Βλέπετε πως περιποιούμαι το μάστορα του σπιτιού με γλυκάκια για να τον καλοπιάνω να τελειώσει τα ατέλειωτα!!
Το μελιτζανάκι αυτό είναι τύπου Σαντορίνης καλλιεργημένο στο Μαραθώνα στα περιβόλια της Νεκταρίας, μιας γλυκύτατης κοπέλας που έρχεται στις κοντινές μου λαϊκές αγορές.
Όπως η ίδια μου είπε αυτή η ποικιλία δεν μεγαλώνει περισσότερο κι έτσι είναι κατάλληλο για γλυκό αλλά και για τουρσί, για το οποίο όμως μια άλλη φορά θα μιλήσουμε.
Αγόρασα λίγα μελιτζανάκια να πειραματιστώ περισσότερο μιας και δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα, ήταν μια πρόκληση για μένα.
Διάβασα διάφορες πληροφορίες στα βιβλία μου και τα διάφορα χαρτάκια μου, κι έκανα τις δικές μου αλχημείες βασιζόμενη στις πληροφορίες και την εμπειρία μου πάνω στα γλυκά.
Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να το κρίνω τώρα άμεσα γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει άλλο κι έτσι περιμένω κριτές πιο αυστηρούς και έμπειρους. Σε μας απλά άρεσε!!!
Τα υλικά
30 μικρά μελιτζανάκια που είχαν βάρος 550 γρ.
1 κουταλιά της σούπας ξινό
400 Ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
Το χυμό και τη φλούδα από ένα μικρό λεμόνι
Αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά ψημένα
Διαδικασία
Πλένουμε τα μελιτζανάκια και κόβουμε το κοτσάνι τους. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε το εξωτερικό τους από τις φλούδες. Κάνουμε μια μικρή χαρακιά με το μαχαίρι κατά μήκος.
Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό στην οποία έχουμε διαλύσει το ξινό.
Σκεπάζουμε με μια πιατέλα έτσι που τα μελιτζανάκια να είναι πάντα καλυμμένα με νερό κι αφήνουμε για τρεις ώρες.
Στη συνέχεια σε κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές. με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε να τρυπιούνται τα μελιτζανάκια.
Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με κρύο νερό.
Τα τοποθετούμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτες κι αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 5-6 ώρες.
Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα και τοποθετούμε μέσα στη σχισμή που ανοίξαμε 1-2.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις βράσει και διαλυθεί καλά η ζάχαρη τοποθετούμε τα μελιτζανάκια. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφήνουμε για ένα βράδυ και την επομένη συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.
Το πρώτο στάδιο με το ξινό αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ασβεστόνερο για λιγότερη ώρα. Μετά θα πρέπει να ξεπλύνετε πολύ καλά.
Στη λαϊκή κυκλοφορούν και μεγάλες άσπρες μελιτζάνες μια φορά τις δοκίμασα σε μουσακά αλλά δεν ξέρω αν έτυχε δεν με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.
Χρυσοχέρα!!!! μπράβο σου, φαίνεται καταπληκτικό!
Ξανθή μου, ωραίο φαίνεται, το πέτυχες. Είναι το μόνο γλυκό πουδεν έχω φτιάξει ποτέ. Τουρσί έχω φτιάξει. Λέω να δοκιμάσω προσεχώς, μια κι εδώ υπάρχουν τέτοια μελιτζανάκια. Φιλιά.
Εγώ Ξανθή φτιάχνω το γλυκό, περίπου όπως και εσύ, με το συνηθισμένο μελιτζανάκι, που βγαίνει με τα πρωτοβρόχια. Με το ίδιο φτιάχνω και τουρσί. Άσπρα μικρά μελιτζανάκια δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Από εσένα το έμαθα. Δεν ξέρω γιατί δεν σου άρεσε η άσπρη μελιτζάνα, εγώ όταν την βρίσκω, την προτιμώ. Είναι πιο γλυκιά και πιο νόστιμη.
Να έρθω για μαστόρι;;;;;
υπέροχο!!!μαρεσει πολύ πολύ!!!
αλλά και το πλεχτό στο καπάκι…με τρέλανε….!!!
…irida…
Eγώ αλλιώς τις ήξερα τις μελιτζάνες, αλλά εσύ είσαι μάγισσα-μαγείρισσα!!!!
Σε περιμένω….Σε τρείς ώρες θα πίνουμε μαζί το καφεδάκι μας!!!!
Αυτήν την ποικιλία δεν την ήξερα, αλλά στο γλυκό μελιτζανάκι δεν θα πω ποτέ όχι!
Καλό Σαββατοκύριακο!
@ Asteri ευχαριστώ πολύ.
@ Ελένη κι εγώ πρώτη φορά πειραματίστηκα όπως λέει και μια εξαδέλφη μου έχω αρχίσει να βάζω χέρι και στα λαχανικά πλέον.
Καλό Σ/Κ
@ para-kelsoscooks η ποιότητα καλλιεργειών ποικίλει κι ίσως έπεσα σε κάποια που δεν έλεγε και πολλά κι έκτοτε δεν ξαναδοκίμασα.
Την ίδια πληροφορία είχα κι εγώ και πρέπει να δω από κάποιον άλλο παραγωγό.
@ manousina έλα προσφέρω μεγάλη ποικιλία γλυκών στα μαστόρια κι αν είναι καλά καλοπερνάνε!!
@ irida τα σεμεδάκια έχουν μεγάλη αξία ιδιαίτερα συναισθηματική γιατί είναι φτιαγμένα από πολύ αγαπημένα χέρια. ΣΕ ευχαριστώ πολύ.
@ Μαρίνα εμείς τα είπαμε από κοντά κι είμαι πολύ χαρούμενη γιαυτό!!!
Θα τα ξαναπούμε!!!
@ ΕΛΕΝΑ κι εγώ τόσο μικρά άσπρα δεν είχα ξαναδεί.
Καλό Σ/Κ
Θέλω να δοκιμάσω κι εγώ να σας πω τη γνώμη μου,κρατήστε μου κανένα βαζάκι και το ανταλάσαω με κανονικές μελιτζάνες………χαχαχα