share

Χοιρινό με στάκα.

από
Χοιρινό με στάκα

Στο συγκεκριμένο φαγητό μιλάμε για την τέλεια γεύση. Παραδοσιακό και πεντανόστιμο.
Εγώ το έψησα στον ξυλόφουρνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ψηθεί και στον απλό φούρνο. Απλά για να γίνει μαλακό θα πρέπει να ψηθεί σε γάστρα.
Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: για 4 άτομα.

1 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες φούρνου
πατάτες ( εδώ βάζετε όσες θέλετε)
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο ( 1 κρασοπότηρο)
τον χυμό ενός λεμονιού ή ανάλογα το πόσο ξινό το θέλετε
αρκετό θυμάρι
5 κουταλιές της σούπας στάκα

Και τώρα ας το φτιάξουμε:

Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε. Στην συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες ενώ τις αλατίζουμε και αυτές.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μία γάστρα και στην συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι,την στάκα σκόρπια στο κρέας και τις πατάτες, το θυμάρι και τέλος το πιπέρι.


Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Εδώ τώρα παίζει ρόλο και η δύναμη τους φούρνου. Γυρίζουμε το κρέας μόνο μία φορά, περίπου στα μισά της ώρας.

Καλή σας όρεξη.

Κατηγορίες
    • Εφη
    • 29 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Με τη στάκα μέσα θα πρέπει να γίνεται πιο πικάντικη η γεύση του, έτσι? Εδώ δύσκολο να τη βρούμε! Πεντανόστιμο μου ακούγεται!

    • Eri
    • 29 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πωπω ωραίο Κυριακάτικο φαγάκι!

    • iwanna
    • 29 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαίνεται ,μου θυμίζει κυριακή μεσημέρι με όλη την οικογένεια γύρω…………

  1. Απάντηση

    Υπέροχο Λίνα μου!
    Στον ξυλόφουρνο άλλη νοστιμιά, μα και στον ηλεκτρικό φούρνο μας μια χαρά είναι!
    Φιλιά!

    • eleni
    • 29 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Νόστιμο φαγάκι,Ξανθή!
    Κάπου έχω ξαναδεί τι είναι στάκα,αλλά δε θυμάμαι.Πάντως με ή χωρίς είναι πάντα αγαπημένο.
    Φιλιά!

    Η τάρτα σπανάκι,που έφτιαξα σήμερα από τη συνταγή σου τέλεια σε γεύση και εμφάνιση-τέλεια!

    • Marina
    • 29 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Γιαμ…γιαμ…βραδινό σκάνδαλο το φαγητό σου! Μέχρι που μου μύρισε…!

  2. Απάντηση

    μμμμμ…τέλειο Ξανθή μου!

    Αν δεν το κάνουμε σε γάστρα αλλά σε καλυμμένο ταψί και σε πιο χαμηλή φωτιά θα γίνει τόσο μαλακό;
    Έχω βρει ελληνικό αιγινό βούτυρο,μπορεί να αντικαταστήσει την στάκα φαντάζομαι…έτσι;

  3. Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαγάκι και πράγματι κυριακάτικο!

    • Marί
    • 30 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλοκαιράκι στην Κρήτη έφαγα μπριζόλα με στάκα, άπαιχτο ήταν!!!και τώρα μου τρέχουν τα σάλια.

  4. Απάντηση

    Έχω αδυναμία στη στάκα! Όπου μπει δίνει υπέροχη γεύση! Τέλειο το φαγητό σου Λίνα! Φιλιά καλό απόγευμα!

    • Vita
    • 30 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Στα Χανιά Λίνα λέτε στάκα την τσίπα, ναι; Γιατί ασπρίζει και δεν μου κάνει για στακοβούτυρο. Είναι όντως τοπ ο συνδυασμός της με κρέας (αλλά δυναμίτης)

  5. Απάντηση

    Καλησπέρα καλή μου Ξανθή.
    Πέρασα να πάρω μια γεύση από τα υπέροχα που μαγειρεύετε πάντα εσύ και η Λίνα
    Ωραιότατος μεζές.
    Νάστε καλά και οι δυό σας.

  6. Απάντηση

    Νοστιμότατο πρέπει να έγινε. Αχ η στάκα, πού τη βρίσκουμε στην Αθήνα;;;; Καλό βράδυ και καλό μήνα!

  7. Απάντηση

    Πω πω Ξανθή! Και στον ξυλόφουρνο; Απίθανο πρέπει να ήτανε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode