Ενας αλλιώτικος τραχανάς

από
25CE-25A4-25CF-2581-25CE-25B1-25CF-2587-25CE-25B1-25CE-25BD-25CE-25AC-25CF-2582-2B-25CE-2591-25CE-25B8-25CE-25AE-25CE-25BD-25CE-25B1-2B-25287-2529

Τις τελευταίες μέρες ο υπολογιστής μου ανακαινίζεται θα φορέσει καινούργιο “φόρεμα” ας είναι καλά η τεχνική υποστήριξη του σπιτιού!!!γιαυτό κι εγώ τον προσέχω διατροφικά!!!
Στα γενικά πλαίσια της ανακαίνισης φέτος μέχρι κι εγώ ανακαινίστηκα μπήκα στο face book κάτι που απέφευγα με πείσμα ε λοιπόν να μην ανακαινιστεί και ο τραχανάς;;;
Πριν από λίγες μέρες προκειμένου να αξιοποιηθεί μια ποσότητα αλευριού έφτιαξα τραχανά που τον ονόμασα “αστικό τραχανά” και η ονομασία ήρθε εκ του ότι έγινε με εργαλεία της πόλης δηλαδή χωρίς το ειδικό κόσκινο. Το δικό μου είναι στο χωριό και έτσι χρησιμοποίησα το μούλτι σε συνδυασμό με ένα σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες και μικρή τροποποίηση στη ζύμη.
Έκτοτε στο μυαλό μου τριγύριζε η ιδέα μιας άλλης τροποποίησης.
Σκέψη στη σκέψη ήρθε και η ιδέα και ιδού!!
Τα υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
200γρ.σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κουταλάκι μπούκοβο
700ml κεφίρ
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι .
Κάνουμε ένα λακουβάκι και ρίχνουμε το αλάτι.


Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το μπούκοβο και μικρή ποσότητα από το κεφίρ και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι, αφήνουμε λίγο να μαλακώσει.
Το προσθέτουμε στο αλεύρι μας και σιγά σιγά προσθέτουμε το κεφίρ ανακατεύοντας.
Θα πάρουμε μια τριφτή ζύμη η οποία θα γίνεται μικρά κομματάκια.


Απλώνουμε αυτά τα κομματάκια σε μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για ένα βράδυ ή και παραπάνω ώστε να στεγνώσουν τα κομματάκια όχι όμως να ξεραθούν.


Την επομένη παίρνουμε μικρές ποσότητες από αυτά τα κομματάκια και τα τοποθετούμε στο μούλτι γυρίζοντας τα για λίγα δευτερόλεπτα.
Τα μεταφέρουμε στο σουρωτήρι και βοηθάμε με το χέρι μας να περάσουν. Αν κάποια κομματάκια παραμένουν μεγάλα τα ξαναβάζουμε στο μουλτι.


Με την ίδια διαδικασία συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλη τη ζύμη.
Απλώνουμε τον τραχανά σε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο πάνω σε τραπέζι ή κρεββάτι κι αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ημέρες ανακατεύοντας τον περιοδικά.


Μη το φοβάστε με τη βοήθεια του καλοριφέρ στο σπίτι θα στεγνώσει.
Την επόμενη φορά θα προσθέσω ταμπάσκο για καλύτερο αποτέλεσμα καυτερού.
Δοκίμασα μικρή ποσότητα με ζωμό από τη γίδα βραστή και ήταν υπέροχος.


Με αυτά τα υλικά βγήκε 1250γρ.
Σε αυτή τη φωτογραφία φιγουράρει μαζί με μερικά σακουλάκια τραχανά που έχω φτιάξει στο χωριό για το μπαζάρ. Κι επειδή είναι λίγα όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να έρθει το Σάββατο το πρωί.


Σας περιμένω όλους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα! Ο σπιτικός τραχανάς ή όπως τον έλεγα εγώ ο χωριάτικος είναι η αδυναμία μου! Σαν τρελή ψάχνω να βρω από τον καιρό που τα παιδιά μου ήταν μωρά. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή θα τη δοκιμάσω. Ως προς το bazaar αν τα καταφέρω θα έρθω πρωί πρωί να προμηθευτώ!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο Ξανθή!
    Φιλιά

    • Vita
    • 16 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Κεφίρ ε; Τι ωραία ιδέα Ξανθή!
    Κι εγώ θέλω ανακαίνιση και όλο την αναβάλω 🙂
    Καλημέρα!

  2. Απάντηση

    ♡°
    º✿
    º° ♥✿

    Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha.
    Suas receitas são sempre deliciosas.
    Seu blog é muito agradável.
    Beijinhos.
    Brasil.
    ♥♡

  3. Απάντηση

    Καλημέρα! Τι ωραία ιδέα πάλι! Να δω τι άλλο θα μας φτιάξεις καλή μου Ξανθή! Μέχρι και τραχανά θα μάθουμε να φτιάχνουμε μαζί σου! Φιλιά!

  4. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου! Τελευταία έχω καταλάβει ότι μου αρέσει ο ξινός τραχανάς και μόλις έφτιαξα. Αυτός που έκανα πέτυχε με την βοήθεια της τύχης της πρωτόπειρης! Δεν έβαλα σιμιγδάλι, έβαλα γάλα αγελαδινό και κατσικίσιο και λίγο γιαούρτι (αντί για το κεφίρ) επίσης δεν έβαλα μπούκοβο! Με αναστάτωσε το στέγνωμα… Είναι ακαταστασία… Βέβαια απολαμβάνουμε σουπίτσες με την κόρη μου!
    Χαρά στο κουράγιο σου! Μπράβο για την συμμετοχή σου στο μπαζάρ! Και η συσκευασία σούπερ!

  5. Απάντηση

    Ξανθή μου εγώ δεν το χω με τον τραχανά, θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο και φασαριόζικο!
    Οπου όμως πετύχω χωριάτικο σπιτικο τραχανά, δεν μου ξεφεύγει με τίποτα.
    Ευτυχώς στο χωριουδάκι μου εξακολουθούν και φτιάχνουν και με προμηθεύουν.
    Ωραία η ιδέα σου να βάλεις κεφίρ στον τραχανά σου!
    Καλή επιτυχία με το μπαζάρ, ελπίζω να τα καταφέρω να έλθω αν είμαι Αθήνα.

  6. Απάντηση

    Με τα υλικά που έχουμε εδώ… δύσκολα πράγματα. Θα περιμένω να πάω στην Ελλάδα για να φάω το τραχανά σου!!!

    Φιλιά πολλά, φιλενάδα, και πολύ αγάπη!

    • Εφη
    • 16 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Χρυσοχέρα Ξανθή μου!

    Εγώ δεν…τον τραχανά αλλά τον φτιάχνω τακτικά στα παιδιά και δεν λένε όχι! Αν πέσει στα χέρια μου και σπιτίσιος ακόμα καλύτερα! Ελπίζω να προλάβω και εγώ στο μπαζάρ για να πάρω τον δικό σου!

    • Marina
    • 16 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Αυτά μόνο εσύ τα κάνεις…!!!
    Άκου αστικός τραχανάς!!!
    Πολλά βραβεία σου αξίζουν…!!! Μπράβο Ξανθή μου!

  7. Απάντηση

    Πολύ ωραίος ο τραχανάς Ξανθή… εγώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έμαθα να φτιάχνω (πέρα απ΄όσα ήξερα από τη γιαγιά μου)σε κάποια μαθήματα που παρακολουθώ στην Αμερ.Γεωργική Σχολή! Συγχαρητήρια για το βραβείο!
    Καλό βράδυ!!!

    • eva
    • 16 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου με τον υπέροχο τραχανά σου!!!
    Καλοφάγωτος!!!
    Σε φιλώωωω!

  8. Απάντηση

    Είσαι αξιέπαινη!
    Τόσος κόπος και ακαταστασία και το τόλμησες!
    Η ιδέα με το κεφίρ θα έδωσε άλλη γεύση στον τραχανά.

    Οι συσκευασίες του για το bazaar είναι πολύ όμορφες! Θα γίνει ανάρπαστος.
    Εύχομαι επιτυχία, που την έχετε σίγουρη!
    Ζ.

  9. Απάντηση

    Kαλησπέρα αγαπητή μου Ξανθή
    Ο αλλιώτικος τραχανάς σου φαίνεται υπέροχος. Κρίμα που δεν τα καταφέρνω στις μαγειρικές αλλιώς θα τον Έφτιαχνα. Βλέπεις εδώ στην ξενητιά μας λείπει πολύ.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

  10. Απάντηση

    Νάτα μας πήγαμε και στον αστικό τραχανά!
    Τι είσαι εσύ βρε παιδάκι μου;

    Χθες έκανα κι’ εγώ τραχανά γυρίζοντας νωρίς στο σπίτι, δεν το έκανα σούπα, αλλά λίγο πιο πυχτό (σαν κουσκούσι ας πούμε) βάζοντας μερικά ώριμα λαχανικά που είχα. Μια χαρά παρέα με κάτι μπιφτεκάκια της προηγούμενης μέρας. Αλλά ο μικρός μας ούτε καν γύρισε να τον μυρίσει!!

  11. Απάντηση

    ξανθή μου, πέρασα για μια καλημέρα.. Δεν είμαι fan του τραχανά, αλλά φτιάχνω και εγώ τον Αύγουστο για τα παιδάκια μου… Φιλιά

    • Marί
    • 18 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Δεν έχω φτιάξει ποτέ τραχανά, αλλά έχω δει τη μαμά που έφτιαχνε παλιά.
    Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν τον τρώω καθόλου τον τραχανά και για αυτό δεν φρόντισα να μάθω.
    Ο δικός σου Ξανθή είναι ιδιαίτερος και η διαδικασία πιο εύκολη, λες να το τολμήσω;γιατί μου άρεσε και η προσθήκη του κεφίρ!!!
    Φιλιά πολλά

  12. Απάντηση

    @ Σοφία θα χαρώ να σε δω στο μπαζάρ.
    Είμαι σίγουρη ότι δεν θα χάσεις!!

    @ Vita τα παιδιά παίζει!!!όσο για την ανακαίνιση ήταν απαραίτητη γιατί ξύπναγε μόνος του τα βράδια!!χαχαχα

    @ Magia da Inês thanks a lot for your visit. Greetings from Greece!

  13. Απάντηση

    @ Ερμιόνη ότι μπορώ κάνω, τώρα αν αυτό είναι χρήσιμο και σε άλλους είναι καλό!!

    @ Αγγελική μου ευχαριστώ, το σπίτι αυτό τον καιρό είναι έτσι κι αλλιώς σε μεγάλη αναστάτωση λόγω του μπαζάρ οπότε κι ο τραχανάς στη μέση!

    @ ΕΛΕΝΑ με αυτό τον τρόπο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πολύ θα χαρώ να σε δω στο μπαζάρ.

  14. Απάντηση

    @ Verónica Marsá θέλω να πιστεύω ότι αλεύρι μπορείς να βρεις και σιμιγδάλι οπότε γιατί όχι να μην προσπαθήσεις κι εκεί;;
    Πολλά φιλιά

    @ Έφη ο τραχανάς είναι ένα φαγητό που ή τον αγαπάς ή τον μισείς έχω πολλά παραδείγματα.

    @ Μαρίνα είδες τίτλο!!είχα έμπνευση!!
    Φιλάκια

  15. Απάντηση

    @ Κική αυτά τα μαθήματα είναι επί πληρωμή ;; πολύ θα ήθελα κι εγώ να παρακολουθήσω αλλά εδώ όλα όσα γνωρίζω είναι απαγορευτικά λόγω κόστους.

    @ Εύα εσύ ξέρεις είσαι από μέρη που φτιάχνουν, θα τα πούμε σύντομα!!

    @ Ζαμπία σε ευχαριστώ πολύ!!!

  16. Απάντηση

    @ κ. Κονταρίνη μήπως να σας στείλω;; ευχαρίστως.

    @ Πηνελόπη μην τα παραλέμε!!!παίζω!!!
    Ιστορίες και προφάσεις περί του τραχανά έχω πολλές, την αδελφή μου π.χ. την αγκύλωνε στο λαιμό!! Είναι μικρός ακόμα θα του αρέσει μεγαλώνοντας. Φιλιά να του δόσεις.

    @ Νίκη γεια και καλά Χριστούγεννα πολύ ωραία τα στολίδια σου!!

    @ Μαρία και συ στο κλαμπ του δεν είσαι;; Αν τον θέλουν οι υπόλοιποι δοκίμασε.
    Καλό Σ/Κ

  17. Απάντηση

    Dear Blonde, My mother used to make this. I haven’t had this since I was a child. I just loved it! Thank you for the memories. Blessings, Catherine

  18. Απάντηση

    “Τα παραδοσιακά της Ξανθής”!!
    Σπουδαίο σαν σύλληψη,, εξαιρετικό σαν εκτέλεση, υπέροχο σαν αποτέλεσμα!!
    Μπράβο Ξανθή μου
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

  19. Απάντηση

    @
    τρελαίνομαι μ’ αυτά,
    μα δεν σκαμπάζω γρί…
    ποτέ δε θα μπορέσω να φτιάξω τέτοια σπάνια και καταπληκτικά πράγματα…

    μπράβο !

    • Anonymous
    • 28 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    xanthh se parakoloutho kairo .O trahanas einai to agaphmeno mou.Mia erothsh me to keffir den xreiazetai na ton afhsoume na xynhsei zymomenon.to keffir tou dinei thn xynila.ean exeis xrono apanthse mou.zo se polh ki ego tou exoterikou kai me endiaferei.Se eyxaristo.

Γράψτε απάντηση στο Marί Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode