Μιας και στην επικαιρότητα ο λόγος πολύς περί των μικροβίων ας πούμε δυο λόγια για αυτά την παρουσία τους δίπλα μας και την αντιμετώπιση τους.
Αυτό το κείμενο το έχω ξαναγράψει πριν τρία χρόνια αλλού αλλά πάντα είναι επίκαιρο.
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει στα αρχεία μου τις πηγές της βιβλιογραφίας.
Η τρέλα με την καθαριότητα δεν μας κάνει πιο υγιείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι καθαρίζουμε στις λάθος θέσεις. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, ξόδεψαν μια από τις προηγούμενες χρονιές σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για καθαριστικά μέσα. Κι όμως αυτό δεν τους απάλλαξε από τα πανταχού παρόντα μικρόβια.
Τα νοικοκυριά στο μικροσκόπιο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έβαλαν τα νοικοκυριά στο μικροσκόπιο και είχαν ένα μάλλον αναπάντεχο αποτέλεσμα. Ακριβώς εκεί όπου αποθηκεύουμε φρέσκα λαχανικά και γιαούρτια κυριαρχεί ένας στρατός από μικρόβια. Οι ερευνητές βρήκαν 11.2 εκατομμύρια μικροοργανισμούς ανά τετραγωνικό εκατοστό μέσα στο ψυγείο ενώ μόνο 100 πάνω στο καπάκι της τουαλέτας. Πού καταλήγουν τα ψίχουλα του ψωμιού, οι σταγόνες από το φτέρνισμα και τα σωματίδια της σκόνης; Στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, για αυτό και εκεί βρέθηκαν 400 φορές περισσότερα μικρόβια. Λιγότερους εξέπληξε το γεγονός ότι βρέθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια στο νεροχύτη και 4.2 εκατομμύρια στο πανάκι για το σκούπισμα των ποτηριών. Την ίδια στιγμή τα ξύλα κοπής τροφίμων συγκεντρώνουν 21000 μικρόβια.
Μόνο 10000 μικρόβια – δηλαδή συγκριτικά λιγότερα – βρίσκονται στο πάτωμα της κουζίνας και γύρω στα 1000 στον πάγκο εργασίας.
Βακτήρια, τα ανθεκτικά
Τεράστιοι αριθμοί, αλλά καλά θα κάνετε να τους ξεχάσετε τώρα. Διότι όποιος αναλάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προστασίας εναντίον των ΄΄συγκατοίκων΄΄ μας
Δεν θα του βγει σε καλό.
Μια απολύμανση εντός του ιδιωτικού νοικοκυριού είναι περιττή σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές. Αντιθέτως μπορεί να βλάψει. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν αναπτύσσονται πολλά μικρόβια δεν ενισχύεται επαρκώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συνέπειες επιδρούν στα παιδιά. Ήδη 1 στα 5 παιδιά υποφέρει από αδυναμία άμυνας, αντιστοίχως τόσα παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες κι αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει αντικαταστήσει τη γύρη των λουλουδιών από κάποια αβλαβή ουσία που την αναγνωρίζει σαν εχθρό.
Μερικοί ειδικοί, μάλιστα φοβούνται ότι τα βακτηρίδια θα γίνουν ανθεκτικά στα απολυμαντικά και καθαριστικά με τη συνεχή χρήσης τους, οπότε και τα ενεργά συστατικά (που χρησιμοποιούνται και στην ιατρική επιστήμη) θα χάσουν τελικά τη δύναμη τους Παρόμοια με την περίπτωση ορισμένων αντιβιοτικών, γεγονός που έχει άσχημες συνέπειες σε περιπτώσεις μολύνσεων.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Οι ειδικοί προτείνουν συνετή χρήση των απολυμαντικών, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους , όπως σφουγγάρισμα με ζεστό νερό και ξύδι. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρείτε το νεροχύτη και τον πάγκο εργασίας όσο πιο στεγνούς γίνεται.
Προστατέψτε το δέρμα σας
Μέσω του υγρού και φουσκωμένου δέρματος, οι μύκητες και τα βακτηρίδια βρίσκουν γρήγορα ένα καινούργιο σπιτικό.
Για αυτό, αν χρησιμοποιείτε χώρους όπως πισίνες ή σάουνες να κάθεστε πάντα πάνω σε πετσέτα και κυκλοφορείτε με σαγιονάρες. Καλό είναι επίσης να μην κάνετε πολλά ποδόλουτρα, καθώς βλάπτουν τη χλωρίδα του δέρματος περισσότερο από ότι βοηθούν.
Μικρές συμβουλές.
1. Για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια, βάλτε τα υγρά στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό ή πλύνετε τα μαζί με τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων.
(Τα σφουγγάρια του μπάνιου τα αλλάζουμε μετά από χρήση ενός μήνα).
2. Καθαρίστε με ατμό!! Εξαφανίζει τα μικρόβια χωρίς τρίψιμο και κόπο.
3. Επιλέξτε ΄΄έξυπνες΄΄ συσκευές, όπως μια ηλεκτρική σκούπα με ενσωματωμένο ιονιστή, για ατμόσφαιρα καθαρή και ευχάριστη.
4. Ξεκινήστε το καθάρισμα από το τραπέζι του φαγητού και προχωρήστε προς τα σημεία όπου μαζεύεται πιο εύκολα η βρωμιά (π χ. πάγκος προετοιμασίας φαγητών).
5. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά σε σχέση με αυτά που θα μαγειρέψετε.
6. Αποθηκεύστε στο ψυγείο τα τρόφιμα συσκευασμένα σε μπολ ή κουτιά και στο κατάλληλο ράφι ανάλογα με τις οδηγίες συντήρησης.
Και το κυριότερο όχι πανικός αλλά συστηματική καθαριότητα και ενημέρωση!!
Πολύ ωραίο post! έχω μια ψύχωση με την καθαριότητα και με τα χρόνια γίνεται χειρότερη …
Καλή εβδομάδα να έχουμε 🙂
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας ξαναδίνεις.Καλή εβδομάδα να έχεις.
Mόλις τελείωσα την ανάγνωση της ανάρτησης είδα από κάτω ένα κοκορέτσι και ξέχασα ότι διάβασα!!! Αχ και να’χα λίγο τώρα….
Καλημέρα, Ξανθή μου και καλή εβδομάδα. Πολύ χρήσιμα όσα μας έγραψες και επίκαιρα. Δυστυχώς τα μικρόβια είναι πολύ ανθεκτικά και δύσκολα καταβάλλονται. Τι να κάνουμε περισσότερο;
Χρήσιμα σε όλες μας όσα μας έγραψες….σ΄ευχαριστώ!!
Καλή εβδομάδα
Κι εγώ παθαίνω κάτι με τα μικρόβια, αλλά δυστυχώς τέλεια καταπολέμηση δεν υπάρχει. Πολύ χρήσιμο όμως το πόστ.
Ευχαριστούμε,
καλή βδομάδα
kαλημέρααα!καλή εβδομάδα!!!!!ευχαριστούμε ωραια ανάρτηση!!!!
Χρήσιμα και σωστά!
Καλή βδομάδα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ξανθή! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Ευχαριστούμε!
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου Ξανθή!
Καλή εβδομάδα:)
Τα περισσότερα μικρόβια υπάρχουν εκει που δεν το περιμένουμε , είχα πάθει σοκ όταν είδα στην εκπομπή mythbusters ότι το σφουγγάρι της κουζίνας είναι πιο βρώμικο από το καπάκι της τουαλέτας!!!!!
Καθαριότητα και όχι πανικός!!!
Καλή εβδομάδα
τα φιλιά μου
Ξανθή μου,δίκιο έχεις,όσο περισσότερο απολυμαίνουμε,τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε.
Το ξίδι πάντα υπάρχει στο νεροχύτη,είναι ένα ήπιο απολυμαντικό-παντού το χρησιμοποιώ.
Τα μουσμουλάκια μαρμελάδα εσύ,λικεράκι η Κική,έχουν την τιμητική τους.
Φιλιά!
Yπέροχη ανάρτηση και πολύ κατατοπιστική!!!!
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
Προσπαθώ να μην γίνομαι υποχόνδρια … αλλά μου αρέσει και θέλω το σπίτι μου να είναι καθαρό κ περιποιημένο…
καλησπέρα Ξανθή 🙂
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις και πάντα επίκαιρα………..
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ανάρτησή σου αυτή Ξανθή!
Διαβάζω τα νούμερα των εκατομμυρίων μικροβίων και με πιάνει κάτι. Έτσι μου’ρχεται να πάω σπίτι να καθαρίσω κάθε γωνιά του σπιτού 🙂
Καλά κάνεις καθ τα υπενθυμίζεις!
ενδιαφερον πολυ.και εγω τωρα που θα γινω και μαμα δεν ειμαι ποτε ικανοποιημενη απολυτα απο την απολυθμανση και την καθαριοτητα που επικρατει αλλα δεν θελω να γινω και υποχονδρια και ν;α στερησω απο τα παιδι μου τα πολυτιμα αντισωματα 🙂
ενδιαφέρον και χρήσιμο, σ ευχαριστούμε!
Γεια σας από την Ισπανία …… vigo βλέπετε TE SIGO. Λατρεύω τις συνταγές .. , Delicious … Σας καλώ να μοιραστείτε τις συνταγές και το blog μου … φιλιά MARIMI
Ξανθή με όλο το σεβασμό που έχω στους ιατρούς, μη φοβάστε πολύ τα μικρόβια έτσι και αλλιώς είναι παντού, αυτά βέβαια αν έχετε γερό ανοσοποιητικό σύστημα… η θεωρία των μικροβίων του Παστέρ, που επικράτησε και πήγε την ανθρωπότητα πίσω 200 χρόνια, λόγο μαντέψτε, κάποιων ισχυρών γνωριμιών του (αχ τι κάνει αυτό το μέσο, κάτι μου θυμίζει αυτό πάλι), είναι καιρός να αλλάξει. Εξάλλου όσοι γνωρίζουν δεν την αποδέχονται.
Όσοι ενδιαφέρονται να πω και μερικά βιβλία…
Antoine Bechamp-The blood and it’s third element
Από τον αντίπαλο της εποχής του Παστέρ
Nancy Appleton-Rethinking Pasteur’s Germ Theory
Να σαι καλα Ξανθη μας για την εξαιρετικα χρησιμη αναρτηση σου!
σε ευχαριστουμεεεε!
φιλια πολλαΧ2
καλησπέρα Ξανθή , καλή εβδομάδα 🙂
Αγχώθηκα τώρα, πάω να κάνω από την αρχή το σπίτι!!! Ευτυχώς έχω ατμοκαθαριστή, αλλά δεν τον χρησιμοποιώ συχνά… Όσο για τις επιφάνειες κοπής, έχω ξύλινες, πώς να τις καθαρίζω δηλαδή; Εγώ τις σαπούνιζα κανονικα… ¨(
Ξανθή μου, πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση. Πολλά πράγματα τα αντιλαμβανόμαστε εντελώς λάθος!
Τι έκανες πλέον με τη γραφειοκρατεία;
Ξεμπέρδεψες;
Καλησπέρα – καλημέρα σε όλες κι όλους. Ζητώ συγγνώμην γιατί δεν σας έχω απαντήσει αλλά βρίσκομαι σε σπίτι γιαπί!!!Το τι σκόνη και το τι άγχος δεν λέγεται.Λέω λοιπόν ότι άμα αντέξω μέχρι το τέλος μετά θα αρχίσω να διοργανώνω ανακαινίσεις σπιτιών. Μη μου πείτε ότι μετά θα έχω ένα ωραίο σπίτι γιατί η κούραση που περνάω δεν νομίζω ότι θα αναπληρωθεί με τίποτα.
Όσο για τα μικρόβια θα είναι πάντα κοντά μας απαραίτητα για τη ζωή μας απλά δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική καθαριότητα χωρίς υπερβολές.
Τα ξύλα κοπής επειδή ρωτάει η Φοίβη τα πλένουμε με ζεστό νερό και σαπουνάδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ένα για τα κρέατα ή ότι μαγειρεύεται και διαφορετικό για αυτά που θα καταναλωθούν ωμά.
@ Ρεγγίνα σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες για τη γραφειοκρατία μου, θέλω να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά ίδωμεν!!
Πολλά πολλά φιλιά δεν ξέρω πότε θα τελειώσω!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπαινω βγαινω στο μπλογκ και εσυ πουθεναααα!!!!
σε χασαμεεεε!!ολα καλα Ξανθουλινι μας?
φιλακια πολλααααααααααααααααΧ2