Ροδάκινα και στο φαγητό

από
IMΧοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι

Για τα ροδάκινα έχω γράψει κι άλλη φορά εδώ και συνεχίζω να είμαι πιστή στην αγορά τους από τη συγκεκριμένη κοπέλα στη λαϊκή μας. Σταθερή ποιότητα αλλά και πολύ καλές τιμές.

Φέτος αφού έφτιαξα μαρμελάδα αναμιγνύοντας διάφορες ποικιλίες η δεύτερη προσπάθεια ήταν πάλι σε μαρμελάδα αποκλειστικά με νεκταρίνια
(Test ποιο βάζο είναι με τα νεκταρίνια;;)

και η τρίτη προσπάθεια είναι η σημερινή σε φαγητό.


Αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες αυτή την εποχή είναι η καλύτερη να φτιάξετε.
Μπορείτε να δοκιμάσετε δε να αναμείξετε διάφορες ποικιλίες ροδάκινων με βανίλιες αρωματικές και θα έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα όπως αυτή που έφτιαξε η Λίνα!!!!!

Και τώρα στο σημερινό θέμα. Την κ. Βουτσινά την διαβάζω χρόνια, έχω βιβλία της τα οποία ξεφυλλίζω σε τακτά διαστήματα γιατί αξίζει να διαβάζεις ιδέες αλλά και καταγραφές αναζητήσεων ανά την Ελλάδα. Την παρακολουθώ και στο γαστρονόμο κι είναι από τους λίγους που εμπιστεύομαι για τις προτάσεις τους. Βάζω χαρτάκια σε αυτά που με κεντρίζουν ιδιαίτερα και επανέρχομαι.
Έτσι αποφάσισα να υλοποιήσω πρόταση της για κρέας με ροδάκινα.
Αν σας αρέσουν τα φρούτα σε φαγητά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Χοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι
Τα υλικά για 3 άτομα
500γρ. χοιρινό ψαχνό χωρίς πάχος
4-5 σφιχτά ροδάκινα ( ανάλογα το μέγεθος) ή και νεκταρίνια μαζί
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά γλυκού μαντζουράνα ή όση εσείς θέλετε
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλιά σούπας μέλι
3 κουταλιές σούπας ξύδι
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 συσκευασία χαλούμι
1 ποτήρι κρασιού λάδι

Διαδικασία
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Κρατάμε ένα.
Τα στρώνουμε σε πυρέξ το ένα κοντά στο άλλο και τα πασπαλίζουμε με τη μισή μαντζουράνα, λίγο αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Τα περιχύνουμε με το μέλι το ξύδι και τρεις κουταλιές από το λάδι.


Τοποθετούμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια ( σαν φουντούκια).
Πολτοποιούμε στο μούλτι το ροδάκινο που κρατήσαμε να γίνει πουρές.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.


Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 10 -12 λεπτά.


Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαντζουράνα λίγο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το γιαούρτι και τον πουρέ του ροδάκινου.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και βράζουμε ακόμη λίγο μέχρι να μην υπάρχουν περιττά υγρά.
Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα ψημένα ροδάκινα και σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο χαλούμι.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.


Εμείς το συνοδεύσαμε με κινέζικο ρύζι


Ήταν ένα απολαυστικό πιάτο και θα το επαναλάβω ίσως με κοτόπουλο την επόμενη φορά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή, ενδιαφέρουσα η πρότασή σου.

  2. Απάντηση

    Τα φρούτα στα φαγητά μου αρέσουν πολύ! Ωραία ιδέα!

    • Vita
    • 31 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ μυρωδάτο, πολύ φρουτώδες, πολύ καλοκαιρινό.Πολύ θα ήθελα να το δοκίμαζα!

  3. Απάντηση

    Αν θα το έφτιαχνα μόνη μου θα το έτρωγα μιας και οι άνδρες της παρέας δεν αρέσκονται σε καινοτομίες.
    Όμως για μαρμελάδα πάω στα σίγουρα μέσα στην εβδομάδα!
    Ροδάκινα και βανίλιες θα πέσουν στην κατσαρόλα μου :-))

    • Helengr
    • 1 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα και καλό μήνα! πρωτότυπο φαγητό που χρειάζεται και το χρόνο υοθ. Ήξερα γαι ξερά βερύκοκα αλλά όχι ροδάκινα. Φαίνεται πολύ νόστιμο και ευπαρουσίαστο. Τυχερός ο σύζυγος!!!

    • Eri
    • 1 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Γεια σου Ξανθή μου, πολύ ωραία πρόταση και εγώ ειμαι fan της κυρίας Βουτσινά. Πολύ καλοκαιρινό πιάτο, τέλειο!
    Χαιρετισμούς απο το Τορόντο 🙂

  4. Απάντηση

    @ para-kelsoscooks Καλησπέρα και καλό Μήνα, Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Μαρία είσαι από τους λίγους που τους αρέσουν οι περισσότεροι λένε μα πως θα είναι;;
    Καλό Μήνα!!

    @ Vita είσαι και λίγο μακρυά να σε κεράσω!! Καλό Μήνα!

  5. Απάντηση

    @ Πηνελόπη αν το ήξερα θα σου κρατούσα!!!Καλή επιτυχία στις μαρμελάδες!!

    @ Ελένη χρόνο πολύ δε θέλει είναι εύκολο. Όσο για το σύζυγο είναι το “πειραματόζωο” μας στο σπίτι αλλά ευτυχώς του αρέσει.

    @ Eri καλώς ήρθες στην παρέα μας σε λίγο θα ρίξω μια ματιά στη σελίδα σου. Η κ. Βουτσινά είναι σταθερή αξία για μένα, έχω μάθει πολλά όχι μόνο για συνταγές αλλά και για τον πολιτισμό της διατροφής από εκείνη.
    Καλά να περνάς στο μακρινό Τορόντο έχω κι άλλους φίλους Έλληνες εκεί.

    • Eri
    • 1 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Ναι το θυμάμαι, μου το είχες αναφέρει για τους γνωστούς σου στο Τορόντο οταν ειχαμε συναντηθεί στο event για το ελαιόλαδο, κάτω στην είσοδο 2 μέρες πριν φυγω απο την Ελλάδα.. Δεν ξέρω πως δεν παρακολουθούσα το blogs σου!
    Απο εδώ και πέρα θα ειμαι φανατική σου αναγνώστρια!
    Φιλιά!

  6. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή! Είναι ωραία τα φρούτα στα φαγητά γιατί τα κάνουν ελαφρά και καλοκαιρινά! Πρέπει να είναι τέλειο το φαγάκι σου!

  7. Απάντηση

    Να σου πω, με δελεάζει ιδιαίτερα η ιδέα του ροδάκινου σε φαγητό! Κι ειδικά τα “λεμονάτα” που έχουμε στην περιοχή μας! Καλησπέρα και καλό μήνα Ξανθή μου!

  8. Απάντηση

    @ Eri σε ευχαριστώ πολύ!!

    @ Κική Καλό Μήνα!! αρκεί κάποιος να δοκιμάζει φρούτα με φαγητό γιατί πολλοί το θεωρούν παράταιρο!

    @ Όλγα αχ έχω επιθυμήσει ένα αληθινό λεμονάτο ροδάκινο!!
    Δοκίμασε να το φτιάξεις ίσως και με κοτόπουλο εγώ θα το φτιάξω ξανά.
    Πολλά φιλιά.

  9. Απάντηση

    Είδες τι ωραία ταιριαζουν κάποια φρούτα στα φαγητά?
    Καλό μήνα εύχομαι!!

    • kiki
    • 2 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα φρούτα στα φαγητά και αυτό φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!

  10. Απάντηση

    Πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση, θα το δοκίμαζα ευχαρίστως!
    Προς το παρόν πάω για μαρμελάδα ροδάκινο!
    Φιλιά…

  11. Απάντηση

    Ωραία συνταγή, δημιουργική, αρωματική, είναι σίγουρα από αυτές που με δελεάζουν!
    Χαίρομαι που τη μοιράστηκες μαζί μας! 🙂

  12. Απάντηση

    Φαίνεται πολύ ωραίο το φαγητό, όπως και οι μαρμελάδες σου!! Μ’ αρέσει που δοκιμάζεις διάφορα και δεν επαναπαύεσαι….. με το επιπλάκι τι κάνατε;

  13. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ καλό μήνα, εγώ συνηθίζω τα φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα συχνά στα φαγητά.

    @ Κική δοκίμασε τώρα που έχει ωραία ροδάκινα ακόμη!!

    @ Μπέττυ καλή επιτυχία στη μαρμελάδα σου!!

  14. Απάντηση

    @ The Dark Chef σε ευχαριστώ, οι δοκιμές είναι για να μοιράζονται.

    @ Ανεράιδα οι δοκιμές με βγάζουν από την κουραστική καθημερινότητα.
    Το επιπλάκι έγινε με αυτοκόλλητο μπορείς να το δεις στη σελίδα της, έχει ανάρτηση.Ευχαριστώ πολύ.

    • Anonymous
    • 25 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Καλησπέρα,
    Προσπαθώ να το φτιάξω, πολύ λιγότερο γλυκό όμως, και μη έχοντας κάποιο λαστιχωτό τυράκι δεν ξέρω τι να χρησιμοποιήσω.
    Καμμιά ιδέα μήπως;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Ειρήνη

  15. Απάντηση

    Ειρήνη είσαι τυχερή γιατί έτυχε να έχω σύνδεση εδώ που είμαι και είδα το σχόλιο σου.
    λοιπόν για το τυρί μπορείς να βάλεις το ταλαγάνι ή κάποιο που θα έκανες σαγανάκι.
    Αν θέλεις αν είναι λιγότερο γλυκό αφαίρεσε το μέλι, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, ή βάλε λιγότερα φρούτα, όποια εκδοχή κι αν δοκιμάσεις καλή σου επιτυχία κι ευχαριστώ για την επίσκεψη σου.

Γράψτε απάντηση στο ΕΛΕΝΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode