Τάρτα μελιτζάνας

από
25CE-25A4-25CE-25AC-25CF-2581-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25CE-25BC-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B6-25CE-25AC-25CE-25BD-25CE-25B1-25CF-2582

Το καλοκαίρι βρέθηκα στο σπίτι της Χ. να μιλάμε στη βεράντα πίνοντας ένα κρασάκι μαζί με την Α. και συζητώντας περί μαγειρικής εστιατορίων και όχι μόνο.
Η Α. πρότεινε τάρτα μελιτζάνας και επειδή έφυγα βιαστικά δεν έγραψα τη συνταγή της. Ήρθε όμως αργότερα με mail.
Τη δοκίμασα πριν λίγες μέρες και τη μοιράζομαι μαζί σας. ακόμη υπάρχουν μελιτζάνες στις αγορές.
Υλικά για ταρτιέρα 24εκ διαμέτρου
Για τη ζύμη

2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1/2 φλυτζ. τσαγιού άσπρο κρασί
1/2 φλυτζ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
Για τη γέμιση
2- 3 μελιτζάνες φλάσκες ( περίπου 700γρ.)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
200γρ. ανθότυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
3 αυγά
Πιπέρι και μοσχοκάρυδο
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά για τη ζύμη, τα ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και τυλίγουμε με σελοφάν. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Πλένουμε τις μελιτζάνες αφαιρούμε μέρος της φλούδας τους και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει κι αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.Στραγγίζουμε.
Σε τηγάνι τοποθετούμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες.Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε στη φωτιά μέχρι να μην υπάρχουν υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά με λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Προσθέτουμε το ανθότυρο και το κεφαλοτύρι και τα αυγά στο μείγμα μελιτζάνας. Ανακατεύουμε καλά.


Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη (πάνω σε σελοφάν ή σε χαρτί ψησίματος)
τη ζύμη μας σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη βάση της ταρτιέρας.
Το μεταφέρουμε στην ταρτιέρα, θα πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε πάνω από τη ζύμη τη γέμιση


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 έως 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Και μιας και μιλάμε για μελιτζάνες όσο ακόμα υπάρχουν δοκιμάστε τη συνταγή της Λίνας μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα φέτας.

Ήταν στις προτάσεις της εβδομάδας που πέρασε, εγώ τις έφτιαξα πειράζοντας την λίγο ( είμαι πειραχτήρι τι να κάνουμε).

Επειδή δεν είχα τυροκαφτερή αλλά είχα γιαούρτι και μάλιστα αληθινό!! ανακάτεψα τρεις κουταλιές της σούπας γιαούρτι με πέντε κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα πρόσθεσα και ένα κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα και τα έριξα από πάνω λίγο πριν το βγάλω από το φούρνο.
Υπέροχο!!! Φιλενάδα ελπίζω μη μου θυμώνεις που πειράζω τις συνταγές σου!!!

Καλή εβδομάδα!!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Yπέροχη και πρωτότυπη η συνταγή σου Ξανθή μου…..φαντάζομαι και από γεύση θα είναι το κάτι άλλο!!! Λατρεύω και τη μελιτζάνα αλλά και τις τάρτες, έτσι θα δοκιμάσω να τη φτιάξω σίγουρα!!
    Σε φιλώ, καλή εβδομάδα!!

  2. Πρέπει να είναι τέλεια και ειδικά σε αυτούς που τους αρέσουν οι μελιτζάνες (σαν και εμένα)!

    • iwanna
    • 30 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή έχω κάτι ωραίες μελιτζάνες………..με τι τις ανταλάζεις;

  3. Απάντηση

    Καλησπέρα σας!φαίνεται πεντανόστιμη και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τη μελιτζάνα σε τάρτα!αλλά αφού εσείς μας την προτείνετε είμαι σίγουρη!

  4. Απάντηση

    Οσο ακόμα υπάρχουν μελιτζάνες, προσπαθώ κι εγώ να τις … εκμεταλλευτώ!
    Ασε που μου θυμίζουν καλοκαιράκι τα μελιτζανοφαγάκια!
    Πολύ ωραία η πρόταση της τάρτας σου!
    Καλή βδομάδα!

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραία τη τάρτα σου Ξανθή, γεια στα χέρια σου!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

  6. Απάντηση

    @
    πριγκηπικές οι μελιτζάνες !

    άπαιχτο φαγητό !

  7. Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή μου, και καλή εβδομάδα.
    Λατρεύω τις τάρτες και τις πίτες και ιδιαίτερα αυτές με τα χορταρικά.
    Η δική σου πρέπει να έγινε νόστιμη με ιδιαίτερη ζύμη, λόγω του κρασιού.
    Θα τη δοκιμάσω με την επόμενη τάρτα.

  8. Απάντηση

    Φοβερή η τάρτα….έχω ακόμη μελιτζάνες στον κήπο οπότε θα δοκιμαστεί!

  9. Απάντηση

    @ anthivolon καλή εβδομάδα, δοκίμασε και δεν θα χάσεις.

    @ Βάσω καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    ΑΝ σου αρέσουν οι μελιτζάνες δοκίμασε αυτή την τάρτα.

    @ Ιωάννα μήπως να τις στείλεις αυτές τις μελιτζάνες να φτιάξω εγώ την τάρτα κι ας μην τρως εσύ!!!Πες όμως τι θες να φτιάξω για σένα.

  10. Απάντηση

    @ Αθηνά μου αν σου αρέσουν οι τάρτες δεν μένει παρά να δοκιμάσεις.Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη.
    Σε φιλώ θα τα πούμε σύντομα.

    @ ΕΛΕΝΑ εσύ έχεις ένα λόγο παραπάνω για τις μελιτζάνες λόγω καταγωγής!!
    Καλή εβδομάδα.

    @ Κική καλημέρα και καλή εβδομάδα!!ευχαριστώ πολύ.

  11. Απάντηση

    @ quartier libre Καλημέρα καλή εβδομάδα!!

    @ Ελένη όντως η ζύμη είναι ιδιαίτερη.
    Καλημέρα καλή εβδομάδα!!

    @ Λίλα τυχερή με τους κήπους σου!!

    • kiki
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ καιρό θέλω να φτιάξω και τάρτα και πίτα! Ειχα δοκιμάσει και μου άρεσε!

  12. Απάντηση

    kalimera sas!!!
    yperoxi i tarta sou kali mou!!me melitzana den exo dokimasi!!kai i protasi tis kyrias linas ine fantastiki!!
    Na exete mia omorfi imera kai kali evdomada!!!

  13. Απάντηση

    Πολύ ωραία η τάρτα σου Ξανθή μου, μακάρι να είχα ένα κομματάκι γιατί εδώ ξέρεις δεν..:)
    Καλή εβδομάδα!

    • Marί
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή έχω φτιάξει κι εγώ τάρτα μελιτζάνας και μου άρεσε πάρα πολύ.
    Η δικιά σου όμως μου αρέσει γιατί βράζεις τη μελιτζάνα και θα την δοκιμάσω σίγουρα.
    Φιλιά πολλά

    • dhmhtra
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή καλημέρα.
    Η τάρτα σου φαίνεται πολύ νόστιμη και πολύ θρεπτική.Θα δοκιμαστεί.
    Καλή εβδομάδα.

    • Vita
    • 31 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Εκτός από τη θαυμάσια γέμξση πολύ υγιεινή είναι και η ζύμη που δεν έχει βούτυρο και αυγό. Την καταγράφω να τη δοκιμάσω και με ελαιόλαδο.

  14. Απάντηση

    Λαχταριστή φαίνεται η γέμιση Ξανθή μου.
    Ωραία η τάρτα σου και το ανθότυρο που βάζεις της δίνει ελαφριά γεύση.
    Φιλιά

    • Conna
    • 1 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία πρόταση !!!

    Ευχαριστούμε .

  15. Απάντηση

    Δεν έχω ξαναφάει τάρτα με μελιτζάνες και με βάζεις στο τρυπάκι….. πιο πολύ εντυπωση όμως μου κανε η ζύμη με το κρασί! Ειλκρινα δεν το εχω ξαναδεί και θα θελα να το δοκιμάσω το συντομότερο!

    Τα φιλιά μου!

  16. Απάντηση

    I just love eggplant!! I am sure that this tart would be eaten up very fast in my house!! Blessings, Catherine xo

    • Anonymous
    • 3 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    καλημέρα!!καλό μήνα!!!!!
    ευχαριστούμμε!!!!!
    εχω μια …χιχι!μικρή…(17)
    που λατρεύει τις μελιτζανες…με εσωσες!!!

    …irida…

    • Aarthi
    • 3 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Totally Yummy..I should definetly try this as soon as possible.thanks for the recipe dear..Following your blog straight away..If you have time Check out my blog too..

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/
    I am having a Giveaway..
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/2011/10/3-reason-to-celebrate-3-cookbooks.html

    • Marina
    • 4 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ:
    Ήρθε η ώρα να φτιάξω την ανάποδη μηλόπιτα! Το αγοράκι μου έχει γενέθλια την Κυριακή και θα είναι το κέρασμα για τους συνάδελγούς του τη Δευτέρα! Έτσι για να δουν και οι ξένοι τι φτιάχνει η Ελλάδα….(εκτός από άμυαλους πολιτικούς!)
    ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΝΑ:
    Να τα χιλιάσεις!!! Να είσαι πάντα καλά και χαρούμενη, περιτριγυρισμένη από τους αγαπημένους σου!!!

Γράψτε απάντηση στο Vita Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode