Στο συγκεκριμένο φαγητό μιλάμε για την τέλεια γεύση. Παραδοσιακό και πεντανόστιμο.
Εγώ το έψησα στον ξυλόφουρνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ψηθεί και στον απλό φούρνο. Απλά για να γίνει μαλακό θα πρέπει να ψηθεί σε γάστρα.
Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: για 4 άτομα.
1 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες φούρνου
πατάτες ( εδώ βάζετε όσες θέλετε)
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο ( 1 κρασοπότηρο)
τον χυμό ενός λεμονιού ή ανάλογα το πόσο ξινό το θέλετε
αρκετό θυμάρι
5 κουταλιές της σούπας στάκα
Και τώρα ας το φτιάξουμε:
Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε. Στην συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες ενώ τις αλατίζουμε και αυτές.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μία γάστρα και στην συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι,την στάκα σκόρπια στο κρέας και τις πατάτες, το θυμάρι και τέλος το πιπέρι.
Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Εδώ τώρα παίζει ρόλο και η δύναμη τους φούρνου. Γυρίζουμε το κρέας μόνο μία φορά, περίπου στα μισά της ώρας.
Με τη στάκα μέσα θα πρέπει να γίνεται πιο πικάντικη η γεύση του, έτσι? Εδώ δύσκολο να τη βρούμε! Πεντανόστιμο μου ακούγεται!
Πωπω ωραίο Κυριακάτικο φαγάκι!
Πολύ ωραίο φαίνεται ,μου θυμίζει κυριακή μεσημέρι με όλη την οικογένεια γύρω…………
Υπέροχο Λίνα μου!
Στον ξυλόφουρνο άλλη νοστιμιά, μα και στον ηλεκτρικό φούρνο μας μια χαρά είναι!
Φιλιά!
Νόστιμο φαγάκι,Ξανθή!
Κάπου έχω ξαναδεί τι είναι στάκα,αλλά δε θυμάμαι.Πάντως με ή χωρίς είναι πάντα αγαπημένο.
Φιλιά!
Η τάρτα σπανάκι,που έφτιαξα σήμερα από τη συνταγή σου τέλεια σε γεύση και εμφάνιση-τέλεια!
Γιαμ…γιαμ…βραδινό σκάνδαλο το φαγητό σου! Μέχρι που μου μύρισε…!
μμμμμ…τέλειο Ξανθή μου!
Αν δεν το κάνουμε σε γάστρα αλλά σε καλυμμένο ταψί και σε πιο χαμηλή φωτιά θα γίνει τόσο μαλακό;
Έχω βρει ελληνικό αιγινό βούτυρο,μπορεί να αντικαταστήσει την στάκα φαντάζομαι…έτσι;
Πολύ ωραίο φαγάκι και πράγματι κυριακάτικο!
Καλοκαιράκι στην Κρήτη έφαγα μπριζόλα με στάκα, άπαιχτο ήταν!!!και τώρα μου τρέχουν τα σάλια.
Έχω αδυναμία στη στάκα! Όπου μπει δίνει υπέροχη γεύση! Τέλειο το φαγητό σου Λίνα! Φιλιά καλό απόγευμα!
Στα Χανιά Λίνα λέτε στάκα την τσίπα, ναι; Γιατί ασπρίζει και δεν μου κάνει για στακοβούτυρο. Είναι όντως τοπ ο συνδυασμός της με κρέας (αλλά δυναμίτης)
Καλησπέρα καλή μου Ξανθή.
Πέρασα να πάρω μια γεύση από τα υπέροχα που μαγειρεύετε πάντα εσύ και η Λίνα
Ωραιότατος μεζές.
Νάστε καλά και οι δυό σας.
Νοστιμότατο πρέπει να έγινε. Αχ η στάκα, πού τη βρίσκουμε στην Αθήνα;;;; Καλό βράδυ και καλό μήνα!
Πω πω Ξανθή! Και στον ξυλόφουρνο; Απίθανο πρέπει να ήτανε!!