Να πούμε ότι νηστεύουμε όλες τις μέρες δεν κάνει γιατί θα είναι ψέμα.
Προχτές έφτασε στο σπίτι το τελευταίο τεύχος του γαστρονόμου, μου φάνηκε ότι έχει αλλάξει στιλ ή έχω πολύ καιρό να το δω;;
Τέλος πάντων ξεφυλλίζοντας τον είδα ένα αφιέρωμα στα κεφτεδάκια. Το μάτι μου έπεσε σε μια συνταγή πρόταση της κ. Βουτσινά. Έχω μια αδυναμία στη γραφή της και τις προτάσεις της.
Έφτιαξα αυτά τα κεφτεδάκια τροποποιώντας τις ποσότητες για τα μέτρα της οικογένειας και κάνοντας μικρές τροποποιήσεις στη σύνθεση των υλικών ανάλογα με το τι είχα διαθέσιμο και σύμφωνα με τις δικές μου συνήθειες.
Προχτές έφτασε στο σπίτι το τελευταίο τεύχος του γαστρονόμου, μου φάνηκε ότι έχει αλλάξει στιλ ή έχω πολύ καιρό να το δω;;
Τέλος πάντων ξεφυλλίζοντας τον είδα ένα αφιέρωμα στα κεφτεδάκια. Το μάτι μου έπεσε σε μια συνταγή πρόταση της κ. Βουτσινά. Έχω μια αδυναμία στη γραφή της και τις προτάσεις της.
Έφτιαξα αυτά τα κεφτεδάκια τροποποιώντας τις ποσότητες για τα μέτρα της οικογένειας και κάνοντας μικρές τροποποιήσεις στη σύνθεση των υλικών ανάλογα με το τι είχα διαθέσιμο και σύμφωνα με τις δικές μου συνήθειες.
Πάμε για κεφτεδάκια φούρνου!!
Κεφτεδάκια φούρνου με λαχανικά
4 άτομα
Συστατικά
Για τα κεφτεδάκια
- 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο και δεντρολίβανο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα και αρσενικό τριμμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 2 φλιτζάνια λάχανο κομμένο όπως για τη σαλάτα
- 3 πράσα το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 200 γρ μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 150 ml νερό
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και ζυμώνουμε για λίγο ώστε να ενωθεί καλά κιμάς και κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Προσοχή στο αλάτισμα γιατί έχουμε βάλει και τα τυριά.
- Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Κόβουμε το λάχανο με το μαντολίνο και το τοποθετούμε σε πυρέξ μαζί με τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα τρίβουμε να μαραθούν λίγο.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί μας και σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολα ή τα τοποθετούμε σε σκεύος που να σκεπάζει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 45 λεπτά.
- Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε πάνω από τα λαχανικά μετά από τα 45 λεπτά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι σκεπασμένα για 20 λεπτά. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια με μια λαβίδα και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσουμε. Προσέχουμε να μην στεγνώσουν τα λαχανικά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα και τυρί φέτα.
Σημειώσεις
Στα λαχανικά σας μπορείτε να αλλάξετε την σύνθεση ανάλογα με τα γούστα σας.
Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε με ότι άλλο μυριστικό ή μπαχαρικό εσείς αγαπάτε τα κεφτεδάκια αλλά και τα λαχανικά.
Το τυρί που θα προσθέσετε μπορεί να είναι ένα μόνο αρκεί να είναι κάποιο πικάντικο.
Πιστεύω ότι αυτό το φαγητό σε μαντεμένια γάστρα θα γίνει τέλειο!!
Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε με ότι άλλο μυριστικό ή μπαχαρικό εσείς αγαπάτε τα κεφτεδάκια αλλά και τα λαχανικά.
Το τυρί που θα προσθέσετε μπορεί να είναι ένα μόνο αρκεί να είναι κάποιο πικάντικο.
Πιστεύω ότι αυτό το φαγητό σε μαντεμένια γάστρα θα γίνει τέλειο!!
Κεφτεδάκια και από κάτω λαχανάκι?? Πεθαίνω!!
Ξανθή,τέλειος ο συνδυασμός!Το λάχανο μόνο μαγειρεμένο μ΄αρέσει-σε πήλινη γάστρα τι λες,θα γίνει καλό;
Θα το φτιάξω το Σάββατο,που περιμένω τη μεγάλη κόρη.
Φιλιά!
Α,δίκιο έχεις,πόσοι νηστεύουμε-εμείς πάντως όχι.
ωραίο και σκανδαλιστικό φαγάκι!
Kιμάς,λαχανικά αλλά όλη η νοστιμιά κρύβεται στο τυράκι που έβαλες-το αρσενικό.Τυχαίο;
Καταπληκτικά φαίνονται και σίγουρα τα λαχανικά θα πήραν επιπλέον νοστιμιά από τα κεφτεδάκια! Ωραιότατη ιδέα, την αντιγράφω!
@ Έφη φτιάξε το!!θα αρέσει πολύ!!
@ Ελένη στην πήλινη γάστρα θα γίνει σούπερ, εγώ δεν έχω κι όλο τις φλερτάρω στα μαγαζιά αλλά που να τα βάλεις όλα!!!
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε σκανδάλισα;;;
Καλημέρα.
@ Ιωάννα το μάτι σου αμέσως έπιασε αυτό που αγαπάς!!!
Όντως τα κεφτεδάκια με το τυρί νοστιμότατα!! Θα την καθιερώσω την συνταγή.
@ Αμαλία υπέροχη γεύση κι αν το φας μόλις το βγάλεις από το φούρνο ακόμη καλύτερα!!Περιμένω την γνώμη σου!!
Καλημέρα.
Παρα πολυ καλη προταση να τα συνοδευσεις με λαχανικα,η πατατουλες και τα ζυμαρικα φερνουν τα κιλα.Καλημερα Ξανθη.
kalimera xanthi
oreo fagaki eftiaxes,o o sindiasmos ton ylikon poli mou arese.tha to ftiaxo sti mantemenia gastra mou kai ego.
mia erotisi anti gia arseniko ti allo tyri boro na valo.
na ise kala kai pola filia.
@ Νικόλα καλημέρα!!προσέχουμε για να μπορούμε να απολαμβάνουμε νοστιμιές!!
Πολλά φιλιά!!!
@ Vasiliki καλημέρα τι κάνετε όλοι καλά;;
Μπορείς να βάλεις ένα είδος τυριού όπως γραβιέρα κεφαλογραβιέρα κάποιο πάντως πικάντικο τυρί όχι τα κίτρινα.
Πολλά πολλά φιλιά!!
Μία εσύ με τα κεφτεδάκια…μία η Vita με τους χοχλιούς…δεν είμαι για να πιω καφέ πρωί πρωί αλλά για να στρώσω τραπέζι!!! Δολοφόνες (δική μου έκφραση…χι…χι..) και οι ΔΥΟ!!!!!
Φίλη μου έχεις απόλυτο δίκιο για την γραφή και τις προτάσεις της κα Βουτσινά. Κι’ εγώ το τεύχος το είδα και το έχω κρατήσει για να αναλυτική μελέτη, μιας και το ΣΚ όπως ξέρεις δεν ήταν δυνατόν να το μελετήσω.
Αλλά όπως την βλέπω την συνταγή, εγώ θα την κάνω, κι ας με κατηγορήσει για μια ακόμη φορά το ταίρι μου, ότι βάζω παντού λαχανικά.
Πολλές καλημέρες.
@ Μαρίνα στρώσε τραπέζι κι έρχομαι!! πάω να δω τι ώρα έχει πτήση!!!
Φιλάκια πολλά!!!!
@ Πηνελόπη εγώ έχω μια αγάπη για την κ. Βουτσινά, έχω βιβλία της τα οποία αγαπώ να διαβάζω με τις ώρες.
Το συγκεκριμένο φαγητό το αγαπήσαμε πολύ, μια άλλη φορά θα εμπλουτίσω περισσότερο τα λαχανικά αξίζει!!
Kai ego tin pilini gastra mou skeftika! Pos tha ginei na mou steileis delivery na to dokimaso???:)
καλημέρα ! ωραίο φαγάκι γιαυτούς που αγαπούν τα υλικά τους !!
γεια στα χεράκια σου Ξανθούλα
φιλια πολλά
@ Φοίβη στείλε διεύθυνση κι έφτασε!!
@ Μαρία μου τι δεν αγαπάς για πες να το αφαιρέσουμε!!!
Καλημέρα!!
Εμείς δεν νηστεύουμε, άρα δικαιούμαστε και την μερίδα όσων νηστεύουν???
Ωραία πρόταση Ξανθή και ωραία παρουσίαση!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Zoumera, nostima keftedakai exeis edo…erxomai amesos!
Ξανθούλα μου αλήθεια θα φτιάξεις ειδική παραγγελία για μένα ????
τοτε θα είναι τα μισα όπως τα έχεις φτιάξει για τον σύζυγο που αγαπά όλα τα ζαρζαβατικά και τα μισά για μένα χωρίς λάχανο και πράσο, βάλε μου χορταράκια, ξέρεις εσύ, από εκείνα τα άγρια του βουνού !!!!!
φιλια πολλά πολλά
Ιιιιι ωραία ιδέα! Δεν τα έχω κάνει με λάχανικά στο φούρνο, μόνο με πατατούλες. θα τους τα φτιάξω καμμιά μέρα…
@ ΕΛΕΝΑ πάρε και της Μαρίας θα της φτιάξω άλλα κατόπιν παραγγελίας.
@ Peter σε περιμένω ευχαρίστως!!!
@ Μαρία μου ευχαρίστως γιατί όχι χαλάω εγώ χατίρια στους φίλους μου!!
Λες να πάρω μαχαίρι σακούλα και να πάω για χόρτα;;
Πολλά φιλάκια!!
@ Vita εσύ που έχεις κι αλλά χόρτα εκεί και μια γραβιέρα πικάντικη Κρητικιά θα είναι ότι πρέπει!!Καλό βράδυ.
θεϊκα!τον τελευταιο Γαστρονομο δεν προλαβα ακομη να τον ξεφυλλισω,ομως ειναι κορυφη στα εντυπα μαγειρικης..
Αυτό το μαξιλαράκι με τα λαχανικά είναι πολύ καλό.
Πολύ ωραία εκτέλεση Ξανθή μου.
Και οι πινελιές σου πολύ εύστοχες.
Φιλιά :))
Για το Γαστρονόμο και γω παραξενεύτηκα, σα να μίκρυνε σα να φτώχυνε.
Μου αρέσουν τα κεφτεδάκια σου και θα δοκιμαστούν σύντομα.
Φιλιά πολλά
Λαχταριστό ακούγεται (διαβάζεται) και φαίνεται!!!! Όσ για την νηστεία είναι η πρώτη φορά που αποφασίσαμε να την κρατήσουμε, μόνο γάλα το πρωί πείνω, ελπίζω να το καταφέρουμε και να την κρατήσουμε, δεν είναι και εύκολο!!! Φιλάκια
@ cook εγώ έχω σταματήσει να αγοράζω περιοδικά γιατί πλέον υπάρχει το αδιαχώρητο, αν δε θελήσω να μαγειρέψω αυτά που μου αρέσουν από όλο το αρχείο μου δεν μου φτάνει μια ζωή!! Μου αρέσουν κάποιες προτάσεις συγκεκριμένων ανθρώπων από αυτό το έντυπο.
@ Marion σε ευχαριστώ, αν αρέσουν τα λαχανικά δοκίμασε το αλλά και τα κεφτεδάκια σκέτα είναι μια άλλη γεύση!!
@ Πόπη κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με παλιά τεύχη αλλά έτσι μου μοιάζει. Σημεία των καιρών. Φιλάκια!!
@ manousina δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ακατόρθωτο, νομίζω ότι θέλει προγραμματισμό εβδομαδιαίο με μια καλή σύνθεση τροφών. Υπάρχουν πάρα πολλά φαγητά χωρίς κρέας το δύσκολο είναι στα γαλακτοκομικά ίσως.
Κι εμείς σε μόνιμη βάση το κρέας το έχουμε σε δεύτερη μοίρα προτιμούμε το ψάρι και τα θαλασσινά.
Θα τα καταφέρεις!!Καλό απόγευμα και φιλιά στη Χαρουλίτσα.
EYXAΡΙΣΤΩ! Τέλειο τώρα ειδικά που έβαλα στη ζωή μου 2 διατροφικούς κανόνες> Οχι πιά σιτάρι/αλεύρι και κάθε παραγωγό του αλλά και Ποτέ πιά Πρωτείνες στο ίδιο γεύμα με υδατάνδρακες. Βέβαια θα αφαιρέσω το baking poweder κι ελπίζω αυτό να μην επιρρεάση πολύ την συνταγή. Ηδη κοπιάρισα την συνταγή στο αρχείο μου. Ευχαριστώ και πάλι.
Ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σας!!
Καλή επιτυχία.