Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό σε κοκκώδες σχήμα. Φτιάχνεται με αλεύρι και γάλα.
Το είδος του είναι ξινός ή γλυκός.
Η διαδικασία παρασκευής του όχι και τόσο εύκολη. Αν φτιάξει η Ξανθή όταν πάει στο χωριό θα έχουμε κι ανάρτηση.
Συνήθως τον τρώμε τον χειμώνα σε σούπα κόκκινη.
Εμείς όμως εδώ δοκιμαστικά, το κάναμε γιουβέτσι.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
ποσότητα για δύο άτομα ( πήλινα ατομικά)
2 κομμάτια ζυγούρι χωρίς κόκκαλο
1 μανιτάρι άσπρο κομμένο σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
2 κουταλιές ντομάτα κονκασέ σε κάθε πήλινο
ζουμί από το κρέας
αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά σε κάθε πήλινο
Και τώρα ας ο φτιάξουμε:
Καταρχήν πλένουμε το κρέας, το αλατίζουμε και στην συνέχεια το βράζουμε. Αν δεν το βράσουμε δεν γίνεται στο φούρνο. Αν δεν βρίσκετε ζυγούρι αντικαταστήστε το με αρνί.
Στην συνέχεια βάζουμε στα πήλινα την ανάλογη ντομάτα, τα μανιτάρια, την πιπεριά και το κρέας και προσθέτουμε αρκετό ζωμό μέσα σε αυτά. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε ζωμό αν χρειάζεται και ρίχνουμε τον τραχανά. Ο δικός μου επειδή είναι σπιτικός ψήθηκε σε 3 λεπτά, οπότε εδώ δεν μπορώ να σας δώσω χρόνο, γι’ αυτό μάλλον θα πρέπει να βλέπετε την συσκευασία.
Καλή σας όρεξη.
Καλημέρες!
Τι ωραία ιδέα για τον τραχανά!
καλημέρα έρχομαι για πρώτη φορά..ας είναι καλά η αχτίδα από εκεί σας είδα..και μένω έκπληκτος λάτρης του καλού φαγητού….εδώ μέσα το σίγουρο είναι ότι θα φάω πολύ καλά….
πολύ όμορφο φαγητό και αγαπημένο σε μένα…..αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσα να το βρω..γι αυτό σας ευχαριστώ πολύ…ναστε καλά και χάρηκα
Έδωσα υπόσχεση και πρέπει να την τηρήσω!!Ας πάω πρώτα στο χωριό και βλέπουμε.
Όταν τον φτιάξω θα σας διηγηθώ και ιστορίες από αυτούς που ποτέ δεν τον ήθελαν γιατί λέει τους αγκύλωνε στο λαιμό. χαχαχαχα
Πάντως φιλενάδα μόλις είδα τη φωτογραφία ήθελα ένα γιουβετσάκι κι ας ήταν πολύ πρωί!!
Φιλάκια και μην ξαναχαθείς!!
μμμμμμ νόστιμο φαίνεται!
τραχανάς γιουβέτσι…αν πάω Κύπρο θα το φτιάξω!
Ξανθή θέλουμε τραχανά από τα χεράκια σου! :)))))))))))))))))))))))))))))
Το καλύτερό μου κρέας αυτή την εποχή είναι το καλό ζυγούρι. Ενδιαφέρον ο συνδυασμός με τον τραχανά. Εγώ ούτως ή άλλως το φτιάχνω συχνά με χόντρο.
Λίνα ενδιαφέρουσα η ιδέα σου αλλά θα δοκιμαστεί αργότερα γιατί τώρα δεν προλαβαίνω να πάρω ούτε ανάσα!
Taste Advisor, σε ευχαριστώ πολύ.
Καλό βράδυ!!!
homemade καλοσόρισες.Σε ευχριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Και εμείς χαιρόμαστε που θα είσαι κοντά μας και ελπίζουμε να βρείς ότι ακριβώς χρειάζεσαι.
Να’ σαι καλά.
Καλό βράδυ!!!
Ξανθή μου πήγαινε εσύ πρώτα στο χωριό και εμείς θα περιμένουμε.
Σιγά σιγά όλα θα γίνουν.
Τώρα για να μην ξαναχαθώ, δεν το υπόσχομαι,γιατί τα χέρια είναι απρόβλεπτα.Ήδη με ενοχλούν πάλι και κάνω 10 ώρες για να τελειώσω ένα σχόλιο.
Φιλάκια σε όλους!!!
Thalassamov χαίρομαι που σου αρέσει.
Καλό βράδυ!!!
Vita τώρα είναι το πιο ωραίο ζυγούρι. Όχι πολύ λιπαρό και πολύ νόστιμο. Ξέρεις εσύ άλλωστε.
Φιλάκια καλό βράδυ!!!
Ιωάννα μου χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα. Ξέρω ότι τώρα έχεις δουλειές και τρέχεις.Τι να πω….Υπομονή.
Καλό βράδυ!!!
αν ποτέ το φτιάξω θα βάλω άλλο ζυμαρικό γιατί δεν μου αρέσει ο τραχανας
καλημερούδια 🙂