουλπάνι και θα το αναμείξω με σιρόπι το οποίο θα γίνει με 500ml νερό και 500γρ. ζάχαρη.
Θα ακολουθήσει εμφιάλωση και στην Υγειά μας!!!!

Υπάρχει κι άλλο δεν τελειώσαμε, το ξύσμα από τα υπόλοιπα περγαμόντα το έβαλα σε θήκες για παγάκια και το έχω αποθηκεύσει στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Στη γειτονιά υπάρχουν κι άλλες αναρτήσεις αυτό τον καιρό για γλυκό και μαρμελάδα, εγώ ιδέες ρίχνω, κάντε μια βόλτα κι αποφασίστε, μιας κι ακόμη υπάρχουν φρούτα στις λαϊκές αγορές.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    υπέροχααααααααααααααααα!!!!!μαρέσει πάρα πολύυυυυ!!!
    η ιδιαίτερη γευση του!!!
    θα το δοκιμάσω!!!
    αλλά και το λίκέρ….για δωράκι….!!!απίστευτο!!!
    ευχαριστουμε!!ποδιά…σκουφί…
    κουτάλα…χιχι έτοιμηηηηη!!!

    • Asteri
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Χμ χμ καταπληκτικά όλα!!!!!!!!
    κι επειδή είμαι πολή καλό και γλυκό κορίτσι θα μου στείλεις λίγο απ’όλα 😛
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    • Marina
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Και επανήλθαμε στα…δικά μου!!!…χα…χα…
    Το περγαμόντο μου θυμίζει τη μανούλα μου γιατί φτιάχνει το καταπληκτικότερο γλυκό του κόσμου – συγνώμη Ξανθή μου αλλά αμα δεν παινέψεις το σπίτι σου…
    Το λικεράκι πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω, και να το φτιάξω και να το πιώ!

    • Maria B.
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    καλημέρα Ξανθούλα, έφτιαξα και εγώ γλυκό περγαμόντο και έγινε υπέροχο.
    κρατησα και εγω το ξύσμα στην κατάψυξη και εκτός απο το ότι θα το προσθέσω σε διάφορα εδέσματα, όταν θέλω να μυρίσει όμορφα το σπίτι και να φύγουν οι μυρωδιές του μαγειρέματος, βάζω στην φωτια μια κατσαρολίτσα με νερό, λίγο ξύδι και μια χουφτιτσα ξύσμα. Σε λίγο όλο το σπίτι μοσχοβολάει ανθους εσπεριδοειδών!!!!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    • iwanna
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Mόλις επέστρεψα από τη λαική αγορά με τα περγαμόντα μου και ξεκινάω να δημιουργήσω…………..
    χαχαχα….θα σου φέρω να δοκιμάσεις…………..

    • Vita
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πριν μερικά χρόνια είχα πάρει φλούδες περγαμόντου στεγνές καραμελωμένες από τον Μανδραγόρα (πανάκριβες) και τις ψιλοέκοβα σε κέικ και σε γεμιστά γλυκάκια. Για ένα δυο χρόνια τις έφτιαχνα κι εγώ. Φέτος περιμένω να πέσει η τιμή τους για να τις ξανακάνω. Το περγαμόντο όπως και να είναι έχει το πιο φίνο άρωμα από όλα τα εσπεριδοειδή κατά τη γνώμη μου. Και το γλυκό; Βασιλιάς γλυκών κουταλιού!

    • eleni
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Mμμμ,μυρωδάτο,Ξανθή μου!
    Ξεχωριστυή γεύση και άρωμα-μ΄αρέσειιιι!
    Και σαν αιθέριο-εδώ μπορώ να έχω άποψη-έχει καταπληκτικό άρωμα.
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    irida, η ιδέα για δωράκια η καλύτερη το έχω υιοθετήσει εδώ και χρόνια, τι πιο ωραίο από ένα βάζο γλυκό ή μαρμελάδα ακόμη καλύτερα έαν σπιτικό λικέρ.
    Έσω έτοιμοι που λένε κι οι πρόσκοποι

  3. Απάντηση

    Asteri αμ κι εσύ δεν κάνεις καμιά δημόσια εμφάνιση εκεί που πα΄με κάτι θα είχες εισπράξει.
    Καλή εβδομάδα.

  4. Απάντηση

    Μαρίνα σε περίμενα άλλωστε σου είχα υποσχεθεί γλυκό και σήμερα το εισέπραξες εις διπλούν μια εδώ μια στην Άρτεμη.χαχαχαχα
    Το γλυκάκι της μαμάς πάντα θα είναι καλύτερο γιατί έχει και συναίσθημα.
    Φιλάκια

  5. Απάντηση

    Μαράκι ωραίο κόλπο αυτό που προτείνεις!!
    Καλή εβδομάδα.

  6. Απάντηση

    Το περγαμόντο κρατά την κορυφή στη λίστα με τα γλυκά του κουταλιού!! Νομίζω ότι είναι το καλύτερο όλων και το δικό σου φαίνεται υπέροχο στην όψη και φαντάζομαι και στη γεύση!!
    Καλή εβδομάδα

  7. Απάντηση

    Ιωάννα αρχίσαμε τις κόντρες νομίζω;;;
    Για να δούμε θα βγει καλύτερη η μαθήτρια;;χαχαχαχα

  8. Απάντηση

    Vita πολύ θα ήθελα να μάθω αυτό το κόλπο της αποξήρανσης το θέλω και για τα πορτοκάλια.Το έχεις γραμμένο θα ψάξω.
    Το γλυκό το έχω βάλει μέσα σε γλυκό με γιαούρτι και σιμιγδάλι παλιότερα.

  9. Απάντηση

    Ελένη για πες μας κανένα εύκολο κολπάκι για τα αιθέρια του!

  10. Απάντηση

    anthivolon από ότι βλέπω υπάρχει υψηλή κατάταξη στο γλυκό, εγώ νόμιζα ότι το μανταρίνι προηγείται.
    Καλή εβδομάδα.

  11. Απάντηση

    αγαπημένο γλυκάκι, λατρεύω το άρωμα τους σε κάθε παρασκευή, οπότε θέλω απ’ όλα!

    • Penelope
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Αυτά τα “ρολάκια” είναι τόσο μα τόσο γαργαλιστικά! Και μου φέρνουν τόσες αναμνήσεις από την συν-ονόματη γιαγιά μου, βρε Ξανθή!

  12. Απάντηση

    Έχεις μάστερ στα γλυκά του κουταλιού και στα λικέρ!!! Λιγουρεύομαι το γλυκάκι, φαίνεται τέλειο!!!!

  13. Απάντηση

    Το αρωματικότερο γλυκό του κουταλιού!
    Συγχαρητήρια Ξανθή, για το νόστιμο αποτέλεσμα και την υπομονή σου!

    • Helengr
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή όλα είναι καταπληκτικά. Το περγαμόντο είναι το αγαπημένο μου γλυκό αλλά εδώ που είμαι πού να το βρω! Γι αυτό έβαλα στο μάτι εκείνο το δεύτερο βαζάκι! πολύ πονηρή είμαι, χα χα χα! καλή εβδομάδα

  14. Απάντηση

    Το αποφάσισα, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν
    ” Για μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού” στην Ξανθή αδερφές μου στην Ξανθή!
    Κι αυτό με το ξύσμα, τι ωραία ιδέα!

  15. Απάντηση

    αααα… μα τι χρυσοχέρα είσαι εσύ!
    τέλεια όλα, μπορώ να δοκιμάσω λιγάκι απ το καθένα; 🙂
    Υπέροχα, γειά στα χέρια σου!

  16. Απάντηση

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ όπως λέμε μια απ’ όλα;;
    Ευχαρίστως.

    @ Πηνελόπη δεν είναι προκλητικά να τα φας;;
    Καλό βράδυ.

    @ Ανεράιδα καθ΄ένας με το χόμπι του!!

  17. Απάντηση

    @ Ζαμπία ευχαριστώ!!κάνω εργασιοθεραπεία!!!

    @ Ελένη επειδή εγώ είμαι πολυεθνική για πες τόπο να δούμε πως κι αν μπορεί να έρθει.Ευχαριστώ.

    @ Πόπη εσύ ξέρεις για΄τι σε έχω τοποθετήσει στον κατάλογο των δοκιμαστών!!!

    @ Betty μα κι εσύ έχεις χαθεί από τα δημόσια κάτι θα δοκίμαζες εκεί.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Afroditi
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Το ένα καλύτερο απο το άλλο!!! Θα δοκιμάσω το λικέρ μιας και μαρμελάδα κ γ.κουταλιού φτιάχνω κάθε χρόνο σχεδόν

    • Μarion,
    • 28 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Δεν πετάμε τίποτα!
    Πολύ ωραίες ιδέες όλες. Γεια στα χέρια σου Ξανθή.

    (δοκίμασα το σκ τη μαρμελάδα γκρειπφρουτ με το ουίσκυ..απλά ΤΕΛΕΙΑ! Νασαι καλά. Είναι μια μαρμελάδα που δεν την είχα δοκιμάσει και μου άρεσε πολύ πολύ)

    Φιλιά

    • kiki
    • 1 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Εγώ θα χειροκροτήσω για την αξιοποίηση όλου του φρούτου! Καλό μήνα!

  18. Απάντηση

    kalimera kai kalo mina!!!
    poli orees idees xanthi mou!!auto to glyko ine apo ta agapimena mou!to liker den ixa tin tyxi na to dokimaso,prepi na mosxovolai!!na iste panta kala!!!
    tin agapi mou stelno!!!!

  19. Απάντηση

    @ Afroditi ευχαριστώ!!το λικέρ εγώ ακόμη δεν το δοκίμασα είναι στη φάση της επώασης,εμπιστεύτηκα την κρίση της Ιωάννας.

    @ Μarion,χαίρομαι που σου άρεσε, κι αυτή εδώ με το περγαμόντο πλησιάζει πολύ σε αυτήν του γκρέιπ φρουτ.

    @ Κική καλό μήνα!!οικιακή οικονομία!!

    @ Vasiliki καλό μήνα και σε εσάς.
    Την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!

  20. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή!! Όποια εκδοχή του και να πιάσω είναι υπέροχη!!
    Βρε θηρίο, ακόμα και τα κουκούτσια στο κόλπο ;;
    Μυρωδάτο γλυκό!!
    Θυμάμαι η μάνα μου είχε ένα ψαλίδι με δόντια και μ’ αυτό έκοβε τις φλούδες ζιγκ ζαγκ!! Από αυτό το ξεχώριζα το βάζο πιτσιρικάς, από το νεράντζι που δε πολυσυμπαθούσα :))
    Φιλιά
    Καλό μήνα

  21. Απάντηση

    Γιώργο αυτό το ψαλίδι ψάχνω κι εγώ αλλά μόνο για τη ραπτική βρίσκω, ίσως το αγοράσω για κοινή χρήση.
    Για τα κουκούτσια υπάρχει ιστορία κι όχι μόνο του περγαμόντο αλλά και του γκρέιπ φρούτ.
    Καλό βράδυ.

  22. Απάντηση

    καλημερα, αυτην την εποχη, ο κηπος της μητερας μου μοσχοβολα, μανταρινακια πρασινα που πριμενουμε να ωριμασουν. Αναρωτιομασταν εαν θα μπορουσαν να φτιαξουν λικερ ετσι οπως ειναι πρασινα μιας και το αιθεριο ελαιο, σε αυτη την φαση βρισκεται στο ανωτερο σημειο συγκεντωσης του. περιμενω την απαντηση με ανυπομονησια. maria by beautyharmonyblog

Γράψτε απάντηση στο Taste Advisor Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode