Για σήμερα είχα αγοράσει μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς να ξέρω πως θα τα έκανα.
Χτες βράδυ μιας και η συννεφιά δεν μου επέτρεψε να απολαύσω το φεγγάρι απόλαυσα τα βιβλία μου και τα περιοδικά μου. Κάποια στιγμή είπα ότι τώρα χορεύουν μέσα στο κεφάλι μου εκατοντάδες ιδέες για φαγητά και γλυκά ας πάω για ύπνο.
Επειδή ο ύπνος δεν ερχόταν το μυαλό έπλαθε συνταγές!! Και σήμερα η ιδέα από το βιβλίο των σεφ για μπουτάκια από κουνέλι με κους-κους και άρωμα μαστίχας έγινε μπουτάκια κοτόπουλου και τα υπόλοιπα υλικά!
Η πρόταση είναι του κ. Στ Αποστόλου, αλλά εγώ την προσάρμοσα ανάλογα με τα δικά μου υπάρχοντα υλικά.
Ας το φτιάξουμε
Τα υλικά για 2 άτομα
4 μικρά μπουτάκια κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
2 καρότα περασμένα στον τρίφτη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
150 ml λευκό κρασί ( από αυτό που θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας)
2 κόκκους μαστίχα
Για το κους – κους
150γρ. κους-κους
250ml νερό
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κουταλιά βούτυρο
1 κόκκος μαστίχα
Αλάτι πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τα μπουτάκια τα στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μπουτάκια καλά κι από τις δυο πλευρές προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα καρότα το σκόρδο και τη δάφνη συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε λίγο ακόμη στο μάτι.
Μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ όλα τα υλικά και προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, ίσα να σκεπαστούν όλα τα υλικά.
Τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν λίγο, περίπου άλλα 15 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το κους-κους.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαστίχα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές ανακατεύοντας για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κους-κους ανακατεύουμε νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς μας περίπου στο μισό.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε ανακατεύοντας που και που μέχρι να βράσει το κους-κους. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζοντας με μια καθαρή πετσέτα.
Μεταφέρουμε τα μπουτάκια στα πιάτα και σε τηγάνι δένουμε τη σάλτσα που έχει στο πυρέξ αρωματίζοντας με τη μαστίχα.
Σερβίρουμε το κους-κους δίπλα στα μπουτάκια συνοδεύοντας με άγρια ρόκα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε το κους-κους με διάφορα λαχανικά όπως εδώ.
Την επόμενη φορά θα βάλω περισσότερη μαστίχα κάτι που δεν έκανα σήμερα γιατί δεν ήξερα πιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Είμαι σίγουρη ότι η μαστίχα θα του έδωσε μια πολύ φίνα γεύση. Νόστιμο φαγητό και το κους κους του δίνει και μία εξωτική νότα!
Xanthi, molis ke ego eftiaksa kotopoulo…symtosi! Fainetai poli nostimo kai oraio to mastixa sth syntagh.
H μαστίχα είναι από τα αγαπημένα μου αρώματα.Ενδιαφέρουσα η πρόταση για προσθήκη της σε φαγητό.
Κατερίνα σίγουρα η μαστίχα δίνει μια άλλη γεύση κι έπαιρνε ακόμη αρκετή το φαγητό μου.Την επόμενη φορά.
Καλή εβδομάδα!!
Peter αφού δεν βρήκα καλκάνι να φτιάξω το πιάτο σου έφτιαξα κοτόπουλο, αλλά θα ψάξω στην αγορά για καλκάνι.
Vita εγώ πήρα την ιδέα αρχικά από τον Peter στη συνέχεια το είδα και στο βιβλίο μου κι αμέσως δοκίμασα.
Πω πω λαχταριστο φαγακι!
Ξανθή μου, πρέπει να είναι πολύ αρωματικό το πιάτο αυτό!
θα το δοκιμάσω, είναι πρόκληση!
Φιλάκια! Καλή βδομάδα να έρθει!
Ωραιότατο φαγάκι, το φτιάχνω κι εγώ συχνά με πλιγούρι αντί κους-κους. Βέβαια ομολογώ ότι την εκδοχή της μαστίχας δεν την έχω ξανακούσει, θα τη δοκιμάσω όμως γιατί μου αρέσει σαν ιδέα!!
Καλή εβδομάδα
Έγινε μυρωδάτο,Ξανθή;
Κοτοπουλάκι χωριάτικο κι εμείς σήμερα ,αν το ήξερα νωρίτερα έτσι θα το έκανα.
Το επόμενο.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Σίγουρα η μαστίχα θα δίνει την διαφορετική πινελιά στο πιάτο σου!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Ελπινίκη δοκίμασε το!!
Καλή σου εβδομάδα.
Αγγελική μου αν το κάνεις βάλε λίγο περισσότερη μαστίχα.
Μακάρι η εβδομάδα που αρχίζει να είναι καλύτερη και ειρηνική!!!
anthivolon κι εγώ πρώτη φορά δοκίμασε κι άρεσε!!
Καλή εβδομάδα!
Ελένη το δικό σας θα είχε άλλη νοστιμιά. Εδώ δεν εμπιστεύομαι κάποια που λένε χωριάτικα.
Αν σου αρέσει η μαστίχα δοκίμασε!!
Πολλά φιλιά.
ΕΛΕΝΑ όχι μόνο η μαστίχα αλλά ο όλος συνδυασμός θα έλεγα
Καλή εβδομάδα!!
Kαι εγώ γιατί νόμιζα ότι σήμερα θα έβλεπα συνταγή με…ψάρια;;;; Ξέρεις εσύ γιατί;;;…χα….χα….γκουχου…γκούχου….Ναι καλά κατάλαβες…συνεχίζεται το κρύωμα και μετά προστέθηκαν και δέκατα!!! Σήμερα όμως Κυριακή βαρέθηκα το κρεβάτι και τον βήχα και μια και δεν είχα πυρετό, μπανιαρίστηκα και βγήκα έξω να χαρώ τον σπάνιο ήλιο!
Σε βλέπω…μην κουνάς το κεφάλι σου…κουκουλώθηκα λες και πήγαινα στα χιόνια! Αύριο θα σου πω αν έκανα περισσότερο κακό!
Ιδιαίτερο και μυρωδάτο κι αφού έχει και μαστίχα…. αγαπημένο!
Η μαστίχα, όπως λες, μπορεί να σε ξεγελάσει στην έντασή της. Πιστεύω έχει να κάνει και με την ποιότητα της.
Πάντως νόστιμο, σίγουρα, βγήκε!
Προσεγμένο μαγείρεμα και “ξεγυμνωμένα” μπουτάκια…:)
Καλή εβδομάδα, Ξανθή
Πολύ ωραίο το πιάτο σας!Έχω δοκιμάσει σε εστιατόριο κοτόπουλο με μαστίχα και ήταν πολύ ωραίο, βέβαια μ’ αρέσει η μαστίχα, πρέπει να σ’αρέσει για να εκτιμήσεις ένα φαγητό τέτοιο!Πολλά φιλιά!
Πολύ όμορφα φαίνονται τα μπουτάκια και το κους-κους,θα είναι και πολύ αρωματικό!
Μαρίνα καλημέρα και καλή εβδομάδα, μη μου πεις σήμερα ότι βήχεις ακόμα!!!
Ψάρια φάγαμε και μάλιστα πολύ ωραίο φαγκρί στα κάρβουνα!!ζήλεψες;;
Ψάχνω βέβαια άλλο είδος ψαριού για ανάρτηση, είδομεν!!
Πόπη εσύ πως να μην αγαπάς τη μαστίχα εκ καταγωγής άλλωστε!!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
Ζαμπία μάλλον έχει να κάνει με το πόσο διαλύθηκε καλά,θα το ψάξω.
Ευχαριστώ πολύ!!Καλή σου εβδομάδα.
Αθηνά μου πρώτη φορά το δοκίμασα σε φαγητό οι υπόλοιπες ήταν σε γλυκά και μαρμελάδα, αν δεν είναι έντονη η παρουσία, γενικώς, μου αρέσει.
Πολλά φιλιά!
Ιωάννα το κους κους μπορεί να αποτελέσει κι από μόνο του ένα πιάτο γεύματος.
Καλημέρα Ξανθή. Δεν ξέρω γιατί τη μαστίχα δεν την χρησιμοποιώ στη γαγειρική. Θα τη δοκιμάσω και θα σου γράψω.
Υπέροχο δείχνει, μαστίχα στο φαγητό δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!
Μαστίχα ε??? Πολύ καλή ιδέα, θα σπάει την “κοτοπουλίλα”…
Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ σε φαγητό.
Την καλημέρα μου και Καλή εβδομάδα σου εύχομαι Ξανθή μου!!!
Den exo dokimasei AKOMA mastixa! Thelo omos poly! Les na tou paei se rizoto?
Δήμητρα ούτε κι εγώ είχα ξαναβάλει αλλά οι πειραματισμοί μου με οδήγησαν σε αυτή.
Θα το επαναλάβω με συνταγή του Peter
Λίλα πάντα υπάρχει η πρώτη φορά!!
Χρύσα καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Φοίβη αν κρίνω από το κους κους γιατί όχι βάλε για δοκιμή και πες και σε μένα!
Μου αρέσει πολύ η ιδέα!
Θα το φτιάξω σίγουρα!!!
Φιλάκια
μαστίχα ε..???
θα σε ακολουθήσω Ξανθούλα…μου αρέσουν οι πειραματισμοί και για να το προτείνεις κάτι θα ξέρεις…-:))
Μόνη μου δεν θα έβαζα μαστίχα στο φαγητό.. Του δίνει άλλη γεύση και αφού λες πως είναι πολύ καλό θα το έχω στα υπόψιν.
Φιλιά
Εμένα Ξανθή μου, μου αρέσει τόσο το άρωμα της μαστίχας, αλλά ο καλός μου δεν…
Κι’ έτσι επιφυλάσσομαι να το ετοιμάσω ίσως μόνον για μένα.
Πάντως φωτογραφικά μοιάζει απολύτως λαχταριστό πιάτο!