share

Ριζότο με αγκινάρες κι άλλο ένα βραβείο

από
25CE-2591-25CE-25B3-25CE-25BA-25CE-25B9-25CE-25BD-25CE-25AC-25CF-2581-25CE-25B5-25CF-2582-2B-25CF-2581-25CE-25B9-25CE-25B6-25CF-258C-25CF-2584-25CE-25BF-2B-25287-2529

Στις ώρες χαλάρωσης, όπως σας έχω ξαναπεί, μιας και τηλεόραση δε βλέπω ανοίγω το ραδιόφωνο και ξεφυλλίζω περιοδικά, ντοσιέ, βιβλία, από ένα μεγάλο αρχείο που διατηρώ.
Είναι ο θησαυρός μου όχι μόνο γιατί αντλώ ιδέες αλλά και γιατί κάθε χαρτάκι έχει κάτι να μου θυμίσει.
Ας πούμε σήμερα έλεγε ” σβήστε με βερμούτ” Αλήθεια πόσοι θυμάστε το βερμούτ των παλιών εποχών που πίναμε στα πάρτι. Η κόρη μου αγνοούσε την ύπαρξη του μέχρι που το καλοκαίρι βρέθηκε ξεχασμένο ένα μπουκάλι με πολύ λίγο βερμούτ μέσα. Το μπουκάλι κρατήθηκε για λόγους συλλεκτικούς.


Οι αγκινάρες κατατάσσονται στα πολύ αγαπημένα μας λαχανικά, αν και η τιμή τους ακριβούτσικη για τις μέρες μας δεν αντιστάθηκα κι αγόρασα 5 μου έδωσαν δε και πολλά τρυφερά κοτσάνια τους τα οποία κάποιο άλλοι δεν τα ήθελαν.
Έτσι υλοποίησα το σημερινό μας φαγητό ιδέα όπως είπα από χαρτάκι κιτρινισμένο από το χρόνο, κάνοντας όμως τις δικές μου προσαρμογές.

Τα υλικά
3 αγκινάρες μαζί με τα κοτσάνια τους
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
300γρ ρύζι κατάλληλο για ριζότο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί (ελλείψει του βερμούτ)
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (δέστε εδώ) και τι βάζουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το πράσο χωρίς να πάρει χρώμα. Κόβουμε τις αγκινάρες σε φέτες όπως και τα κοτσανάκια τους σε μικρά μπαστουνάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ή ώσπου να εξατμιστεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφού ανακατέψουμε σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε σταδιακά ζωμό μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Αν ο ζωμός δεν φτάσει προσθέτουμε βραστό νερό.
Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.
Αφήνουμε να σταθεί 1-2 λεπτά και σερβίρουμε με μπόλικο κεφαλοτύρι.
Όπως είπα στην αρχή η συνταγή απαιτούσε βερμούτ αλλά εγώ δεν είχα και το αντικατέστησα με κρασί.
Επίσης έλεγε για παρμεζάνα αλλά εγώ προτίμησα ένα ωραίο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Το φαγητό μας συνοδεύτηκε με ελιές σπιτικές αλλά και την υπέροχη ταραμοσαλάτα με αγκινάρες μιας και υπήρχε περίσσευμα αλλά ταραμάς στο ψυγείο άλλο που δεν ήθελα.

Κι ας έρθουμε στο βραβείο.
Η εξαιρετική μαγείρισσα και φωτογράφος Ερμιόνη μου χάρισε αυτό το βραβείο!!


Την ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου έκανε και για ένα επιπλέον λόγο.
Το βραβείο όπως λέει και η ίδια συμβολίζει την οικογένεια την παρέα και το δέντρο της ζωής.
Και στα τρία δίνω ιδιαίτερη σημασία κι έχουν για μένα το καθένα τη δική τους σημασία.
Θα πρέπει να το δώσω κι εγώ σε άλλους και φυσικά το δίνω σε όλους εσάς που είστε η καθημερινή μου παρέα και ειδικότερα για να τηρήσω τους κανονισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο απλά θα προσπαθήσω να το δώσω σε κάποιους που ίσως δεν τους το έχουν δώσει.
Κική από τη μικρή κουζίνα
Μαρίνα από marinaslifefamily
Πηνελόπη από το Άρωμα Βανίλιας
Εύα από το Funky Cook
Γιώργο από το una cucina
Μαρία από para-kelsoscooks
quartier libre από το Ερασι τέχνης
Αθηνά από το Sugar Buzz
Μαρία από το cookandfeed
Vita από το Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους

Ελπίζω να σας δω την Κυριακή στη συνάντηση δεν πιστεύω να το έχετε ξεχάσει κι όσοι δεν δηλώσατε συμμετοχή έχετε ακόμη το χρόνο να το κάνετε!!!Τρέξτε!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή σε ευχαριστώ για την απονομή του όσκαρ. Οπ, συγγνώμη, του βραβείου ήθελα να πω. Το ριζότο σου είναι λαχταριστό.Και μποτίλια από το βερμούτ, συλλεκτική.Φιλιά.

  2. Απάντηση

    Το ριζότο σου θα είναι πεντανόστιμο….κρίμα που δεν είναι εύκολο να το δοκιμάσω!!!
    Χαίρομαι που θα βρεθούμε όλες την Κυριακή…..θα περάσουμε όμορφα!!!
    Φιλιά

  3. Απάντηση

    Και βερμούτ και αγκινάρες και ταραμοσαλάτα και βραβείο!!!!!!!!!! Πως ν’ αντέξω ο άνθρωπος τόσα πολλά, τόσα καλά μαζί!!!
    Υπέροχη η συνταγή σου και η ανάρτησή σου Ξανθή.
    Ευχαριστώ ιδιαίτερα για το βραβείο
    Ελπίζω να τα καταφέρω την Κυριακή…
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    • Eri
    • 8 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Συγχαρητήρια για το βραβείο Ξανθή μου. Τέλειο το ριζότο με τις αγκινάρες είναι απο τα αγαπημένα μου!
    Εγώ είχα την εντύπωση ότι το βερμούτ είναι σαν το κονιάκ!
    Καλό απόγευμα!

    • kiki
    • 8 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Αχ! Λατρεύω τις αγκονάρες!
    Είχες βερμούτ ακόμα;
    Ευχαριστώ για το βραβείο!

    • Marina
    • 8 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ευχαριστώ…Ευχαριστώ…και Ευχαριστώ!!!
    Τρία ευχαριστώ για κάθε τι που αντιπροσωπεύει αυτό το βραβείο!
    Ξέρεις πόσο θα ήθελα να είμαι και εγώ εκεί την Κυριακή! Νοερά θα είμαι….
    Τα φιλιά μου σε όλες! Να περάσετε πανέμορφα!

  4. Απάντηση

    Dear Blonde, Risotto is a favorite of mine and combined with artichokes makes it that much better. Blessings my friend, Catherine xo

  5. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή!
    Βερμούτ??? Που το θυμήθηκες???
    Πραγματικά ξεχασμένο!

    Να χαίρεσαι το βραβείο σου και το ωραίο ρυζότο που έφτιαξες!!
    Θα τα πούμε την Κυριακή!!

    • Marί
    • 9 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμο το ριζότο σου Ξανθή, με ωραία υλικά. Συγχαρητήρια για το βραβείο σου. Θα τα πούμε την Κυριακή.
    Φιλιά

    • Penelope
    • 9 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ωπς…τώρα το είδα!
    Και άλλη επιλογή βραβείου…
    Ευχαριστώ Ξανθούλα μου.
    Μεριδούλα μου κράτησες όμως;

    Εσείς και ο άντρας μου…μόνον τέτοιες συλλογές! Εγώ θα το έστελναν κατευθείαν στην ανακύκλωση του μπουκάλι, αφού κρατούσα βεβαίως το ποτό!!!

  6. Απάντηση

    Ωραίο και ιδιαίτερο το ριζότο σου Ξανθή μου!! Και νομίζω ότι το κεφαλοτύρι του πάει απίστευτα πολύ!!
    Ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά την Κυριακή (εκτός απροόπτου βέβαια, γιατί με τα μπεμπάκια δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος!)! Φιλιά!

    • Helen Gr
    • 9 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Μου αρέσουν και το ρύζι και οι αγγινάρες, οπότε και το ριζότο σου!
    Σου έγινε υπέροχο, Ξανθή μου.
    Πες στην κόρη σου ότι ζήλεψα το μπουκάλι!
    Φιλιά, καλό βράδυ.

  7. Απάντηση

    Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!
    Μακάρι να μου τρώγανε οι δικοί μου τις αγκινάρες!

    • Εφη
    • 9 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Εγώ θα περιμένω λίγο ακόμα να τις βρω σε πιο λογική τιμή (καθότι λόχος και δεν συμφέρει…) και μετά θα τιμήσω αυτό το νόστιμο και υπέροχο ρυζότο! Περιμένω τη συνάντηση πώς και πώς!

  8. Απάντηση

    @ para-kelsoscooks Μαζεύουμε μαζεύουμε και στο τέλος δεν έχουμε που να τα βάλουμε!!

    @ anthivolon κι εγώ περιμένω με χαρά να τα πούμε!Ευχαριστώ!!

    @ Γιώργο τα αντέχεις εσύ όλα!!χαχαχα
    Πολύ θα χαρώ να είσαι την Κυριακή και να τα πούμε. Φιλιά!

  9. Απάντηση

    @ Eri αν σου πω ότι δεν θυμάμαι καν πως είναι σε γεύση, δεν έπινα κι ιδιαίτερα ποτέ.Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Κική ξεχασμένο εντελώς!!

    @ Μαρίνα θα είσαι στη σκέψη μας!!Κι εγώ ευχαριστώ!!

    @ Catherine Thanks!!!

  10. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή παλιές αναμνήσεις!!
    Πολύ θα χαρώ να σε δω!!

    @ Μαρία σε περιμένω!!

    @ Πηνελόπη και βέβαια κράτησα!!
    Να δούμε πια ώρα θα βγούμε από το σπίτι χάριν των συλλογών!!χαχαχα

    @ Ερμιόνη μην κακομελετάς όλα θα πάνε καλά!!

  11. Απάντηση

    @ Ελένη η κόρη μου διατηρεί συλλογή μπουκαλιών μπύρας οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται σπίτι μας.

    @ Μαρία θα σου κάνω εγώ το τραπέζι πάρε τηλέφωνο όποτε θες και αντί το μεσημέρι να πας σπίτι έρχεσαι εδώ κοντά είναι!!

    @ Έφη μου έχεις απόλυτα δίκιο όπως είδες κι εγώ φρόντισα να κάνω δυο φαγητά με λίγες.
    Θα τα πούμε την Κυριακή.

  12. Απάντηση

    Οχ, φιλενάδα μου, εδώ οι αγκινάρες είναι πολύ σκλυρές…
    Θα το κάνω με την καρδιά τις!

    Φιλιά πολλά.

  13. Απάντηση

    το θυμαμαι το βερμουτ…χιχιοσο για τις αγκιναρες τις λατρευω αλλα δεν τις τρωνε κλαψ!
    να χαρεις το βραβειο…!!!!
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΛΕς ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!

  14. Απάντηση

    @
    υπέροχο ριζότο με αγκινάρες
    ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ !

    ακριβό “ευχαριστώ”
    και πολλή αγάπη στέλνω…

    🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode